Category archive

Diaspora

Mjeku shqiptar që transplanton kockat e të vdekurve

në kategorine Diaspora

Reportazh për punën e mjekut shqiptar Arjan Mullahi që transplaton kockat e të vdekurve te pacientët e gjallë që rrezikojnë të mbesin në karrocë të paralizuar

E Enjte, 21 Mars 2019 – 10:00
Faruk TASHOLLI

Në shtypin gjerman të rrethinës ku jetoj, në Aachen të Rajnës Veriore, rastësisht has një emër të një mjeku shqiptar, i cili bën mrekulli duke transplatuar kockat e të vdekurve tek të gjallët. Është ky shefi i klinikës kirurgjike në spitalin Shën Josef në Linnich, Arjan Mullahi, i specializuar në kirurgji, traumatologji dhe ortopedi. Ai ka nëntëmbëdhjetë vite që punon në Gjermani, ndërsa në pesë vitet e fundit, aplikon metodën e transplantimit të eshtrave të të vdekurve në personat e gjallë, duke eliminuar në shumë raste vënien e protezave dhe implantateve gjigante ose te quajtura proteza tumorose, të cilat jo gjithherë janë aq të përshtatshme, ose lëvizjet e pacientit nuk i kthejnë përpiktë në gjendjen normale. Për t’u njohur nga afër me punën e këtij dijetari mjekësor, i cili po bën mrekulli me pacientët e pashpresë, i shkruaj pasi gjej të dhënat e tij në adresarin e spitalit. Të nesërmen në telefonin tim kumbon zëri i mjekut pedant Arjan Mullahi, i cili pa përtesë, miraton kërkesën time për t’u takuar dhe për të parë në vendin e punës se çfarë bën ai. Eja, më thotë doktori, se ke qëlluar të më kontaktosh kur kam ditë pushimi! Plus kësaj, sapo kam bërë transplantin e kockës e një kosovareje, e cila me këmbët e veta në levizje do të dalë nga spitali për të shkuar në shtëpi! Nuk pres shumë. Fushës së gjerë të Vestfalisë, nxitoj me veturë drejt qytezës Linnich ku është klinika dhe pak pa rënë muzgu, ndodhem në recepsion. Nuk vonon shumë dhe sipas marrëveshjes, mbërrin edhe mjeku modest, energjik, i dashur dhe shumë komunikativ Arjan Mullahi. E fillojmë bisedën rreth historisë profesionale të tij, që nga Fakulteti i Mjekësisë në Tiranë dhe puna si mjek në spitalin e Krujës dhe ne Qendrën Spitalore Universitare Tiranë Nënë Tereza (QSUT) , ku vazhdon edhe specializimet në Gjermani në fushën e kirurgjisë dhe ortopedisë, duke bërë përvojë në shumë klinika gjermane. Më në fund ai zë vend në spitalin e vogël të qytezës, po ashtu të vogël, në Linnich, ku si shef i repartit të kirurgjisë, me punën e tij, më dijen e tij dhe aplikimin e transplantimit të kockave, reflekton namin e tij jo vetëm në rrethin ku punon, por tutje edhe në hapësirat shqiptare prej nga vjen. Në kabinetin e tij të punës, në dy monitorë përmasash të mëdha, më tregon se si bëhet transplanti, procedurat e punës dhe gjithë ecuritë përcjellëse që e karakterizojnë një procedurë të tillë, kur masa kockore e të vdekurve mbillet tek kockat e të gjallëve, zakonisht të goditur nga trauma ose defektet e mëdha kockore rreth protezave dhe implantateve ose nga tumoret dhe njerëzve iu kthehet lëvizja në gjendje normale si të mos kishte ndodhur asgjë. Deri tash, zgavrat ku eshtrat janë ngrënë nga proteza ose tumori, zakonisht janë mbushur me cement, por me kohë kanë ndryshuar gjërat. Doktor Mullahi ato gërryerje që i ka bërë tumori, i mbush me inde kockore të të vdekurve, ku pjesa e transplatuar revitalizohet plotësisht. Kështu ndodhi edhe këto ditë, kur pas shumë transplatimeve të suksesshme tek pacientët, rastisi që këtë fat ta ketë edhe kosovarja e re, që me dijen dhe punën e doktor Mullahit një javë pas operacionit, e shëruar ta lëshonte spitalin. Prandaj doktori na shpjegon i entuziazmuar rastin më të freskët.

Për këtë rast, nis rrëfimin doktor Mullahi, bëhet fjalë për një vajzë 22-vejçare nga një qytezë e Kosovës, e cila duke ndenjur ne dritare papritmas i është thyer këmba në gju. Pasi bëri ekzaminimin në Kosovë, u vu re që ishte një thyerje në bazën e një tumori në pjesën e fundit të kofshës në afërsi të gjurit, direkt mbi gju. Pas ekzaminimit, ku është vendosur diagnoza, është dyshuar për një tumor kompleks që quhet chondromyxoid fibrom. Ky tumor që ka përfshirë kockën në një gjatësi gati 13 centimetra dhe gjithë gjerësinë e kockës e ka grirë, e ka ngrënë. Kështu që këto kocka dhe ekstremitete janë shumë të rrezikuara për thyerje spontane. Trajtimi i këtyre rasteve është trajtim shume i vështirë, sepse nuk ka material kockor brenda dhe është e vështirë se si të gjej një procedurë për të shpëtuar kockën, për të shpëtuar kyçin ose për të shpëtuar këmbën. Ky tumor zakonisht përfshin moshat e reja, diku nga 11 deri në 50 vjeç dhe zbulohet në mënyrë të rastësishme, ose kur ata pësojnë frakturë spontane patologjike. Trajtimi i tyre në moshat e reja ka si qëllim ruajtjen e kyçit të gjymtyrëve, për të ruajtur ekstremitetin dhe janë tumore relativisht të rralla, kështu që ka edhe shumë pak përvojë per trajtimin e tyre. Duke pasur këso rastesh pak në përgjithësi, ka edhe përvojë të vogël të trajtimit kirurgjikal të këtyre tumoreve. Unë i kam afruar këtë teknike speciale operatore për të ruajtur artikulacionin, për të ruajtur kyçin dhe gjymtyrën njëkohësisht, për të mos e vendosur një protezë. Ka qenë ideja ime thelbësore për ta ruajtur gjymtyrën dhe artikulacionin kështu që është bërë një procedurë speciale duke hequr gjithë tumorin. Ky defekt, që krijohet pas heqjes së tumorit është mbushur me kockë transplantive, të marrë nga kofsha e njerëzve që nuk jetojnë më dhe është mbushur me kockë dhe rreth e rreth, mbulesa gjithashtu është mveshur me një kockë të këtyre njerëzve që nuk jetojnë më dhe është vendosur një pllakë në këtë efekt dhe mbi të është bërë stabilizimi me disa vida. Operacioni ka zgjatur mbi 5 ore dhe është kryer me sukses, pa kurrfarë komplikacioni dhe pacientja ecën me paterica. Ajo është 22-vjeçare, është në gjendje të mirë fizike, ecën më ndihmën e patericave, lëvizë dhe këmbën dhe është në gjendje shume-shumë të mirë dhe të kënaqshme. Tani kemi marrë edhe përgjigjen nga biopsia, kemi marrë edhe përgjigjen e analizave laboratorike të cilat kanë nxjerrë rezultatin se origjina e këtij tumori nuk është se është një kancer, por ka ardhur nga një funksion i shtuar i gjendjes paratiroide. Për gjëndrat në qafë kemi gjëndrat tiroide dhe disa kokrra të vogla që quhen gjëndra paratiroide që formojnë një hormon i cili është përgjegjës për nivelin e kalciumit në gjak, në trup dhe në kocka. Kjo gjëndër prodhon shumë hormon kështu që kalciumi largohet nga kocka dhe në raste të rralla sjell këtë komplikacion dhe shkakton këtë deformim, ose këtë ngordhje të kockës deri në këto thyerje. Në këtë rast që është shumë, shumë i rrallë dhe jo vetëm që është shumë i rrallë por edhe komplikacioni është akoma më i rrallë, prognoza të pacienti konkret është shumë e mirë. Sepse, në këtë rast, ne kemi trajtuar komplikacionet e kësaj sëmundjeje dhe kjo sëmundje mund të mjekohet me medikamente dhe nga ana kirurgjikale duke hequr këtë adenomën që është në gjëndrën paratiroide dhe pacienti është shëruar në përgjithësi përgjithmonë. Në këtë procedurë që ne i kemi bërë transplatimin nga kockat e të vdekurve në kockat dhe në trupin e të gjallit, do të revitalizohet dhe rimodelohet kjo këmbë do të jetë edhe nga ana e gjurit sikurse të mos kishte ndodhur asgjë.

Do të thotë që pacienti në të ardhmen nuk do të ketë asnjë lloj çalimi, kur edhe nga një thyerje e zakonshme, jo rrallë është vështirë të rikthehet gjendja e mëparshme te kockat?!. Kjo paciente nuk do të mbetet me ndonjë defekt të vogël në lëvizje!, i shprehim habinë tonë dr. Mullahit. Jo, jo, assesi!, na e kthen ai. Ajo sot kur kaluar një javë pas operacionit dhe nuk ka as më të voglin komplikacion. Sot, tetë ditë pas operacionit është funksioni i gjurit më mirë se sa para operacionit. Sepse është bërë jo vetëm mbushja dhe stabilizimi i kockës, por dhe korrigjimi i aksit te gjurit dhe kofshës të deformuar nga fraktura, si shihet nga grafia si ka qenë dhe si është tash, që do të thotë, shtrihet këmba më mirë se çka qenë para operacionit. Është pa asnjë dallim në të dy këmbët.

