Category archive

Biznes - page 2

Posted on në kategorine Biznes/Ekonomi/Lajme

TELEKOMI dhe Fakulteti i Elektroteknikës, bashkëpunim në fushën e teknologjisë 5G

Telekomi i Maqedonisë dhe Fakulteti i Elektroteknikës dhe Teknologjisë Informatike nënshkruan një marrëveshje e cila do t’u mundësojë profesorëve dhe studentëve  që të testojnë teknologjinë e re 5G. Laboratorit për rrjetet celulare në Institutin e FEIT do t’i shtohet edhe një pajisje e re 5G e siguruar nga Telekomi i Maqedonisë. Ky rrjet i gjeneratës… Vazhdo të lexosh

Posted on në kategorine Biznes/Ekonomi/Maqedoni

ÇMIMIN E DERIVATEVE do ta caktojnë kompanitë

Kompanitë e naftës në të ardhmen vet do t’i përcaktojnë çmimet e karburanteve që do t’i shesin në treg gjegjësisht në pompat e benzinës. Por, nuk do të mund të tejkalojnë kufirin maksimal të cilin rregullisht do ta përcaktojë KRRE-ja. Zv.kryeministri Angjushev njoftoi se presidenti Stevo Pendarovski tashmë e ka nënshkruar Ligjin për energjetikë. Është… Vazhdo të lexosh

Posted on në kategorine Biznes/Ekonomi/Maqedoni

ZAEV në Forumin energjetik të Maqedonisë 2019. Ja fjala e tij

Kryetari i Qeverisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut, Zoran Zaev sot mori pjesë në hapjen e Forumit energjetik të Maqedonisë 2019 “Tranzicioni energjetik përmes burimeve të ripërtërira dhe efikasiteti energjetik”. Kryeministri Zaev dhe ushtruesja e detyrës ambasadore e ambasadës së SHBA-ve, Mikaela Shvajcer Blum me fjalime hyrëse hapën Forumin energjetik të Maqedonisë 2019. Ambasadorja… Vazhdo të lexosh

Posted on në kategorine Biznes/Maqedoni

(FOTO) Në Ecolog qëndroi për vizitë Kryeministri i Maqedonisë së Veriut

Kryetari i Bordit Këshilldhënës të Ecolog International, Lazim Destani e priti për vizitë kryeministrin e Republikës së Maqedonisë së Veriut, Zoran Zaev. Kryeministri Zaev gjatë kësaj vizite në Ecolog u informua për së afërmi mbi punën që bëhet në këtë kompani. Këtë vizitë kryeministri e realizoi nën shoqërimin e kryetares së komunës së Tetovës, Teuta… Vazhdo të lexosh

Posted on në kategorine Biznes/Maqedoni

(FOTO) Erste Bank: Maqedonia e Veriut do të ketë dobi nga zgjidhja e kontestit me emrin

Me përfundimin kontestit e thuajse tredekadësh me Greqinë rreth emrit të vendit, Maqedonia e Veriut mund të presë periudhë të rritjes së përshpejtuar në planin afatmesëm të stimuluar nga fundi i pasigurisë politike, konsumit dhe aktivitetit investues të ripërtërirë, tregon raporti i ri i Bankës Erste. Këtë vit, banka pret që vendi të ketë rritje… Vazhdo të lexosh

Posted on në kategorine Biznes/Ekonomi/Maqedoni

ELEZI: Strategjia e re për bashkëpunim dhe projekte me BBRZH-në miratohet deri në fund të majit

Strategjia e re katër vjeçare për bashkëpunim me Bankën Botërore për Rindërtim dhe Zhvillim do të miratohet deri në fund të muajit maj, kështu ka deklaruar zv.ministrja e financave Shiret Elezi. Në strategjinë e re do ketë më shumë projekte të cilat duhet të përmbajnë tre prioritetet: përkrahja e konkurencës, forcimin e integrimit regjional dhe… Vazhdo të lexosh

