Category archive

Video

(VIDEO) RESHJET NË TETOVË, dëme në fshatin Poroj

në kategorine Lajme/Video

Reshjet e dendura të shiut që përfshinë vendin ditët e fundit kanë shkaktuar probleme të shumta. Situatë shqetësuese ndërkaq paraqitet në fshatrat e Tetovës ku vitet e fundit ka pasur përmbytje me pasoja fatale. Prurjet e lumit në fshatin Poroj, pas shirave të rrëmbyeshëm të ditës së sotme kanë dëmtuar për të tretën here urën e vogël qe lidh dy anët e këtij fshati. Prurjet e lumit në fshatin Poroj kishin shënuar ulje pak më parë, por rreziku mbetet gjithmonë i lartë, sepse siç njoftojnë banorët e fshatit më sipër, Gjermë, reshjet e shiut vazhdojnë të bien me intensitet të lartë dhe po ashtu ka pasur edhe reshje breshëri. Banorët e fshatit Poroj janë vënë në gatishmëri të situatës dhe janë organizuar për ndonjë dalje të mundshme të ujit nga shtrati i lumit. Po ashtu në vendin e ngjarjes kanë shkuar edhe ekipet e zjarrfikëseve për të kontrolluar situatën. Qytetarët kërkojnë masa nga autoritetet me qëllim që të parandalohen përmbytjet e mundshme.

/Alsat-M/

(VIDEO) VOLVO VERA, kamioni elektrik vetëvozitës që transporton kontejnerët

në kategorine Auto/Video

Kamioni elektrik vetëvozitës i Volvos, i quajtur Vera, filloi të përdoret për transportimin e kontejnerëve në portin e Geteborgut në Suedi.

Vera ka sistemin elektrik të tërheqjes të kamionëve të Volvos, FL Electirc dhe FE Electric, por për dallim prej tyre nuk ka kabinë fare sepse ky kamion është i pajisur me sistemin e vozitjes autonome, transmeton Koha.net.

Ky kamion, i cili është parë në portin e Geteborgut, është prodhim i bashkëpunimit mes Volvo Trucks dhe kompanisë logjistike DFDS dhe qëllimi është që të tregohet se Vera është në gjendje të shërbejë si automjet autonom transportues me zero emetim të gazrave dhe se është shumë i saktë në relacionet e shkurtra.

Në Geteborg, këta kamionë elektrikë vetëvozitës tashmë po qarkullojnë nga qendra logjistike deri në terminalin e portit, duke transportuar kontejnerët e anijeve. Po ashtu, këta kamionë lëvizin me shpejtësi deri në 40 kilometra në orë dhe lëvizja e tyre mbikëqyret nga Kulla e Vrojtimit.

“Ky projekt është hapi i parë për lëvizjen e kamionëve vetëvozitës në rrugët publike në kuadër të zonave të mëdha industriale”, thotë Volvo Trucks.

(VIDEO) REGJISTRIMI I POPULLSISË në prag të dështimit?!

në kategorine Maqedoni/Video

Në ditën e katërt të regjistrimit provë të popullsisë që po zhvillohet në 13 komuna të vendit, Enti i Statistikave ka hasur në probleme teknike gjatë anketimit përmes softuerëve kompjuterik. Megjithëse zëvendësdrejtori Zirap Ademi thotë se këto pengesa do të largohen me qëllim që mos të përsëritën gjatë procesit të regjistrimit vitin e ardhshëm. Ademi thotë se edhe në aspektin organizativ nëse nuk do të mjaftojnë 5 mijë regjistrues, në mot do të angazhohen kuadro shtesë. Të dhënat e deritanishme flasin se rreth 35% e popullsisë që kanë bërë migrim të brendshëm nuk kanë ndryshuar adresat e banimit në dokumentet e tyre personale.

 “Në regjistrimin on-line ne evidentojmë personat në vendin, të cilin e kanë vend të zakonshëm qëndrimi, për shkak se regjistrimi është proces statistikor. Nëse një person jeton në Komunën Qendër, por adresën zyrtare e ka në Gostivar, në rezultate ky person llogaritet banor i Qendrës”, tha Zirap Ademi, zëvendësdrejtor i Entit të Statistikave.

