Author

v.k

v.k has 5614 articles published.

Bullgarët blejnë Telekomin e Shqipërisë për 50 milionë euro

në kategorine Shqipëri

Shitja e kompanisë së telefonisë celulare “Telekom Albania” është finalizuar për 50 milionë euro te shoqëria “Albania Telecom Invest AD”, me aksionerë biznesmenin e fuqishëm bullgar, Spas Roussev, si dhe zotin Elvin Guri, një sipërmarrës shqiptar i mirënjohur në Bullgari.

Lajmi për arritjen e marrëveshjes është konfirmuar përmes një deklarate nga grupi “OTE” në Greqi, i cili kontrollon edhe “Telekom Albania”.

Shefi ekzekutiv dhe kryetari i grupi “OTE”, Michael Tsamaz vuri në dukje se, shitja e “Telekom Albania” përmbyll një investim të suksesshëm në Shqipëri për këtë grup dhe se ky është një vendim strategjik. Sipas tij, blerësit e rinj do të rrisin pozitat e kompanisë në tregun shqiptar.

“Blerja e shoqërisë nga një grup i fortë investitorësh dhe sipërmarrësish garanton rritjen e shoqërisë dhe krijon kushte për të forcuar edhe më tej pozitat e saj në treg”, tha Michael Tsamaz.

Spas Roussev vjen nga një përvojë në fushën e telekomunikacionit në Bullgari, si aksioneri kryesor i shoqërisë “Vivacom”, më e madhja e kësaj fushe në këtë shtet. Në vitin 2017, ajo pati një vit të fuqishëm financiar, me 455 milionë euro të ardhura dhe 165 milionë euro fitime.

Aksioneri tjetër Elvin Guri ka punuar si bankier, themelues kompanie dhe drejtor, dhe si investitor për më shumë se 20 vite. Jetëshkrimi (CV) i tij përfshin eksperienca të shumta si “Price Ëaterhouse”, BERZH dhe “BNP Paribas”.

Kompania e tij “River Styxx Capital” ka qenë e përfshirë në transaksione në disa shtete, në rajon dhe më gjerë. Ai ka studiuar në Universitetin amerikan në Bullgari dhe në Universitetin e Oksfordit. 

Burimi: https://www.botasot.info/

Negociatat me Serbinë secili i heziton, por janë qasje të domosdoshme që koha i kërkon!

në kategorine Opinione

Qeveria e Kosovës, gjegjësisht përfaqësuesit e saj të negociatave, e kanë obligim moral dhe politik, që të përgatiten mirë për temat që i trajtojnë, duke paraqitë objektivat e qarta, në konceptin e asaj që përmes këtyre negociatave mos të lihet ndonjë zbrazëtirë pa e plotësuar dhe paraqitur në shesh gjitha të bëmat dhe relacionin Serbi- Kosovës, në të ardhmen.

Edhe pse në këto rrethana të vështira për Kosovën, nuk duhet të ndeshemi në rrezikun e rrëshqitjes, sa i përketë çështjes së negociatave me Serbinë, me çrast, përveç pasojave dhe trazimëve të mundshme politike, do ia humbim kuptimin shtetit dhe unitetit në rrafshin politik dhe strategjik, në ballafaqim, por edhe me mungesën e politikave e kritereve të saj, qëndrimi i të cilave do jepte imazhin unik dhe jo unik të shtetit dhe qeverisë së Kosovës në një përballoje të tillë historike.

Edhe pse në demokraci shumica absolute e merr përparësinë dhe rrolin kryesor në kuptimin e mazhorancës, por në kuptimin e çështjeve të rëndësishme dhe vendimeve shtetërore, edhe opozita do të përfaqësonte dhe përmbushte të gjitha kriteret e mundshme, duke zënë vendin dhe potencialin e saj në marrjen e vendimeve të rëndësishme.

Mundësia për të keqpërdorur këto negociata është e mundur dhe nga faktet që e dëshmojnë një gjë të tillë, nëse do kemi një mosmarrëveshje, jo vetëm në mes të palëve, por edhe në mes të njërës palë, sikur që në këto momente qëndron Kosova, e pa përgatitur si duhet me udhëheqjen e presidentit të saj, në mungesë të një mirëkuptimi dhe uniteti me palën e vet politike.

Për të trajtuar këtë çështje më rëndësi për të dyja palët, negociatat e deritanishme nuk e kanë treguar efektin dhe kahjen e saj parimore ashtu sikur është paraparë në marrëveshjet e Brukselit, por më shumë i përngjajnë « marrëveshjeve fotografike »të të dyja palëve , dhe me përshtypjen e palës serbe nuk vjen në shprehje serioziteti dhe domethënia e fjalës marrëveshje, për faktin se, këtu vjen në pyetje edhe kultura njerëzore me vetë kulturën dhe njeriun që është protagonist i saj.

Shteti i Serbisë dhe qeveria e Vuçiqit , si duket është në një kaos dhe gjendje të diskutueshme me realitetin e vet dhe fare pak ka vullnet dhe guxim të ia thotë të vërtetën popullit të vet, që Kosovën ta lë të çetë dhe në rrugën e vet, që është shumë korrekte dhe e natyrshme për një vend dhe një popull,  i cili kurrë nuk dëshmoj dhe lakmoj të huajën, por luftoj me shekuj në vetëmbrojtje dhe për të drejtat e veta njerëzore dhe territoriale.

