Category archive

Ekonomi

Lajme per ekonomi

Posted on në kategorine Biznes/Ekonomi/Lajme/Maqedoni

DERIVATET E NAFTËS me çmime të reja

Komisioni Rregullator për Energjetik ka publikuar çmimoren e re për derivatet e naftës i cili hyn në fuqi pas mesnate. Sipas vendimit të ri, çmimet e benzinate Super BS-95 dhe Super 98 mbeten të pandryshuar, gjegjësisht do të shiten me çmim prej 66.50 dhe 68.50 denarë. Çmimi i dizelit do të shtrenjtohet për gjysmë denarë… Vazhdo të lexosh

Posted on në kategorine Biznes/Ekonomi/Lajme/Maqedoni

Ulen çmimet e DERIVATEVE

Komisioni Rregullator për Energjetikë dje njoftoi se pas mesnata do të lirohen çmimet e derivateve. Benzina nga mesnata do të lirohet për tre denarë për litër, ndërsa çmimi i naftës dhe vajit ekstra të lehtë për amvisëri do të lirohet për dy denarë. EUROSUPER BS-98 do të kushtojë 68,50 den për litër. EUROSUPER BS-95 do… Vazhdo të lexosh

Posted on në kategorine Biznes/Ekonomi

Ligji për automjetet, LOE nuk sheh efekte afatgjate

Masa e Qeverisë për subvencionimin e automjeteve nuk do të japë shumë rezultat në luftën kundër ndotjes, vlerëson komuniteti i biznesit. Mundësia për të blerë vetura të përdorura vetëm rrit rrezikun për të përsëritur të njëjtin gabim nga dhjetë vjet më parë, kur mijëra makina të vjetra të importuara nga jashtë përfunduan në rrugët e… Vazhdo të lexosh

Posted on në kategorine Biznes/Ekonomi/Lajme

Subvencionet për makina, masa vlen për të gjithë

Për të aplikuar për subvencione për automobila, së pari do të duhet automjeti i vjetër të lihet në depo të autorizuara me akreditim nga Ministria e Mjedisit. Më pas do të duhet që automobilin e njëjtë ta ç’lajmërojë në MPB dhe ta dorëzojë librezën e trafikut. Vetëm atëherë qytetarët do të mund të blejnë automjet… Vazhdo të lexosh

Posted on në kategorine Biznes/Ekonomi/Maqedoni

(VIDEO) RRITJA E TEMPERATURAVE rrit rrezikun e helmimit nga ushqimet

Kushtet momentale në tregjet e gjelbra të vendit nuk janë të përshtatshëm për shitjen e të gjitha prodhimeve ushqimore, posaçërisht të atyre të mishit ose qumështit. Këto të fundit prishen lehtë për shkak se nuk mbahen në temperaturë adekuate. Edhe blerësit anashkalojnë këto prodhime dhe nuk i blejnë në treg sepse shpesh herë të njëjtat… Vazhdo të lexosh

Posted on në kategorine Biznes/Ekonomi/Lajme

Maqedoni, subvencionet për vetura për këtë vit parashohin 2.7 milionë euro

Interes të madh kishte në opinion pas paralajmërimeve se shteti do të subvencionojë blerjen e automjetit të ri. Sipas Ligjit për automjete, parashihet që për këtë vit të ndahen 170 milionë denarë apo rreth 2.7 milionë euro, por për të gjitha masat bashkërisht, përkatësisht për subvenciononim: vendosje të plinit, ndërrim të automjeteve të vjetra me… Vazhdo të lexosh

Posted on në kategorine Biznes/Ekonomi/Lajme

SUBVENCIONET PËR MAKINA, paqartësi tek qytetarët

Interes i lartë dhe reagime të shumta nga qytetarët pas njoftimit se qeveria do të subvencionojë blerjen e makinave. Përveç prej salloneve të automjeteve, makina me eko-standard pesë do të mund të blihen edhe nga shitësit e automjeteve, ku makinat janë sjellë nga jashtë. Ekipi i televizionit Alsat sot vizitoi disa auto- tregje ku shiten… Vazhdo të lexosh

Posted on në kategorine Biznes/Ekonomi/Lajme/Maqedoni

Nuk ndryshojnë çmimet e KARBURANTEVE

Komisioni Rregullator për Energjetikë nuk i ka ndryshuar çmimet e karburanteve. Lista e çmimeve është si më poshtë: Eurosuper BS-95 do të shitet 69,5 denarë për litër, Eurosuper BS-98 do të shitet për 71.5 denarë për litër Eurodiesel do të shitet 61.5 denarë për litër, Vaji ekstra i lehtë do të shitet 51,5 denarë për… Vazhdo të lexosh