Në regjistrimin e popullsisë që parashihet të mbahet në prill të vitit të ardhshëm, përveç banorëve rezident, shtetasit e Maqedonisë së Veriut që jetojnë në diasporë do të mund të regjistrohen nga familjarët përmes numrit amë ose personalisht në formë elektronike. Pikërisht, për këtë çështje kundërshton VMRO-DPMNE, e cila kërcënon me thirrje për bojkot të regjistrimit të popullsisë. Nga partia e Mickoskit thonë se nëse nuk përfshihen në procesin e përpilimit të ligjit, këtë proces do ta kundërshtojnë edhe në disa aspekte të tjera.

“VMRO DPMNE disa herë ka theksuar se përderisa nuk zbatohet proces sipas standardeve të Evropiane, ekziston mundësia që mos të merr pjesë në regjistrim të popullsisë. Ai regjistrim më nuk do të ishte operacion statistikorë që do të mund të jepte të dhëna relevante për çfarë do lloj krijimi të politikave të mëtejme, por do të ishte regjistrim i pazareve politike për të mbajtur Zoran Zaevin në pushtet në cilën do formë të mundshme”, pohoi Naum Stoillkovski, Zëdhënës i VMRO-DPMNE-së.

Nga Enti i Statistikave theksojnë se nëse së paku 100 mijë shtetas bojkotojnë procesin, rezultatet e regjistrimit nuk mund të merren si relevante. Sipas dispozitave ligjore, të gjithë qytetarët të cilët nuk do të pranojnë të anketohen mund të gjobiten nga 200-400 euro për person. Përderisa Statistika teston anketimin, Propozim-Ligji për regjistrimin e popullsisë vazhdon të jetë në Komisionin amë në Kuvend. Seanca e parë u shty, ndërsa e radhës pritet të mbahet këtë javë.

/Alsat-M/

(VIDEO) REGJISTRIMI I NXËNËSVE: Mjekësia hap dyert jashtë vendit

në kategorine Lajme/Video

Kërkesat e shteteve perëndimore për kuadër të mjekësisë nga vendi ynë, kanë bërë që të shtohet interesimi i nxënësve për tu regjistruar në mjekësinë e përgjithshme, me theks të veçantë, akusherinë. Pika e regjistrimit për mjekësinë e përgjithshme, ishte me radhë të gjata, në krahasim me degët tjera, ku prisnin nga dy apo tre persona.

Nxënësit nuk ngurrojnë për të pranuar se e zgjedhin drejtimin e mjekësisë së përgjithshme me qëllim që pas mbarimit të mund më lehtë të gjejnë punë në shtetet evropiane.

“Për motër medicinale siç shkruan këtu. Po ma e lehtë për në Evropë mendoj”.

“Për motër medicinale mendoj se është më lehtë për me gjet punë dhe është drejtim i mirë dhe për t`i ndihmuar njerëzve tjerë, është një punë humane, po ka ndikuar edhe ajo se nuk mund të gjejmë punë këtu ndërsa jashtë po”.

Drejtoresha e mjekësisë, Shkëndije Huseini, thotë se nga 13 paralelet e parapara për regjistrim, 6 prej tyre janë ndarë për profilin infermiere.

Zakonisht për drejtimin motër medicinale kemi më të interesuar meqë edhe në drejtimet tjera nuk jemi pa nxënës. Kërkesa në perëndim është e madhe për kuadrin që kryejnë këtu, sidomos për motër medicinale, prandaj edhe shumica aludojnë të regjistrohen në këtë drejtim. Nga 13 paralelet në gjuhën shqipe, gjashtë janë të profilit motër medicinale – deklaroi Shkëndije Huseini, drejtoreshë e SHMM “Nikolla Shtejn”.

Viteve të fundit, është evident rritja e numrit të nxënësve në drejtimet e mjekësisë, që regjistrohen nëpër kurse të gjuhës gjermane, me qëllim parapërgatitjen për gjetje më të lehtë të punës në shtetet perëndimore.