Po ta shohim më më kujdes organizimin e qeverisë së Kosovës, në marrëveshjet dhe negociatat me Serbinë, do të vërejmë shumë mangësi në ecuritë e tilla, të kësaj pale politike, që përgjegjësinë negociatave e merr pozita në krye me ekipin e saj të formuar jo në parim,  në kuptimin thelbësor,  pa një unitet gjithëpërfshirës, sepse qëllimi bazë kufizohet në rrolin drejtues, që do vihet në dyshim dhe në rreziqe të mundshme, pa përfshirjen e gjitha forcave politike të vendit.

Se çfarë do të arrihet në të vërtetë me këtë çështje, e cila qëndron në peshojën e apotekës zik-zake, lidhet dhe forcohet me ndërmjetësimin e Brukselit dhe faktorëve ndërkombëtarë, duke përfshi dhe SHBA-të, por serioziteti i veçantë dhe uniteti i ekipit negociator i qeverisë së Kosovës, do luajnë rrolin kryesor, ndoshta edhe vendimtar për një marrëveshje afatgjate në mes këtyre dy vendeve.

Parasegjithash me rëndësi për palën kosovare është, dalja e vendosur në skenë e gjitha strukturave politike, pa marrë parasysh nga cila parti vjen kryesuesi i saj në marrëveshje me Serbinë, duke përfshi vlerat dhe qëndrimin e gjitha strukturave politike, që nënkupton mundësinë e një përfshirje dhe uniteti që kultivohet nga vullneti dhe gatishmëria gjithëpërfshirëse në realizimin e negociatave të suksesëshme.

Në këndvështrimin e formave dhe qëndrimëve të presidentit të vendit z.Hashim Thaçi, i cili  negociatat e deritanishme me Serbinë, i vazhdoi krye në vete, një gjë e tillë mund të vlerësohet si palë negociuse, duke përfaqësuar në këtë rast Kosovën, por në këtë mënyrë, vështirë që do ta plotësonte një arritje të efektshme, nëse kushti themelor i marrëveshjes  ndërshtetërore, nuk e merr pëlqimin dhe besimin e popullit në vendime të rëndësishme dhe historike.

Dhe kohën e fundit me formimin e ekipit negociator, të cilin e ka iniciuar pozita pa opozitën, këtu shpaloset mundësia e manovrimeve të pozitës politike, që burimin e ka te politika e mazhorancës  në krye me PDK, e cila përshkak të një principi që e ka prej kohësh në vetvete, i privilegjon dhe i vendos njerëzit e vet të pa pamerituar në krye të vendimeve të tilla, dhe për të qenë në krye të këtij angazhimi, i cili në çfarë do forme do të iniciohet, rrolin kryesor do ta ketë përsëri Hashim Thaçi.

Nuk bëhet fjalë vetëm për atë se kush qëndron në krye të negociatave, por për formën e saj historike të realizimit dhe strukturën e saj njerëzore, me ç’rast duhet të tregohemi shumë kompakt në gjitha format dhe përmbajtjen e organizimit, dhe ajo që është më e rëndësishmja, duhet pasur parasysh imazhin e njerëzve që e kanë humbur besimin e popullit, apo janë njerëz të akuzuar në forma të ndryshme kriminale dhe korruptive, ku edhe rrjedhat e negociatave do jenë të frikshme nga strukturat e formave të tilla, edhe pse po ballafaqohemi me njerëz të dyfishtë të inkriminuar dhe të një rangu të pa përshtatshëm.

Mospërfshirja e gjitha strukturave politike të Kosovës, apo e opozitës  në këto negociata, posaçërisht ajo e LDK, dhe L-Vetëvendosje, krijon më shumë se një çrregullim brenda një shteti dhe unitetit, kur dihet se çfarë rëndësie kanë këto negociata, karakteri i të cilave kërkon një formulë të përbashkët në marrjen e vendimeve të tilla, kur është në pyetje shteti i Kosovës dhe marrëveshja historike me Serbinë, e cila edhe pas një shekulli nën okupim, pretendon edhe pas pavarësisë së këtij vendi, ta shkëpusë edhe ndonjë pjesë nga zemra e saj.

LDK dhe LV, asnjëra nuk janë në kundërshtim të marrëveshjeve dhe negociatave me Serbinë, bile LDK, është nyja kryesore e gjitha marrëveshjeve të mundshme me palën serbe, por arsyeja parësore dhe jetësore, e cila qëndron pas arsyes nacionale dhe shtetërore, nuk binden nga ajo e fundit, me ndjesinë e një forme të çoroditshme dhe të pa bashkuar e korekte, të cilën e ka iniciuar në fillim z.Thaçi, dhe po e vazhdon mazhoranca në krye me ekipin negociues, i cili është vetëm sa për sy e faqe, sepse rrjedha e këtyre ngjarjeve në çfarëdo forme që është gatuar përfaqësohet në mes Hashim Thaçit dhe Aleksandër Vuçiqit, që në realitet, jo për të përmirësuar dhe afruar marrëdhëniet e mira dhe fqinjësore në mes këtyre dy popujve, por në të kundërtën, duke e vënë në pikëpyetje të ardhmen e tyre.

