Kokëdhimbja, një nga sëmundjet më të shpeshta tek njerëzit

Dhimbja si ndjesi e pakëndshme mund të jetë episodike ose kronike dhe nëse zgjat me muaj apo vite ulë cilësinë e jetës së përditshme. Dhimbja e kokës është një nga 10 arsyet më të zakonshme pse pacientët vizitojnë mjekun e tyre amë. Është vlerësuar se më shumë se 90% e pacientëve përjetojnë dhimbje koke gjatë gjithë jetës së tyre.

Llojet e dhimbjes së kokës

Ka disa ndarje, por kategorizimi më i përafërt i ndan ato në dhimbje koke migrene dhe tensioni. Dhimbja e kokës nga tensioni shfaqet në të dy gjysmat e kokës dhe në zverk në formën e një unaze të tipit mesatar, që zgjat disa orë dhe mund të prekë qafën. Migrena, sidoqoftë, si dhimbja primare më e shpeshtë e kokës është një arsye për të vizituar një neurolog me një frekuencë prej më shumë se 90% dhe një arsye e dytë për paaftësi në rutinën e përditshme të jetesës, veçanërisht në gratë e reja dhe të moshës së mesme.

Si të dalloni dhimbjen e kokës nga migrena nga tensioni?

Dhimbja e migrenës zakonisht shfaqet në njërën anë dhe mund të zgjasë nga 4 deri në 72 orë.

Mund të shoqërohet me nauze dhe të vjella dhe përkeqësohet me lëvizje.

Mund të shoqërohet nga një atmosferë.

Cilat janë simptomat e migrenës?

Rreth 1 miliard njerëz aktualisht vuajnë nga migrena. Faktorët gjenetikë të lidhur me ndikimin e mjedisit janë përgjegjës për shfaqjen e tij. Faktorët e jashtëm janë: stresi, ndryshimi i rutinës ditore (gjumi i pamjaftueshëm, shmangia e vakteve), hormonet femërore, erërat e forta (parfumi, benzina, ngjyrat), pastaj ndryshimet e motit, rritja e konsumit të kafesë (3-4 filxhanë) dhe alkoolit. si ushqime të caktuara (lloje të caktuara vere, djathë). Zakonisht, simptomat prodromale shfaqen në fillim, si ndryshimet në oreks, ndjenja e rraskapitjes, mbajtja e lëngjeve, nervozizmi dhe në disa pacientë një gjendje aure që zakonisht shfaqet në formën e ndryshimeve në fushën vizuale si dritat ndezëse ose pikat e verbëra. e ndjekur nga një dhimbje koke therëse, grisëse, zakonisht në gjysmën e kokës, e shoqëruar me nauze, të vjella, ndjeshmëri të shtuar ndaj zërit, zhurmës, dritës, aromave. Pas qetësimit të dhimbjeve të kokës për 4-72 orë, lind nevoja për gjumë, lodhje. Është e qartë se migrena ka një ndikim të fortë në aktivitetet e përditshme, në familje, në marrëdhëniet shoqërore dhe në procesin e punës.

A mund të trajtohet migrena?

Rekomandohen aktivitete të lehta fizike si joga, Pilates, ecja, shmangia e nxitësve të dietës që mund të përkeqësojnë dhimbjet e kokës dhe modifikimet e vazhdueshme të stilit të jetesës. Ajo që duhet theksuar është se me zgjedhjen e duhur të mjekimit, migrena mund të menaxhohet mirë. Është e nevojshme që ilaçi të jetë efektiv, të ketë një efekt të shpejtë, por edhe afatgjatë. Metodat e përdorura në mbarë botën janë toksina botulinum, antitrupat monoklonal, stimulimi magnetik transkranial, akupunktura.

https://www.annifarm.com.mk/product-category/sales/