/Alsat-M/

(VIDEO) Përfundoi ekskurzioni i nxënësve shqiptarë nga Ukraina në Shqipëri dhe Maqedoni

në kategorine Lajme/Video

Nxënësit me origjinë shqiptare nga Karakurti i Ukrinës, pas një ekskurzioni dy javor nëpër Shqipëri dhe Maqedoni ku vizituan Tiranën, Beratin, Tepelenën, Vlorën, Gjirokatrën, Krujën, Shkupi, Strugën dhe Ohrin, u kthyen në vendin e tyre, raporton Koha.mk

Përndryshe, ata gjatë qëndrimit në Shkup, janë pritur edhe nga kryetari i Komunës së Çairit, Visar Ganiu, i cili premtoi tri bursa për studentë në Universitetin “Nënë Tereza” për nxënësit e talentuar shqiptar nga Ukraina. (koha.mk)

(VIDEO) VMRO-DPMNE: Qeveria nuk na ka informuar lidhur me marrjen e datës

në kategorine Lajme/Maqedoni/Video

Pushteti akoma nuk ka ftuar opozitaren VMRO-DPMNE-së për takime në lidhje me marrjen e datës dhe procesin e integrimeve, siç pret kreu i opozitës Mickoski. Nga partia opozitare shprehen të gatshëm që të punojnë me të gjithë kapacitetet e tyre për të siguruar vendim pozitiv për vendin në tetor. Me këtë rast, partia e Mickoskit nuk ka përgjigje decide nëse është për zgjedhje të parakohshme parlamentare  pas dështimit të datës në qershor duke thënë se vendimin për zgjedhje e merr shumica.

“Propozojmë edhe tani t’i japim të gjithë kapacitetet tona që të përmirësohen ata standarde që do të nënkuptonin hyrje më të shpejtë të Maqedonisë në BE, marrje më të shpejtë të datës dhe zbatim të reformave. Reformat ngecin dhe pikërisht për këtë skemi datë. Nga pala tjetër akoma nuk ka asnjë përgjigje”, deklaroi Naum Stoillkovski, VMRO-DPMNE.

(VIDEO) Bullgarët kontestojnë etninë e Goce Dellçevit

në kategorine Maqedoni/Video

Bullgaria nuk do të bëjë kompromis kur bëhet fjalë për Goce Dellçevin. Ministrja e jashtme e bullgarisë Ekaterina Zaharieva pas dështimit të komisionit të përbashkët historik dhe arsimor për të harmonizuar tekstin për Goce Dellçevin, në disa paraqitje publike tha se si shtet janë të prekur nga sugjerimi nga ana jonë që Dellçevi të përkujtohet së bashku më 7 tetor kur në 1946 Bullgaria ia dorëzoi mbetjet mortore Maqedonisë. Sipas Zaharievës, propozim data është një nga tradhtitë më të mëdha të kryera nga Partia Komuniste Bullgare.

Unë kam thënë shumë herë në bisedimet plenare të Komisionit dhe në konferencat për shtyp, ne nuk duam asgjë më shumë se të vërtetën. Nuk ka mënyrë si të bësh kompromis me të vërtetën. Nuk ka mënyrë si të bësh kompromis me të vërtetën. Goce Dellçev vetë e ka thënë se çfarë është – ai është bullgar. E shkroi dhjetëra herë- deklaroi Ekaterina Zaharieva, Ministre e Jashtme e Bullgarisë.

Zaharieva shpreson të përshpejtohet dinamika e punës së komisionit të përbashkët lidhur me përmbajtjen e teksteve shkollore për personalitetet, datat dhe festimet.

Sepse në qoftë se vazhdojnë ti gënjejnë fëmijët e tyre, nuk ka si të përpiqemi t’i edukojmë ata në nacionalizëm të rremë, nuk është e mirë për ta, për të ardhmen e tyre. Po, Bullgaria nuk ka asnjë pretendim për historinë e Maqedonisë së Veriut, pas vitit 1944. Ne nuk kemi asnjë. Në të vërtetë, secili eci rrugës së tij. Ne jemi shteti që i pari i njohu- theksoi Ekaterina Zaharieva.

Tensionet në marrëdhëniet Sofje-Shkup u ngritën rreth Goce Dellçevit, nëse ai ishte bullgar ose maqedonas. Përveç Zaharievës edhe profesorit Ivan Ilçev, një anëtar i komisionit bullgaro-maqedonas për zgjidhjen e çështjeve të diskutueshme historike, në një intervistë për “Dnevnik-un” bullgar, tha se 7 tetori për përkujtimin e Goce Dellçevit është i papranueshëm. Ilçev në intervistë shpjegoi se komisioni deri tani pas gjashtë takimeve të mbajtura, kishte arritur marrëveshje se Samuili ishte një mbret bullgar, se Goce Dellçevi ishte bullgar dhe se nuk ka pasur okupim fashist bullgar.

