Brazili nuk gjen paqe, kalon 50 mijë viktimat nga Covid-19. Qeveria merr masë drastike

Brazili ka njoftuar se ka kapërcyer pragun e 50,000 vdekjeve nga epidemia e koronavirusit. Me rreth 1 milionë infeksione, konfirmohet si vendi i dytë më i prekur nga pandemia në botë pas Shteteve të Bashkuara, e cila ka rreth 120 mijë vdekje dhe mbi 2.2 milion raste. Ministria e Shëndetësisë ka regjistruar 641 vdekje të reja në 24 orët e fundit, duke e çuar numrin në 50 617, ndërsa infeksionet janë rritur në 1.085.038, gati gjysma e gjithë Amerikës Latine, e cila ka arritur në 2.048.891.

Prirja kontinentale duket thelbësisht e qëndrueshme, ndërsa kurba e ngjitjes në Brazil tregon shenja të ngadalësimit, për tu verifikuar në ditët në vijim. Sidoqoftë, Brazili mbetet vendi i dytë më i prekur në botë pas Shteteve të Bashkuara.

Si pasojë, qeveria braziliane ka zgjatur kohën e ndalimitë të hyrjes së të huajve në kufijtë tokësorë dhe ajërorë për 15 ditë të tjera. Kjo masë u rekomandua nga Agjensia Kombëtare e Mbikëqyrjes së Shëndetit (Anvisa), e lidhur me Ministrinë e Shëndetësisë.

Vendi ka pak më pak se 17,000 kilometra tokë kufij me nëntë shtete, përmes të cilit mund të kalojnë vetëm kamionë me mallra, qytetarë brazilianë dhe qytetarë të huaj që kanë vendbanimin e tyre ligjor në Brazil.

Masa gjithashtu shtrihet në aeroporte dhe porte të vendosura në mbi shtatë mijë kilometra të vijës bregdetare.