Category archive

Diaspora - page 2

Mësues, urime 7 Marsin, Ditën Tuaj të Shenjtë!

në kategorine Diaspora

Arsen Shoshi, drejtor për Investime në Benedict Education Group, një shkollë me renome ndërkombëtare në 80 shtete të botës, uron Ditën e Mësuesit, 7 Marsin

E Enjte, 7 Mars 2019 – 15:20
albinfo.ch

Duke kujtuar këtë ditë, ne pa dyshim kujtojmë një nga ditët më të shënuara dhe më të rëndësishme në historinë e popullit shqiptar. Misioni i mësuesit shqiptar u shndërrua në mision të shenjtë, duke ia atribuar krejt çështjen arsimimit, edukimit dhe ngritjes së vetëdijes kombëtare. Pa mësuesin nuk do të ishim sot këtu ku jemi si komb, nuk do të kishim një zhvillim të tillë dhe nuk do të kishim premisa për një të ardhme të ndritur.

Mësuesi shqiptar i dha vlerën jetës dhe të ardhmes tonë, ai e ngriti shoqërinë tonë duke e hequr nga errësira shekullore, ku armiq të shumtë e penguan qëllimin e mësuesit shqiptar. Mësuesit tanë punuan në kushte të dhunës, duke mos u paguar për asnjë qindarkë, duke e rrezikuar edhe jetën e tyre, duke e mbajtur gjallë arsimin edhe në shtëpi shkolla, vetëm e vetëm për të frymuar dhe edukuar në gjuhën shqipe.

Këtu, vlen të ceket edhe herioizmi i tyre që bënë në periudha të ndryshme historike, duke u flijuar në krye të detyrës, duke rënë dëshmorë në mbrojtje të shkollës shqipe, kishte shumë të tillë, por me këtë rast do të veçoj mësuesin Halit Geci, i cili duke zhvilluar orën e mësimit në gjuhën shqipe vritet në klasë nga policia dhe ushtria serbe, si dhe mësuesin Shaban Jashari, i cili u mbajti mësim edhe nipërve të tij se si duhet luftuar për lirinë dhe kombin shqiptar, duke rënë dëshmor në Ditën e Mësuesit, më 7 Mars 1998.

Me fanatizëm e mbajnë gjallë arsimin shqip në diasporë edhe shumë mësues, të cilët për më shumë se tri dekada angazhohen që nxënësit shqiptarë në mërgatë të mësojnë gjuhën shqipe. Arsimi shqip në diasporë është vlerë e jona kombëtare dhe ajo duhet kultivuar.

Mësues, puna juaj është e çmuar, ajo ka vlerë të veçantë, ju asnjëherë nuk shpaguheni për kontributin tuaj!

Vepra juaj është fisnike, ajo ngjall dashuri për dije, ajo mbjell dritë për kombin, ajo nxjerr nga errësira dhe zhvillon popullin.

Urime dhe gëzuar 7 Marsi, Dita e Mësuesit!

(Autori është, drejtor për Investime në Benedict Education Group, një shkollë me renome ndërkombëtare në 80 shtete të botës)

Burimi: https://www.albinfo.ch/

Tre gra shqiptare, kandidate për anëtare të Këshillit Bashkiak të Worcester në SHBA

në kategorine Diaspora

Kjo nuk ka ndodhur kurrë në historinë e komunitetit shqiptar në Shtetet e Bashkuara të Amerikës

E Enjte, 7 Mars 2019 – 13:00
albinfo.ch

Tre gra shqiptaro-amerikane janë kandidate për anëtare të Këshillit Bashkiak të Worcester në shtetin Massachusetts, SHBA.

Dy gra shqiptare-amerikane po konkurrojnë për Këshillin Bashkiak Worcester: Donna Colorio dhe Etel Haxhiaj, përcjell albinfo.ch.

Nëse këshilltarja aktuale e qytetit Worcester, Konnie Lukes shkon për rizgjedhje, atëherë do të bëhen tre gra.

Kjo nuk ka ndodhur kurrë në historinë e komunitetit shqiptar në Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

Të gjitha këto gra sjellin historinë e tyre, historinë familjare dhe opinionin politik në fushatë.

“Ne nxisim anëtarët e komunitetit tonë të mësojnë për qëndrimet e tyre mbi çështjet, përvojën personale dhe idetë e tyre për të bërë Worcester një vend më të mirë për të jetuar, punuar dhe bërë biznes. Fat i mirë për të gjithë!”, thuhet në njoftimin e Komunitetit Shqiptar në Worcester.

Burimi: https://www.albinfo.ch/

Inxhinieri nga Zvicra, Rexhep Gashi nderohet nga Presidenti i Shqipërisë

në kategorine Diaspora

E Enjte, 7 Mars 2019 – 8:30
albinfo.ch

Inxhinieri i njohur shqiptar në Zvicër, Rexhep Gashi, është nderuar me titullin “Naim Frashëri” nga Presidenti i Shqipërisë.

“Në vlerësim të arritjeve shkencore në fushën e elektronikës dhe hidromekanikës, duke përfaqësuar denjësisht bashkësinë e intelektualëve shqiptarë në Diasporë”, thuhej në titullin dedikuar për Gashi, i nënshkruar nga presidenti i Shqipërisë, Ilir Meta, shkruan albinfo.ch.

Ishte vetë Gashi që ka njoftuar se ka marrë këtë çmim, duke u shprehur i nderuar që është vlerësuar edhe nga Presidenca Shqiptare.

“Një ditë e veçantë në jetën time! Do të jetë e veçantë për shumë breza të familjes Gashi”, ka shkruar ai në rrjetet sociale.

Burimi: https://www.albinfo.ch/

27-vjeçari Liridon Aliti, Doktor Shkence në Kopenhagë

në kategorine Diaspora

E Mërkurë, 6 Mars 2019 – 22:10
albinfo.ch

27-vjeçari Liridon Aliti ka fituar gradën Doktor Shkence (Phd) në Nanoshkencë-Nanoscience.

Ai gjatë ditës së sotme në Universitetin e Kopenhagës me sukses dhe afat rekord mbrojti temën e doktoraturës “Qasje mikrofluide për aplikimet biologjike duke përdorur nanostrukturat vertikale 3D”.

“Përndryshe, në të njëjtin universitet, në vitin 2013 Liridoni e kreu fakultetin, ndërsa në vitin 2016 fitoi titullin Master në Nanoscience”, kanë njoftuar familjarët e Liridonit.

Burimi: https://www.albinfo.ch/

Dritani përfaqëson shqiptarët dhe migrantët e tjerë

në kategorine Diaspora

Për Dritan Sylejmanin mund të votohet në qarkun zgjedhor Hochdorf, ku përfshihen 14 komunat me sa vijon: Aesch (LU), Altwis, Ballwil, Emmen, Ermensee, Eschenbach (LU), Hitzkirch, Hochdorf, Hochenrain, Inwil, Rain, Römerswil, Rothenburg dhe  Schongau

E Mërkurë, 6 Mars 2019 – 14:30
albinfo.ch

Në garat për Parlamentin e Kantonit të Lucernit, që mbahen më 31 mars të këtij viti, merr pjesë edhe Dritan Sylejmani, i cili “mbron ngjyrat” e Partisë Socialdemokrate të Zvicrës. Albinfo.ch ka zhvilluar një intervistë me politikanin e ri shqiptarozviceran, ku ai shpalos kauzën për të cilën do të angazhohet në fushatën zgjedhore dhe pas zgjedhjes deputet. Sylejmani premton, veç tjerash, se me kompetencën që ka si person me prejardhje të huaj, do të angazhohet për zgjidhjen e shumë  problemeve administrative sa i përket të drejtës së punës dhe banimit për migrantët, pastaj për bashkimin familjar, rregullimin më të lehtë të lejeqëndrimit etj.

Albinfo.ch: Ju jeni kandidat i SP-së për deputet në Parlamentin e Kantonit të Lucernit, në zgjedhjet që mbahen më 31 mars 2019. Kur keni filluar aktivitetin politik dhe ku? A jeni pjesë e aktiviteteve partiake të SP-së në vendin ku jetoni?