/Alsat-M/

(VIDEO) REGJISTRIMI pilot i popullsisë po bëhet derë më derë

në kategorine Lajme/Maqedoni/Video

Frika e punonjësve të statistikave nga kafshët shtëpiake është njëra nga vështirësitë jo formale që hasin në terren. Gjatë realizimit të regjistrimit provë të popullsisë, shtëpive dhe amvisërisë, në Kisella Vodë – njëra nga 13 komunat që po realizohet ky pilot, Monika thotë se po i marrin shumë kohë edhe banesat e zbrazëta që duhet t’i vizitoj derë më derë sipas renditjes në adresë. Sipas draft-ligjit të ri, anketuesit e kanë për detyrë t’i kontrollojnë rishtazi këto lokacione.

Unë u shkoj në adresë deri në tri herë dhe nëse shoh se në atë objekt banimi jeton dikush, unë do t’i lë njoftim me shkrim se kemi qenë nga Statistika dhe sërish do të kthehemi në një kohë të caktuar. Tash për tash gjithçka është sipas planit, ueb-aplikacioni funksionon në rregull, sot e kemi ditën e parë të anketimit dhe shpresoj që ditët në vijim mos të kemi ndonjë problem teknik- deklaroi Monika Vellkova, Regjistruese.

Ajo gjatë ecjes derë më derë madje hasë edhe në turistë apo staf ndërkombëtar, që banojnë në shtet më gjatë se një vjet, të cilët duhet të anketohen. Përveç kësaj kategorie dhe banorëve që janë rezident brenda shtetit, sipas Entit Shtetëror të Statistikave në regjistrimin e popullsisë do të përfshihen edhe ata, të cilët jetojnë jashtë kufijve për më shumë se 12 muaj. Kjo zonjë thotë se disa anëtarë të familjes së saj banojnë jashtë shtetit për punë dhe studime, për të cilët duhet t’i jep anketueses dokument me numrin amë, për të qenë relevant regjistrimi i tyre.

Në këtë shtëpi jetojnë 8 anëtarë që do të thotë jemi tri familje veç e veç që jetojmë këtu. Po është mirë që bëhet regjistrimi se duhet të dimë sa jemi. Po në këtë adresë janë të regjistruar, por vajza ime studion në Slloveni edhe bashkëshorti im punon si shofer në Suedi- thotë Tanja Doneva, banore.

Enti Shtetëror për Statistikë deri më 30 qershor regjistrimin provë do ta realizoj për herë të parë me anketim on-line, i cili do të bëhet në softuerin kompjuterik. Ndërsa, regjistrimi real do të zhvillohet në vitin e ardhshëm nga 1-21 prill, proces i cili do të kushtoj 8,5 milion euro. Në gjithë territorin do të jenë rreth 5 mijë regjistrues dhe qindra instruktorë në 45 rajone.

/Alsat-M/

(VIDEO) IZET ZEQIRI: Periudha e regjistrimit, kontestuese

në kategorine Lajme/Maqedoni/Video

Akademiku Izet Zeqiri në një intervistë për Alsat deklaron se propozim/ligji për regjistrimin e popullsisë në formën që ndodhet në procedurë parlamentare nuk është garancë për një proces të suksesshëm. Zeqiri thotë se periudha e regjistrimit nuk është e përshtatshme që të mund të regjistrohet e gjithë diaspora. Sipas tij, që procesi të jetë i besueshëm duhet të rishikohen kompetencat e zv.drejtorit dhe të sigurohet përfaqësim i drejtë etnik në organet që do ta zbatojnë atë.