Burimi: http://www.botasot.info/

Pse Humbja në Peshë Duhet E Ngadaltë – Sa Gramë Duhet Të Humbni Në Javë

në kategorine Shëndeti

Ushqyerja e shëndetshme përfshin me fruta, perime, drithëra të plota, peshk, yndyrna të shëndetshme, arra dhe fara. Foto: Flickr

Rënia nga pesha nuk bëhet sa hap e mbyll sytë.

Humbja e kilogramëve të tepërt kërkon shumë mund e djersë dhe arrihet nëpërmjet ushqyerjes së shëndetshme dhe aktivitetit fizik.

Çdo metodë tjetër që premton rënie të shpejtë nga pesha është në dëm të shëndetit.

Studimet, të cilave u referohet AgroWeb.org, rekomandojnë që njeriu duhet të synojë të humbasë minimalisht 450 gramë dhe  maksimalisht 900 gramë në javë.

Në arritjen e objektivit përfundimtar, kjo mund të tingëllojë si një zvarritje, por në një kohë afatgjatë një gjë e tillë mund të ndihmojë në mbajtjen e një peshe të shëndetshme trupore.

Nëse konsumoni 3500 kalori shtoni 450 gramë peshë trupore.

Ndaj për të humbur 900 gramë në javë ju duhet të digjni 500 kalori më shumë se sasia ditore e kalorive.

Nga ana tjetër, nëse ju humbisni peshë shumë shpejt, kjo nuk do të thotë që jeni duke eliminuar yndyrnat e tepërta.

Ekspertët sqarojnë se në rënien e shpejtë nga pesha, ajo që ndodh është se trupi eliminon lëngjet e tepërta.

Djegia e rezervave të dhjamit në trup nuk arrihet në një kohë të shkurtër.

Megjithatë ka disa përjashtime.

Në rast se një person është obez, atëherë mjekët mund të rekomandojnë ndjekjen e një regjimi me një sasi të kufizuar kalorish.

AgroWeb.org këshillon që regjime të tilla ekstreme kërkojnë gjithmonë mbikqyrjen e mjekut.

Rënia Nga Pesha Kërkon Ndryshime Në Stilin e Jetesës

Humbja e 900 gramëve masë dhjamore në javë është objektivi më i shëndetshëm për njerëzit që duhan të humbasin kilogramët e tepërt.

Ekspertët nënvizojnë se edhe një objektiv i tillë kërkon ndryshime në stilin e jetesës.

Këtu përfshihet ushqyerja e shëndetshme me fruta, perime, drithëra të plota, peshk, yndyrna të shëndetshme, arra dhe fara.

Për më tepër, njeriu duhet të intensifikojë aktivitetin fizik disa herë në javë.

Aktiviteti fizik, sado minimal, është thelbësor për mirëmbajtjen e peshës në një periudhë afatgjatë. /AgroWeb.org

Burimi: https://agroweb.org/

BE-ja e hapur për vazhdim të bisedimeve Britaninë e Madhe

në kategorine Bota

Kancelarja e Gjermanisë, Angela Merkel, ka thënë se ende ka kohë për bisedime mes BE-së dhe Britanisë së Madhe për Brexitin.

Merkel ka deklaruar se i vie keq për vendimin e parlamentit britanik për të hedhur poshtë marrëveshjen të cilën kryeministrja Theresa May e kishte arritur me udhëheqësit e BE-së.

“Padyshim se ne do të bëjmë gjithçka për të gjetur një zgjidhje të duhur por jemi të gatshëm edhe nëse nuk arrihet një zgjidhje” ka thënë Merkel për mediat në Berlin.

Sipas kancelares Merkel “ende ka kohë për negociata mirëpo Bashkimi Evropian tash po pret sugjerimet e kryeministres britanike”.

Burimi: http://www.botasot.info/

Cila është historia e bandës së Selenicës, deri tek plagosja e fundit ditën e hënë

në kategorine Shqipëri

Plagosja e mikut të Llanajve, Mikel Mehmetajt, mbrëmjen e së hënës në Vlorë, është ngjarja më e fundit kriminale e një kalvari të gjatë atentatesh me vrasje dhe plagosje, ndaj asaj që quhet “banda e Selenicës” dhe që përbëhet nga anëtarë të fisit Llanaj.

Zanafilla e këtyre konflikteve të përgjakshme daton më shumë se 20 vite më parë, në vitin 1998, kur anëtarë të familjeve Llanaj dhe Petraj u përfshinë në një konflikt për motive të dobëta, e ku mbeti i vrarë kunati i Baftjar Llanajt, e pak më vonë u plagos edhe një anëtar i fisit Petraj.

Pesë vite më vonë, në vitin 2003, vritet një nga vëllezërit e fisit Petraj. Hakmarrjet e nisura do të vijonin në qershor të vitit 2011, kur në vendin e quajtur “Bishti i Malit” ekzekutohet me armë automatike 62-vjeçari Baftjar Llanaj.

Për këtë ngjarje u arrestuan Ardian Azizi dhe Fatmir Petraj. Pas kësaj ngjarjeje, fisi i Llanajve filloi të forcohej duke krijuar bandën e tyre, e filluan të lëviznin me mjete të blinduara dhe të shoqëruar nga persona të armatosur, raporton “Top Channel”.

Kalvari i hakmarrjeve do të shënonte ngjarjen e radhës të përgjakshme, atë të 7 prillit në lagjen “Çole” të Vlorës, ku u ekzekutuan 3 të rinj brenda një lokali. Për këtë krim u dënua me 35 vite burg Aleksandër Llanaj.