Dritan Sylejmani: Me aktivitet politik kam filluar qe pesë vjet, si anëtar i SP-së në Emmen. Para tre vjetësh isha kandidat për asambleist në Kuvendin Komunal të Emmen-it. Ndërsa tani jam emërtuar nga SP Lucern për kandidat në Parlamentin Kantonal të Lucernit për qarkun zgjedhor Hochdorf.

Albinfo.ch: Na tregoni më shumë hollësi për lexuesit tanë të interesuar për të votuar: Në cilën listë jeni, në cilat lokalitete, qytete ose fshatra mund të votohet emri juaj?

Dritan Sylejmani: SP në Luzern është në listën 3. Unë jam në listën 3 të SP-së. Për këtë listë mund të votohet në qarkun zgjedhor Hochdorf, ku përfshihen 14 komunat, me sa vijon: Aesch (LU), Altwis, Ballwil, Emmen, Ermensee, Eschenbach (LU), Hitzkirch, Hochdorf, Hochenrain, Inwil, Rain, Römerswil, Rothenburg dhe  Schongau.

Albinfo.ch: A ka shqiptarë të tjerë që garojnë në regjionin e njëjtë, respektivisht a ju kryqëzohen interesat me ndonjë kandidat eventual shqiptar, të partisë tuaj ose të ndonjë partie tjetër?

Dritan Sylejmani: Në qarkun zgjedhor Hochdorf si kandidat i SP-së jam vetëm unë me prejardhje shqiptare që garoj për Parlamentin Kantonal të Lucernit.

Albinfo.ch: Sa është numri i përafërt i votave që do të mjaftonin për hyrjen tuaj në Parlament?

Dritan Sylejmani: Numri i përafërt i votave të nevojshme për të siguruar një vend në Parlamentin e Kantonit të Lucernit duhet të jetë rreth 3500.

Albinfo.ch: A mund të na thoni: Përse një votues shqiptar i Zvicrës duhet të zgjedhë pikërisht Dritan Sylejmanin? Çfarë u premtoni ju bashkatdhetarëve se do të bëni, si deputet në Parlamentin e Kantonit të Lucernit? 

Dritan Sylejmani: Sepse unë me të kaluarën time si emigrant i njoh problemet me të cilat ballafaqohet kjo kategori e shoqërisë. Unë do të angazhohem për zgjidhjen e shumë  problemeve administrative sa i përket të drejtës së tyre të punës dhe banimit, bashkimit familjar, e me këtë edhe rregullimin më të lehtë të lejeqëndrimit. Unë do të angazhohem që kjo shtresë shoqërore të paktën të fitojë të drejtën e pjesëmarrjes në votime komunale e me këtë edhe në vendimmarrjen në vendin ku ata jetojnë e punojnë.

Albinfo.ch: Po votuesve në përgjithësi, çfarë u ofroni? Cilat janë fushat ku ju e ndieni veten më kompetent, respektivisht në të cilat mendoni të angazhoheni më tepër si deputet i ardhshëm?

Dritan Sylejmani: Unë angazhohem për një jetë sociale, për çmime të përballueshme për qiramarrësit, për zvogëlimin e premive për sigurimet shëndetësore, duke i bërë ato të përballueshme për qytetarët, sidomos për ata me të ardhura më të vogla. Para pak kohësh SP-ja e Lucernit e fitoi procedurën gjyqësore kundër Qeverisë Kantonale të Lucernit, për zvogëlimin e mundësisë për të përfituar nga lirimi i premisë së sigurimeve shëndetësore për personat me të ardhura të vogla. Por, ne si parti do të vazhdojmë në përpjekjet tona edhe më tutje.

Albinfo.ch: Si qëndron partia juaj (SP) në konkurrencë me partitë rivale në garë? A ka rënie apo ka ngritje të preferencave në kanton për partinë për të cilën ju garoni?

Dritan Sylejmani: Para disa vjetësh, SP në kantonin e Lucernit e ka humbur një vend në Qeverinë Kantonale dhe tani i kemi gjasat shumë reale që këtë vend ta fitojmë sërish. Kjo do të thotë se preferencat e qytetarëve për të votuar SP-në janë më të mira kohëve të fundit, prandaj kam besimin se SP-ja do të arrijë të përmirësojë nivelin e përfaqësimit në të gjitha nivelet e pushtetit shtetëror kantonal të Lucernit.

Kush është Dritan Sylejmani

“Jam i lindur më 10 shkurt 1986 në Tiranë. Pos shkollës nëntëvjeçare, jam shkolluar në shkollë profesionale për punonjës në zyrë, për të vazhduar më vonë për specializim në lëmin e kontabilitetit. Kam mbaruar edhe disa kurse në lëmin e sigurimeve. Punën praktike e kam mbaruar në “Mirëdita Consulting” në Emmenbrücke, ku kam vazhduar të punoj në lëmin e sigurimeve, por edhe në atë të kontabilitetit. Në vitin 2009 kam krijuar zyrën time të shërbimeve të ndryshme, kontabilitet, përkthime, korrespondencë, këshillime, etj. Sot e drejtoj një firmë tjetër, “Conficienda AG”, me seli në Lucern”.

 

Burimi: https://www.albinfo.ch/

Ava Max në Rai: Krenare që jam shqiptare

në kategorine Diaspora

E Mërkurë, 6 Mars 2019 – 9:30
albinfo.ch

Tashmë mund të klasifikohet pa frikë si një nga këngëtaret me origjinë shqiptare, e cila po bëhet e njohur ndërkombëtarisht.

Këngëtarja me origjinë nga Saranda, Ava Max, ka qenë e ftuar në emisionin “Che tempo che fa” ku performoi hitin e saj “Sweet but psycho”.

Pas performancës Ava u pyet edhe për origjinën e saj, për të cilën u shpreh se është krenare që është shqiptare dhe që të gjithë njerëzit duhet të krenarë për atë që janë, shkruan ‘Opinion.al”.

Gjithashtu ajo përshëndeti në gjuhën shqipe: “Hello shqiptarët, ju dua shumë faleminderit”, përcjell albinfo.ch.

Këngëtarja ceku pak peripecitë që familja e saj ka kaluar deri në ditët e sotme duke dhënë një mesazh të fortë vullneti dhe kurajoje në Rai. Së shpejti pritet që Ava të publikojë albumin e saj të parë.

Burimi: https://www.albinfo.ch/

Itali: Pëson lëndime të rënda një punëtor shqiptar

në kategorine Diaspora

E Martë, 5 Mars 2019 – 16:40
albinfo.ch

Në Eppan të regjionit të Tirolit Jugor, Itali, ka ndodhur paraditen e sotme (e martë) një aksident i rëndë pune, shkruan südtirolnews.it. Një punëtor 47 vjeçar nga Shqipëria është rrëzuar nga skelet e një kantieri ndërtimor, duke pësuar lëndime të rënda, ransmeton albinfo.ch. Ai ka rënë nga lartësia prej tri metrash.

Pasi ka marrë ndihmën e parë nga mjeku i emergjencës në Eppan, ai është transportuar për në spitalin e Bolzanos (Bozen).

Në vendin e aksidentit kanë qenë edhe karabinierët.

Burimi: https://www.albinfo.ch/

Shënohet 20 vjetori i Shoqatës Shqiptaro-Zvicerane “Arsimi”

në kategorine Diaspora

Ishin të pranishëm edhe një numër i veprimtarëve të shoqatës “Arsimi” dhe të diasporës sonë në shtetin helvetik

E Martë, 5 Mars 2019 – 12:20
albinfo.ch

Ambasadorja e Kosovës në Zvicër, Nazane Breca mori pjesë në shënimin e 20-vjetorit të Shoqatës Shqiptaro-Zvicerane “Arsimi”, manifestim i cili u mbajt në Institutin e Lartë Pedagogjik të Cyrihut.

Kryetari i kësaj shoqate të shtrirë në Kosovë, Shqipëri dhe Maqedoni, Prof. Christian Zindel, ka paraqitur para të pranishmëve në historik të veprimtarisë së saj 20 vjeçare në këto tri shtete ballkanike, përcjell albinfo.ch.