(VIDEO) VRASJA NË VELESHTË, 18 vjet enigmë

në kategorine Lajme/Maqedoni/Video

Ka shkuar në shkollë dhe kurrë më nuk është kthyer në shtëpi. 18 vjet familja Rexhi nga Veleshta e Strugës bredh nëpër institucionet për ta dëgjuar, por edhe dëshmuar për të vërtetën e vrasjes së djalit të tyre Aliut. Në ditën fatale të 13 nëntorit 2001, ai ishte vetëm 9 vjeç. Ka qenë klasa e katërt. Të afërmit e tij tregojnë se çdo gjurmë ka humbur rreth orës 16 pas mbarimit të orëve të mësimit. Edhe pse gjithë natën kanë kërkuar në lumin lokal, trupin e kanë gjetur të nesërmen. Ata thonë se asnjë institucion i sistemit të drejtësisë tani më dy dekada nuk ka kryer asnjë hetim për këtë rast.

Familja thotë se nuk janë të kënaqur as me autopsinë e kryer të trupit që, sipas tyre, ishte e pakompletuar. Përveç shkaqeve të vdekjes, lëndimit të kokës, në dokumentin që e kanë marrë nuk është shënuar vendi dhe koha kur ka ndodhur vdekja, gjë që shkakton dyshime te ata.

Avokati i familjes thotë se ata kanë paraqitur një kërkesë në Gjykatën e të Drejtave të Njeriut në Strasburg me të cilën padisin shtetin duke kërkuar të përcaktohet përgjegjësi për veprim të parregullt dhe kompensim të dëmit. I gjithë rasti, thotë avokati, është ende në procedurë parahetimore në Ministrinë e Brendshme.

Bëhet fjalë për vdekjen e një fëmije në rrethana të dhunshme, që autoritetet kompetente disi e injorojnë. Që nga fillimi, kur është kërkuar një autopsi, kjo nuk është kompletuar. Nuk dihet lista e të dyshuarve, por nga policia janë marrë në pyetje vetëm persona për të përcaktuar identitetin e viktimës, dhe jo personi që ndoshta e ka bërë krimin. Familja e të ndjerit është përpjekur ta lëvizin procedurën duke propozuar dëshmitarë, duke theksuar që ata të dëgjohen si të mbrojtur në mënyrë që të mos i rrezikojnë ata. Në lidhje me këto kërkesa, Prokuroria nuk ka vepruar siç duhet- deklaroi avokati Mihail Kiçeec.

Avokati thotë se ata gjithashtu përgjigje se pse nuk veprohet mbi këtë rast kanë kërkuar në Ministrinë e Brendshme, pastaj në Prokurorinë Publike, por edhe deri te Avokati i Popullit. Përgjigje nuk kanë marrë nga askush. Nga Ministria e Brendshme për Alsat shkurtimisht thanë- do ta hulumtojnë rastin dhe do të informojnë në mënyrë adekuate, sepse, siç thonë, bëhet fjalë për rast që ka ndodhur gati 20 vjet më parë.

/Alsat-M/

(VIDEO) DIMITROV: Datë për fillimin e negociatave do të ketë brenda vitit

në kategorine Maqedoni/Video

Në emisionin “Rruga drejt” në Alsat- M ku po diskutohet nëse do të ketë ose jo datë për nisjen e negociatave me Bashkimin Evropian, Ministër i Jashtëm Nikolla Dimitrov, u shpreh i bindur se datë për fillimin e negociatave do të ketë brenda vitit, por nuk saktësoi as datën as muajin e saktë të këtij viti se kur do të ndodhë. Sipas tij bëhet fjalë për një sistem kompleks nga ana e të gjithave vendeve të Bashkimit Evropian dhe problemet teknike që ka pasur Bundestagu gjerman, por ai hodhi poshtë në mënyrë kategorike se ndonjë vend i BE-së ka probleme me vendin tonë. Biles ai u shpreh shumë optimist se dhe ka fjalën e kancelares gjermane se negociata do të hapen brenda këtij viti.

“Këtë vit ne kërkojmë vendim pozitiv nga të gjitha vendet e BE-së, që të gjitha vendet të hapin dyert për Maqedoninë e Veriut dhe të fillojmë procedurat për fillimin e negociatave. Ne po presim që vednimi të merret sa më shpejt por më parë duhet të merren disa vendime politike shtu siç është rasti me Bundestagun gjerman ku ka pasur edhe probleme teknike në këtë rast. Në korrik presim të ketë një debat, të ketë një vlerësim pozitiv për ne. Kancelarja Merkel u shpreh qartazi se ne duhet të kryejmë detyrat që na kanë thënë dhe ajo është e bindur se Bundestagu do të sjell vendim këtë shtator”, tha ministri i Jashtëm Nikolla Dimitrov.