Mjeku shqiptar, në këtë spital të vogël, përpos vendësve, ka shëruar edhe pacientët shqiptarë. Por një nga rastet më ekstreme ka qenë kur ka bërë transplantin në kofshën e një zonje nga Kuçova, që derisa ajo rrezikonte të mbetej në karrocë, pas operacionit, edhe pse në moshë të shtyrë, iu kthye jetës normale. Shtypi gjerman, mjekun shqiptar Arjan Mullahi e ka cilësuar si „zoti i veshur me të bardha“. As ne nuk mund ta quajmë ndryshe. Ai është pjesë e mërgatës së madhe shqiptare, jo vetëm në Gjermani, që dijet e fituara në Tiranë, i ka thelluar në Evropë, ku kohët e fundit qindra intelektualë shqiptarë të rinj janë ngritur nëpër universitetet prestigjioze. Ky është ai truri elitë i kombit që po t’i kthehej veprimit në trojet shqiptare si do të ishte mbarë, do të ishim në lagjen e popujve më fatlumë të botës.

Burimi: https://www.albinfo.ch/

Dr.Roza Allabashi, shkencëtarja shqiptare në kiminë e ujit

në kategorine Diaspora

E Mërkurë, 20 Mars 2019 – 18:30
albinfo.ch

Po vazhdojnë sukseset e shqiptarëve në fusha të ndryshme edhe jashtë vendit, ata po integrohen dhe po arrijnë të jenë mjaft të aftë në punën që bëjnë, shkruan albinfo.ch.
Këtë sukses e ka arritur edhe Dr. Roza Allabashi, e cila është shkencëtare shqiptare në kiminë e ujit. Doktor shkencash teknike në kiminë analitike, ajo gjithashtu jep kontributin e saj si shkencëtare në Institutin për Inxhinierinë Sanitare dhe Kontrollin e Ndotjes së Ujërave në Austri.
Përveq kësaj, ajo është gjithashtu edhe bashkëpunëtore shkencore e Universitetit të Teknologjisë në Vjenë.
 Shkencëtarja shqiptare është renditur edhe në faqen Intellectual Brand Albania, si vlerë e brendit kombëtar, në prezantimin e së cilës kjo faqe ka bashkangjitur edhe dy thënie:
“Shumë vende nuk kanë fat që të jenë ekonomikisht të pasura, por pothuajse të gjithë janë të pasur me pasuri të patrupëzuara: pothuajse çdo vend në tokë posedon një larmi të madhe të kapitalit kulturor, historik, gjeografik, njerëzor dhe intelektual”. (Simon Anholt)
“E ardhmja e kombit tonë pa dijeninë, përvojën dhe kapitalin intelektual të diasporës, do të jetë si një pikturë pa sfond”. (Andrea Papa)

Burimi: https://www.albinfo.ch/

Arrestohet shqiptarja që ndihmonte grupet kriminale

në kategorine Diaspora

Policia britanike beson se ky rrjet i ka ofruar shërbime kriminelëve, përfshirë trafikantëve të njerëzve dhe drogës, apo edhe rrëmbyesve

E Mërkurë, 20 Mars 2019 – 13:40
albinfo.ch

Një 37-vjeçare shqiptare është arrestuar nën dyshimin se ka ndihmuar grupe kriminele shqiptare që të pajisen me 500 pasaporta britanike.
Arrestimi i saj është bërë nga Agjencia Kombëtare e Krimit në kuadër të një operacioni që synonte identifikimin e një rrjeti kriminal që lehtësonte dhënien e shtetësisë dhe pasaportave britanike, si dhe pastrimin e parave për kriminelët.
Teksa emri i 37-vjeçares shqiptare nuk bëhet i ditur, mësohet se ajo jeton në Ilford, transmeton “TCH”.
Policia britanike beson se ky rrjet u ka ofruar shërbime kriminelëve, përfshirë trafikantëve të njerëzve dhe drogës, apo edhe rrëmbyesve, përcjell albinfo.ch.
Gruaja, e cila dyshohet se kishte ngritur një biznes me identitet fals dhe ka ndihmuar në pajisjen me pasaporta në qindra raste, u arrestua nën akuzën e mashtrimit një ditë më parë.
Agjencia Kombëtare e Krimit bën me dije se ajo është lënë e lirë, teksa hetimet për përfshirjen e saj po vijojnë.
“Ne besojmë se ky rrjet i ka ofruar kriminelëve një mënyrë për të marrë pasaporta në Mbretërinë e Bashkuar, duke u dhënë atyre mjetet për të kryer krime të rënda dhe për të lëvizur nën radarin e zbatimit të ligjit”, u shpreh Andrea Wilson, kreu rajonal i Agjencisë Kombëtare të Krimit.

Burimi: https://www.albinfo.ch/

Kryeipeshkvi i Austrisë mban meshë me komunitetin katolik shqiptar në Vjenë

në kategorine Diaspora

Kardinali Christoph Schönborn, i njohur për karizmin tij dhe afërsinë me publikun, brenda pak muajve viziton për të dytën herë komunitetin katolik shqiptar në Austri. Vizita e kardinalit dhe kremtimi i meshës të dielën, ishte një nder i madh për besimtarët katolikë shqiptarë në Austri dhe gjithë bashkatdhetarët në përgjithësi

E Mërkurë, 20 Mars 2019 – 11:00
Arben Gjinaj

Kryeipeshkvi i Austrisë, kardinali Christoph Schönborn, u prit me zemërgjerësi nga komuniteti katolik shqiptar në Austri dhe jo vetëm, që kishin mbushur kishën e Misionit Katolik Shqiptar të dielën në Vjenë, shkruan albinfo.ch.
Kardinali Christoph Schönborn, i njohur për karizmin e tij dhe afërsinë me publikun, brenda pak muajve viziton për të dytën herë komunitetin katolik shqiptar në Austri. Vizita e kardinalit dhe mbajtjes e meshës të dielën, ishte një nder i madh jo vetëm për besimtarët katolik shqiptarë.
Për të përcjellë meshën e kardinalit austriak, të pranishëm ishin: zëvendësministri i Ministrisë së Punëve të Jashtë të Kosovës, Anton Berisha; ambasadori i Shqipërisë në Austri, z. Roland Bimo, ambasadori i Kosovës në Austri, z. Sami Ukelli, si dhe mysafirë të shumtë pa dallim feje.

Gjatë predikimit të meshës, kardinali Schönborn duke folur për migrimin e popujve nga një shtet në një shtet tjetër, theksoi se në këtë tokë jemi banorë të përkohshëm, ndërsa atdheu dhe shtëpia jonë është në qiell. “Të dashur besimtarë, të gjithë ju, për arsye të ndryshme, e keni braktisur atdheun tuaj. Lufta, papunësia, një kohë komunizmi dhe keni ardhur në Austri. Shumë prej jush e keni gjetur këtu një atdhe të ri, por atdheu i vjetër është në zemër. Kur të merrni rrugën për të shkuar në Kosovë apo Shqipëri thoni: Po shkojmë në shtëpitë tona, në atdheun tonë. Ndërkohë, kur ktheheni sërish për në Austri, thoni: po shkojmë në shtëpitë tona, në vendin tonë. Andaj, ku e kemi atdheun?”, pyeti ai të pranishmit dhe vazhdoi:
“Unë vetë jam fëmijë refugjati. Kemi ikur prej Çekisë në viti 1945 kur jemi përzënë prej atdheut. Por sot them Austria është atdheu im. Jam rritur në Voralberg dhe them: Voralbergu është atdheu im. Që 28 vjet jam ipeshkëv në Vjenë. Tash Vjena është atdheu im. Por Shën Pali na thotë: Në këtë tokë jemi vetëm kalimtarë, atdheu ynë është në qiell. Kur shoh shumë fëmijë, të rinj burra dhe gra, njerëz të moshuar, atëherë mund të themi: Atdheu ynë është familja, është kisha që na bashkon”, tha kardinali duke falënderuar besimtarët për numrin e madh që kanë marrë pjesë në meshë, përcjell tutje albinfo.ch.

Kardinali ndër të tjera, foli edhe për integrimin e mirë të shqiptarëve në Austri. „Shqiptarët në Austri janë të integruar mirë, të shkolluar, kanë vend punime të mira dhe biznese të suksesshme“, raporton albinfo.ch
Në anën tjetër, famullitari i Misionit Katolik Shqiptarë në Austri, dom Nikson Shabani falënderoi kardinalin për vizitë dhe për kremtimin e meshës me bashkatdhetarët tanë si dhe për fjalët e bukura drejtuar besimtarëve. „Ne këtu në kishë, nuk vijmë vetëm për ta lutur Zotin, por këtu e takojmë atdheun, ruajmë kulturën dhe traditën tonë shqiptare“, theksoi dom Nikson Shabani.

Pas përfundimit të meshës, në oborrin e kishës, ishte organizuar një koktej rasti, ku besimtarët shqiptarë kishin sjell ushqime dhe pije të ndryshme.
Kardinali Schönborn i cili karakterizohet me një komunikim të hapur me publikun, dëshironte të takonte secilin të pranishëm. Ai përveç se ishte i hapur të bënte fotografi, për më shumë se një orë bisedoi me bashkatdhetarët tanë duke u interesuar për shkollimin, profesionin, punën, jetën dhe integrimin e tyre në Austri. U nda i lumtur prej nesh duke lënë një Bashkësi mirë të organizuar, dhe duke ndarë bekimin e tij.

