Kaq hapa duhet të bëni për të humbur në të vërtetë peshë duke ecur

Ndërsa shumë prej nesh luftojnë për të humbur peshë, duke hequr ato kile të tepërta vjen në një gjë: djegia e më shumë kalorive sesa merrni. Bërja e më shumë ushtrimeve fizike është një nga mënyrat më të mira për të lëvizur në udhëtimin tuaj të humbjes së peshës.

Dhe nëse jeni një nga shumë prej nesh që numëroni hapat tuaj çdo ditë me shpresën për të frymëzuar veten për të qenë më aktiv, jeni me fat. Ekspertët thonë se ecja është aktiviteti i përsosur për t’u marrë nëse nuk jeni për stërvitje të mundimshme, dhe përfiton si nga shëndeti juaj fizik, ashtu edhe nga ai mendor.

Por sa ecje duhet të bëni në të vërtetë për të humbur peshë?

Sigurisht, sa shpejt do të humbni peshë do të varet nga faktorë të shumtë si mosha juaj, gjinia, gjatësia, përbërja gjenetike dhe zakonet e jetesës. Sidoqoftë, ecja mund të ndihmojë dikë që të djegë më shumë kalori dhe të kontribuojë pozitivisht në qëllimet tuaja të humbjes së peshës.

Sipas ekspertëve të fitnesit dhe disa studimeve premtuese, bërja e të paktën 10,000 hapave në ditë mund t’ju ndihmojë të humbni peshë. Në një artikull të fundit në SheFinds, trajnerja personale Ashlee Van Buskirk tha: “Nëse vërtet dëshironi të humbni peshë ose yndyrë trupore duke ecur me një ritëm të moderuar, atëherë duhet të synoni për rreth 10,000 deri në 12,500 hapa në ditë. Kjo sasi e aktivitetit ditor të shoqëruar me një dietë të pasur me lëndë ushqyese do t’ju përgatisë për sukses të vazhdueshëm në udhëtimin tuaj të humbjes së peshës”.

Kërkimet e mbështesin atë. Në një studim të vitit 2016, 35 të rriturve me mbipeshë iu caktua një program ecje me bazë pedometri 12-javësh. Studiuesit matën dhe regjistruan gjendjen e disponimit të pjesëmarrësve, BMI, perimetrin e belit, përqindjen e yndyrës trupore dhe masën e dobët të trupit para dhe pas ndërhyrjes 12-javore. Numri i hapave që çdo person ndërmori në ditë regjistrohej pesë ditë në javë në një broshurë ditari.

Rezultatet e studimit treguan se ata që ndërmorën të paktën 10,000 hapa në ditë kishin peshë më të ulët, BMI dhe përqindje të yndyrës trupore deri në fund të programit. Jo vetëm kaq, por ata gjithashtu demonstruan masë më të lartë të dobët të trupit dhe përmirësime në shëndetin e tyre mendor, duke treguar më pak depresion, lodhje, konfuzion dhe gjendje të keqe të humorit.