Njëzet e gjashtë vjet marrëdhënie diplomatike me Shtetet e Bashkuara të Amerikës

Shkup, 13 shtator – Shtetet e Bashkuara dhe Maqedonia, me respekt reciprok si partnerë strategjikë, janë të përkushtuar ndaj angazhimit dhe vlerave të përbashkëta të sigurisë, lirisë dhe prosperitetit demokratik në rajon, si dhe për aksion të përbashkët në luftën kundër terrorizmit dhe kërcënimeve të tjera ndaj paqe botërore.

Kjo u njoftua sot në Facebook nga kryeministri Zoran Zaev, duke kujtuar se më 13 shtator 1995, Presidenti i atëhershëm i Shteteve të Bashkuara të Amerikës, Bill Clinton, njoftoi korrespondencën me Presidentin e Republikës së Maqedonisë, Kiro Gligorov, duke konfirmuar vendimi i SHBA për të vendosur marrëdhënie diplomatike midis dy vendeve., vetëm dy vjet pas hapjes së Zyrës Ndërlidhëse Amerikane në Shkup.

“Me anëtarësimin tonë të plotë në NATO, miqësia me Shtetet e Bashkuara fitoi një dimension të ri në forcimin e sigurisë, lirisë dhe prosperitetit demokratik të Republikës së Maqedonisë dhe të gjithë rajonit,” shkroi Zaev në Facebook.

Sipas tij, mbështetja e Shteteve të Bashkuara përmes donacioneve të ofruara përmes projekteve dhe programeve të ndryshme të USAID -it në Maqedoni është e madhe. Kjo mbështetje, shton Zaev, tregon respektin e thellë të Shteteve të Bashkuara për Maqedoninë, e cila është jashtëzakonisht e rëndësishme për ne në zbatimin e agjendës sonë të reformave.