Rruga Drejt | 13.06.2019

Publiée par Alsat sur Jeudi 13 juin 2019

(VIDEO) SHEKERINSKA: Nuk kemi probleme me asnjë vend apo politikan të BE-së

në kategorine Maqedoni/Video

Në emisionin “Rruga drejt” në Alsat-M ku po diskutohet nëse do të ketë ose jo datë për nisjen e negociatave me Bashkimin Evropian, Ministrja e Mrojtjes Radmilla Sheqerinska, tha se Maqedonia e Veriut i ka bërë detyrat e shtëpisë që i ka caktuar Bashkimi Evropian dhe se gjatë procesit të Skriningurt nuk është gjetur asnjë gabim. Ajo theksoi se ndryshe nga Shqipëria që ka problem me Holandën apo me deputetët e CDU-së në Gjermani, ne nuk kemi problem me asnjë vend apo politikan të BE-së, pra sipas saj, është vetëm çështje kohe dhe se datë për fillimin e negociatave do të ketë brenda vitit.

“Kur Bashkimi Evropian nuk sjell vendime të prera, lë shumë hapësirë të zbrazët të cilët e shfrytëzojnë grupet ekstremiste dhe nacionaliste të ndikuara nga qarqe të ndryshme. Pavarësisht se për çështje të ndryshme nuk janë dakord , kur vjen puna për integrimin e vendit tonë janë goxha konsensualë. Pra nuk është pyetja se a do integroheni por kur do integroheni.Këtë vit jemi marrë me procesin e Skringut, rrjedhimisht nuk është proces i humbur. Ndryshe nga Shqipëria se ka probleme me Holandën dhe deputetët t CDU-së. Absolutisht asnjëri vend apo politikan nuk ka gjetur asnjë justifikim për shtyrjen e negociatave me vendin tonë, Ne i kemi kryer detyrimet tona, ne nuk kemi bërë asnjë gabim, kemi bërë detyrat tona”, tha Ministrja e Mrojtjes Radmilla Sheqerinska.

Rruga Drejt | 13.06.2019

Publiée par Alsat sur Jeudi 13 juin 2019

(VIDEO) TUNEL NËN KALA, projekti i qytetit të Shkupit

në kategorine Maqedoni/Video

Nga pjesa e pasme e godinës së Qeverisë, përmes tuneleve në Kala të arrihet deri tek Rruga e plastikës. Për këtë projekt sot është nënshkruar marrëveshje për përpunimin e projektit fillestar dhe projekti infrastrukturor për zgjidhje trafiku që me urë në qendër të qytetit, tunele nën Kalanë e Shkup dhe unazë do ta lidh bulevardin “Shën Klimenti i Ohrit” me bulevardet “Nikolla Karev” dhe “Brigadën maqedonase- kosovare”. Pritet që projekti në fjalë të jetë gati deri në fund të vitit ndërsa tunelet të jenë gati deri në vitin 2022.

(VIDEO) Tragjedi e madhe: Vdes çifti nga Maqedonia, rrugës për në Francë

në kategorine Lajme/Video
Tragjedi e madhe ka ndodhur në rrugët e Italisë, pas një aksidenti fatal, shuhet familja me prejardhje nga Shkupi, derisa po ktheheshin në Francë ku edhe po jetonin.

 

(VIDEO) Momenti kur BILL CLINTON njofton fillimin e bombardimeve ndaj forcave serbe

në kategorine Kosovë/Video

Si dje, 20 vite më parë, SHBA së bashku me aleatët e NATO’s do të nisnin ndërhyrjen ushtarake kundër Serbisë përmes sulmeve ajrore, duke i sjellë Kosovës lirinë dhe pavarësinë.

Pas refuzimit të ‘kasapit’ të Ballkanit, Sllobodan Millosheviç për të vendosur paqen, presidenti i atëhershëm amerikan Bill Clinton dha urdhrin për fillimin e fushatës bombarduese.

Sulmet ajrore vazhduan deri me 9 qershor, ku edhe u arrit marrëveshja e Kumanovës.Pjesë nga fjalimi i ish-presidentit Bill Clinton natën kur filluan sulmet ajrore.