Më 1 tetor të vitit 2017 do të shënohej ngjarja e radhës kriminale, që kishte në shënjestër anëtarë të fisit Llanaj. Në rrugën transballkanike të qytetit bregdetar i bëhet atentat Ferdinand Llanajt, i cili udhëtonte me një mikun e tij. Madje, plumbat nuk kursyen në këtë ngjarje edhe një fëmijë që ndodhej në automjetin e Ferdinandit. Fatmirësisht kjo ngjarje shënoi vetëm të plagosur.

Si për të konfirmuar që hakmarrjet e nisura dy dekada më parë ndaj fisit Llanaj, jo vetëm që nuk janë shuar, por kërkojnë të marrin jetë të tjera, shërbeu atentati ndaj mikut të Llanajve, Mikel Mehmeti, mbrëmjen e 14 janarit të këtij viti, ku Mehmeti mbeti i plagosur rëndë, ndërsa autorët janë ende në kërkim.

Burimi: https://www.botasot.info/

Rusia kundër hyrjes së Bosnjës në NATO

në kategorine Bota

Shefi i diplomacisë ruse Sergej Lavrov deklaroi sot se vendi i tij nuk mund të pajtohet me pranimin e Bosnjë dhe Hercegovinës në NATO.

“Rregullat që po promovohen në Ballkan janë mjaft të rrezikshme dhe pasqyrojnë maninë për të shtyrë të gjitha shtetet e Ballkanit sa më parë që të jetë e mundur”, tha Lavrov në një konferencë për shtyp.

Lavrov vuri në dukje se SHBA ka kritikuar rolin destruktiv të serbëve në Bosnje dhe Hercegovinë dhe ngadalësimin e vendit në rrugën drejt NATO-s.

“Në një situatë kur të gjithë proklamojmë qëllimin për të ndërtuar një hapësirë të përbashkët ekonomike dhe humanitare, dhe për të krijuar siguri të barabartë dhe të pandashme në rajonin euro-atlantik, atëherë është një zëvendësim i së drejtës ndërkombëtare me rregulla të NATO-s në vend të universales”, tha Lavrov.

Burimi: http://www.botasot.info/

“Stand Still”, koleksioni përmes të cilit Valdete Mustafa simbolizon gruan e fortë dhe me vetëbesim

në kategorine Kulturë

Jeta Zymberi

Stina e dimrit kërkon gjithmonë veshje sa më të rehatshme e të ngrohta, të gjithë e lënë pak anash elegancën dhe stilin duke u munduar të ndihen sa më rehat e të mos e ndjejnë të ftohtin. Por, kur ju gjeni veshjet e duhura, edhe gjatë ditëve të ftohta ju mund të dukeni me shumë stil, elegante dhe të ndiheni ngrohtë, shkruan KultPlus.

Për të pasur të gjitha këto cilësi në një veshje, për ju është
kujdesur disenjatorja Valdete Mustafa. Përmes koleksionit “Stand Still” që do të
thotë “Qëndrojnë akoma”, Mustafa ka sjellë kreacione për femrat, duke dashur kështu
të simbolizojë gruan e fort dhe me vetëbesim.

Mustafa është sinonim i kombinimit të klasikes, elegancës, ekstravagancës, unikes dhe gjithmonë pa vulgaritet, duke ofruar kështu gjithmonë komoditet dhe rehati për të gjithë ata që vendosin të vishen nga ajo.

Mustafa e cila tashmë është një emër i njohur në fushën e
modës, me punën e saj të pandalshme dhe vullnetin e madh ka arritur të jetë
mjaft e pëlqyer tashmë.

“Sigurisht që puna e pa ndalshme dhe vullneti për të punuar
kanë një përqindje të madhe që më kanë ndihmuar të mbërrijë këtu ku jam. Arsyeja
e kësaj është që unë kam vlera etike dhe karakter të adaptueshëm me njerëz, i
kushtoj vëmendje detajeve të cilat janë sekreti i suksesit”, është shprehur
disenjatorja për KultPlus.

 Ky koleksion unik i sjellë nga Mustafa na sjellë veshje të bukura dhe ngrohta për veçantitë e së cilit na flet vetë disenjatorja.

“Veçantia e këtij koleksioni është kombinimi i ngjyrave, të
materialeve, prerjet e veshjeve dhe punimi i tyre deri në detajin më të vogël. Kësaj
radhe kam përdorur ngjyra që simbolizojnë tokën, si e kuqe, e kuqe e errët, ulliri,
e gjelbër e errët (pishë), bardhë ,kaltër e errët, kafe etj. Ndërsa materialet
janë shtofa të ndryshëm që kanë përmbajtje të fibrave si pambuku, leshi dhe
fibra të ndryshme me prejardhje natyrore dhe kimike”, ka treguar kështu Mustafa
rreth gjithë idesë së koleksionit, materialeve dhe ngjyrave që ka vendosur t’i
përdorë kësaj radhe.

I përbërë nga 11 veshje gjithsej, ky koleksion është prezantuar nga modelja Marigona Krasniqi, përderisa fotografitë janë realizuar nga Shenoll Zehri.