Me këtë rast ambasadorja Breca ka kontaktuar kryetarin e saj, të cilin e ka uruar, përgëzuar dhe falënderuar për punën në Kosovë dhe ndihmën e kësaj shoqate me ndikim në jetën e përditshme të qytetarëve të saj me projektet e realizuar, e veçanërisht të mundësive që u janë dhënë atyre për vende pune në fushën e hotelerisë, siç është rasti me hotel «Graçanica» në komunën e Graçanicës.

Të pranishëm, ishin edhe ambasadori i Shqipërisë Ilir Gjoni, ish-ambasadori i Zvicrës në Shqipëri dhe president i nderit të ISEAL Francis Cosin, Rektori i Institutit të Lartë Pedagogjik të Cyrihut, profesori dhe albanologu i njohur Bazil Shader e të tjerë.

Ishin të pranishëm edhe një numër i veprimtarëve të shoqatës “Arsimi” dhe të diasporës sonë në shtetin helvetik.

Burimi: https://www.albinfo.ch/

Familja hebreje dhuron libra në përvjetorin e Pavarësisë së Kosovës

në kategorine Diaspora

Zonja Evi Levi – Falkof e realizoi dëshirën e babait të saj, z. Ari Falkof dhe vëllait z. Dan Oren Falkof, tani të dytë të  ndjerë, që librat e  bibliotekës familjare në Cyrih t`u dhurohen bibliotekave në Kosovë

E Martë, 5 Mars 2019 – 10:30
albinfo.ch

Si çdo vit, edhe këtë vit Shoqata Dora e Vendlindjes (DEV) grumbulloi libra për Kosovën. Kësaj radhe u tubuan 1111 Libra, një numër ky simbolik për përvjetorin e 11-të të shtetit t të Kosovës.

Zonja Evi Levi – Falkof me këtë rast e realizoi dëshirën e babait të saj, z. Ari Falkof dhe vëllait z. Dan Oren Falkof, tani të dytë të  ndjerë, që librat e  bibliotekës familjare në Cyrih t`u dhurohen bibliotekave në Kosovë, shkruan albinfo.ch.

Arie dhe Chana Falkof

Nga familja Falkof u dhuruan rreth 750 libra. Pjesa tjetr e librave u tubuan nga familjet: F.Krasniqi, L.Gacaferi dhe ajo B.Rexha. E bija e Arie Falkofit z.Eva Levi Falkof tha se librat u dhuruan në shenjë mirënjohjeje dhe respekti për ndihmën që ka dhënë  populli shqiptar për hebrenjtë në Luftën e Dytë Botërore.

0

Dan Oren Falkof (me kapele të kuqe në dorë) me miq shqiptarë në Jerusalem

Po ashtu kjo u realizua edhe në shenjë të miqësisë në vazhdimësi të kësaj familjeje me disa familje shqiptare në Cyrih të Zvicrës.

Transportin e realizoi me një çmim të asyeshëm Firma Abedini transport.

Në emër të DEV, Br.

Burimi: https://www.albinfo.ch/

Qëndresa Sadriu, si fëmijë e prekur, sot u jep zemër për ta luftuar kancerin

në kategorine Diaspora

Asaj, si fëmijë, i ishte kumtuar diagnoza e kancerit. Falë “Kinderkrebsförschung Schweiz”, ajo kishte mundur sëmundjen e rëndë

E Hënë, 4 Mars 2019 – 18:45
albinfo.ch

Politikania e re shqiptarezvicerane nga Cyrihu, Qëndresa Sadriu, si fëmijë ka qenë e sëmurë nga kanceri. Si një e re e guximshme që ka kaluar me sukses këtë sfidë të rëndë, ajo sot u jep zemër fëmijëve dhe të rinjve të sulmuar nga kanceri, shkruan radio24.ch.

Radio 24 dhe pesë stacione të tjera të radios nga Zvicra gjermane takohen më 7 mars 2019 për të mbështetur aksionin “Kinderkrebsförschung Schweiz” (hulumtimi i kancerit të fëmijëve, Zvicër), transmeton albinfo.ch. Nën kulmin e përbashkët “Radio4Help”, këto radiostacione mbështesin studimet për kancerin e fëmijëve dhe me këtë edhe vetë fëmijët e sëmurë nga kanceri. Në këtë kontekst, fëmijët dhe të rinjtë që kanë kaluar me sukses sfidën e rëndë të kancerit rrëfejnë tregimet e tyre dhe mbështesin kështu aksionin.

Në mesin e atyre është edhe Qëndresa Sadriu, e re 24 vjeçare nga Cyrihu. Ajo mbështet aksionin dhe angazhohet aktivisht gjatë kohës së saj të lirë për fëmijët dhe të rinjtë e prekur nga kanceri, transmeton albinfo.ch. Asaj vetë si fëmijë i ishte kumtuar diagnoza e kancerit. Falë “Kinderkrebsförschung Schweiz”, ajo kishte mundur sëmundjen e rëndë.

Në Zvicër për çdo vit  nga kanceri sëmuren deri në 250 fëmijë ndërsa sëmundja më e shpeshtë kanceroze është leukemia. Për shkakun se fëmijët gjatë terapisë së tyre të kancerit duhet të durojnë shumë procedura që shkaktojnë shumë dhimbje fizike e emocionale, këta pacientë të vegjël i mbështet Spitali Universiotar për fëmijë i Cyrihut (Kispi), transmeton albinfo.ch. Dy klounë të spitalit i shoqërojnë fëmijët në përditshmërinë e tyre të spitalit për t`ua zbutur frikën nga kanceri.

Ata që duan të ndihmojnë në këtë aksion, këtë mund ta bëjnë përmes një SMS-i me fjalëkalimin KKFC ose KINDERKREBS në numrin 448 (si shembull: KKFCH 50).

Një mundësi tjetër për të dhuruar është edhe përmes faqes zyrtare të fondacionit “Kinderkrebsförschung Schweiz” ose të enjten, më 7 mars, në mënyrë telefonike përmes telefonit 0800 4888 800.

Video:

https://www.radio24.ch/shows/als-kind-erhielt-ich-die-diagnose-krebs-heute-habe-ich-ihn-besiegt-134152341?fbclid=IwAR3XnlRr9PWgzmaxmbjzRrwyKsLyjxwuS0DzxyaXSIh4YzB74ezFKEisUqk

 

Burimi: https://www.albinfo.ch/

Samiti i Diasporës, mes kritikave dhe vlerësimeve

në kategorine Diaspora

Kritika më të shumta i drejtohen përdorimit politik që sipas disa prej të anketuarve, i është bërë samitit. Ndërkaq sa i përket vetë punimeve të samitit në panele, vlerësimet janë më pozitive

E Hënë, 4 Mars 2019 – 15:00
B.SH.

Të shtunën që shkoi u mbajt në Tiranë Samiti i Dytë i Diasporës, i organizuar nga Ministria e Diasporës. Rreth punimeve të këtij samiti që zgjatën dy ditë, sikur rreth çdo gjëje, pati ndarje të mendimeve, pro dhe kundër. Albinfo.ch ka kërkuar nga disa pjesëmarrës aktivë të këtij aktiviteti që të shprehin mendimin e tyre rreth tij. Ata kanë sigurisht vlerësime që dallojnë nga njëri tjetri. Kritika më të shumta i drejtohen përdorimit politik që, sipas disa prej të anketuarve, i është bërë samitit. Ndërkaq sa u përket vetë punimeve të samitit në panele, vlerësimet janë më pozitive, duke e cilësuar atë si një hap përpara në krahasim me samitin e kaluar.

Nazmi Jakurti: Samiti u keqpërdor për politikën e ditës

“Pothuajse e vetmja gjë e mirë e Samitit ishte takimi i shqiptarëve nga vendet e ndryshme të botës! Samiti u keqpërdor brutalisht nga Hashim Thaçi dhe Edi Rama për interesat tyre politike dhe kjo duhet të jetë hera e fundit që ata e keqpërdorin platformën e samiti për të vjellė vrerë mbi kundështarët e tyre politikë”, thotë Nazmi Jakurti për albinfo.ch.

