Deri tani është kërkuar strehimi dhe kujdesi i 750 afganëve civilë, verifikimin e sigurisë e bën AKS-ja

Shkup, 26 gusht – Deri më tani numri i civilëve afganë është 750, ky numër luhatet, por është gjithmonë brenda mundësive që Qeveria vlerëson se ne mund të kujdesemi përkohësisht për ata njerëz derisa të procesohen dokumentet e tyre për në destinacionet përfundimtare, tha ministri i Jashtëm, Bujar Osmani.

“Numrat e parë me të cilët komunikuam ishin kërkesa nga organizatat ndërkombëtare, partnerët tanë kërkuan kujdesin e përkohshëm të civilëve afganë, gra, fëmijë, njerëz që ishin në funksion të misionit tonë për 20 vjet në Afganistan, një mision që ne jemi krenarë që jemi bashkë me partnerët në këtë periudhë. Siç po rritet numri i kërkesave, grupi në kudër të Qeverisë bën vlerësimin, në të cilin merren parasysh të gjitha aspektet dhe logjistika edhe aspektet e sigurisë dhe të shëndetësisë dhe të gjitha aspektet e mundshme për të cilat kanë kompetencë institucionet që janë të pranishme në këtë grup dhe mbi këto baza ne i konfirmojë ose jo kërkesat”, tha Osmani duke iu përgjigjur pyetjes së gazetarve në konferencën e sotme për shtyp në Ministrinë e Punëve të Jashtme me Ministrin e Brendshëm Oliver Spasovski.

Ai vuri në dukje se deri më tani, komunikimi për kërkesat e kujdesit ka qenë përmes partnerëve tanë, aleatëve tanë dhe organizatave ndërkombëtare joqeveritare të cilët kanë punuar me partnerët tanë dhe ushtrinë tonë gjatë 20 viteve të angazhimit tonë në Afganistan. Ne, thotë Osmani, kemi qenë gati që javën e kaluar t’i pranojmë këta 750 afganë, për t’i mbështetur ata logjistikisht, por se kur do të largohen ata kjo varet nga situata, siguria në Afganistan dhe mundësia e transportimit të tyre.

“Këto janë të dhëna që ndryshojnë nga ora në orë. Për shembull, ishte një grup që duhej të vinte në vendin tone që u nis për në Katar, por më vonë ndryshoi destinacionin e tyre, në vend të Maqedonisë së Veriut në një vend tjetër. Pra, situata po ndryshon. Ne kemi një grup qendror në nivelin e Qeverisë të udhëhequr nga kryeministri, dhe të gjithë ministrat që kanë kompetenca në atë fushë, por ka edhe një grup të veçantë pune në Ministrinë e Punëve të Jashtme dhe mendoj se jemi të gatshëm për këtë rol që kemi si shtet në skenën ndërkombëtare, por edhe për të treguar solidaritetin e shtetit, si dhe partneritetin ndaj Alenacës të cilës i përkasim”, thotë kreu i diplomacisë.

I pyetur nëse Ministria e Brendshme garanton sigurinë, ministri Spasovski tha se ruajtja e sigurisë dhe stabilitetit të qytetarëve tanë është përparësi kryesore, por gjithashtu shtoi se civilët që duhet të mbërrijnë nuk janë radikalë ose njerëz që mund të shkaktojnë ndonjë problem në këtë drejtim.

I pyetur nëse Ministria e Brendshme garanton sigurinë, ministri Spasovski tha se ruajtja e sigurisë dhe stabilitetit të qytetarëve tanë është një përparësi kryesore, por gjithashtu se civilët që duhet të mbërrijnë nuk janë radikalë ose njerëz që mund të shkaktojnë ndonjë problem në këtë drejtim.

“Ne si Ministri e Brendshme jemi të detyruar të marrim të gjitha masat në mënyrë që siguria, veçanërisht e qytetarëve tanë, e vendit tonë të jetë në një nivel të lartë. Ju e dini që në vitet 2015-2016 kemi pasur më shumë se 1.1 milionë emigrantë në të gjithë vendin. Edhe atëherë ne si shtet u përgjigjëm me seriozitet dhe për këtë ne jemi vlerësuar jo vetëm nga BE-ja, por në përgjithësi nga të gjithë partnerët tanë se i kemi marrë të gjitha masat e mundshme në mënyrë që të ruajmë sigurinë dhe të kemi një qasje humane ndaj këtyre qëllimeve. Në mënyrë që qytetarët të jenë të qetë në atë pjesë, ne nuk kemi absolutisht asnjë indikacion për shkelje të mundshme të sigurisë, as nuk mund të flasim për një gjë të tillë”, tha ministri Spasovski.

Lidhur me statusin, ai përsëriti se ata do të kenë një qëndrim të përkohshëm prej 90 ditësh dhe pjesë e procedurës për lëshimin e një leje qëndrimi të përkohshëm është edhe kontrolli i sigurisë përmes Agjencisë Kombëtare të Sigurisë (AKS).

“Pra shërbimet janë në komunikim të vazhdueshëm me të gjithë faktorët relevantë sa i përket asaj se cilët janë njerëzit që duhet të arrijnë dhe absolutisht kushdo që paraqet ndonjë rrezik nuk do të lejojmë të jetë në territorin e vendit, vetëm njerëz që janë civilë, të cilët kanë punuar në organizata të tilla. Kjo nuk ka të bëjë me qytetarët tanë. Ju e dini që ne kishim një grup të madh të qytetarëve tanë që ishin në zonat e luftës në Siri, Irak dhe Afganistan dhe janë kthyer këtu. Ata paraqesin rrezik sigurie, kanë vuajtur dënime me burg, etj., Por kjo është një pjesë tjetër. Dua të them se rreziku është më i madh nga njerëzit që janë radikalizuar me të cilët shteti punon shumë më tepër në aspektin e risocializimit, marrjes së masave represive, etj”, thotë ministri Spasovski.