Disenjatorja Mustafa ende pa shijuar suksesin e plotë të koleksionit dimëror, tashmë ka filluar punën për koleksionin e ri pranverë-verë 2019. Me këtë koleksion ajo premton të sjell fustane të gjatë shumë unik, me ngjyra dhe nuanca interesante. /KultPlus.com

Burimi: https://www.kultplus.com/

Rrezikuan të dëbohen, familja shqiptare bëhet shembull e integrimit

në kategorine Diaspora

Ai dëshiron që në të ardhmen të bëhet një inxhinier i suksesshëm. I riu ka qenë gjithmonë një nxënës i shkëlqyer

E Mërkurë, 16 Janar 2019 – 12:39
albinfo.ch

Samuel Lekaj luftoi që familja e tij, e kërcënuar me dëbim, të vazhdonte të jetonte në Vitre. Dituria dhe qetësia, janë këto dy tiparet që e përshkruajnë më së miri personalitetin e 17-vjeçarit, shkruajnë mediat franceze.

Samueli dhe familja e tij kaluan një vit jo të qetë. Në fund të majit të vitit 2018, Mirela, Safet dhe tre fëmijët e tyre, Samueli 17-vjeç, Semiri 16 -vjeç dhe Sabina 11- vjeç, u detyruan të largoheshin nga territori francez.  Familja shqiptare kishte katër vite që qëndronte në Francë, por autoritetet atje kishin dhënë urdhër për dëbim, transmeton “ABCNews”.

Por manifestimet dhe peticionet e bëra nga rrethi shoqëror i familjes shqiptare si dhe nga shkollat ku mësonin fëmijët, familja Lekaj në fillim të gushtit mori leje qëndrimi në Francë. Sot, Samueli duket se e ka harruar këtë episod, por kurrë ai nuk do të harrojë solidaritetin e madh të popullit francez, përcjell albinfo.ch.

“Në fillim kisha pak frikë, sepse më kujtohet që kishte një mobilizim të vogël dhe gjithçka nisi te shkolla ime. Në atë kohë kam kaluar një periudhë jo të mirë. Fakti që të gjithë nxënësit dinin dhe flisnin për historinë time më bënte të ndihesha keq. Por nga ana tjetër kam mbetur i befasuar. Të gjithë ishin mirëkuptues dhe dashamirës. Kam marrë mesazhe nga e gjithë Franca, njerëz që nuk i njihja!”.

Me marrjen e lejes së qëndrimit e gjithë familja ka filluar të integrohet mirë. Babai i tij ka gjetur punë në shoqatën Sharing Entraide Vitréais.

“Nëna ime ka fituar të drejtën për të gjetur punë. Ajo është në punë tashmë. Ndihem i përmbushur”,  thotë Samueli. E ndërsa i shikon prindërit e tij të lumtur, i  riu thotë:  “Unë tashmë duhet të studioj. Vëllai im dhe motra gjithashtu ndihen mirë”.

Ai dëshiron që në të ardhmen të bëhet një inxhinier i suksesshëm. I riu ka qenë gjithmonë një nxënës i shkëlqyer.

“Në Shqipëri, ne ishim gjithmonë gjashtë ose shtatë elementë shumë të mirë në një klasë prej rreth tridhjetë nxënësish. Na pëlqente të flisnim në anglisht me njëri-tjetrin.”

Nga vitet që ka kaluar në Shqipëri, ai mban kujtime të bukura. “Ne flasim shpesh në shtëpi për vitet që kemi kaluar në Shqipëri. Gjithashtu komunikojmë përmes Skype-it me të dashurit tanë që ende jetojnë atje. Shqipëria më së shumti u mungon prindërve të mi. Për ne, është më ndryshme, ishim të vegjël kur ikëm”.

Por, në shtator atij i duhet të largohet nga familja për të ndjekur studimet. “Do të marr një apartament në Rennes. Unë do të qëndroj atje. Më frikëson fakti se nëna ime do të ndihet keq. Por ajo do jetë e lumtur kur të më shohë në fundjavë!”.

Tashmë Samueli u është mirënjohës të gjithë atyre që ndihmuan familjen e tij. “Të gjithë ata që na ndihmuan meritojnë njohje”, tha i riu për mediat franceze.

Burimi: https://www.albinfo.ch

DUP-ja në Britani mbështetë Qeverinë e Britanisë dhe Theresa May

në kategorine Bota

Kreu i DUP-së Westminster Nigel Dodds thotë se partia e tij do të mbështesë qeverinë në votimin e mosbesimit. Kështu që Theresa May ka siguruar mbështetjen e 10 deputetëve të DUP-së që vjen nga Irlanda e Veriut. Dodds.

“Ne besojmë se zgjedhjet e përgjithshme nuk janë në interes të vendit”. Mirëpo ai ka kërkuar nga May që të kërkojë mbështetjen e partive të tjera dhe të strukturojë partinë e saj. – shkruan BBC.

Burimi: http://www.botasot.info/

Pas një viti sorollatje, pajiset me matës për energjinë elektrike

në kategorine Shqipëri

Pas ankesës në platformën e bashkëqeverisjes një qytetar nga fshati Frakull i Fierit u pajis me matës për energjinë elektrike, pas një viti sorollatjeje.

Avni Kalaj u drejtua në platformën e bashkëqeverisjes për vëllain e tij Qerim Kalaj, i cili punon në Greqi, por që kthehet gjatë pushimeve sezonale në banesën e tij në Frakull në Fier.

Që nga tetori i 2017 mungonte energjia elektrike kjo për arsye se matësi ishte djegur dhe ishte jashtë funksionimit. Në dhjetor 2017 Kalaj i drejtohet zyrës së Kujdesit ndaj Klientit pranë OSHEE-së për të kërkuar zëvendësimin e matësit.