Megjithatë, në samit u prezantuan projekte dhe ide interesante dhe u zhvilluan debate konstruktive për mundësitë e bashkëpunimit më të dendur të diasporës me vendet e prejardhjes. Vërehet përparimi në mes të dy samiteve. Idetë kanë zënë të konkretizohen, të vijnë si projekte të hartuara, me plane reale të konkretizimit.

(Nazmi Jakurti është kryetar i Lidhjes Shqiptare në Botë)

Ruzhdi Ibrahimi: Një samit me shumë pikëpyetje

Samiti II i Diasporës përfundon me shumë pikëpyetje! Bilanci i të arriturave nga samiti i parë në të dytin nuk ndërlidhet shumë me veprimet konkrete të nisura me samitin. Padyshim se gjatë kësaj periudhe janë arritur rezultate konkrete në krijimin e strukturave ligjore dhe infrastrukturore në kuadër të Ministrisë së Diasporës. Përfaqësimi i interesave shoqërore të diasporës në vendet ku ajo është e shtrirë, është lënë në hije duke u kufizuar vetëm në angazhime për mbrojtjen e gjuhës dhe identitetit të pjesëtarëve të saj, shkruan albinfo.ch. Angazhimi i shteteve amë në rrafshin e marrëveshjeve ndërshtetërore të sigurisë shoqërore me shtetet si Greqia, Italia…, për të mundësuar një trajtim më të dinjitetshëm të shtetasve në vendet ku ata jetojnë si dhe për të mundësuar kthimin e tyre në vendlindje pas pensionimit, nuk ishte pjesë e samitit

Koncerti  gala shkëlqeu me disa pika brilante muzikore. Në këtë mbrëmje iu ndanë shumë çmime të pjesëtarëve të diasporës duke reflektuar në disa raste edhe ndarjen në diasporën e pasur/kamur (të domosdoshme) dhe atë të varfër (të panevojshme). Vend të veçantë kishin edhe kësaj radhe afaristët e suksesshëm si dhe individët me suksese individuale.

Është më mirë që radhën tjetër të organizohet një forum ekonomik i diasporës, apo një forum turistik i diasporës dhe unë do të marr pjesë me dëshirë në këtë të fundit.

(Ruzhdi Ibrahimi është ekspert i sigurimeve shoqërore nga Baseli)

Përparim Avdili: Paneli i zhvillimit ekonomik, shumë cilësor, politika të punojë kundër bojkotit

“Edhe pse samiti i dytë ka arritjet e veta, sigurisht që ka ende mjaft hapësirë për t’u përmirësuar, sidomos në aspektet teknike dhe organizative. Por, ideja që të mblidhen shqiptarët nga e gjithë bota në Tiranë sado pak arriti qëllimin”, shkruan albinfo.ch. Prandaj dhe do të ishte edhe më mirë që në të ardhmen qeveritë shqiptare të angazhohen më shumë që Samiti të mos bojkotohet, por të jetë forum mbarëshqiptar, me qëllim rrjetëzimi në radhë të parë.

Paneli i Zhvillimit ekonomik, sidomos për shkak të panelistëve të tij, shumë cilësor, duke prezantuar shembuj konkretë të investimeve konkrete por dhe duke bërë kritika të duhura ndaj problemeve që ende ekzistojnë.

(Përparim Avdili është punonjës banke dhe deputet në Parlamenti e Qytetit të Cyrihut nga FDP)

Reis Luzhnica: Sesioni plenar, u keqpërdor nga politika ndërsa panelet, të qëlluara

Në Samitin e parë të Diasporës nuk kam qenë prezent, por dëgjoja zëra të ndryshëm për atë samit. Këto informata m`i kishin ulur pritjet nga ky event por megjithatë desha ta shoh vetë se si është.

Më 1 mars ishte planifikuar i ashtuquajturi sesioni kuvendues plenar i diasporës, i cili, për fat të keq më shumë i ngjante një tubimi zgjedhor, ku ne ishim vetëm spektatorë të politikanëve nga Shqipëria, Kosova dhe Maqedonia (veriore), shkruan albinfo.ch. Ata e shfrytëzuan rastin për t’u ikur problemeve ditore nga vendet e tyre.

Se kjo nuk u prit mirë nga diaspora shqiptare, dukshëm u vërejt në fjalimin e presidentit të Kosovës, edhe pse disa media raportuan ndryshe.

Pas kuvendit filluan panelet. Unë mora pjesë në panelin 1, “Vota si e Drejtë! – Politika e Re Shtetërore për Diasporën”. Aty kishte gjëra më konkrete dhe të kapshme për ne, prandaj shpresoj që qeveria të punojë në realizimin e planeve.

Për mua ishte nje përvojë e mirë, takova shumë njerëz që në jeten e përditshme nuk do t’i takoja. Nëqoftëse Samiti i Diasporës e ka për qellim rrjetëzimin e shqiptarëve në diaspor, qëllimi është arritur.

(Reis Luzhnica, anëtar i Kryesisë së SP-së në rrethin 3 të Cyrihut dhe bashkëpronar i një shtypshkronje në qytetin e Cyrihut)

 

 

Burimi: https://www.albinfo.ch/

Lëvizja Vetëvendosje organizon tubim në Zvicër

në kategorine Diaspora

E Hënë, 4 Mars 2019 – 13:30
albinfo.ch

Më 10 mars 2019, duke filluar nga ora 16:30, në Zürcherstrasse 14, 8640 Rapperswil (SG), Lëvizja Vetëvendosje, Pika Obersee St. Gallen, Qendra në Zvicër, organizon Tubim me bashkatdhetarë, për 38 vjetorin e Demonstratave ’81, përcjell albinfo.ch.

Këshilli Organizativ i këtij tubimi fton bashkatdhetarët që të na bashkohen në këtë tubim.

Në këtë tubim do të marrin pjesë edhe Hydajet Hyseni, Avni Dehari, Liburn Aliu dhe veprimtarë enkas të ftuar nga mërgata.

Burimi: https://www.albinfo.ch/

Sa flitet gjuha shqipe në Zvicër?

në kategorine Diaspora

Sipas statistikave zyrtare, 62.6 flasin gjermanisht ose zvicerane-gjermane, pastaj 22.9 frëngjisht, 8.2 italisht

E Hënë, 4 Mars 2019 – 10:00
albinfo.ch

Keystone

Gjuha franceze është bërë më e popullarizuar në 50 vitet e fundit, derisa më pak zviceranë flasin gjuhën gjermane. Kjo lidhet me migrimin, përcjell albinfo.ch.

Pothuajse dy të tretat e njerëzve që jetojnë në Zvicër flasin rregullisht më shumë se një gjuhë. Me katër gjuhë zyrtare kombëtare, Zvicra ka një peizazh të veçantë gjuhësor dhe shumë gjuhë jo-kombëtare që mund të dëgjohen edhe në jetën e përditshme, shkruan ‘Swissinfo.ch’.

Sipas të dhënave aktuale nga Zyra e Statistikave Federale (FSO), pjesa më e madhe e popullsisë së përhershme flet gjuhën gjermane ose zvicerane gjermane. Në mesin e gjuhëve jo-kombëtare, gjuha angleze dhe portugeze janë më të zakonshmet e më pastaj është edhe gjuha shqipe, përcjell albinfo.ch.

Për shkak të numrit të madh të të huajve, edhe gjuhët e huaja gjithnjë janë më të përhapura në Zvicër.

Gjuha angleze po bëhet gjithashtu një gjuhë e shquar në Zvicër. Në vitin 2010, 4.6% e popullsisë zvicerane foli gjuhën angleze si gjuhë kryesore, krahasuar me 5.4% shtatë vjet më vonë. Kjo është gjithashtu për shkak të rritjes së emigracionit nga vendet që flasin anglisht, si Britania e Madhe dhe SHBA.

