FDA paralajmëron se këta nëntë sanitizues duarsh mund të jenë helmues

Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) ka paralajmëruar konsumatorët të shmangin nëntë sanitizuesit e duarve që mund të jenë toksik për shkak të “pranisë së mundshme të metanolit”.

Të premten, agjencia e shëndetit publik këshilloi njerëzit që të mos përdorin sanitator dore të prodhuar nga Eskbiochem SA de CV në Meksikë, pasi mostrat e testuara u zbuluan se përfshijnë përbërësin potencialisht të rrezikshëm, shkruan The Independent.

Metanoli, i njohur gjithashtu si alkooli i drurit, mund të jetë toksik kur përthithet përmes lëkurës ose gëlltitet, sipas FDA, i cili tha se metanoli nuk është “një përbërës i pranueshëm për sanitizuesit e duarve”.

“Konsumatorët të cilët kanë qenë të ekspozuar ndaj sanitizuesve të duarve që përmbajnë metanol duhet të kërkojnë trajtim të menjëhershëm, i cili është thelbësor për kthimin e mundshëm të efekteve toksike të helmimit të metanolit”, tha agjencia, duke shtuar se ekspozimi i metanolit mund të çojë në nauze, të vjella, dhimbje koke, turbullira në shikim, verbëri e përhershme, gjendje kome, dëmtim i përhershëm i sistemit nervor ose vdekje.

Sipas FDA, ajo identifikoi nëntë produktet më poshtë si të përfshira me metanol.

Image