Burimi: https://www.albinfo.ch/

Mbrëmje letrare me Daniel Albimin në Domdidier të Zvicrës

në kategorine Diaspora

E Martë, 19 Mars 2019 – 20:30
albinfo.ch

SHKMT Jehona dhe Komuna e Bujanovcit nën patronatin e kryetarit të Komunës, Shaip Kamberi dhe përfaqësuesit për diasporë, Agron Rrahimi, mban orë letrare prezentuese me krijuesin dhe publicistin e njohur nga Lugina me prejardhje nga Tërrnovci i Madh, z. Daniel Abimin, përcjell albinfo.ch.
 Kjo mbrëmje letrare mbahet të shtunën, më 23.03.2019, në Domdidier afër Avanshës në sallën te stadiumi i qytetit Domdidier dhe fillon nga ora 19:30.
Daniel Abimi, me prejardhje nga Tërrnovci i Madh (Lugina e Preshevës), jeton në Llozanë dhe punon në qeverinë e kantonit të Vaud-it, në Departamentin e Financave dhe Marrëdhënieve me Jashtë, si përgjegjës për misionet strategjike. Është një figurë eminente në Kantonin e Llozanës e më gjerë, për shumë vjet punoi si gazetar në gazetën “24 orë”. 
Është anëtar i Komitetit të Institutit zviceran për studimeve shqiptare (ISEAL) dhe autor i shumë romaneve, të mirëpritur nga lexuesit zviceranë.
“Babai im erdhi në Zvicër dy vjet pas dezertimit të ushtrisë (së Jugosllavisë) në vitin 1948, gjë për të cilin ai u dënua me vdekje. Ai kishte kaluar dy vjet në një kamp refugjatësh në Triestë, para se të përkujdesej për të Kryqi i Kuq dhe të dërgohet në Zvicër. Ai nuk mund të kthehej më në Tërnovc tërë jetën dhe nuk arriti ta shohë të atin e tij përsëri përveç një herë, në vitin 1971, në Stamboll. Nëna e tij kishte vdekur pa pasur mundësi ta shohë përsëri. Unë isha 6-vjeçar kur e kam shoqëruar për të njohur gjyshin tim“, shkruan Daniel Albimi.

Burimi: https://www.albinfo.ch/

Themelohet Akademia e studentëve shqiptaro-amerikanë në New York

në kategorine Diaspora

E Martë, 19 Mars 2019 – 18:00
albinfo.ch

Në Queens të New York-ut, SHBA, themelohet Akademia e studentëve shqiptaro-amerikanë.
Lajmi u bë i ditur nga Ministria e Shtetit për Diasporën, e cila thekson se të shtunën, më 16 mars, 21 studentët e parë firmosën aktin e themelimit të saj.
Dega e “Vatrës” në Queens deklaroi publikisht se nisi nga funksionimi Akademia e studentëve shqiptaro-amerikanë, shkruan kultplus, përcjell albinfo.ch.
Akti i themelimit është firmosur nga 21 studentët e parë.
Në të njëjtën mbrëmje, dega e “Vatrës” në Queens me kryetar dr.Skënder Murtezani organizoi një veprimtari përkujtimore kushtuar 54-vjetorit të ndarjes nga jeta të themeluesit të “Vatrës”, editorit të parë të “Diellit” dhe Atit të Kishës Autoqefale Orthodokse shqiptare, Fan S. Noli, si dhe përkujtimit të demonstratave të marsit të vitit 1981 në Prishtinë.

Burimi: https://www.albinfo.ch/

Verërat kosovare promovohen në Panairin e Dyseldorfit

në kategorine Diaspora

Panairi “ProWein 2019” është i hapur nga data 17 deri 19 mars 2019, shtandi i Kosovës gjendet në Hall 15 / K23

E Hënë, 18 Mars 2019 – 12:20
albinfo.ch

Verërat kosovare po promovohen në një ndër panairet më të mëdha ndërkombëtare për verëra “ProWein” që po mbahet në Dyseldorf të Gjermanisë.

Pjesëmarrja e pesë kompanive kosovare në këtë panair, i cili këtë vit ka edicionin jubilar, viti i 25-të është organizuar nga Ministria e Tregtisë dhe Industrisë e Kosovës, përmes Agjencisë për Investime dhe Përkrahjen e Ndërmarrjeve në Kosovë – KIESA, përcjell albinfo.ch.

Kompanitë kosovare; Bodrumi i Vjetër, Stone Castle, Illyrian Winery, Kosova Wine, Suhareka Wine, produktet e tyre po i promovojnë para shumë blerësve, distributorëve dhe agjent shitjesh, të cilët po njoftohet për së afërmi me verërat e prodhuesve kosovarë si dhe po i degustojnë ato.

Ky panair u ofron mundësi kompanive kosovare të njihen për së afërmi me trendet e industrisë ndërkombëtare në fushën e verarisë, njëherësh të krijojnë kontakte dhe mundësi bashkëpunimi me blerës, distributor dhe agjent shitjesh ndërkombëtar.

Panairi “ProWein 2019” është i hapur nga data 17 deri 19 mars 2019, shtandi i Kosovës gjendet në Hall 15 / K23.

Burimi: https://www.albinfo.ch/

Një “Ditë Vere” shqiptare, edhe në Zvicër

në kategorine Diaspora

Festa u përshkua nga emocionet që na dhuruan tingujt e muzikës së mirëfilltë shqiptare, të kënduar nga zërat e ëmbël të këngëtareve të njohura Enkeleda Bashaj dhe Gentiana Tafili

E Hënë, 18 Mars 2019 – 9:30
albinfo.ch

Më 17 mars, Shoqata për Kulturë dhe Integrim “Swiss Albania Event” organizoi një drekë argëtuese plot surpriza për të gjithë, në restorantin “Jetset” në Kloten të Zürichut. Dreka dhe evenimenti i kushtohej festës së njohur tradicionale shqiptare “Dita e Verës”, që shënohet me aktivitete të ndryshme, gjithandej në Shqipëri.

Dreka ishte e shoqëruar me shije shqiptare, antipasta, ëmbëlsira por dhe disa nga shijet e verës “Kosova Wine”.

Ajo u përshkua nga emocionet që na dhuruan tingujt e muzikës së mirëfilltë, të kënduar nga zërat e ëmbël të këngëtareve të njohura Enkeleda Bashaj dhe Gentiana Tafili.

Një muzikë të interpretuar me një nivel të lartë artistik, na e dhuruan tre instrumentistët e njohur shkodranë: Rafael Lici, Artur Lici dhe Ahmet Ujkashi.

Edhe fëmijët u argëtuan në këtë festë të bukur, duke krijuar, sipas riteve të njohura të festës nga Shqipëria, “Veroret” e tyre, të cilat pastaj ua shpërndanë të pranishmëve.

Festa u zhvillua në një ambient mjaft argëtues, duke kërcyer e kënduar të gjithë së bashku ndërsa surpriza ngeli për në fund.

SAE ka marrë një nismë të vlerësojë dhe bashkëpunojë me të gjitha subjektet e artit, kulturës dhe integrimit si dhe promovimit të kulturës shqiptare, duke ndarë dhe vlerësuar një certifikatë mirënjohjeje për ata njerëz që kanë kontribuuar në diasporë.

Sigurisht, certifikatat e para ishin për ata njerëz që kanë stimuluar dhe kontribuuar në hedhjen e hapave të parë të shoqatës. Por ngelen akoma shumë të tjera, në aktivitetet në vazhdim për t`iu shprehur mirënjohjen secilit prej kontribuesve.

Mesazhi i fundit i evenimentit ishte një thirrje për të gjithë, pa përjashtim, shoqata dhe individë, që të organizohemi e të realizojmë aktivitete cilësore në bashkëveprim me miqtë dhe vendin ku jetojmë, zvieranët dhe Zvicrën.

Burimi: https://www.albinfo.ch/

Rona Nishliu ngrit në këmbë publikun në Vjenë

në kategorine Diaspora

Më zërin e saj mbresëlënës dhe këngët e përzgjedhura, Rona Nishliu shkëlqeu para bashkatdhetarëve shqiptarë dhe miqve austriakë. Këngët si: “Me motivet tona”, “Moj e mira të pojata”, “Baresha” e të tjera, bën që këngëtarja Nishliu të merr duartrokitje frenetike nga të pranishmit dhe ngriti në këmbë publikun në sallë

E Diel, 17 Mars 2019 – 11:27
Arben Gjinaj

Çdokush që ka ndjekur “Eurovision Song Contest 2012” në Baku, e njeh Rona Nishliun tashmë. Si përfaqësuese e Shqipërisë, këngëtarja mitrovicase zuri vendin e pestë me zërin e saj mbresëlënës dhe vazhdon të mbetet ende si këngëtarja me e suksesshme shqiptare në “Eurovizion”, shkruan albinfo.ch.

Ndonëse koncertet e këngëtares Nishliu nuk janë shumë prezentë në media, ajo së bashku më grupin e saj janë shumë të angazhuar duke sjell para publikut këngët e kuartetit “Me motivet tona”.

Angazhimet e Ronës, kishin bërë që koncerti i paraparë për përvjetorin e Pavarësisë së Kosovës që do mbahej në Vjenë të Austrisë, të shtyhet për disa javë, megjithatë, edhe durimi ia vlejti.

Salla e bukur “Vindobona” në Vjenë të Austrisë, të premten në mbrëmje ishte e vogël për të zënë të gjithë të interesuarit që kishin dëshirë të shijojnë këngët dhe zërin e këngëtares Nishliu, shkruan tutje albinfo.ch.

Koncerti ishte organizuar nga Këshilli Koordinues i Shoqatave Shqiptare në Vjenë në mbështetje të Ambasadës së Kosovës në Austri si dhe Ministrisë së Diasporës dhe Investimeve Strategjike të Kosovës.

Para fillimit të koncertit me disa fjalë përshëndetëse folën Ambasadori i Kosovës në Austri, Sami Ukelli, përfaqësuesi nga Ministria e Diasporës, Muhamet Selmani si dhe kryetari i Këshillit Koordinues, Ermal Vejsa. Të pranishëm ishin edhe Ambasadori i Shqipërisë në Austri, Roland Bimo, si dhe kryetarë dhe përfaqësues të shoqatave dhe bizneseve shqiptare në Austri.