Në Zvicrën frankofone, emigrantët priren të përshtaten me gjuhën lokale. Për shembull, shumë njerëz që flasin spanjisht, portugalisht ose italisht emigrojnë në Zvicrën frankofone, dhe ata priren të mësojnë shpejt frëngjishten.

Dhe, të huajt në përgjithësi integrohen më shpejt në Zvicrën frankofone, sesa në Zvicrën gjermanofolëse.

Trendet e emigracionit janë të ndryshme në pjesën gjermanofolëse të Zvicrës. Për shembull, njerëzit që emigrojnë nga Kosova ose Turqia kanë më shumë probleme duke folur gjermanisht në fillim krahasuar me spanjollët që mësojnë frëngjishten në Zvicrën frankofone.

Sipas statistikave zyrtare, 62.6 flasin gjermanisht ose zvicerane-gjermane, pastaj 22.9 frëngjisht, 8.2 italisht dhe 0.5 romansh, përcjell albinfo.ch.

Nga gjuhët e huaja, 5.4 flasin anglisht, 3.7 portugeze, 3.2 shqip, serbisht ose kroatisht 2.5, spanjisht 2.4 dhe 7.7 gjuhë tjera.

Burimi: https://www.albinfo.ch/

Një shqiptar humb jetën pas aksidentit në punë

në kategorine Diaspora

E Diel, 3 Mars 2019 – 12:00
albinfo.ch

Një tjetër ngjarje e rëndë ka ndodhur në Itali, ku një shqiptar ka humbur jetën në një aksident në punë.

Mediat vendase raportojnë se aksidenti i rëndë ndodhi pasditen e së hënës, por pas disa ditësh i shtruar në spital, 40-vjeçari shqiptar ka ndërruar jetë, raportojnë mediat shqiptare.

Mësohet se gjithçka ka ndodhur në një kompani ëmbëlsirash në Treviglio të Italisë.

Shtetasi shqiptar A. Çekani u plagos rëndë në krah teksa punonte tek makineria e brumatriçes.

Pas aksidentit 40-vjeçari shqiptar iu nënshtrua një operacioni delikat në krahun e djathtë. Situata u bë më dramatike, pasi burri kishte pasur edhe arrest kardiak gjatë fazës së shpëtimit, përcjell albinfo.ch.

Çekani jetonte dhe punonte në Itali prej 20 vjetësh, e ka lënë pas gruan me dy fëmijë.

Burimi: https://www.albinfo.ch/

Avni Dervishi: E mira është se “kanë filluar të dëgjojnë diasporën”

në kategorine Diaspora

Albinfo.ch ka zhvilluar një bisedë me Avni Dervishin, duke u fokusuar në aktualitetin e diasporës sot dhe në punimet e samitit të posapërfunduar të diasporës në Tiranë

E Diel, 3 Mars 2019 – 10:30
B.SH.

Avni Dervishi, eksperti dhe veprimtari i njohur nga Suedia, aktualisht këshilltar ndërkombëtar dhe püer integruime evropiane, i angazhuar në vatra të ndryshme krizash në botë, është njëri ndër tre fituesit e çmimit “Ambasador i Kombit”, të ndarë nga ministri i diasporës i Shqipërisë në kuadrin e Samitit të Dytë të Diasporës që u mbajt në Tiranë.

Albinfo.ch ka zhvilluar një bisedë me z., Dervishi, duke u fokusuar në aktualitetin e diasporës sot dhe në punimet e samitit të posapërfunduar.

“Janë vlerësuar vërejtjet tona dhe ato tash janë pjesë e Ligjit të Diasporës”

Duke iu përgjitjur pyetjes nëse ia ka vlejtur mbajtja e këtij samiti, Avni Dervishi thotë: Mbajtja e samitit të dytë të diasporës është një punë e mirë. Ai është në fakt vazhdimësi e samitit të parë. Edhepse disa mund të më kundërshtojnë, unë them se samiti i parë ka qenë më shumë në shërbim të rrjetëzimit dhe nuk kishte ende asnjë dokument, thjesht, Qeveria e Shqipërisë nuk ka pasur asnjë lloj ligji që trajton diasporën. Ndërsa dallimi në mes të samitit të parë dhe atij të dytë është se gjatë kësaj kohe në Shqipëri është miratuar Ligji për Diasporën. Ajo që mendoj se është për t`u vlerësuar është e dhëna se para se të miratohej ligji në Parlament, ministri Majko na e ka dërguar, si mua ashtu dhe pjesëmarrësve të samitit nga 15 vende të botës, projektligjin, që të japim mendimet tona rreth tij. Dhe, shumicën e vërejtjeve dhe ndryshimeve që i kemi bërë ne, i ka marrë parasysh dmth ato janë sot pjesë e ligjit. Ne kemi propozuar që të krijohet Këshilli Kombëtar i Diasporës dhe ai është krijuar ndërsa udhëheqësia, bordi do të zgjidhen më vonë”, thotë z. Dervishi për albinfo.ch.

“Por, megjthatë, nuk është se nuk ka edhe mangësi. Mendoj se nuk është mësuar gjithçka që duhej të mësohej nga samiti i parë. Konkretisht, Shqipëria, Kosova dhe Maqedonia janë shtetet e fundit sa i përket integrimeve evropiane ndërsa Kosova nuk ka ende as liberalizim të vizave, është e izoluar fare. Përse në këto rrethana shtetet tona të prejardhjes nuk e shfrytëzojnë ekspertizën e diasporës së tyre, siç e kanë shfrytëzuar maksimalisht vendet e reja që tashmë janë pjesë e BE-së?”.

“Performancë mesatare” e Samitit të diasporës

I pyetur rreth punës së zhvilluar në panele të këtij samiti, si pjesë e njërit nga panelet, Avni Dervishi shprehet se është parë një performancë mesatare në këtë drejtim. “Si pjesë e panelit të të drejtës së votës, mund të them se pjesërisht është dëshmuar kompetencë, njohje e lëndës por në përgjithësi mund të ishte edhe më mirë. Mendoj se kufizimi i kohës për kontributet e panelistëve ishte paksa i tepruar. Unë, falë përvojave të mia si pjesëtar i Parlamentit të Suedisë dhe mbikëqyrës i fushatave zgjedhore në 24 shtete të ndryshme të botës, kam ngritur në këtë panel nevojën që diaspora t`i ketë përfaqësuesit e vet në Kuvendi n e Shqipërisë dhe në Kuvendin e Kosovës. Më duhet të them se në këtë të fundit, (të Kosovës) më parë politikanët, pozitë e opozitë arsyetoheshin se për të realizuar këtë, nevojiten ndryshime kushtetuese, e të cilat nuk mund të bëhen pa votimin nga minoriteti serb: as për ushtrinë e as për përfaqësimin e diasporës në parlament. Në fakt për ushtrinë ligji u bë, edhe pa u ndryshuar kushtetuta, përse atëherë të mos bëhet e njëjta edhe për përfaqësimin e diasporës?”, shtron pyetjen eksperti shqiptar nga Suedia.

“Kanë filluar të dëgjojnë më shumë”

Në fund Avni Dervishi për albinfo.ch shton: “Mendoj se duhet të ndryshohet ajo qasja që diasporës t`i shfrytëzohet xhepi, kuleta por jo edhe truri. Shqipëria ka ndërmarrë hapat e parë, duke bërë ligjin për diasporën, i cili nuk ka ekzistuar më parë. Ajo që më pëlqen këtu tash, është se dëshirojnë të dëgjojnë. Sigurisht, nuk do të dëshiroja që kjo të keqpërdoret për politikat interne në mes të pozitës dhe opozitës por më duhet të them se kanë filluar të dëgjojnë më shumë”.

Burimi: https://www.albinfo.ch/

Alpinisti Haçkaj nderohet në Samitin e Diasporës, mesazhi i tij është prekës

në kategorine Diaspora

Gjithsesi ai është shprehur se duhet bërë shumë më shumë për diasporën dhe shqiptarët të jenë të bashkuar

E Shtunë, 2 Mars 2019 – 23:01
albinfo.ch

Alpinisti Flori Haçkaj është nderuar me titullin “Ambasador i Kombit” në Samitin e Diasporës.