(VIDEO) Helikopteri përplaset në ndërtesë në NEW YORK

në kategorine Bota/Video

Në Manhatan të New Yorkut në SHBA ka ndodhur një aksident ajror në të cilin është përfshirë një helikopter i cili si pasojë e motit të keq është përplasur në një ndërtesë.

Helikopteri fillimisht goditi çatinë e ndërtesës në Avenue 7, pas çka shpërtheu një zjarr i cili detyroi autoritetet të evakuojnë të gjithë banorët e ndërtesës. Përveç saj, u evakuuan edhe disa ndërtesa përreth zonës së aksidentit.

(VIDEO) Digjen dy autobusë në Prilep

në kategorine Lajme/Video

Në Prilep, rreth orës 02:30 të mëngjesit të së hënës ka ndodhur një fatkeqësi ku janë ndezur dy autobusë të cilët ishin të parkuar afër njëri tjetrit. Nuk dihen arsyet e zjarrit që dogji tërësisht autobusët.

Njësia kundër zjarrit në këtë njesi administrative komunale kanë reaguar për të fikur zjarrin dhe për mos lejuar që i njejti të shpërndahet në veturat që ishin të parkuara në afërsi.

Autoritetet janë duke hetuar për arsyen e zjarrit dhe për zjarrvënësit.

(VIDEO) OSMANI: Këtë vit do të nisim bisedime me BE-në

në kategorine Maqedoni/Video

Qeveria pret një datë këtë verë, por e ka të qartë se kjo do të vijë në vjeshtë. Zv.kryeministri për Bujar Osmani në emisionin “360 Gradë” shpjegoi se mesazhet e pranuara nga kryeqytetet evropiane janë se data është e sigurt në tetor dhe se kjo do të thotë se deri në fund të këtij viti mund të pritet fillimi i negociatave për anëtarësim në BE.

Ka disa shtete anëtare që nuk e kuptojnë ndjeshmërinë e atyre muajve .Ne duke pasur një eksperiencë të keqe nga e kaluara, ku këtu në Ballkan një ditë më shumë, mund ta komplikojë situatën, dhe mos ta përmend një vit apo një muaj, sidomos këto tre muaj deri në tetor, duke marrë parasysh mosmarrëveshjet rajonale – ajo që ndodh në Greqi me zgjedhjet, Bregziti është caktuar pikërisht në tetor, Komisioni i ardhshëm fillon me punë më 1 nëntor, që do të thotë kur të miratohet vendimi në tetor, do të jetë sesioni i fundit i komisionerëve, ditët e fundit të komisionarëve aktualë të BE-së”- tha Bujar Osmani, Zëvendës Kryeministër për Integrime Evropiane

Qeveria duhet të mësojë se si të menaxhojë pritjet e publikut, vlerëson Zoran Neçev nga Instituti për Demokraci. Si shembull, ai e përdor deklaratën e Kryeministrit Zoran Zaev se do të japë dorëheqjen nëse nuk marrim një datë për negociata, edhe pse kjo u njoftua për në qershor të këtij viti.

Është shumë e vështirë t’u shpjegosh njerëzve se po bëni një deklaratë për jashtë, duke thënë se nëse nuk e shtyjmë atë tani, nëse nuk fillojmë negociatat, unë do të jap dorëheqje dhe pastaj të thoni, por kjo nuk do të ndodhë, sepse ishte një deklaratë për ata jashtë. Duhet të kemi kujdes me deklaratat e tilla, të mos përsëriten, sepse është shumë e vështirë të bindësh publikun në shtëpi se nuk ishte ashtu siç ka thënë Kryeministri”- tha Zoran Neçev , Instituti për Demokraci “Societas Civilis”

Sipas Malinka Ristevska-Jordanova nga Instituti për Politika Evropiane, megjithatë, me dështimin eventual për të marrë një datë për negociata, BE-ja e humb besueshmërinë e saj për këtë çështje dhe ajo prek edhe besueshmërinë e kësaj qeverie. Ajo nuk beson se vendet si Franca, Gjermania dhe Holanda do të “dridhen” nën kërcënimet se qeveria e Maqedonisë do të bjerë nëse nuk do të marrë datën për fillimin e negociatave për anëtarësim këtë verë.