E kur tingujt e këngës “Me motivet tona” filluan të dëgjohen, në skenë u shfaq ajo që të gjithë e prisnin, këngëtarja Rona Nishliu.

Më zërin e saj mbresëlënës dhe këngët e përzgjedhura, Rona shkëlqeu para bashkatdhetarëve shqiptarë dhe miqve austriakë.  Këngët si: “Me motivet tona”, “Moj e mira të pojata”, “Baresha” e të tjera, bën që këngëtarja Nishliu të merr duartrokitje frenetike nga të pranishmit dhe ngriti në këmbë publikun në sallë.

Për afro dy orë, Rona bashkë me anëtarët e grupit: Edon Ramadani, Kiril Tufekchievski dhe Nesim Maxhun performuan ‘live’ këngët etno jazz të kuartetit, këngë tradicionale të riaranzhuara nga të gjitha rajonet e banuara nga shqiptarë në Ballkan dhe Mesdhe, si dhe një këngë origjinale.

Duke qenë se Vjena njihet si vend i kulturës dhe i muzikës, edhe shumë organizatorë të manifestimeve shqiptare, e sidomos Këshilli Koordinues mundohen gjithnjë të sjellin para bashkatdhetarëve dhe miqve austriakë, vlerat tona kulturore.

Foto: Vinçenc Palushaj

Burimi: https://www.albinfo.ch/

Rruga e Kolë Gjokës nga Shqipëria në CDU

në kategorine Diaspora

Ëndrra e tij është të jetë pjesë e Bundestagut Gjerman

E Diel, 17 Mars 2019 – 10:30
albinfo.ch

Kolë Gjoka vendosi të largohej në vitin 1996 nga Shqipëria dhe të emigrojë bashkë me vëllain e tij. U nis drejt Gjermanisë si emigrant, dhe sot është pjesë CDU-së.

Ai është një ndër mbështetësit dhe lobuesit e Shqipërisë në politikën gjermane.

Pavarësisht politikës, Kolë Gjoka ka arritur sukses edhe në biznes. Kolë Gjoka ka rrëfyer historinë e tij të emigrimit, si dhe refuzimet e shumta gjatë periudhës së kërkimit të një vendi pune në gjermani. Nga një ish ushtarak në Shqipëri, ai në Gjermani bëri punë të ndryshme, me sakrifica të mëdha, raporton “TCH”.

Ai kujton se edhe pse shpesh herë ka kaluar situata të ndryshme, sfida të mëdha, dhe përballje me një shoqëri shumë të ftohtë, ai kurrë nuk është dorëzuar, përcjell albinfo.ch.

Ëndrra e tij është të jetë pjesë e Bundestagut Gjerman.

 

Burimi: https://www.albinfo.ch/

Bashkësia Islame Shqiptare në Zvicër dënon sulmin në Zelandën e Re

në kategorine Diaspora

E Shtunë, 16 Mars 2019 – 21:00
albinfo.ch

Bashkësia Islame Shqiptare në Zvicër dënon ashpër sulmin terrorist të ndodhur në qytetin Christchurch të Zelandës së Re, ku si pasojë e një sulmi terrorist humbën jetën mbi 50  besimtarë myslimanë që po kryenin faljen e xhumasë, dhe rreth 50 të lënduar duke marrur mjekimin në spital.

Ne dënojmë me ashpërsinë më të madhe këtë akt barbar ndaj besimtarëve myslimanë të pafajshëm,duke shprehur bindjen se terrori nuk ka fe e atdhe dhe me ligësinë e tij ai godet pabesisht.

Në këto momente dhimbjeje dhe trishtimi shprehim ngushëllimet më të sinqerta për familjarët e viktimave.

Kjo masakër dhe ky akt është një nëpërkëmbje arrogante ndaj çdo vlere njerëzore dhe një sulm i ulët e i dënueshëm nga çdo normë morale, fetare e universale.

Terrori nuk mund të jetë kurrë pjesë e ndonjë arritjeje apo shpëtimi, terrori nuk prodhon veçse kaos e ligësi. Ai merr jetë njerëzish të pafajshëm dhe është një goditje kundër vlerave demokratike universale.

Bashkësia Islame Shqiptare në Zvicër i shpreh edhe një herë ngushëllimet familjarëve të viktimave dhe mbarë popullit të Zelandës së Re, si dhe i uron shërim sa më të shpejtë të lënduarve.

Burimi: https://www.albinfo.ch/

Zvicra do të vazhdojë mbështetjen ndaj BQK-së

në kategorine Diaspora

E Premte, 15 Mars 2019 – 18:30
albinfo.ch

Guvernatori i Bankës Qendrore të  Kosovës, Fehmi Mehmeti, ka pritur në takim ambasadorin e Zvicrës në Kosovë, Jean-Hubert Lebet.

Qëllimi i takimit ishte avancimi i bashkëpunmit të ndersjellë në implementimin e projekteve të përbashkëta, si dhe njoftimi i ambasadorit me zhvillimet e Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës dhe priorititet strategjike zhvillimore.

Mehmeti me këtë rast ka falënderuar shtetin zviceran për mbështetje të disa projekteve përmes, Sekretariatit Shtetëror të Zvicrës për Çështje Ekonomike (SECO), duke u nisur nga programi që kontribuon në rritjen e qasjes në financa dhe përfshirjen financiare përmes rritjes së përdorimit të llogarive të transaksioneve dhe instrumenteve elektronike të pagesave, duke përmirësuar kështu edhe efikasitetin e pagesave me pakicë në vend dhe remitencave ndërkombëtare.

Nga ana tjetër, ambasadori i Zvicrës në Kosovë, Jean-Hubert Lebet, ka shprehur kënaqësinë për kontributin që Zvicra ka dhënë në avancimin e punës së BQK-së, duke cekur që ky bashkëpunim do të vazhdojë edhe më tutje, përcjell albinfo.ch.

Në kuadër të programit, Sekretariati Shtetëror për Çështje Ekonomike (SECO) ka ndihmuar Bankën Qendrore të Republikës së Kosovës në rishikimin e ligjeve dhe rregulloreve,  duke përfshirë edhe kuadrin ligjor dhe rregulloret për ofrimin e shërbimeve të parave elektronike në Kosovë.

Burimi: https://www.albinfo.ch/

Mbi një vit pritje për një vizë pune në Gjermani

në kategorine Diaspora

Me gjithë faktin se Ministria e Jashtme ka dërguar atje punonjës shtesë por kërkesa është aq e madhe sa që as stafi i shtuar nuk mjafton

E Premte, 15 Mars 2019 – 14:30
albinfo.ch

Rruga për të pasur një punë në Gjermani për shtetasit e  vendeve të Ballkanit Perëndimor është shpeshherë shumë e lodhshme. Siç rezulton nga përgjigjja që Qeveria Federale i ka dhënë pyetjes së bërë nga Grupi Parlamentar i të majtës, njerëzit nga Serbia, Mali i Zi, Kosova, Shqipëria, Bosnja dhe Maqedonia e Veriut detyrohen të presin mesatarisht nga më shumë një vit për të aplikuar për një vizë pune mbi bazë të “Rregullores mbi Ballkanin Perëndimor”.

Arsyeja për pritjet e gjata qëndron në mbingarkesën e amabsadave në vendet përkatëse, shkruan agjencia gjermane e lajmeve, DPA. Me gjithë faktin se Ministria e Jashtme ka dërguar atje punonjës shtesë, por kërkesa është aq e madhe sa që as stafi i shtuar nuk mjafton.

Gjatë kohës së krizës së refugjatëve, nga fundi i vitit 2015 Gjermania pati krijuar një rregullore speciale të kufizuar deri në fund të vitit 2020, në bazë të së cilës edhe punëkërkuesve me kualifikime të ulëta nga këto shtete u hapej një perspektivë për vizë pune, transmeton albinfo.ch. Parakusht për një gjë të tillë ishte që ata të dëshmonin se kishin siguruar një punë me pagë adekuate në ndonjë ndërmarrje gjermane.

Synim i kësaj skeme ishte po ashtu pengimi i njerëzve nga Ballkani Perëndimor që të kërkojnë azil pa bazë në Gjermani.

Zyra Federale e Punës (BA) gjatë vitit 2018 ka dhënë pëlqimin e saj (që është kusht) për 46.000 raste të aplikimit për vizë. Por gjatë kësaj periudhe janë ndarë gjithsej 21.000 viza për të filluar punën sipas skemës në fjalë.

Një zëdhënëse e fraksionit parlamentar të të majtëve në Bundestag i ka quajtur “skandaloze” këto afate të gjata të pritjes, transmeton albinfo.ch. Ajo ka thënë se “as punëkërkuesit dhe as ndërmarrësit nuk mund të bëjnë plane serioze në këtë mënyrë”.

Aktualisht nuk ka plane për vazhdimin e skemës për “Ballkanin Perëndimor”. Sipas informatave të Qeverisë Federale, BA gjatë verifikimeve të bëra në vitin 2018 ka konstatuar se në 17 për qind të rasteve nuk është krijuar marrëdhënie pune, përcjell albinfo.ch. Në 1250 nga gjithsej 17.000 rastet e ekzaminuara është gjetur se janë dhënë paga më të ulëta ose oraret e punës dhe sektori i punës kanë qenë të ndryshme nga ato të përshkruara në aplikim.