Gjithsesi ai është shprehur se duhet bërë shumë më shumë për diasporën dhe shqiptarët të jenë të bashkuar, shkruan albinfo.ch.

Ai ditë më parë kishte refuzuar pjesëmarrjen në këtë Samit, për shkak se nuk dëshiron të bëhet pjesë e kësaj fasade të keqqeverisjes.

Statusi i plotë

Krejt papritur, sot u vlerësova me titullin “Ambasador i Kombit”

Në fakt kam qenë gjithmonë krenar të jem përfaqësues i këtij kombi të lashtë e plot vlera, por që vlerat e të cilit në vitet e fundit janë tentuar të nëpërkëmbën sa më ska.

Fale bazës së fortë morale, falë kulturës dhe falë atdhedashurisë me të cilën më rritën prindët e mi të shtrenjtë, falë shembullit të tyre e falë shkollimit që na dhanë në perëndim, duke sakrifikuar shumë nga vetja, jam sot aty ku jam.

Te gjithë që kemi jetuar e jetojmë jashtë, e dimë me çfarë përbuzjesh e paragjykimesh përballen shqiptarët nëpër botë dhe vetëm duke qenë qytetarë të mirë, punëtorë të palodhur e duke e dashur veten dhe respektuar prejardhjen tonë, do bëhemi ambasadorët më të mirë në jetën e përditshme në vendet ku jetojmë, pasi të gjithë ne pa përjashtim e mbajmë përditë mbi supe këtë titull.

Unë si pjesëtar i diasporës në fakt, nuk kam nevojë për tituj por kam nevojë të di që shteti amë funksionon mirë e të di që shqiptarët, familjarët e miqtë e mi hanë ushqime të kontrolluara, kane sistem shëndetësor të mirë, nipër e mbesa të mund të shkollohen si njerëz e të rriten të shëndetshëm, taksat mirë amvisohen, korrupsioni dënohet etj etj .

Falënderoj shtetin shqiptar për vlerësimin e mundit tim por në të njëjtën kohë i bëj thirrje të punojë fort në mënyrë që jetesa në diasporë të jetë për Shqiptarët NJË mundësi zgjedhje e jo të jetë MUNDËSIA E VETME për të pasur një jetë të pranueshme.

Burimi: https://www.albinfo.ch/

U ndanë çmimet “Ambasadori i Kombit” dhe “Shqiponja e Artë”

në kategorine Diaspora

Tri çmime “Ambasadori i Kombit” dhe 15 të tjera “Shqiponja e Artë” u janë dorëzuar po kaq personaliteteve ose grupimeve a shoqatave për kontributin e tyre të madh kushtuar Shqipërisë dhe shqiptarëve

E Shtunë, 2 Mars 2019 – 8:40
albinfo.ch

Orkestri (banda) muzikor i Forcave të Armatosura të Shqipërisë, rojat e nderit me të gjitha ceremonitë shtetërore janë angazhuar në kuadrin e mbrëmjes gala të Samitit të Dytë të Diasporës, të mbajtur në Pallatin e Kongreseve në Tiranë.

Në një atmosferë të tillë spektakli, janë ndarë çmimet për arritje të veçanta në diasporë, që jepen në kuadrin e Samitit të Dytë të diasporës që po mbahet në Tiranë, shkruan albinfo.ch nga Tirana. Tri çmime “Ambasadori i Kombit” dhe 15 të tjera “Shqiponja e Artë” u janë dorëzuar po kaq personaliteteve ose grupimeve a shoqatave për kontributin e tyre të madh kushtuar Shqipërisë dhe shqiptarëve.

Tri çmimet e para u janë ndarë Brikena Muharremit, themeluese e Odës së Avokatëve Shqiptarë në Britani të Madhe, Mark Gjonaj, asambleist i Nju Jorkut dhe Avni Dervishi, konsulent për politika të jashtme.

Me çmimin “Shqiponja e artë” me motivacione të ndryshme, janë vlerësuar 15 pjesëtarë tjerë të shquar të mërgatës shqiptare. Mes tyre edhe Ragip Xhaka,babai i futbollistëve të njohur Gramit e Taulant Xhaka, Ermina Përlaskaj, deputete në Parlamentin e Kroacisë, Ekrem Bardha, afarist i njohur në SHBA etj.

Gjatë spektaklit, një fjalë e ka mbajtur edhe kryeministri i Shqipërisë, Edi Rama ndërsa ministri i diasporës, Pandeli Majko ka ndarë çmimet “AMbasadori  Kombit”.

Burimi: https://www.albinfo.ch/

Protokoll teknik Kosovë-Zvicër në sektorin e transportit

në kategorine Diaspora

E Premte, 1 Mars 2019 – 17:40
albinfo.ch

Ministria e Infrastrukturës dhe Transportit dhe Zyra për Transport nga Zvicra të premten nënshkruan Protokollin teknik për lehtësi në qasjen e tregun ndërkombëtar të udhëtarëve dhe mallrave mes Kosovës dhe Zvicrës.

Firmat u vendosën nga drejtori i Departamentit të Transportit Rrugor në këtë ministri, Xhemë Veseli dhe kryesuesi i Njësisë për punë të jashtme në Zyrën për Transport nga shteti i Zvicrës, Jean-Claude Schneuwly, pas takimeve të dy komisioneve teknike të ekspertëve në fushën përkatëse.

Nënshkrimit të së premtes i ka paraprirë takimi i ministrit të Infrastrukturës dhe Transportit, Pal Lekaj, me delegacionin zviceran, i cili u dha mbështetje komisioneve teknike të Kosovës dhe Zvicrës për vazhdim të bashkëpunimit mes dy vendeve, shkruan koha.net, përcjell albinfo.ch.

Delegacionet kanë trajtuar temat me interes të përbashkët që dalin nga Marrëveshja bilaterale që ka Kosova me Zvicrën. Pala zvicerane ofroi përkrahje të parezervë sa i përket anëtarësimit të Kosovës në organizatat ndërkombëtare në sektorin e transportit, në mënyrë që Kosovës t’i ofrohet perspektivë në këtë aspekt.

Burimi: https://www.albinfo.ch/

Austri: SHMSH festoi Ditën e Pavarësisë së Kosovës

në kategorine Diaspora

Shoqata e Mësuesve Shqiptarë „Naim Frashëri“ në Austri në bashkorganizim me Ministrinë e Diasporës të Republikës së Kosovës, më 24.02.2019, për nder të 17 Shkurtit- Ditës së Pavarësisë së Kosovës, në Radsdt (Salzburg), organizoi një festë solemne me poezi, këngë, monolog, pjesë teatrale e valle burimore shqipe

E Premte, 1 Mars 2019 – 12:35
Ismet Sinani, mësues

Nga mysafirët zyrtarë ishte përfaqësuesi i Ambasadës së Republikës së Kosovës në Wien, konsulli, z.Isa Kosumi.

Në Radstadt, në qytezën e vogël turistike, e njohur kryesisht për sporte të bardha, sot ishte kthyer e tera në festë, ku sikur asnjëherë më parë, recitohej, këndohej e vallëzohej vetëm në gjuhën shqipe. Në këtë qytezë të vogël, me një numër të konsideruar me familje shqiptare, jorastesisht e organizuar nga Shoqata e Mësuesve Shqiptarë në Austri (për ndërgjegjësimin dhe vetëdijesimin e prindërve shqiptarë të atij lokaliteti për t‘i dërguar fëmijët e tyre në numër sa më të madh në shkollën e mësimit plotësues të gjuhës shqipe), nxënës, mësues, shoqata shqiptare e bashkatdhetarë, ishin nisur dhe drejtuar nga i tërë shteti i Austrisë, për të festuar 11 vjetorin e Pavarësisë së Kosovës.

Në një ambient madhështor, në sallën e bukur të qytezë, që tani ishte shndërruar e tëra me pamje solemne, e përgatitur nga mësuesja nikoqire, z.Qefsere Bislimi dhe stafi mësuesve, me flamuj e plakata, ishte mbushur përplot me nxënës, mësues, prindër e bashkatdhetarë.

