Bullizmi në politikë, fenomen shqetësues

Diskursi në politik
me shprehje ofenduese dhe pezhorative, është shndërruar në fenomen shqetësuese
në Kosovë, thonë sociologët, raporton Ekonomia Online.

Profesori Ardian Kastrati
bëri një postim në Facebook, duke përshkruar fizikun e një gruaje të shëndoshë,
për të cilin tha se është satirë e shkrimtarit Faik Konica. Shkrimi, që më pas
u fshi, u konsiderua si ofendim ndaj presidentes të Kosovës, Vjosa Osmani.

Në një intervistë për
Ekonomia Online, sociologu Fadil Maloku, thotë se bullizmi është shndërruar në
një trend në sferën politike në Kosovë.

“Trend edhe në
politikën tonë aktuale në Kosovë, po sidomos është evident padyshim në
Shqipëri. Këtu tek ne mund të manifestohet si pozicionim i politikanëve të
cilët duke e shfrytëzuar statusin dhe beneficionet e tyre politike, bëjnë
prononcime të cilat mund të jenë të dëmshme, mund të jenë irrituese dhe mund të
jenë një lloj shmangie nga ai standardi i cili është në jetën e përditshme. Pra
ky në jetën e përditshme apo thënë me gjuhën sociologjike, thuhet apo
identifikohet si një lloj që në gjuhen angleze thuhet “consul culture” që i bie një
llojë lëçitje e vetëdijshme e njerëzve që kanë pozicione dhe statusi ndryshme
në shoqëri për t’i anatemuar për t’i paragjykuar njerëzit të cilët kanë handikapë
qoftë fizike, qoftë mentale apo ndonjë të metë tjetër”, u shpreh ai.

Maloku thotë se raportimi
i çështjeve që kanë të bëjnë me bullizmin, shpesh herë është paradoks me atë se
sa duhet të kenë hapësirë mediale këto raste.

“Pa dyshim kjo
është thikë me dy teha, në rast se fenomeneve tyre u jepet hapësira të pa kontrolluara
kjo mund të sjell dëm, për shkak se është një femomeni i cili në krejt botën e
civilizuar është si me thënë trendë i cili përcillet edhe bëhet përpjekje të
jetë i menaxhueshëm. Ky tehu tjetër është që në qoftë se nuk e bëjmë publike
këtë formë të komunikimit, në fakt të paragjykimit me paramendim, atëherë
ekziston mundësia që kjo të kalon në heshtje që të bëhet shumë e dëmshme edhe
për objektin edhe për subjektin, cili ushtron këtë formë të presioni mbi këta
persona”, tha ai.

Po ashtu,
sociologia Bukurije Rrustemi, thotë se diskursi politik në Kosovë lë shumë për
të dëshiruar.

“Diskursi politik në Kosovë,
fatkeqësisht lë shumë për të dëshiruar. Vazhdimisht jemi të atakuar prej një
gjuhe vulgare e ofenduese, poshtëruese, e shpesh herë të panevojshme sigurisht,
sepse pikërisht janë fytyrat politike ato që ndiqen më së shumti prej
qytetarëve, për shkak se politika është ajo që në një far mënyre direkt ose
indirekt ndikon në jetën e tyre,mirëpo të ndalemi pak te diskursi është ne
nivel të ultë në një farë mënyrë edhe debatetet televizive shndërrohen në
emisione irrituese, sepse si mund të zhvillohet një debat leje që nuk kuptohet
asgjë nga debatuesit, por është një gjuhë e cila nuk do të ishte dashtë me u
përdorë, sepse sic e dimë emisioni debatuese ndiqen në ambient familjar,
prandaj jemi të atakuar pasi në prezencën tonë janë edhe fëmijët që sigurisht
kishin me pas një irritim ndaj politikës, e sidomos vajzat e gratë sepse
pikërisht ofendimet dhe sharjet, poshtërimet që vijnë nga meshkujt i atakojnë
gratë e sidomos gratë në politikë, dhe gratë që janë aktive në sferën publike”,
u shpreh ajo.

Tutje, Rrustemi thotë se gratë në
politik atakohen më shumë nga ky fenomen, si pasojë e diskriminimit gjinor.

“Gruaja ende vazhdon të shihet si person që duhet të qëndroj vetën në shtëpi, duhet të jetë e mirë në përgatitjen e ushqimit, por ajo nuk shihet e mirë në sferën publike, e sidomos në politikë. Gruaja vazhdon edhe sot e kësaj dite të jetë e atakuar si me shtypje diskriminim, seksizëm e sidomos në sferat publike, politika shpesh e gjithmonë vazhdon të shihet një sferë për burrat sepse pikërisht burrat janë ata që shihen si udhëheqësit qoftë në pozita udhëheqëse e në politikë apo në jetën e përditshme, gjithmonë në një pozitë udhëheqëse edhe me u dok më mirë për burrat një burrë, bullizmi në politikë”, tha ajo për Ekonomia Online.