/Alsat-M/

(VIDEO) MICKOSKI: Në mungesë të rezultateve nuk ka datë për negociata

në kategorine Maqedoni/Video

Nuk ka datë për bisedime me BE-në për shkak të mungesës së projekteve dhe rezultateve konkrete të kësaj Qeverie. Ky është konstatimi i liderit të opozitës, Hristijan Mickoski i cili mos marrjen e datës e arsyeton me siç i quan ai dështimet e Qeverisë Zaev. Kreu i VMRO-DPMNE-së, i kujton kryeministri Zaev se në vend që ta dërgojë vendin në Evropë, po e largon Evropën ditë e më tepër.

“Kur edhe ai u vërtetua se ndryshimi i emrit nuk mjafton për të mbajtur pushtetit dhe pas shpërqendrimit të opinionit nga skandalet dhe mashtrimet, filloi të arsyetohet me të ardhëm Evropiane. Por ajo e ardhme me këtë njeri nuk do të vij, nuk do të vijë për shkak se fjalët për vlera Evropiane janë të zbrazëta, pa përmbajtje dhe vepra konkrete. Pikërisht mungesa e rezultateve të kësaj Qeverie na largon ditë më tepër nga BE-së”,  theksoi Hristijan Mickoski, Kryetar i VMRO-DPMNE-së

/Alsat-M/

(VIDEO) Nisin punimet për korsinë e katërt në hyrjen e qytetit të Strugës

në kategorine Maqedoni/Video

Në hyrjen e qytetit të Strugës kanë filluar punimet për korsinë e katërt. Lajmi është bërë i ditur në postimin në Fejsbuk të kreut të komunës, Ramiz Merko.

“Sot filluam punimet për korsinë e katërt në hyrjen e qytetit të Strugës, rruga e gjimnazit”, thotë Merko.

Për më shumë ndiq linkun:

Publiée par Ramiz Merko – Faqja Zyrtare sur Jeudi 6 juin 2019

(VIDEO) Mercedes prezanton CLA-në super sportiv AMG 35

në kategorine Auto/Video

Mercedes ka prezantuar nëpërmes një video super veturën e saj sportive, AMG CLA 35 Shooting Brake.

Në këtë video të bërë nga kompania Daimler, e cila ka nën pronësi Mercedesin, ka ofruar pamje të versionit AMG më të lirë që kjo kompani ka ofruar ndonjëherë.

Me motor 2.0 litërsh që prodhon 300 kuajfuqi, kjo veturë shpejtësinë nga 0 në 100km/h e arrin për 5 sekonda, transmeton koha.net.

Mercedes-AMG CLA 35 gjithashtu ka të gjitha rrotat aktive, transmision automatik me shtatë shpejtësi.

(VIDEO) ZAEV: Reagimi i shpejtë, hallkë e duhur kundër lajmeve të rreme

në kategorine Maqedoni/Video

Vlerat e vërteta të NATO-s janë të drejtat e vërteta dhe liria e mediave, ka qenë qëndrimi i kryeministrit Zoran Zaev, qëndrim të cilin e ka mbrojtur edhe sekretari i përgjithshëm Jens Stoltenberg, në pyetjen se çka bën RMV lidhur me lajmet e rreme, njofton MEDIAL.mk.

“Liria e shprehjes i sjell edhe lajmet e rreme, ne i ndjekim gjitha proceset, një pjesë e institucioneve punojnë në këtë, siç janë MPB, Ministria e Mbrojtjes, ajo për Shoqëri Informatike, Drejtësisë, punojmë edhe me SHGM-në me fakte të vërteta dhe reagimi i shpejtë janë hallkë më e duhur kundër lajmeve të rreme dhe të reagojmë shpejtë, pasi ato mund të sjellim dëm të madh ndaj personaliteteve dhe institucioneve”, ka thënë Zaev.

/MEDIAL/

(LIVE) Pres konferencë e përbashkët me Sekretarin e përgjithshëm të NATO-s, Stoltenberg

(LIVE) Pres konferencë e përbashkët me Sekretarin e përgjithshëm të NATO-s, Stoltenberg

Publiée par Medial.mk sur Lundi 3 juin 2019

1 2 3 13
Shko lartë