Burimi: https://www.albinfo.ch/

Kërkohen më shumë linja ajrore për bashkatdhetarët

në kategorine Diaspora

E Enjte, 14 Mars 2019 – 20:05
albinfo.ch

Ministri i Diasporës dhe Investimeve Strategjike, Dardan Gashi, priti në takim Jamel Ladhari, Drejtor i Operimeve ADLMS aeroporti ndërkombëtar i Prishtinës ”Adem Jashari”, me të cilin diskutuan mes tjerash për hapjen e linjave të reja ajrore për bashkatdhetarët tanë që do të minimizonin kostot e biletave për të cilat diaspora kosovare tashmë disa vjet ankohen se janë të larta.

Gjatë këtij takimi ministri Gashi ofroi bashkëpunimin e Qeverisë së Republikës së Kosovës që së bashku me menaxhmentin e Aeroportit, me tour operatorët nga Kosova dhe me agjencitë e tjera relevante të ofrojnë kushte sa më të mira për udhëtimin e bashkatdhetarëve për në Kosovë.

“Së shpejti do të bëhet një memorandum mirëkuptimi, i cili do të theksojë qartë përgjegjësitë e të gjitha palëve të përfshira. Koncentrimi ynë është që fillimisht të ulen çmimet e biletave, duke futur konkurrencë sa më të madhe të avio-kompanive në Kosovë, e më pas edhe të parandalohet vjedhja nga tour operatorë mashtruesm, të cilët kanë dëmtuar në shumë raste bashkatdhetarët tanë”, theksoi mes tjerash Gashi, duke shtuar se në këtë kontekst do të formohet së shpejti një grup punues, ku do të përfshihen ministritë e linjës si dhe institucionet e tjera përgjegjëse.

Burimi: https://www.albinfo.ch/

Shqiptarët, të tretit për emigrim në botë

në kategorine Diaspora

E Enjte, 14 Mars 2019 – 12:20
albinfo.ch

Duke marrë parasysh numrin e popullsisë dhe atyre që kanë emigruar, Bonja e Hercegovina mban një rekord në botë. Gati çdo i dyti boshnjak ndodhet jashtë vendit.

45.6 % e boshnjakëve jetojnë jashtë vendit, derisa 38.9 % e shqiptarëve jetojnë jashtë, duke u renditur në vendin e tretë në botë, përcjell albinfo.ch.

Pas Shqipërisë, indohet Portugalia, Gjeorgjia, Bullgaria, e kështu me radhë.

Deri vonë, disa vende kanë qenë relativisht të mbyllura për migracionin, si nga brenda ashtu dhe nga jashtë.

Siç dihet papunësia dhe kushtet më të mira për jetesë, janë ndër arsyet kryesore të emigrantëve që lënë vendin e tyre, duke kërkuar një jetë më të mirë.

Megjithatë, kohët e fundit ka pasur refuzime nga shtetet e mëdha, që nuk i pranojnë emigrantët, sidomos nga ato vende që konsiderohen të sigurta, e ku bëjnë pjesë edhe ato ballkanike.

Burimi: https://www.albinfo.ch/

Për herë të parë Panairi me libra nga autorët shqiptaro-kanadez

në kategorine Diaspora

E Enjte, 14 Mars 2019 – 9:30
albinfo.ch

Për herë të parë u organizua në Toronto të Kanadasë panairi me libra nga autorët shqiptaro-kanadez.

Mbi 500 anëtarë të komunitetit shqiptar në Kanada patën mundësinë të njihen me botime të ndryshme në dy gjuhë, përcjell albinfo.ch.

Në aktivitetin e organizuar nga “RH Scholarship”, u prezantuan edhe kostume tradicionale shqiptare të veshur nga shqiptarët ndër breza.

Në këtë aktivitet kishte shumë pjesëmarrës dhe interesimi ishte i konsiderueshëm nga shqiptarët në Kanada, duke mos harruar vendlindjen dhe prejardhjen e tyre.

Burimi: https://www.albinfo.ch/

Sa më pak të zgjasë procedura e azilit, aq më shpejt refugjatët gjejnë punë

në kategorine Diaspora

“Po u zgjat procedura e azilit për gjashtë muaj, shanset për për gjetje të punës ulen për 11 për qind”, thuhet në studimin e Institutit për hulumtimin e tregut të punës dhe profesioneve (IAB)

E Mërkurë, 13 Mars 2019 – 12:00
albinfo.ch

Procedurat më të shkurtëra të azilit bëjnë që refugjatët të fillojnë më shpejt nga puna ose edhe të nisin një kurs për mësimin e gjuhës. Në këtë përfundim ka ardhur një studim i realizuar nga Instituti për hulumtimin e tregut të punës dhe profesioneve (IAB), shkruan DPA. E kundërta ndërkaq ndodh kur procedurat janë të gjata. “Po u zgjat procedura e azilit për gjashtë muaj, shanset për për gjetje të punës ulen për 11 për qind”, thuhet në studimin e institutit në fjalë, të prezantuar të martën, transmeton albinfo.ch.

Një rezultat i tillë dëshmon se ka qenë i drejtë vendimi i marrë pak vite më parë për të shkurtuar dukshëm procedurën e azilit, thonë hulumtueset e tregut të punës, Hanna Brenzel dhe Yuliya Kosyakova, autore të studimit.

Veç kësaj, refugjatët nga vendet me perspektivë të mirë për mbetje në Gjermani, si për shembull nga Siria, kanë investuar në mënyrë më të fuqishme në mësimin e gjuhës. Diplomimi në një kurs gjuhe pastaj çon në dyfishim të kohës së ndërmjetme deri në gjetjen e një vendi pune. E kundërta ndodh me refugjatët nga vende me shanse më të vogla për të qëndruar në Gjermani, si Shqipëria, transmeton albinfo.ch. Ata, sipas studimit, fitojnë më shpejt një vend pune.

“Konsiderohet se refugjatët me shanse të vogla ose pa shanse fare për të mbetur në Gjermani bëjnë më shumë përpjekje drejt tregut të punës, në mënyrë që të përmiresojnë shanset e tyre të qëndrimit  dhe nga ana tjetër, kohën e tyre të mbetur, ta shfrytëzojnë për të fituar para”, sqarojnë autoret e studimit. E drejta gjermane e qëndrimit, mbi këtë bazë parasheh mundësinë që të punësuarit të cilët mund të mbajnë veten me të ardhurat e tyre, pas tetë vitesh qëndrimi në Gjermani mund të fitojnë një leje qëndrimi, përcjell albinfo.ch. Marrë në përgjithësi, tri të katërtat e numri të të anketuarve kanë deklaruar se e kanë filluar ose madje, e kanë përfunduar tashmë një kurs të gjuhës.

“Sikur njohja e kërkesave për azil ashtu dhe fitimi i statusit “Duldung” (tolerim) shpejtojnë vendimin për të ndjekur një kurs gjuhe. Kështu, duket se i rëndësishëm është më shumë absolvimi i kursit se sa rezultati i procedurës së azilit”, thonë autoret e studimit.

Procedura e azilit aktualisht në Gjermani zgjat gjysmë viti. Në tremujorin e tretë të vitit 2018 ka zgjatur mesatarisht 6.1 muaj periudha në mes të shtrimit të kërkesës për azil dhe vendimit të Zyrës Federale për Migracion dhe Refugjatë (BAMF). Ndërdsa në vitin 2017 kjo periudhë ka zgjatur dukshëm më shumë, 10.7 muaj.

Burimi: https://www.albinfo.ch/

Debat mes gjeneratash rreth migracionit

në kategorine Diaspora

E Martë, 12 Mars 2019 – 19:40
albinfo.ch

“Institut Neueschweiz” nga Zvicra lindore, (Kantoni St. Gallen) organizon në Rorschah një aktivitet të llojit të veçantë, ku do të ketë debat në mes të gjeneratave, muzikë, lexim poezish etj., shkruan albinfo.ch.

Në këtë aktivitet të mbiquajtur “Generationsgesprächen aus dem Ostschweizer Migrationsuntergrund” (Bashkëbisedim mes gjeneratave të Zvicrës lindore me `sfond nëntokësor`, që është një lojë fjalësh me “Migrationshintegrund” ose personat me sfond migracioni”), do të bashkëbisedojnë familje migrantësh dhe të tilla me `paravijë migracioni`(sërish lojë fjalësh me termin “prapavijë ose prejardhje migracioni` prej tri ose më tepër gjeneratash.

Me biografi të ndryshme dhe me një të përbashkët si “të huaj” në vendin “e tyre”, ata këmbejnë përvojat e tyre rreth racizmit të përditshëm, diskutojnë, debatojnë, bëjnë muzikë, lexojnë poezi dhe qeshen për më tepër pjesëmarrje dhe demokraci.

Aktiviteti mbahet të dielën, më 17 mars, nga ora 14 deri në orën 16. Hapja e dyerve është në orën 13.30, në Feldmühle, Rorschach.

  • Data e fillimit17 Mars 2019
  • Ora14:00
  • LokacioniRorschach
  • Data e përfundimit12 Mars 2019 – 16:00

Burimi: https://www.albinfo.ch/

Emigrantët nuk nxitojnë të marrin nënshtetësinë zvicerane

në kategorine Diaspora

E Martë, 12 Mars 2019 – 18:30
albinfo.ch

Keystone

Rreth 1.000 të rinj kanë aplikuar për shtetësi zvicerane që nga ndryshimi i ligjit një vit më parë për të lehtësuar rregullat e natyralizimit për emigrantët e gjeneratës së tretë, përcjell albinfo.ch.

Rreth 25,000 të rinj të moshës 9 deri në 25 vjeç janë teorikisht të ligjshëm për një pasaportë zvicerane, pasi ndryshimet në ligj hynë në fuqi më 15 shkurt 2018. Procedura e re e lehtësuar për këtë kategori të veçantë të aplikantëve bëhet tani drejtpërdrejt me autoritetet federale, duke e bërë atë më të thjeshtë dhe më të lirë. 

