Qeveria: Propozimi i vetëm për zgjidhjen e mosmarrëveshjes midis Maqedonisë dhe Bullgarisë është ai portugez

Shkup, 13 shtator – Propozimi i paraqitur gjatë presidencës portugeze të Bashkimit Evropian është zyrtar për Qeverinë e Maqedonisë. Ne besojmë se ky propozim ofron zgjidhje të pranueshme për të gjitha palët.Kjo u tha në përgjigje të pyetjes së Qeverisë për MIA-n nëse është në qarkullim një letër e re për zgjidhjen e mosmarrëveshjes midis dy vendeve, e cila u njoftua sot nga TV Klan pa cituar burim specifik, dhe që Shkupi dhe Sofja thuhet se janë në dijeni të saj por edhe shtetet anëtare më të rëndësishme të Bashkimit.

Republika e Maqedonisë mbetet e përkushtuar ndaj procesit, në mënyrë që të tejkalohen dallimet me Republikën e Bullgarisë, të cilat do të hiqnin pengesat për fillimin e negociatave të pranimit me BE.Është në interes të qytetarëve të të dy vendeve, dhe kështu të agjendës evropiane. Ne shpresojmë që kushtet politike do të krijohen në Bullgari sa më shpejt të jetë e mundur për të hapur mundësinë për një dialog intensiv midis Shkupit dhe Sofjes për të zgjidhur çështjet që shkaktuan bllokimin e procesit të zgjerimit të BE -së.

“Non-paper” , e cila u botua sot nga Klan TV, përmban disa pika si udhëzues për zgjidhjen e mosmarrëveshjes. Sipas dokumentit të publikuar, Republikës së Bullgarisë do t’i jepen garanci për forcimin e konceptit aktual të shtetit-komb, duke njohur kontekstin historik të origjinës bullgare të qytetarëve të tij pa përjashtim dhe kështu Bullgaria, siç u tha, do të heqë qafe traumën se stabiliteti dhe siguria afatgjatë do të kërcënohen përmes të drejtave të pakicave.

“Non-paper” , e botuar nga TV Klan, pretendon se në Republikën e Maqedonisë, konteksti i shoqërisë multietnike do të forcohet përmes përfshirjes së narrativës bullgare. Propozohet që bullgarët të përfshihen në Utavu, në përputhje me të gjitha bashkësitë e tjera etnike, shoqatat bullgare do të merrnin kështu mbrojtje dhe kujdes të veçantë nga shteti për të ushqyer, promovuar dhe studiuar aspektin e tyre të ngjarjeve historike dhe kjo do të garantohej me kushtetutë. Shtohet se shumica e popullit sllav, i cili e identifikon veten si maqedonas, dhe që mbështetet në kontekstin historik për veçantinë e popullit maqedonas do të ruajë mundësinë për aspektin dhe narracionin e vet të kësaj historie të përbashkët.

“Kjo do të thotë se do të ketë një të vërtetë të vetme faktike, të nxjerrë nga aktiviteti shkencor empirik, por që do të pajiset me një aspekt të dyfishtë të përcaktimit të kontekstit dhe kuptimit kombëtar për dy identitetet kombëtare”.

Shtohet se ky sistem i dyfishtë do të aplikohej në sistemin arsimor, me një shpjegim të dyfishtë të kontekstit të ngjarjeve historike, përfshirë narracionet maqedonase dhe bullgare.

Çështja e gjuhës dhe përdorimi i emrit të shkurtër për Maqedoninë duhet të zgjidhet sipas propozimeve të presidencës (gjermane, portugeze, sllovene), të cilat tashmë jozyrtarisht konsideroheshin të pranueshme për të dyja palët.

Pozicioni zyrtar i Qeverisë është se propozimi Portugez është i rëndësishëm për zgjidhjen e mosmarrëveshjes dhe se ai përmban zgjidhje që janë të pranueshme për të dyja palët.