Posted on në kategorine Biznes/Ekonomi/Lajme/Maqedoni

Ja çmimet e reja të benzinës dhe naftës

Komisioni rregullator për Energjetikë sot duhet të sjell vendim për çmimet e reja të derivateve, të cilat do të vazhdojnë nga mesnata. Në ndryshimin e që është publikuar sot derivatet u liruan për 1 denarë. Çmimi I ri I benzinës EUROSUPER BS-95 do të kushtojë 69,50 për litër, derisa EUROSUPER BS-98 do të kushtojë 71,50… Vazhdo të lexosh

Posted on në kategorine Biznes/Ekonomi/Maqedoni

Llogaria përfundimtare për vitin 2018 në Kuvend, flet SHIRET ELEZI

Të ardhurat vitin e kaluar në Buxhet janë realizuar në pajtim me pritshmëritë. Shpenzimet bëhen rregullisht dhe në kohë ndërsa deficiti ka qenë më i vogël se ai i projektuar dhe është 1,8 për qind të BPV-së, deklaroi zëvendësministrja e Financave, Shiret Elezi, duke e elaboruar Llogarinë përfundimtare të Buxhetit për vitin 2018 që sot… Vazhdo të lexosh

Posted on në kategorine Biznes/Ekonomi/Lajme/Maqedoni

Filloi me punë POINT RETAIL PARK (FOTO)

Në Shkup sot është hapur parku i parë i shitjes me pakicë (Point Retail Park) në vend. Bëhet fjalë për investim me vlerë prej rreth nëntë milion euro, ndërsa investitor është kompania “Ali Tobako” shtrihet në sipërfaqe prej 9.500 metra katror dhe do të ketë 300 vendparkime. Ai gjendet në komunën e Butelit, te ish… Vazhdo të lexosh

Posted on në kategorine Biznes/Ekonomi/Lajme/Maqedoni

(VIDEO) SHKUP- BLLACË, pritet revizioni i fakultetit të ndërtimtarisë

Ndërmarrja Publike për Rrugë Shtetërore është duke pritur që Fakulteti i Ndërtimtarisë të përfundojë revizionin për aksin rrugor Shkup -Bllacë dhe vetëm atëherë do të shpall tenderin për ndërtimin e dy kilometrave të para nga autostrada e shumëpritur deri në Kosovë. Megjithatë, Ministri i Transportit dhe Lidhjeve Goran Sugarevski siguron se punimet e ndërtimit do… Vazhdo të lexosh

Posted on në kategorine Biznes/Ekonomi/Lajme

EKSPORTUESIT: Të ndryshohet sistemi i promovimit

Kompanitë të cilat pjesën më të madhe të prodhimtarisë së tyre e plasojnë jashtë vendit kërkojnë ndihmë nga qeveria për promovime në panaire të njohura të biznesit në Evropë dhe në botë. Nga Klubi i Eksportuesve në Odën Ekonomike kërkojnë që pjesa më e madhe e ndërmarrjeve të mesme dhe të vogla të kenë interes… Vazhdo të lexosh

Posted on në kategorine Biznes/Ekonomi/Lajme/Maqedoni

Prej sot çmime më të shtrenjta të derivateve të naftës

Çmimet e derivateve të naftës dhe benzinës nga mesnata janë shtrenjtuar, me çka çmimi i benzinës EUROSUPER BS-95 dhe EUROSUPER BS-98 është rritur për 1,50 denarë për litër, në marrëdhënie me vendimin e fundit prej 08.07.2019 dhe me këtë çmimi i ri i EUROSUPER-95 është 70,50 denarë për litër ndërsa EUROSUPER-98 do të kushtojë 72,50… Vazhdo të lexosh

Posted on në kategorine Biznes/Ekonomi/Lajme/Maqedoni

Kërcejnë çmimet e BENZINËS dhe NAFTËS

Çmimet e dreivateve të naftës dhe benzinës nga mesnata do të shtrenjtohen, me çka çmimi i benzinës EUROSUPER BS-95 dhe EUROSUPER BS-98 do të rriten për 1,50 denarë për litër, në marëdhënie me vendimin e fundit prej 08.07.2019 dhe me këtë çmimi i ri i EUROSUPER-95 do të bëhet 70,50 denarë për litër ndërsa EUROSUPER-98… Vazhdo të lexosh

Posted on në kategorine Biznes/Ekonomi/Lajme

Ligji për kthimin e TVSH-së futet në procedurë parlamentare!