Si zakonisht, programi festiv, renditja, sistemimi ishte i planifikuar dhe i përgatitur mirë nga mësuesit.

Detyra për ta moderuar këtë program festiv iu besua mësuesit me përvojë, z.Osman Ademi.

Fillimisht, tubimin e përshëndeti konsulli i Republikës së Kosovës, Isa Kosumi Ai i falënderoi të gjithë akterët e përfshirë qe kanë kontribuar në organizmin e këtij  evenimenti të rëndësishëm kushtuar 11 vjetorit të Pavarësisë së Kosovës.

Kosova, vazhdoi ai diskutimin, ka arritur të çlirohet në saje të luftës së drejtë të UÇK , Amerikës dhe të aleatëve tjerë nga Bashkimi Evropian. Kosova tani është e lirë dhe do të vazhdojë sigurt rrugëtimin e saj ashtu sikur synon  vepron çdo shtet tjetër.

Pas këtij doli kryetarja SHMSH në Austri z.Miradije Berisha. Ajo i përshëndeti të pranishmit, ku në mes tjerash, foli për rëndësinë e shkollës shqipe dhe apeloj te prindërit shqiptarë të qytezës dhe rrethinës së tij që të mos hezitojnë dhe t‘i dërgojnë fëmijët e tyre në shkollën e mësimit plotësues në gjuhën shqipe. Të mos harrojmë, potencoi ajo, se fëmijët tanë janë ardhmëria dhe pjesa më e ndritur e kombit tonë.

Dhe në fund tubimin e përshëndeti nikoqirja e këtij organizimi mësuesja, Qefsere Bislimi, e cila, njëkohësisht i falënderoi dhe u shprehu mirënjohje të gjithë bashkatdhetarëve, e në veçanti nënat që e ndihmuan dhe e përkrahën në organizimin e kësaj feste me ushqime nga kuzhina jonë tradicionale shqiptare.

Të gjitha pikat e programit ishin të bukura dhe shumë interesante të cilat vazhdimisht gjatê gjithë kohës zgjuan kureshtjen dhe u brohoritën sistematikisht nga të pranishmit. U recituan shumë poezi(15), u kënduan shumë këngë (7),dy pjesë teatrale, një monolog dhe po ashtu shumë valle popullore(9).

Nxënësit u takonin përafërsisht të gjitha moshave dhe shihej qartë entuziazmi dhe përkushtimi i tyre i madh që të japin mundësish më të mirën të mundshme nga ana e tyre. Ata treguan aftësi dhe talente në shumë fusha, që fitohej përshtypja se me pak punë ata mund të arrinin majat e artit teatral dhe muzikor. Fal përkushtimit dhe dashurisë që festa të dukej sa më dinjitoze, festa zgjati përafërsisht katër orë.

Nga gjithë ajo që u pa dhe u tregua vërehej qartë se Shoqata e Mësuesve Shqiptarë ka dëshmuar në vepër se, përveç punës që e bëjnë në përditshmëri në organizimin dhe në zhvillimin normal të mësimit plotësues në gjuhën shqipe,kjo ka qenë mjaft e angazhuar në planifikimin dhe në realizimin e shume projekteve që në një mënyrë a tjetër e kultivojnë dhe e forcojnë ideologjinë̇ në ruajtjen dhe në mbrojtjen e identitetit kulturor e kombëtar.

SHMSH falënderon dhe u është mirënjohëse individëve që me gatishmërinë dhe vetëmohimin e tyre kontribuuan në mbarëvajtjen e këtij manifestim:

Dr.Idriz Smajli – në incizimin e programit festiv me kamerë

BSc.Besian Sinani dhe mësuesin Ibrahim Hasanaj për punët teknike dhe ndihmën që dhanë në mbarëvajtjen e këtij programi.

Mësuesen nikoqire dhe prindërit(nënat) që ndihmuan në përgatitjen e ushqimeve tradicionale nga kuzhina shqiptare.

Moderatorin e këtij eventi festiv, mësuesin me përvojë, Osman Ademi dhe në veçanti Ministrinë e Diasporës të Republikës së Kosovës që në fakt ishte edhe sponzoruesi kryesor këtij eventi.

Burimi: https://www.albinfo.ch/

Reperi Besko shkakton sërish skandal në Zvicër, plaçkit postën

në kategorine Diaspora

Ai është kthyer në Zvicër dhe menjëherë ka përfunduar në qendër të vëmendjes

E Premte, 1 Mars 2019 – 10:00
albinfo.ch

Vite më parë reperi kosovar, Besjan Kacorraj, i njohur me nofkën Besko, ishte bërë temë e nxehtë debati në Zvicër, nëse duhej të dëbohej ose jo për shkak se kishte thyer ligjin disa herë.

Përkundër se ishin angazhuar edhe politikanë dhe reperë të tjerë, ai ishte dëbuar në Kosovë. Albinfo.ch kishte shkruar disa herë për Besko-n dhe rastin e tij.

Por, ai është kthyer në Zvicër dhe menjëherë ka përfunduar në qendër të vëmendjes, shkruan albinfo.ch.

Ai është arrestuar nga Policia Kantonale e Cyrihut, sepse dyshohet për grabitje të armatosur në filialin e një poste në Dubendorf të Zvicrës.

Reperi “Besko” është dëbuar në Kosovë

 

Reperi shqiptar kishte kërcënuar dy të punësuarit në një filial të një poste në qytezën Dübendorf të Zvicrës më 19 shkurt dhe vodhi disa qindra franga, shkruan ‘Blick’.

Ai u arrestua dy ditë më vonë, duke shtuar edhe një vepër penale në dosjen e tij.

Politikani i SVP-së i del në mbrojtje reperit Besko: “Ai i nevojitet Zvicrës”!

Besko ndodhej në Zvicër përkohësisht, pasi prej tre vitesh jeton në Prishtinë. Ai ishte dëbuar nga Zvicra në vitin 2016 dhe i ishte vendosur ndalesë për t’u kthyer në Zvicër në katër vitet e ardhshme, pasi edhe asokohe ishte dënuar për grabitje të armatosur.

Blick raporton se, reperi kosovar ndodhej në Zvicër me një vizë pezullimi e cila jepet në raste të thirrjeve gjyqësore, vdekjes së një anëtari të ngushtë të familjes që jeton në Zvicër apo në rast të vizitës tek ndonjë anëtar i familjes.

Dëbimi i reperit shqiptar bëhet temë e nxehtë debati në Zvicër

 

Reperi Besko do të dëbohet në shkurt nga Zvicra

Reperi i dëbuar në Kosovë, mund t`i kalojë pushimet në Zvicër!

 

Burimi: https://www.albinfo.ch/

Këngëtaret shqiptare, yje të botës

në kategorine Diaspora

E Enjte, 28 Shkurt 2019 – 10:00
albinfo.ch

Suksesi i jashtëzakonshëm i vajzave shqiptare në arenën e muzikës ndërkombëtare po mahnit botën.

Televizioni kombëtar italian këtë javë i ka dedikuar një speciale yjeve të famshëm të Kosovës si Dua Lipës, Rita Orës, Ava Max, Bebe Rexhës e Era Istrefit, shkruan “KultPlus”.

Gjatë këtij reportazhi theksohet fakti se si yjet shqiptare janë shumë të lidhura me vendin e tyre dhe e potencojmë gjithmonë prejardhjen shqiptare, përcjell albinfo.ch.

 

Burimi: https://www.albinfo.ch/

Asamblisti Mark Gjonaj, shembull që nderon shqiptarët

në kategorine Diaspora

E Mërkurë, 27 Shkurt 2019 – 16:25
albinfo.ch

Kryetari i Kuvendit të Republikës së Kosovës, Kadri Veseli, ka pritur sot asamblistin shqiptar të Nju-Jorkut, Mark Gjonaj, i cili po qëndron për vizitë në Kosovë.

Kryeparlamentari Veseli dhe asamblisti Gjonaj diskutuan për zhvillimet politike, arritjet e Kosovës në shumë fusha dhe sfidat që ajo ka para vetes.