Në këto kushte pasi u sorollat Kalaj u drejtua në platformën e bashkëqeverisjes në 5 janar të 2019. Çështja u ndoq me OSHEE, të cilët pasi kryen verifikimet e tyre në terren instaluan matësin.

Në takimin e zhvilluar sot me koordinatorët e bashkëqeverisjes, në Kryeministri, Avni Kalaj, tha se brenda 5 ditëve erdhën dhe vendosën matësin e energjisë.

Kryeministri Edi Rama theksoi se “ky është shembull shumë tipik, faktikisht presioni që ushtron qytetari nëpërmjet platformës për të realizuar të drejtën e vet është maksimal, sepse platforma mundëson komunikimin direkt të çdo qytetari me autoritetin më të lartë , ministrat”.

“Në rastin konkret ka qenë ministri i Energjisë dhe Infrastrukturës që është marrë me çështjen, pasi menjëherë kërkesa shfaqet në ekranin e punës së ministrit dhe ministri kërkon llogari nga institucionet e varësisë ndërkohë koordinatorja ndjek ecurinë e çështjes.

“Nuk ka asnjë shans që ata që përndryshe shmangen, të shmangen. Ajo që është më rëndësishmja është se fillon hetimi për atë që është përgjegjës. Nëse konstatohet se është përgjegjës për mospërmbushjen e kërkesës ndëshkohet deri në largim nga puna edhe deri në çuarjen në Prokurori në rast se ka elementë të dyshimit se e ka bërë këtë për korrupsion”, tha Rama. /ATSH

Burimi: https://www.botasot.info/

Barnier: Kurrë më parë kaq shumë rrezik për një Brexit pa marrëveshje

në kategorine Bota

Dhjetë javë nga 29 marsi, rreziku i një Brexit pa  marrëveshje nuk ka qenë kurrë kaq i lartë, theksoi sot kryenegociatori i BE-së, Michel Barnier në Strasburg, pas votimit të djeshëm në Dhomën e Komuneve.

“Tani asnjë skenar nuk mund të përjashtohet, në veçanti atë që ne gjithmonë kemi dashur të shmangim, daljen e Britanisë së Madhe nga BE pa marrëveshje”, deklaroi Barnier.

”Vendosmëria jonë është shmangim një skenar të këtij lloji, por ne gjithashtu kemi përgjegjësi për të qenë të qartë”, vazhdoi ai.

“Kjo punë do të duhet të përshpejtohet së bashku me të gjithë partnerët dhe aktorët dhe në kohë shumë të shkurtër duhet të marrim masa urgjente për t’u përballur me pasojat e mundshme”, theksoi kryenegociatori i BE-së, Michel Barnier në Strasburg, pas votimit të djeshëm në Dhomën e Komuneve.

Burimi: http://www.botasot.info/

Madonna pritet që të perfomojë në Eurovizion 2019

në kategorine Kulturë

Tema e këtij viti në Eurovizion ka të bëjë me të pasurit guxim për të ëndërruar dhe pikërisht transmetuesi i sivjetshëm KAN po synon sa më lartë që po mundet. Pasi që Justin Timberlake performoi në skenën e Eurovizionit në vitin 2016, ata shpresojnë që një yll tjetër global do paraqitet këtë vit.

Sipas raporteve më të fundit në mediat izraelite, Madona është këngëtarja e cila është ne negociata me KAN për disa muaj. Ndonëse Madonna pranoi të performonte në Eurovizion i cili këtë vit do të mbahet në Tel Aviv, kushtet financiare po pengojnë që një kontratë të nënshkruhet. Mirëpo siç është bërë e ditur KAN dëshiron të ketë një yll ndërkombëtar në skenën e Eurovizionit gjatë finales së madhe. Disa nga emrat tjerë që u përmendën në raporte përfshijnë Coldplay dhe Elton John.

Por Ynet raporton se KAN ka mbajtur bisedime me ikonën e muzikës, Madonnën në mënyrë që performanca e saj të jetë kryesorja në Eurovizion 2019./ KutlPlus.com

Burimi: https://www.kultplus.com/

Balla e Lleshaj prezantojnë prefektin e ri të Elbasanit

në kategorine Shqipëri

Deputeti i PS, Taulant Balla dhe ministri i Brendshëm Sandër Lleshaj kanë prezantuar prefektin e ri të Elbasanit, Gledian Llatja.

Ministri i Brendshëm, Sandër Lleshaj në fjalën e tij shprehu besimin se Gledian Llatja do të sjellë një frymë të re në Prefekturën e Elbasanit

Ndërsa kryetari i grupit parlamentar të PS, Taulant Balla u shpreh se prefekti ka për detyrë që të garantojë shërbimin për qytetarin.

“Gledian Llatja ka mbështetjen për të bërë më të mirën në detyrën si prefekt i qytetit të Elbasanit”, u shpreh Balla.

Burimi: https://www.botasot.info/

Pushteti i pa merituar dhe paraja e pistë…

në kategorine Opinione

Shqiptarët në harkun kohor të gati 28 viteve, të sistemit pluralist-pularist kanë shkuar shpesh përpara kutive të votimit me synimin: “Për të ndryshuar qeverisjen, politikat qeverisëse”, për të rritur nivelin ekonomik, etj. Por në fakt kanë ndërruar qeveritë, barinjtë e “tufave” të zgjedhur nga e njejta “tufë e zgjebosur dhe brënda stallës së pistë” e politikës! Për rrjedhojë zgjedhjet nga zgjebjet nuk kanë ndryshuar aspak qeverisjet, politikat qeverisëse, por i kanë pëkeqsuar edhe më!