Posted on në kategorine Biznes/Maqedoni

Kartëmonedhat me emrin e ri të vendit në qarkullim nga fillimi i vitit 2020

Paratë e para me emrin e ri të shtetit do të lëshohen në qarkullim në fillim të vitit të ardhshëm. Siç njoftoi sot Guvernatorja e Bankës Kombëtare Anita Angelovska-Bezhoska, së pari do të lëshohen në qarkullim kartëmonedhat prej 500 denarësh, dhe pastaj ato prej 10 deanrësh. “Paratë kanë një cikël natyror të përdorimit që do… Vazhdo të lexosh

Posted on në kategorine Biznes/Ekonomi/Maqedoni

TEVDOVSKI: Nga BERZH-i do sigurohen mjete për Shkup- Bllacë dhe Kërçovë- Gostivar

Banka Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim do të kyçet në ndërtimin e autostradave Shkup- Bllacë dhe Kërçovë- Gostivar, gjegjësisht pjesën e parë Kërçovë- Bukojçani. Këtë e ka paralajmëruar ministri i Financave Dragan Tevdovski në takimet vjetore të BERZH që po mbahen në Sarajevë. “Kemi dakorduar përkrahje për periudhën e ardhshme, për ndërtimin e rrugëve të… Vazhdo të lexosh

Posted on në kategorine Biznes/Ekonomi/Maqedoni

Në pritje të anëtarësimit në BE, derdhen investimet kineze

Samiti i para tre javëve në Dubrovnik konfirmoi vazhdimin e investimeve kineze në rajonin e Ballkanit Perëndimor dhe Evropën Lindore. Për Kinën, vendet evropianolindore e juglindore janë të rëndësishme për shkak të projektit gjigand infrastrukturor “Rruga e Re e Mëndafshit”. Në kuadër të këtij projekti, Pekini kërkon të investojë në projekte miliardëshe si rrugë, binarë… Vazhdo të lexosh

Posted on në kategorine Biznes/Ekonomi/Lajme

Përfundon marrëveshja me OKTA-n, çmimet e reja të derivateve do t’i vendos Pendarovski

Sot ka përfunduar marrëveshja me OKTA me çka me rregulla të vërtetuara formohej çmimi i derivateve të naftës për tregun e vogël në Maqedoninë e Veriut. Deri tani, çmimet e derivateve janë formuar në bazë të dispozitave të paraparë nga Aneksi D I marrëveshjes me OKTA-n, ku si faktor kyç merrej parasysh dhe çmimi i… Vazhdo të lexosh

Posted on në kategorine Biznes/Ekonomi/Lajme

Bujqësia kuturu

Parcelat të vogla dhe të shpërndara bujqësore me prodhime shpesh edhe jo rentabile, zbatimi i pamjaftueshëm i shkencës dhe teknologjive të reja, mekanizëm i vjetër bujqësor, kushtet e paparashikueshme klimatike… janë vetëm disa nga problemet që mundojnë fermerët në Maqedoninë e Veriut. Ekspertët bujqësor rekomandojnë që bujqit më shumë të ndjekin këshillat e ekspertëve bujqësore… Vazhdo të lexosh

Posted on në kategorine Biznes/Ekonomi/Galileo/Kosovë

HIB Petrol sjell mbushësin për vetura elektrike në Kosovë (FOTO)

Korporata më e madhe kosovare e derivateve HIB Petrol për të parën herë në Kosovë, ka instaluar mbushësin për vetura elektrike. Për më shumë, mbushja e veturave elektrike me rrymë do të ofrohet krejtësisht falas për një vit. HIB Petrol tashmë ka instaluar mbushësin e veturave elektrike Terra 53 Charger në pikën e saj të… Vazhdo të lexosh