Megjithatë, një vit për numrin e aplikantëve mbetet i ulët. Komisioni Federal i Migracionit njoftoi të martën se 1,065 emigrantë të rinj të gjeneratës së tretë kishin aplikuar për një pasaportë dhe 309 raste ishin miratuar, përcjell albinfo.ch.

Rreth 80% e aplikantëve ishin nga katër vende: Italia, Turqia, Kosova dhe Spanja. Rreth 55% e kërkesave janë bërë nga shtetas nga Bashkimi Europian ose nga Zona e Tregtisë së Lirë Evropiane (EFTA), dhe 72% e atyre të natyralizuar janë shtetas të BE / EFTA.

Dy të tretat e aplikacioneve ishin nga gjashtë kantone – Aargau, St Gallen, Solothurn, Thurgau, Basel dhe Bern. Kantonet frankofone ishin nën mesataren zvicerane për numrin e aplikacioneve.

Procedurat e aplikimit:

Procedura normale në Zvicër është se joshtetasit duhet të kenë kaluar dhjetë vjet në vend para se të aplikojnë për shtetësi, pas së cilës duhet të aplikojnë në komunën e tyre lokale dhe të ulen për teste gjuhësore dhe intervista për të provuar integrimin, përcjell albinfo.ch.

Rregullat e reja të natyralizimit për emigrantët e gjeneratës së tretë duhet të thjeshtojnë procedurën, e cila tani bëhet direkt me autoritetet federale.  Duhet të kenë zbatuar kushtet e mëposhtme: ata duhet të kenë lindur në vend, të kenë një leje C, të shkojnë në shkollë në Zvicër për pesë vjet, një prind duhet të ketë shkuar në shkollë në Zvicër për pesë vjet dhe një gjyshër duhet të ketë lindur në ose ka jetuar në Zvicër ligjërisht për të paktën gjashtë vjet.

Mosha maksimale për aplikim është 25, për të siguruar që kandidatët të mos presin më gjatë për të kryer shërbimin ushtarak.

Ashtu si me procedurën standarde, kandidatët pritet të jenë mirë të integruar në komunitetet e tyre dhe të respektojnë vlerat e Kushtetutës zvicerane.

Burimi: https://www.albinfo.ch/

Vozit dy herë më shpejt, i merret leja e vozitjes

në kategorine Diaspora

E Martë, 12 Mars 2019 – 10:00
albinfo.ch

Policia e kantonit Schwyz ka kryer një kontroll të shpejtësisë në Galgenen ndërmjet orës 20:30 dhe 22:00.

Në këtë kontroll, çdo i dhjeti shofer ka tejkaluar shpejtësinë, deri njëri prej tyre ka vozitur dy herë më shumë se që është lejuar, përcjell albinfo.ch.

Një shtetas i Kosovës, 21-vjeçar, ka vozitur me shpejtësi prej 100 km/h, derisa shpejtësia e lejueshme ishte vetëm 45 km/h, raporton policia zvicerane.

Atij i është marrë patentë shoferit, derisa duhet të përgjigjet para prokurorit në këtë muaj.

Burimi: https://www.albinfo.ch/

Shqiptarja dhe austriakja nderohen me çmimin „Nermin Vlora Falaschi”

në kategorine Diaspora

E Hënë, 11 Mars 2019 – 20:57
Arben Gjinaj

Humanistja austriake Marianne Graf dhe mjekja shqiptare në Austri,  dr.Gozime Sula u nderuan me çmimin „Nermin Vlora Falaschi“. Këto çmime u ndanë më rastin e festës së 8 Marsit, Ditës së gruas në një manifestim kulturore – artistik të organizuar të dielën në Vjenë të Austrisë.

Fondacioni „Nermin Vlora Falaschi“ – dega në Vjenë në bashkëpunim me shoqatën kulturore „ 12 Qershori“, me rastin e festës së 8 Marsit, Ditën e gruas organizoi të dielën një event kulturor. Të pranishëm ishin: Ambasadori i Shqipërisë Rolando Bimo, ai i Kosovës, Sami Ukelli, përfaqësues të pushtetit lokal të Vjenës, si dhe të gra të ftuara austriake dhe shqiptare.

Rolanda Limani, kryetare e fondacionit “Nermine Vlora Falaschi” si dhe e shoqatës kulturore “12 Qershori” në fjalën e saj përshëndetëse foli për rolin e gruas në shoqëri. „Kjo ditë nuk i përket vetëm një vendi të veçantë, një grupi apo një organizate, por i përket gjithë shoqërisë kudo në botë. Historia e betejës së grave për barazinë dhe të drejtat e plota në shoqëri, është historia e të drejtave të njeriut. Kjo është dita për të kujtuar dhe festuar arritjen kulturore, politike, ekonomike dhe shkencore të gruas në gjithë botën. Kjo ditë na kujton njëkohësisht se kemi ende punë për të bërë, sepse ka ende gra që vuajnë nga liria dhe barazia e tyre gjinore.“, theksoi ajo, raporton „albinfo.ch“.

Me fjalë përshëndetëse u paraqiten edhe kryetarë dhe përfaqësues të pushtetit lokal të qarqeve në Vjenë, ndërkohë për rolin e gruas në shoqëri, sidomos gruas shqiptare në shoqërinë austriake, folën edhe dy ambasadorët e shteteve tona.

„Gruaja shqiptare në diasporë, krahas rolit të kujdesit dhe edukimit i duhet që të luaj edhe rolin e integrimit të fëmijëve të tyre në shoqërinë austriake. Më shumë kënaqësi mund të them se komuniteti shqiptar në Austri, është ndër komunitetet më të integruara në shoqërinë austriake, dhe për këtë një mirënjohje të thelle u takon edhe grave dhe nënave shqiptare“, tha ndër të tjera, Ambasadori i Shqipërisë, Roland Bimo.

Ndërkohë, për ambasadorin e Kosovës, Sami Ukelli, dita e 8 marsit, simbolizon luftën e gruas për të drejtat e barabarta në shoqëritë tona kudo që jetojmë. Duke qenë një numër i madh i grave shqiptare të cilat njëherësh janë edhe mësuese të mësimit plotësues të gjuhës shqipe në Austri, ai uroj të gjitha mësueset shqiptare në Austri. „Meqenëse këto ditë kishim edhe 7 marsin, ditën e mësuesit, shfrytëzoj rastin të uroj të gjitha gratë mësuese për këtë ditë të veçantë, përmes së cilës është ruajtur edhe tradita jonë e kulturës shqiptare në diasporë dhe përmes së cilës do të duhej të përçohej mesazhi që ju si gra t’ju mundësoni edhe fëmijëve tanë që janë në diasporë të vazhdojnë mësimin plotësues në gjuhën shqipe. Mundësitë janë të favorshme të cilat i ofron shteti austriak, dhe këto mundësi do duhet të shfrytëzohen“, u shpreh ambasadori Ukelli duke uruar të gjitha gratë për ditën e 8 marsit.

Eventi i cili u mbajt me moton „Gruaja si shembull në integrim“ përveç tjerash, ndau edhe dy  mirënjohje për dy zonja të nderuara që kanë dhënë kontributin e tyre humanitar dhe shoqërorë në përparimin e gruas.

Me mirënjohje u nderua, zonja Marianne Graf, humanistja e madhe austriake dhe mike e shqiptarëve e cila me vite të tëra ka kontribuar dhe vazhdon të kontribuon me projekte të ndryshme, si në: shkolla, spitale, infrastrukturë, me projekte inovative, projekte për gra e shumë projekte të tjera në Kosovë e Shqipëri.

Zonja e dytë e cila u nderua me çmimin “Nermin Vlora Falaschi” është mjekja shqiptare nga Kërçova me banim në Vjenë, dr.Gozime Sula, e cila përmes organizatës „Kërçova“ në Vjenë ka dhënë kontribut të çmueshëm për komunitetin shqiptarë në Austri, e në veçanti për gruan shqiptare.

Të dy zonjat e nderuara, pasi u shprehen të lumtura më çmimet e tyre, folën edhe për përvojat në punën që ato bëjnë tash e shumë vite.

Programi kulturore – artistik u përcjell më pika muzikore nga grupi i grave në Vjenë me dirigjente, Vlora Januzi, pastaj kori boshnjak,  e të tjerë.

Me performancë të lartë artistike u prezantuan edhe tenori shqiptarë në Austri, Faik Hondozi së bashku me bashkëshorten, sopranon Anjeza Hondozi.

Pas pjesës solemne, atmosferën e vazhdoi grupi ulqinak „Deti“ të cilët argëtuan të pranishmit më këngë të bukura qytetare.

 

 

Burimi: https://www.albinfo.ch/

“FAB” në Kosovë për të eksploruar mundësitë ekonomike të vendit

në kategorine Diaspora

E Hënë, 11 Mars 2019 – 14:20
albinfo.ch

Klubi i biznesit France-Albanie-Business po viziton Kosovën për herë të parë për të eksploruar mundësitë ekonomike të vendit. 

Ata do të organizojnë një simpozium ekonomik ditën e premte, më 22 mars, në orën 11 në hotel “Sirius” në Prishtinë.

Ky forum i lejon anëtarët e FAB të lidhen me ekonominë lokale dhe të kuptojnë më mirë mjedisin e biznesit dhe më gjerë, si dhe klimën e biznesit, përcjell albinfo.ch.

Nga diskutimet do të identifikohen mundësitë potenciale të zhvillimit të biznesit në vend.

Klubi i biznesit France-Albanie-Business (FAB) është një organizatë joqeveritare që mbledh biznesmenë shqiptarë dhe francezë. Me bazë në Lyon (Francë), FAB synon të promovojë dhe të zhvillojë lidhje ekonomike dhe kulturore mes Francës dhe vendeve të shqipfolëse, përcjell albinfo.ch.

