Opinione - Page 97

Mbi sinonimin e leksemave “ilindenase” dhe “ilinditase”

Versioni i proklamuar së fundmi për gjetjen e kompromisit politik në zgjidhjen e kontestit të emrit midis Maqedonisë dhe Greqisë nga ana e qeverisë Zaev, me emërtimin “Republika e Maqedonisë së Ilindenit”, gjithsesi se do të paraqiste një arritje të madhe politike për kryeministrin e moderuar të Maqedonisë, Zoran Zaev, madje duke krijuar një konstrukt

Si të kurohet ekonomikisht Kosova?

Reformimi i strukturave kërkon përpjekje titanike në dy dimenzione: në themel – aty ku janë qytetarët dhe në krye të shoqërise – aty ku janë elitat politike. Në momentin që ky ‘motor reformash’ vihet në lëvizje, modele ‘baumoliane’ të biznesit kanë gjasa të shpërthejnë njëpasnjëshëm dhe kështu të ç’montojnë në mënyrë kreative ekonominë e vjetër

Çfarë tregoi në të vërtetë përgjimi i Habilajve dhe Xhafajt?

Kryeministri i Shqipërisë nuk bëri asnjë surprizë. Marrja në mbrojtje e vëllait trafikant droge të Ministrit të Brendshëm dhe inkurajimi për Ministrin e Brendshëm të përfshirë në aferën e protektorit të vëllait trafikant madje edhe duke ndryshuar ligjet e rëndësishme penale të shtetit, konfirmoj atë që shumë individë, shqiptarë dhe të huaj e dinin prej

Cila është loja e Kim Jong-unit?

Ky moment është me të vërtetë një mundësi e rrallë për Amerikën dhe aleatët e Amerikës për të përmirësuar marrëdhëniet me Korenë e Veriut dhe për të punuar me të për të krijuar një ekuilibër të ri të pushtetit në Azinë Verilindore që mund të kompensojë ambicien e Kinës për të dominuar rajonin dhe t’i

Marksizmi në epokën e pabarazisë globale

Pse kanadezët zgjodhën Justin Trudeau si kryeministër, ndërsa amerikanët zgjodhën Donald Trump si president të tyre? Të dy vendet kanë kultura të ngjashme dhe të ardhura pothuajse identike për frymë, por 20 përqind e të pasurve kanadezë fitojnë 5.5 herë më shumë se 20 përqind e më të varfërve. Në Shtetet e Bashkuara, një e

BE-ja duhet të ndalojë fondet për vendet joliberale

Që nga viti 2004, kur Bashkimi Europian u zgjerua për të përfshirë shumë nga vendet ish-komuniste për Europën Lindore dhe Qendrore, mekanizimi i saj i financimit rajonal është përshtatur shumë për të përmirësuar pabarazitë ekonomike mes shteteve anëtare të reja dhe të vjetra. Për të siguruar kohezion brenda BE-së, tejkalimi i ndasive mes vendeve dhe