Dimitrov: Koha që Bosnja dhe Hercegovina të marrë statusin e kandidatit për në BE

Shkup, 28 Shtator – Ish-ministri i Punëve të Jashtme të Maqedonisë së Veriut, Nikolla Dimitrov, tha se është koha e fundit që Bosnja dhe Hercegovina të marrë statusin e kandidatit për anëtarësim në Bashkimin Evropian.

Dimitrov për “Euraktiv” ka thënë se Bosnja dhe Hercegovina dhe Mali i Zi ishin të barabartë në rrugën drejt BE-së deri në vitin 2006. Të dy vendet nënshkruan marrëveshjen për të hyrë në Union në vitin e përmendur, ndërsa më pas Bosnja dhe Hercegovina filloi të mbetej prapa në këtë rrugë.

“Mali i Zi aplikoi për anëtarësim në BE në dhjetor 2008, mori statusin e kandidatit në dhjetor 2010 dhe filloi negociatat e anëtarësimit në qershor 2012. Në dhjetor 2008, autoritetet e Bosnjë-Hercegovinës, të motivuara nga Mali i Zi, njoftuan se do të aplikonin për anëtarësim. Nuk ishte e vetmja, Shqipëria e bëri në prill 2009 dhe Serbia në dhjetor 2009”, thekson Dimitrov.

Megjithatë, sipas tij, institucionet e BE-së i kanë thënë Bosnjë-Hercegovinës që të mos aplikojë.

Ai shtoi se sindikata tha në nëntor 2009 se nuk do ta bënte këtë derisa të mbyllej Zyra e Përfaqësuesit të Lartë (OHR). Një muaj më vonë, kushti u hoq, por Bosnje-Hercegovinës iu tha të priste derisa të vinte përfaqësuesi i ri special i BE-së.

Pritëm deri në vitin 2011, por BE-ja vendosi një kusht tjetër.  Thanë se Bosnja dhe Hercegovina duhet të zbatojë vendimin e Gjykatës Evropiane për të Drejtat e Njeriut, i cili i referohet Kushtetutës.