Lidhur me Bashkimin Evropian nga Marrëveshja e Stabilizim Asociimit (MSA), Kosova ka asete të rëndësishme që mund t’u interesojnë kompanive franceze: një sistem financiar dhe bankar i qëndrueshëm, euro si monedhë e përbashkët, një harmonizim progresiv i legjislacionit ligjor, fiskal dhe social mbi standardet e  BE-së, një popullsi të re, të arsimuar dhe shumëgjuhësore (70% e atyre nën 35 vjeç), një kornizë ligjore që garanton trajtim të barabartë të investitorëve vendas dhe investitorëve të huaj.

 

Agjenda e detajuar

11: 00-11: 30 – Hapja dhe fjalime hyrëse nga:

➢ Endrit Shala, ministër i Tregtisë dhe Industrisë

➢ Shkëlqesia e tij, z. Didier Chabert, ambasador francez në Kosovë

➢ Znj. Florence Dobelle, Shefe e Shërbimit Ekonomik Rajonal të Ballkanit të Danubit – Ministria franceze e Punëve të Jashtme

➢ Z. Denis di Leonardo, themelues i Shoqatës së Bizneseve Franceze Albaneze (FAB)

Moderatori z. Gasmen Toska, kryetar i FAB-it

11: 30-13: 00 – Tryeza e rrumbullakët: Pse dhe si të investoni në Kosovë?

5 minuta fjalime hyrëse të ndjekura nga shkëmbime me:

➢ Z. Berat Rukiqi, Kryetar i Odës Ekonomike në Kosovë: Sfidat kryesore për zhvillimin e biznesit në Kosovë

➢ Z. Vadim Deleu, Zyra e Bashkimit Evropian në Kosovë: Iniciativa Evropiane për të përmirësuar klimën e biznesit në Kosovë

➢ Znj. Violeta Haxhillazi, Mazars Kosova: Kuadri fiskal dhe stimujt e taksave në Kosovë

➢ Z. Kreshnik Thaçi, Agjencia Kosovare për Investime dhe Përkrahje të Ndërmarrjeve (KIESA): Korniza Ligjore dhe Nxitjet për Investitorët e Huaj.

 

Burimi: https://www.albinfo.ch/

LAPSH, një mbrëmje festive në nderim të tri datave historike

në kategorine Diaspora

Manifestimi i është kushtuar tri datave, të cilat janë bërë pjesë e pandashme e historisë sonë: 17 Shkurti – Dita e Pavarësisë së Kosovës, 7 Marsi – Dita e Mësuesit, 8 Marsi – Dita e Gruas dhe 11 marsi – Pranvera e -81-shit

E Hënë, 11 Mars 2019 – 10:30
albinfo.ch

LAPSH “Naim Frashëri” Zvicër, në bashkëpunim me Ministrinë e Diasporës dhe Investimeve Strategjike kanë organizuar në Cyrih mbrëmjen festive për nder të 17 Shkurtit-Pavarësisë së Kosovës, 7 Marsit-Dita e Mësuesit, 8 Marsi-Dita e Gruas dhe 11 marsit – Pranvera e ‘81-shit.

Në këtë mbrëmje ishin shumë mysafirë të ftuar, ndër të cilët edhe Nazane Breca, ambasadore e Republikës së Kosovës në Bernë, shkruan albinfo.ch.

Kryetari i LAPSH “Naim Frashëri” për Zvicër, Nexhat Maloku, ka folur për rëndësinë që kanë shkollat shqipe në Zvicër. “LAPSH, në bashkëpunim me Ministrinë e Diasporës dhe Investimeve Strategjike po organizojmë këtë festë për të shprehur në rend të parë mirënjohjen e thellë për punën që e udhëheqin mësueset e mësuesit në 15 kantone me mbi 1800 nxënës dhe gjithashtu për të falënderuar të gjithë atë prindër që i dërgojnë fëmijët e tyre në shkollën shqipe të mësimit plotësues dhe japin kontributin e tyre financiar”, është shprehur Maloku, i cili ka falënderuar edhe institucionet kosovare dhe afaristët shqiptarë në Zvicër, shkruan tutje albinfo.ch.

Së shpejti, 30 vjet të LAPSH-së

Maloku në vazhdim ka thënë se të pranishëm në tubim janë edhe z. Anell Bajra nga MDIS, Skënder Nikoliqi nga Këshillimorja ABSM në Basel, Shefqet Cakolli nga SHKA “Dardania” Winterthur, Orhan Spahiu dhe Ardian Retkoceri nga Kuvendi Shqiptar në Zvicër, dr. Naxhi Selimi nga SHLP e Schwizit, humanistja zvicerane, Annelies Schneller, etj. Gjithashtu, nga këshillat kantonalë, të pranishëm ishin: përfaqësuesit nga Kantoni i Argaut, Bernës, Friburgut, Gjenevës, Waudit, Juras, Basel Landit, Glarusit, Solothurnit dhe natyrisht nga Kantoni i Cyrihut. Në pamundësi për të ardhur, përshëndetje kanë dërguar anëtarët e nderit të LAPSh, dr.dr. Basil Schader dhe zonja e tij Erica Bauhofer-Schader, ka thënë tutje Maloku.

“Ne kemi vërtet arsye të festojmë sepse po e festojmë, përpos 17 shkurtit e 7 Marsit edhe 8 Marsin. Kjo për faktin se shumica e mësimdhënësve në LAPSH janë mësuese, andaj gëzuar 7 dhe 8 Marsin mësuese e zonja të nderuara”, u shpreh Maloku.

“LAPSH në vitin që po vjen do të festojë 30-vjetorin e aktivitetit të saj. Dhe fakti se po i mbushim gati 30 vjet tregon se jemi një institucion që nuk do të ndalet në rrugëtimin e vet”, theksoi në fund të fjalës së tij Nexhat Maloku, kryetar i LAPSH.

Ambasadorja Breca, mesazh për dërgimin e fëmijëve në shkollën shqipe

Ndërsa ambasadorja e Republikës së Kosovës në Bernë, Nazane Breca, duke marrë fjalën në këtë manifestim, veç tjerash ka folur për rëndësinë e 17 Shkurtit dhe 7, 8 e 11 marsit, ditë këto që kanë zënë vend të nderit në historinë e re të shqiptarëve dhe të Kosovës. “Dita e Pavarësisë së Kosovës 17 shkurti, dita e shtetësisë sonë, është datë historike, jo vetëm për popullin e Kosovës, por për të gjithë shqiptarët. Republikën e Kosovës e kanë krijuar të gjithë shqiptarët, kudo që janë ata, bashkë me ndihmën emiqve tanë ndërkombëtare”. Me këtë rats ajo ka veçuar Zvicrën për ndihmesën e madhe që ka dhënë dhe po jep për shtendërtimin e Kosovës.

“Dita e Mësuesit, 7 Marsi, është dita e madhe për të gjithë mësimdhënësit dhe nxënësit. Kjo ditë të përkujton historinë e gjatë dhe krenare të rrugës së arsimimit në gjuhën shqipe. Nga kjo rrugë e ndritur del edhe obligimi i madh i mësuesve, obligim i shenjtë për edukimin e brezave të fëmijëve në gjuhën amtare dhe shkollimin e tyre. Ajo ka theksuar edhe mbështetjen që institucionet përkatëse të Kosovës i kanë dhënë mësimit plotësues jashtë vendit. Ambasadorja e Kosovës në Bernë ka dhënë këtë mesazh nga foltorja: “Unë, këtu, po e përsëris këshillën dhe thirrjen time për prindërit në Zvicër: Dërgoni fëmijët në shkollimin plotësues në gjuhën shqipe në kuadër të LAPSH-it! Gjuha shqipe është baza e ndërtimit të personalitetit të fëmijëve tuaj!”

Zonja Breca ka folur edhe për 8 Marsin, Ditën e Gruas. “8 Marsi vjen si një ditë e shënuar historike për, nënat, gratë e gjithë botës, ditë e shënuar edhe për nënat, gratë dhe motrat tona në diasporë, të cilat janë gjysma e numrit të përgjithshëm të pjesëtarëve të mërgimtarëve tanë këtu në Zvicër. Kjo ditë mund të festohet, pse jo! Por, gratë, megjithatë edhe duhet të protestojnë e luftojnë më shumë për të drejtat e tyre në familje, për të drejtat në punë, në shoqëri, në mënyrë që të jenë të barabarta në të gjitha fushat e jetës, ashtu siç bëjnë pothuajse të gjithë gratë e botës në këtë datë të rëndësishme të shoqërisë njerëzore”.

Kujtime nga Pranvera 81

Për përvjetorin e 38-të të 11 marsit ’81,”Pranverës së Kosovës”, ka folur mësuesja dhe veprimtarja e njohur, Saime Isufi. Ajo ka evokuar kujtimet nga 11 marsi i demonstratave të studentëve, të cilat u shuan me gjak nga politika e atëhershme serbe. Si pjesëmarrëse e atyxre demonstratave, znj. Isufi,m veç tjerash ka thënë: “Për një rast, kur neve na dëbuan nga konviktet e studentëve. Ndodhën arrestime, burgime, e gjithçka tjetër. Kur konvikteve tona u vinte erdh helm, ne nuk jemi ndalur. Kemi kërkuar që të liroheshin vëllezërit dhe motrat tona që ishin në burg. Ne kishim vendosur që pa u plotësuar kërkesat tona nuk do të zmbrapseshim. Pushteti mbylli Universitetin dhe na largoi një muaj më herët nga konviktetet me shpresën se do të harronim ngjarjet. E si mund të harronim gjakun e vëllezërve dhe motrave tona…”.