Ndonëse qeveria, sidomos Rilindise (për t’i varur jo kokrrën, por vargun e hudhrës në qafë) ka vendosur rekorde botërore në përzgjedhjen dhe zgjedhjen e zonjave në qeveri, duke kapërcyer edhe Gjermaninë; me një Merkel, apo dhe Anglinë; me një Theçer. Francën me një Mei…Rezultantia e këtij sprindi: “Shqipëria e vogël, e “përparuar dhe e zhvilluar” ka me shumicë: Merkel, Theçer, Mei, Ollbrajt, Akuino, Çiller, Buto”!…    

Ndërsa bilanci i zgjedhjeve deri më tani rezulton: Janë zhvilluar shumë zgjedhje kupto vjedhje dhe janë korrrur (as) pak zgjidhje, nuk kanë sjell ndryshimin e synuar dhe të kërkuar! Qeveritë e radhës kanë akuzuar dhe anatemuar njera- tjetrën deri në “kupë të qiellit”, për t’i vënë përpara përgjegjësisë shkaktarët: “Për abuzimet, krimet dhe rrënimet e shkaktuara”.  

Nëse do të bëhet një krahasim i thjeshtë, me një vënd fqinj, ku ish kryeminisri i Maqedonisë, tashmë e Veriut, u akuzua dhe u penalizua me burgim për abuzimin e një autoveture dhe u arratis nga vendi, duke kërkuar azil në një vend të Europës, përballë këtij abuzimi që ndodh me përmasa drithëruese dhe ndëshkimi mungon, i bie që qeverisësit tanë, nga e radhës të penalizohen shumë më rëndë se sa ish kryeministri i vendit fqinj, të cilët kanë rrënuar edhe më vendin dhe ardhmërinë e tyre, kanë vrarë deri për vdekje shpresën e nësërme, të tyre, të brezave sa dhe i mallkojnë: “Mos gjeçin as vend varri”- si i thon llafit të moçëm. Dhe kjo dukuri duket sheshit, ditën me diell, nga gjithëkush me dy gram mend dhe syt në ballë, përveç të verbërve nga trut dhe qorra nga syt, që nuk duan ta shohin greminën e sotme dhe hatanë e nesërme!…Kjo skotë e vebër, po mban jo vetëm të sotmen e tyre peng, por edhe të ardhmen e brezave, që po marin arratinë nga sytë këmbët, nëpër botë!

Rrugët ngushtohen , trotuaret shqyhen …

Marrëzia me pushtetin ka këputur frerët- thonë e dhe qytetarët e Vlorës teksa shikojnë tam-tamet edhe të “ndërtimit”, shkatërrimit pas tre viteve, nis rrënimi ngushtimi i rrugës Vlorë- Skelë, ku është ngushtuar rruga kryesore dhe janë zgjeruar, shqyer trotuaret! “Më gjej modelin zotëri, ku është në botë një projekt marrëzi i tillë- ulërinte një socialist i thekur, ish drejtues i pushtetit vendor në Vlorë. Specialist të njohur të fushës venë duart në kokë për këtë projekt sa abuzivist dhe jashtë çdo parametri, ku nuk është parashkur, është e pa mundur ndërhyrja e zjarrfikseve, ambulancave, etj! Edhe ish shoferi i eksportit, në Parkun automoblistik të Vlorës; Bego Sinani, i cili ka gjesdisur botën përpara 60 viteve habitet me këtë marrëzi. “Nuk kam parë në asnjë vend më të zhvilluar me këtë projekte rruge, ngushtim të rrugëve dhe zgjerim, shqyerje të trotuareve”!…Ku është ky model që kërkojmë të futemi”-shton me habin edhe afro 90 vjeçari, po edhe gjithë qytetarët dhe bisneset që janë ndan kësaj rruge, të falimentuar sot dhe nesër?

A janë pyetur qytetarët, a është marë mendimi, vendimi paraparak i tyre dhe në vijim për t’i kthyer në projekte këto marrëzira?!

Kryeneçsia dhe defiçensa qeverisëse shkel e dhunon edhe këto të drejta elementare të qytetarve.

Vitin e kaluar kryebashkiaku i Selenicës pasi u kthye nga një vizitë pune në SH. B. A, prej andej erdhi me një mesazh mbresëlënës: “Atje, në SH. B. A, nuk mund të merej asnjë vendim-marje pa diskutuar e pa marë së pari mendimi dhe pëlqimi i komunitetit. Pa pëlqimin e tyre nuk merej asnjë vendim”. Kjo është demokracia, ky është shtetit i së drejtëss që ëndërrojnë dhe po kërkojnë me pishë Shqiptarët.

Dëgjesat me publikun dhe [email protected], janë demagogjia e radhës e qeverisë- rilindise, ku dhe nga poradhalet verefikohet, provohet dhe meren vendime me numër e datë dhe pijnë ujë te çezma e Thatë. Kjo është demagogji- demode e radhësë- rilindise!