Veseli e konsideroi të një rëndësie të veçantë integrimin dhe depërtimin e shqiptarëve në jetën politike e institucionale të vendeve perëndimore në të cilat jetojnë dhe veprojnë.

Kreu i Kuvendit tha se rasti i Mark Gjonajt është shembulli më i mirë i këtij integrimi, kjo edhe falë mundësive që shteti amerikan u jep të gjithë shtetasve të tij, shkruan koha.net, përcjell albinfo.ch.

Veseli shtoi se shqiptarët në Amerikë vazhdojnë të shërbejnë si një urë e fuqishme lidhjeje midis SHBA-së dhe vendeve prej nga vijnë.

Ai tha se diaspora vazhdon të mbetet një prej aseteve kryesore të shtetit të Kosovës dhe qytetarëve të saj, ndërsa theksoi nevojën për gjetjen e mënyrave për investim më të madh në Kosovë të ndërmarrësve shqiptarë në diasporë.

Asamblisti Mark Gjonaj, nga ana e tij, e njoftoi kryeparlementarin Veseli për punën dhe angazhimet e tij në jetën politike amerikane. 

Burimi: https://www.albinfo.ch/

Diaspora në Gjermani feston 11-vjetorin e Pavarësisë së Kosovës

në kategorine Diaspora

E Martë, 26 Shkurt 2019 – 11:57
albinfo.ch

Ish-presidenti i Kosovës, Fatmir Sejdiu tha se sovraniteti dhe integriteti territorial i Kosovës është i paprekshëm dhe se çfarëdo marrëveshje që bëhet me Serbinë duhet t’i referohet kushtetutës së Republikës së Kosovës.

Këto komente ish-presidenti Sejdiu i bëri në Berlin në ceremoninë e organizuar nga diaspora shqiptare në shënimin e 11 vjetorit të Pavarësisë së Kosovës, raporton “RTV 21”.

U kërkua që diaspora shqiptare të investojë në Kosovë për të hapur vende pune dhe për të ndikuar në zhvillimin ekonomik të saj, përcjell albinfo.ch.

Burimi: https://www.albinfo.ch/

Panik te udhëtarët e linjës Prishtinë-Cyrih, pasagjerët tregojnë momentet e tmerrit

në kategorine Diaspora

Udhëtarët e linjës Prishtinë-Cyrih kanë pasur momente që nuk do t’i harrojnë kurrë në jetë. Që nga nisja në Prishtinë dhe aterrimi në Cyrih, udhëtimi nuk ishte aspak i zakonshëm

E Martë, 26 Shkurt 2019 – 9:30
Alban Hamza

Edelweiss Airbus Airbus A330 Airport Zurich

Fluturimi i së dielës mbrëma i Edelweiss nga Prishtina për në Cyrih, me numër WK405, duket se tek disa udhëtarë do të mbetet gjatë në kujtesë. Në mesin e tyre gjendeshin edhe dy biznesmenë shqiptarë nga Cyrihu, të cilët udhëtojnë së paku dy herë në muaj në relacionin Cyrih-Prishtinë-Cyrih, shkruan albinfo.ch.

Sipas tyre, tek para nisjes nga Prishtina, është paralajmëruar prania e një defekti teknik, gjë që ka ndikuar që ata të mos ndihen të sigurt.

Për ta bërë edhe më të rëndë gjendjen, pak minuta para aterrimit, ka qenë po ashtu lajmërimi i pilotit se për shkak një vërejtje sigurie në CockPit, pas aterrimit, në tokë do të ketë edhe automjete të zjarrfikësve si dhe një automjet për tërheqjen e Aeroplanit, si dhe automjetet e zakonshme përcjellëse. E me këtë rast janë lutur udhëtarët të mos krijojnë panik. I gjithë ky lajmërim, ka shkaktuar një pasiguri tek disa pasagjerë, shkruan tutje albinfo.ch.

Por sipas zyrtarit të lartë për Komunikime në Edelweiss, Andreas Meier, këtu kishim të bëjmë më shumë me një vërejtje sigurie jo të saktë në Cockpitin e aeroplanit, ndërsa prania e zjarrfikësve dhe automjeteve tjera, është procedurë standard në rrethana të tilla.

“Vërejtja e sigurisë kishte të bënte me një mosfunksionim të mundshëm të rrotës drejtuese të aeroplanit, e në të tilla raste prania e një mjeti tërheqës për Aeroplanin dhe Zjarrfikësve është i domosdoshëm. Por pas aterrimit, duket se vërejtja e shfaqur është fikur, dhe gjithçka ka shkuar në rregull”, ka deklaruar për Albinfo.ch përmes emailit z.Meier.

Burimi: https://www.albinfo.ch/

Me turne në shah festohet Pavarësia e Kosovës në Vjenë të Austrisë

në kategorine Diaspora

Tashmë e disa vjet që nga themelimi, Klubi i Shahut “Arbëria” nga Vjena po garon suksesshëm në Ligën B të Federatës së Shahut të Vjenës edhe atë me dy grupe, atë të grupit A dhe të grupit B

E Hënë, 25 Shkurt 2019 – 13:00
Besim Xhelili

Përveç garimit në Ligë, ky klub i shahut po tregohet aktiv edhe në përditshmërinë e anëtarëve të tij dhe dashamirëve të tjerë të shahut, duke mbajtur takime të rregullta me anëtarët, duke trajnuar vazhdimisht, duke organizuar herë pas here shkëmbime përvojash në shah me mysafirë të nderit apo mjeshtër të ftuar nga vendlindja e kështu me radhë.

Tradicionalisht klubi organizon turne në shah për nder të festave kombëtare, asaj të 28 Nëntorit, ditës së pavarësisë së Shqipërisë dhe 17 Shkurtit, ditës së pavarësisë së Kosovës. Kjo tregon një pjekuri të bashkatdhetarëve tanë këtu në Austri, të cilët janë kreativë dhe përmes sportit manifestojnë ndjenjat e tyre të atdhedashurisë, por dhe i tregojnë botës se sporti i lidh dhe afron popujt, pa marrë parasysh prejardhjen e tyre apo bindjet dhe qëndrimet personale. Prandaj, në këto turne marrin pjesë edhe të ftuar të nacionaliteteve të tjera, të cilët priten me mikpritje e bujari shqiptare.

Në turneun me rastin e 11-vjetorit të pavarësisë së Republikës së Kosovës, që u mbajt më 24 shkurt 2019, në restorantin “Kastaniengarten”, të shqiptarit Shpëtim Bujupi, njëherit anëtar dhe lojtar i klubit, gjithsej garuan 14 shahistë, nga të cilët disa janë me përvojë më të gjatë.

Aktivitetin e hapi Anton Marku, sekretar i klubit, kurse një fjalë përshëndetëse mbajti z. Anton Imre, zyrtar i komunës Schwechat nga partia ÖVP. Gjyqtare e lojërave ishte znj. Margit Almert nga Federata e Shahut e Vjenës. Pas 7 raundeve me një sistem zviceran të lojërave, vendi i parë i takoi Kadri Berbatit me gjithsej 6 pikë, vendi i dytë Ismir Ferizoviçit me 5,5 pikë dhe vendi i tretë Fatos Krasniqit me 5 pikë. Për tri vendet e para u ndanë nga klubi kupa të veçanta dhe çmime modeste monetare, kurse për të gjithë pjesëmarrësit klubi ndau mirënjohje për pjesëmarrjen në këtë aktivitet kulturor dhe sportiv. Trajneri i klubit Agron Çika u shpreh i kënaqur me pjesëmarrjen në këtë turne, i falënderoi të pranishmit dhe uroi që kësisoj aktivitetesh të vazhdojnë edhe në të ardhmen. Aktivitetin e përcolli për së afërmi shkrimtari shqiptar nga Vjena Besim Xhelili, i cili bëri dokumentimin filmik të kësaj ngjarjeje me vlerë sportive dhe kombëtare.

Burimi: https://www.albinfo.ch/

Shko lartë