Respekt për punën fisnike të mësuesve në diasporë

Për rëndësinë e këtyre festave ka folur edhe Nuhi Gashi nga Ministria e Arsimit e Kosovës. “Mësuesit gjatë historisë kanë luajtur rol të madh në edukimin e brezave. Ne nga Ministria e Arsimit po mundohemi të ndihmojmë arsimin shqiptar në diasporë. Tashmë kemi edhe kurikulën për diasporë. Shpresoj që të ruhet integriteti. Kam respekt për këtë punë fisnike që bëni. Ju ftoj që të jemi së bashku në takimin e mësuesve në Prizren nga 31 korrik deri më 3 gusht”, ka thënë Gashi.

 

Muhamet Selmani, këshilltar politik i ministrit të Diasporës, ka folur për rolin e grave ndër breza. “T’i edukoni edhe fëmijët tuaj që të jenë edhe ata krenarë me kombin. Brezat ndër vite kanë sakrifikuar shumë. Nëna dhe motra jeni trashëgimia më e mirë dhe shembulli më i fuqishëm, si mbahet gjallë dashuria për lirinë. Mos hiqni dorë nga nënshtetësia. Mos hiqni dorë nga e kaluara juaj. Një i huaj asnjëherë nuk mund të krahasohet me vendorët. Kujtoni prejardhjen tuaj dhe vështirësitë”, deklaroi Selmani.

LAPSH zgjedh katër anëtarë nderi

Në fund, LAPSH ka zgjedhur katër anëtarë/e nderi të saj. Humanistja dhe mikesha e dëshmuar e shqiptarëve, Analies Schneler, është vlerësuar për kontributin e madh për fëmijët mërgimtarë shqiptarë gjatë periudhës së luftës; Nexhmije Nussbaumer Ibrahimi, mësuese dhe aktiviste, është zgjedhur anëtare nderi e LAPSH për kontributin e saj në arsimimin e femrave shqiptare përmes projektit “Drita”. Mësuesi i pensionuar, Hasan Spahija, u nderua për punën shumëvjeçare me nxënësit në diasporë ndërsa profesori i  Shkollës së Lartë Pedagogjikë në Cyrih, dr. Naxhi Selimi, për kontributin e dhënë në përpilimin e teksteve pedagogjike për mësimin plotësues në gjuhën shqipe.

Burimi: https://www.albinfo.ch/

Dy motra kosovare vdesin në një aksident në Gjermani, katër të tjerë të lënduar

në kategorine Diaspora

E Diel, 10 Mars 2019 – 23:05
albinfo.ch

Një aksident i rëndë që ndodhi sot në Gjermani mori jetën e dy femrave kosovare.

Sipas burimeve të Indeksonline viktimat që humbën jetën në këtë aksident janë motra, të martuara për dy vëllezër.H.Sh dhe F.Sh, emra të njohur për redaksinë humbën jetën në aksidentin që ndodhi ndërmjet ‘Graben-Neudorf dhe Nochstetten’ të Gjermanisë, pasditen e sotme.

Të njëjtat janë me origjinë nga Gjakova kurse për aksidentin në fjalë kanë raportuar edhe mediat e huaja.

Në raportim e sipër u theksua se përpos viktimave, të lënduar nga ky aksident mbetën edhe katër persona të tjerë, shkruan Indeksonline, përcjell Albinfo.ch.

Veturat e përfshira në këtë aksident ishin një Mercedes dhe një Opel, të cilat edhe u përplasën njëra me tjetrën.

Në rrezik për jetë si pasojë e këtij aksidenti është edhe shoferi 51 vjeçar i veturës ‘Opel’.

Burimi: https://www.albinfo.ch/

Mësuesja që mban gjallë gjuhën shqipe në Greqi

në kategorine Diaspora

E Diel, 10 Mars 2019 – 18:30
albinfo.ch

Foto, Kult Plus

Peripecitë e mësueses shqiptare për të hapur shkollën për fëmijët shqiptarë të ishullit Tinos

Timos më 1. 04. 2012.  Është dita kur fëmijët shqiptarë të ishullit grek shkuan për herë të parë në shkollë për të mësuar gjuhën shqipe.  Në tabelë shkruhet :”Ti Shqipëri më jep nder, më jep emrin shqipëtar” dhe më pas vjersha e Naim Frashërit:

Gjuha jonë sa e mirë!

Sa e ëmbël, sa e gjerë!

Sa e lehtë, sa e lirë!

Sa e bukur, sa e vlerë!

Atje është edhe mësuese Vera, që mundësoi këtë ditë për fëmijët shqiptarë të ishullit të Timos.

“Tërë jetën nuk kam për t’i harruar ato çaste gëzimi kur drejtori i shkollës numër 2, z. Valakas, më mori në telefon dhe më tha të vini në shkollë dhe të firmosni dorëzimin e klasës për fillimin e mësimeve të gjuhës shqipe”, kështu rrëfen mësuesja e gjuhës shqipe në ishullin Tinos.  Është Vera Shkurti, mësuesja që po mban gjallë gjuhën shqipe mes fëmijësh shqiptarë në këtë ishull të Greqisë. Ajo flet për peripecitë e jetës së saj në emigracion dhe ëndrrën e saj për të mësuar gjuhën shqipe fëmijëve shqiptarë që kanë lindur në Greqi. Pas shumë dilemash, ajo vendosi një ditë të niset drejt zyrave të Bashkisë së qytetit për të bërë kërkesën që për zyrtarët grekë nuk kishte qënë kaq e papritur.

“Para se t’i jepja dorën zëvendëskryetarit të Bashkisë dhe Presidentit të Këshillit të emigrantëve të ishullit të Sirosit, z. Nikos Albanopulos, e pyeta: “Kur shkollat greke, do të hapin dyert për mësimin e gjuhës shqipe ashtu siç janë hapur dyert për mësimin e gjuhës greke në Evropë, Amerikë e deri në Australi? Kishte ardhur momenti kur durimi sa vinte dhe pakësohej dhe unë doja vërtet që ta realizoja sa më shpejt. Qëllimi im ishte që ta filloja më 7 Mars. Shkolla u hap më 1 prill 2012…”,  thotë mësuesja e fëmijëve shqiptarë të Timosit.

Por, si nisi ëndrra e Verës për të hapur shkollën shqipe në ishullin e bukur grek, atje ku fëmijët shqiptarë gjallërojnë jetën, por nuk dinin asnjë fjalë shqip, shkruan KultPlus, përcjell albinfo.ch.

Ëndrra e emigrantes Vera

..Kur erdha për herë të parë nuk e dija se ku shkoja dhe nuk e mendoja se çfarë të bëja… Dalëngadalë humbja veten… Nuk e dija cila isha e ajo që duhet të isha për t’u përshtatur në jetën e re si emigrante në Greqi. Erdha për të realizuar ëndrrën e çdo njeriu të thjeshtë që të ketë një shtëpi. Ai ishte qëllimi. Ishte një qëllim i afërm, sepse mendonim të shkonim, të punonim disa vjet, të mblidhnim ato lekë që duheshin për të bërë një shtëpi dhe të ktheheshim përsëri në vendin tonë, në jetën tonë, në profesionin tim. Mirëpo nuk ndodhi kështu. Domosdo që jam ndeshur me vështirësi. Ka pasur momente që kam menduar kthimin çka e kanë jetuar të gjithë emigrantët e çdo kohe që kur ikin lënë mbrapa vendin, marrin me vete nostalgjinë, dashurinë për vendin, për njerëzit, për gjithçka. Kam shkuar në Shqipëri dhe jam kthyer përsëri… Për herë të dytë, po.  Sepse nuk kam gjetur vazhdimin e asaj jete që ndërtuam këtu. Duket sikur i kanë harruar ata që janë atje.

Në vitet e para të emigracionit këtu nuk mund të mendoje një gjë të tillë se edhe nuk kisha atë idenë që Greqia do të mbushej pëllëmbë edhe tokë me shqiptarë. Pas kaq vitesh kisha gjetur edhe unë ritmin e punës time, por e kuptoja se diçka më mungonte në vetvete. Më mungonte vetja ime. Vetja ime kishte humbur. Kishte humbur në atë jetën e përditshme të punës të një emigranti. Nuk ishte kjo ëndrra ime… Ajo bëri që një ditë të shkoj në bashkinë e qytetit dhe të trokas në derën e kryetarit të bashkisë. Nuk e mendonte që unë të shkoja atje për një çështje të tillë. Mendoi se kisha ndonjë hall timin personal… Stefanos Laguros, zëvendës kryetar i bashkisë thotë: “Kërkesa nuk na ra si rrufeja në qiell të pastër”. Zyrtari grek ka pranuar kështu të drejtën e fëmijëve shqiptarë për të mësuar gjuhën amëtare. “Kur jeton me një komunitet i cili ndodhet jashtë vendit të tij për arsye ekonomike është krejtësisht e kuptueshme një kërkesë e tillë, dëshirueshëm, po aq edhe i detyrueshëm, mësimi i gjuhës amtare. Duke qenë të bindur për këtë ide, si organizëm bashkiak, menduam që kërkesës së parashtruar t’i përgjigjeshim pozitivisht”, kjo ishte përgjgjja që kishte ardhur pak kohë pasi Vera ishte shfaqur me kërkesën e saj të guximshme në dyert e Bashkisë së qytetit grek.

Më pas ajo rrëfen se me ndihmën e çmuar të drejtoreshës së arsimit fillor, zonjës Vlastari, si dhe me mbështetjen e madhe të drejtorit të shkollës publike numër 2, u bë e mundur marrja e një vendimi të komisionit të shkollave, për dhënien e një klase në Tinos, që do t’u shërbente fëmijëve shqiptarë në mësimin e gjuhës së tyre amtare.

Burimi: https://www.albinfo.ch/

1 2 3 15
Shko lartë