Ligji për kthimin e tatimit në vlerë të shtuar ndaj qytetarëve ka hyrë në procedurë parlamentare, me këtë propozim ligj që pritet të praktikohet nga 1 korriku fillon dhe realizimi i projektit ‘TVSH-ja ime’, një nga projektet më të rëndësishme nga programi qeveritarë. “Propozim ligji ka për qëllim që pjesë nga pagesa e TVSH që… Vazhdo të lexosh

Posted on në kategorine Biznes/Ekonomi/Lajme

ZONA TEKNOLOGJIKE NË TETOVË me 500 vende të reja të punës deri në fund të vitit

Deri në fund të vitit janë paralajmëruar 500 punësime të reja në Zonën zhvillimore teknologjike industriale në Tetovë me çka numri nga 1.500 të tanishëm do të rritet në gjithsej 2.000 vende të punës. Kjo është paralajmëruar gjatë vizitës së sotme të ministres norvegjeze të Punëve të Jashtme Ine Eriksen Soreide, e cila u takua… Vazhdo të lexosh

Posted on në kategorine Biznes/Ekonomi/Maqedoni

ANGJUSHEV paralajmëron intensifikim të punimeve në autostradën KËRÇOVË- OHËR

Zv/kryeministri për çështje ekonomike, Koço Angjushev sot ka paralajmëruar se së shpejti do të intensifikohen punimet në ndërtimin e autostradës Kërçovë – Ohër. Sipas tij problemet teknike janë tejkaluar. Angjushev ka theksuar me shkarkimin e problemeve të marrëveshjeve janë kursyer 90 milionë euro. Ai megjithatë thekson se kreditimi do të vazhdoj, ndërsa afati për realizim… Vazhdo të lexosh

Posted on në kategorine Biznes/Ekonomi/Lajme

Qeveria jep të dhëna për borxhin publik

Borxhi Publik i shtetit deri në fund të vitit 2018 arrin në shumën e 5.202.2 milionë euro dhe përfaqëson 48.5 përqind të BPV-së, ndërsa borxhi i Republikës së Maqedonisë së Veriut deri në fundin e vitit 2018 arrin në 4.344.4 milionë euro gjegjësisht 40.5 përqind krahasuar me BPV-në. Kjo, siç deklarojnë nga shërbimi i shtypit… Vazhdo të lexosh

Posted on në kategorine Biznes/Ekonomi/Lajme

Maqedonia e Veriut ka indeksin më të ulët të çmimeve në rajon

Instituti i Statistikave të Turqisë (TUIK) shpalosi rezultatet e Paritetit të Fuqisë Blerëse (PFB) për vitin 2018 sipas indeksit të nivelit të çmimeve për ushqim, pije dhe cigare. Në rezultate janë përfshirë 28 shtete të Bashkimit Evropian (BE), 3 shtete të Shoqatës Evropiane për Tregti të Lirë (EFTA) (Zvicra, Islanda dhe Norvegjia), 5 shtete kandidate… Vazhdo të lexosh

Posted on në kategorine Biznes/Ekonomi/Lajme

Maqedonia e Veriut bllokon eksportin e peshkut nga Kosova

Oda e Afarizmit të Kosovës (OAK) është shumë e shqetësuar me vendimin që ka marr Republika e Maqedonisë Veriore për ndalimin e shitjes së rasadit të Peshkut nga Kosova, shqetësim ky që është pranuar nga biznesi anëtar Trofta Istog. Vendimi ka hyrë në fuqi që nga data 01.06.2019 me të cilin ndalohet importi i peshkut… Vazhdo të lexosh

Posted on në kategorine Biznes/Ekonomi/Stardust

Historia e kartave të kreditit ndër vite

Në ditët e sotme kartat e kreditit kanë hyrë në përdorim të përditshëm të çdo personi mbi 18 vjeç. Me evoluimin e teknologjisë vihet re se këto karta kanë filluar të zëvendësojnë paratë. Një nga problemet kryesore është vjedhja dhe mashtrimet që bëhen, por që edhe këto probleme po reduktohen nga stafet përkatëse dhe nga… Vazhdo të lexosh

1 2 3 51
Shko lartë