Ikona e Stambollit Hagia Sophia do të shndërrohet përsëri në një xhami

Masa erdhi disa orë pasi gjykata më e lartë administrative e Turqisë lëshoi ​​një vendim historik që anuloi unanimisht vendimin e kabinetit të vitit 1934 për rinovimin e sitit në një muze, transmeton lajmi.net.

Hagia Sophia is nearly 1,500 years old and served as one of the most exalted seats of Christian and then Muslim worship in the world

E ndërtuar 1.500 vjet më parë, siti me famë botërore ishte fillimisht një katedrale para se të bëhej një xhami në 1453. Më 1934 u bë muze dhe tani është një sit i Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s.

Brenda disa orësh nga qeverisja Erdogan e kishte shpallur Hagia Sofinë të hapur për adhurimin e muslimanëve dhe nënshkroi një dekret që ia kalonte Presidencës për Çështjet Fetare në Turqi.

The group that brought the case to court had contested the legality of the 1934 decision by the modern Turkish republic's secular government ministers and argued that the building was the personal property of Ottoman Sultan Mehmet II, who conquered Istanbul in 1453. Above, a man waves a Turkish flag in front of the Hagia Sophia

Vendimi përmbledhës do të ndezë tensione jo vetëm me Perëndimin dhe armikun historik të Turqisë Greqinë, por edhe Rusinë, me të cilën Erdogan ka krijuar një partneritet gjithnjë e më të ngushtë në vitet e fundit.

The court's announcement today led to widespread international criticism, including from the US and Orthodox Christian leaders

E ndërtuar 1.500 vjet më parë si një katedrale e krishterë ortodokse, Hagia Sofia u shndërrua në një xhami pas pushtimit otoman në 1453. /Lajmi.net/

The court ruled that Hagia Sophia was the property of a foundation managing the Sultan's assets and was opened up to the public as a mosque

People wear the Turkish flag as they celebrate the court's decision that the 1,500 year old site can be converted into a mosque

Four minarets were added to the terracotta-hued structure with cascading domes and the building was turned into an imperial mosque following the 1453 Ottoman conquest of Constantinople - the city that is now Istanbul

Mosaics depicting Jesus, Mary and Christian saints that were plastered over in line with Islamic rules were uncovered through arduous restoration work for the museumA poll conducted in June by Istanbul Economy Research showed 46.9 percent of respondents favored Hagia Sophia being opened to Muslim worship while 38.8 percent said it should remain a museum

The Ottomans built four minarets, covered Hagia Sophia's Christian icons and luminous gold mosaics, and installed huge black panels embellished with the names of God, the prophet Mohammad and Muslim caliphs in Arabic calligraphy