Edhe një javë për kontrollin e votuesve në Listën Zgjedhore

Shkup, 3 shtator – Shtatë ditë kanë mbetur për inspektimin publik të Listës Zgjedhore (9 shtator në mesnatë), ndërsa nëntë ditë (11 shtator në mesnatë) për dorëzimin e listave të kandidatëve për kryetarë të komunave dhe këshilltarë në Komisionet komunale zgjedhore për zgjedhjet lokale të planifikuara për 17 tetor.

Inspektimi publik në Listën zgjedhore mund të bëhet në njësitë rajonale dhe zyrat e Komisionit Shtetëror Zgjedhor dhe në mënyrë elektronike përmes ueb faqes së KSHZ -së.

Deri më 1 shtator, gjithsej 10.724 persona janë kontrolluar në Listën Zgjedhore.

“Janë paraqitur gjithsej 27 kërkesa për regjistrim në Listën Zgjedhore, 23 kërkesa për fshirjen e të dhënave nga Listën Zgjedhore dhe 15 kërkesa për ndryshimin e të dhënave në Listën Zgjedhore, theksuan nga KSHZ. Gjithashtu, gjithsej 35 kërkesa janë dorëzuar në KSHZ në e-mail adresën upisis@sec.mk.

Në të njëjtën kohë, përfundon afati i fundit edhe për regjistrimin e vëzhguesve në zgjedhjet lokale.

Edhe pse fushata nuk ka filluar, pjesëmarrësit potencialë dhe të paralajmëruar në zgjedhje kanë filluar aktivitetet e tyre si në terren mes qytetarëve ashtu edhe në rrjetet sociale. Partitë këto ditë duhet t’i kumtojnë kandidatët e mbetur për kryetarë të komunave dhe këshilltarë për zgjedhjet lokale. Ata paralajmërojnë fushata pozitive, por akuzat e ndërsjella vazhdojnë.

Deri në fund të kësaj jave, pritet të mbërrijnë në vend 200 terminalet e parë nga kompania “Dermalog” për gjurmët e gishtërinjve të votuesve. Terminalet e tillë do të përdoren për herë të parë në këto zgjedhje.

Kryeministri Zoran Zaev beson se ka ende kohë që të mbërrijnë terminalet e gjurmëve të gishtërinjve dhe në kohë të fillohet me përgatitjet për zgjedhjet që do të mbahen më 17 tetor.

Zgjedhjet lokale të 17 tetorit do të zhvillohen në përputhje me Kodin Zgjedhor, i cili, edhe pse kishte paralajmërim nuk do të ndryshojë.

Ministri i Drejtësisë Bojan Mariçiq dje deklaroi se ndryshimet në Kodin Zgjedhor do të shqyrtohen pas zgjedhjeve lokale. Ai beson se nuk ka kuptim të bëhen ndryshime tani, as, siç thotë ai, nuk duan të ngacmojnë dikë ose të ndihmojnë dikë në procesin zgjedhor, duke ndryshuar rregullat, të cilat ndikojnë drejtpërdrejt në procesin zgjedhor.

“Ne, si Qeveri, nuk kemi planifikuar asnjë veprim, sepse kemi parë që ka pasur bllokadë dhe ndryshimi i Ligjit nuk mund të realizohet para pushimit veror të Kuvendit. Megjithatë, tani vetëm nëse deputetët mendojnë se kanë, ka nevojë për një ndryshim, edhe pse është e vështirë, duke qenë se koha është e shkurtër deri në zgjedhje. Kuvendi po punon këtë muaj, deri më 27 shtator, pastaj do të jetë përsëri në pushim për shkak të fushatës, thotë Mariçiq.

Ai vuri në dukje se ata mbeten si Ministri e Drejtësisë dhe Qeveri nëse nevoja për ndryshime në Kodin Zgjedhor përcaktohet para zgjedhjeve lokale, në mënyrë që të ndihmojnë në formulimin dhe në mbështetje të miratimit të tij. Disa nga rekomandimet e OSBE -së dhe ODIHR -it nuk lidhen me afate të veçanta, por gjithçka varet nga vullneti dhe dinamika e Kuvendit.