Posted on në kategorine Biznes/Ekonomi/Maqedoni

DAUTI KOMERC prezantohet në panairin e karrierës

Kompania , Dauti Komerc ka marë pjesë në panairin e Karierës i cili u organizua në Universitetin e Evropës –Juglindore, me çrast studentët në mënyrë të drejpërsëdrejtë janë njoftuar me kapacitet dhe mundësitë që ofron kjo kompani. Gjatë këtij takimi përfaqësuesit e kompanisë i kanë informuar studentët me historinë e tyre të suksesit dhe metodat… Vazhdo të lexosh

Posted on në kategorine Biznes/Ekonomi/Maqedoni

Rritje e madhe e çmimeve të naftës dhe benzinës

Komisioni Rregullator për Energjetikë kanë njoftuar se nga sonte do të rritet çmimi i lëndëve djegëse. Benzina tani do të kushtojë për 3 denarë më shtrenjtë, derisa nafta për 1.50 denarë. Në përputhje me metodologjinë e KRE-së, sonte nga mesnata çmimet me pakicë të derivateve të naftës do të rriten përafërsisht për 3.21%. Me çka… Vazhdo të lexosh

Posted on në kategorine Biznes/Ekonomi/Maqedoni

ZEQIRI: Qeveria përfiton nga migrimi, zvogëlon shfrytëzuesit e ndihmave sociale (FOTO)

“Lëvizjet migruese gjegjësisht shtegtimet ekonomike kurbetçare të shqiptarëve të Maqedonisë kanë qen dhe janë të shumta, jo pse rajonet ku jetojnë shqiptarët janë regjione pasive ekonomike, por si rezultat i papunësisë dhe krizës ekzistenciale. Nëse i analizojmë shkaktarët e këtyre shtegtimeve (migracioneve), mundë të konstatojmë se lëvizjet e këtilla në kohën e fundit bëhen nga… Vazhdo të lexosh

Posted on në kategorine Biznes/Ekonomi/Lajme

DAP nis me dorëzimin e fletëparaqitjeve tatimore

Drejtoria e të Ardhurave Publike prej sot do të fillojë t’i dorëzojë fletëparaqitjet tatimore të plotësuara vjetore tatimpaguesve për të ardhurat e realizuara në vitin 2018. Fletëparaqitjet e plotësuara vjetore do të dorëzohen në mënyrë elektronike edhe profilet shfrytëzuese që paraprakisht i ka regjistruar tatimpaguesit, ndërsa në e-mail adresën shfrytëzuesi do të marrë notifikacion se… Vazhdo të lexosh

Posted on në kategorine Biznes/Ekonomi/Lajme

Shfrytëzuesit e ngrohjes qendrore s’do të paguajnë paushallin

Qytetarët e kyçur në sistemin e ngrohjes qendrore nuk do të kenë fatura më të larta pasi qytetarët e shkyçur u liruan nga pagesa e paushallit. Sipas Komisionit rregullator për energjetikë, Qeveria duhet të gjej mënyrë për ta mbuluar humbjen tek shpërndarësit e ngrohjes qendrore. Rregullatorët apelojnë tek Qeveria, Qyteti i Shkupit dhe operatorët për… Vazhdo të lexosh

Posted on në kategorine Biznes/Ekonomi

Nga 1 prilli DAP shpërndan paraqitjet tatimore

Nga muaji i ardhshëm, Drejtoria e të Ardhurave Publike qytetarëve do të fillojë t’u dorëzojë deklarata vjetore tatimore për të ardhurat e realizuara gjatë vitit të kaluar. Aplikacionet do të plotësohen, ndërsa qytetarët do t’i marrin në mënyrë elektronike, më së voni deri më 30 prill. Vazhdo të lexosh

Posted on në kategorine Biznes/Ekonomi/Maqedoni

Java globale e parave

Prej sot fillon shënimi i Javës globale të parave. Me atë rast do të organizohen një sërë aktivitetesh për përforcimin e vetëdijes për nevojën për arsimim më të madh financiar dhe promovim të përparësive për inkluzivitet më të madh financiar. Në kuadër të shënimit për herë të parë më 27 mars do të mbahet garë… Vazhdo të lexosh

Shko lartë