Shteti i maniqurit, nuk nis nga nevojat jetike të qytetarit, por nga luksi…Sepse i mungon ndjeshmëra njerëzorë, nuk ndjen dhimbjen e qytetarit pa bukë, pa ngrohje, i pa veshur, i prish shtëpinë në palcën e dimrit, nuk i çliron qytetarët nga pushtim, rethimi e terrorizimi, nga muret e gurit, të hurit dhe oshkurit! Sepse mendojnë për parajësën e tyre, i quajnë të gjithë sikur janë si ata dhe mendojnë për luksin.

Të ndjesh dhimbejn tënde, do të thot se ke ndjeshmëri, ndërsa të Ndjesh dhimbjen e tjetrit do të thot se je Njeri. Njerëzit janë të përkohshëm në jetë, kujtojnë se janë të përjetshëm në pushtet…

Mëkati më i madh: pasuria pa djersë         

Etja, për pushte dhe pasuri, kjo pangopsi për të kapërcyer ende “Lumin“ tashmë dallgë rënë, për të përfituar pa mend e mund, pa djersë, po mbetet: Mëkati më i madh në jetë. Ende po mban në bregun e tij, kontigjente të shumtë, nga ata që nuk dinë as tabelën e shumëzimit, dhe as “not qeni”, po shëtisin me kabrioleta, dhe “bukuroshet”  përpara, krekosen nëpër lokale, me këmbët përpjetë, mbi tavolina, nga ata të kollarisurit e veshur me pushtet, të pa njohur as në mëhallë, por zgjidhen dhe përzgjidhen nga stalla e zgjebosur: Është i biri i filanit, le të jet edhe UFO,  i lidhur me tezet, hallat, baxhanaqet, Xhesikat me minifund, në palcën e dimrit! Po t‘i nënështrohen testimit qoftë dhe në polici për të shkruar, a formuluar shqip, apo dhe tabelën e shumëzimit, pa kopje e celular- do të rezultonte një produkt trishtues, thonë me trishtim njerëz të haberosur edhe brënda atyre radhëve…

Rezultatet e këtij “sprindi” e rendisin vendin tonë në shifra më të larta si ”modelin” e drogës, prostitucionit dhe të korrupsionit! Atë kohë nuk ishte i formuluar me ligj droga, prostitucioni e korrupsioni, etj. Gjithkush është koshient se më “të shkathëtit” e kohës i shfrytëzuan këto “resurse”, vakumin ligjor në kapërcim të tranizionit shoqëror e politik të vendit, vunë një grusht para, e bën goxha “prokopi”, pushtuan terene, rrëmbyen pasuri dhe toka bregdeti, u graduan në administratën shterore, tunden me spaleta edhe para mikrofonëve. Toka i takon atij që e pushton, ishte dhe mbetet ende aksioma e tyre. Ngritën vila dhe i legalizuan mbi pronën publike dhe të të tjerëve. Një shprehje e popullit thot: “Sa të matet i mënçuri, është sosur i marri”. “Të shkathtit” e kohës e kishin spundon, doemos nga politika e ditës dhe komunikimi me celular. Dinakëria e pushtetit, këtë kontigjent me kufizim inelekti, e ndërsen, shfrytëzon, e keqpërdor, deri dhe e sakrifikon…

Nga kontigjenti i “pasunarëve të pa shkollë”, fluturues e pa me nder b…në b…radhiten edhe pasanikët e kullarisur, dinak të politikë- pushtetit të lidhur; kryqëzuar e krushkëzuar mes njeri tjetrit; me oshkure e poture!..

Palët janë në akord dhe në konflikt. Në akord për të mbrojtur interesat; për t‘i shpëtuar taksës së zullumit! 

Ndërsa është larguar nga bota e të gjallëve, poeti i famshëm vlonjat: Ali Asllani, vargjete tij i ndjekin edhe në botën e përtejme zullumqarët:

Koha dridhet e përdridhet,

prej gradimit katër shkallë,

Nuk do mbetet gjë në dorë,

veç se vul’ e zezë në ballë!…       

Burimi: http://www.botasot.info/

BREXIT – Britanisë po i mbaron koha

në kategorine Bota

Udhëheqësit e Bashkimit Evropian kanë paralajmëruar se Britanisë po i mbaron koha pasi politikanët në Mbretërinë e Bashkuar refuzuan ashpër marrëveshjen për Brexit të Kryeministres Theresa May, duke thelluar krizën më të keqe politike në këtë vend në dekada.

Pas votimit vendimtar të martën në shtëpinë e ulët të parlamentit të Britanisë, zyrtarët e frustruar në Bruksel dhe kryeqytetet e tjera evropiane këmbëngulën se marrëveshja e daljes nga BE-ja, të cilën e nënshkruan me qeverinë e May në fund të 2018-ës,  mbetet mënyra më e mirë për të shmangur një “Brexit të vështirë” më 29 mars.

“Ndjejmë keqardhje për rezultatin e votimit dhe kërkojmë që qeveria britanike të qartësojë synimet e saj sa i përket hapave të saj të ardhshëm sa më shpejt që të jetë e mundur”, ka thënë një zëdhënës i Donald Tusk, President i Këshillit Evropian.

Përmes Twitter, Tusk gjithashtu sugjeroi se zgjidhja e vetme ishte që Britania të qëndronte në BE pas këtij votimi, ku ligjvënësit kundërshtuan marrëveshjen e May me një diferencë dërrmuese prej 432 me 202 – humbja më e keqe në historinë modern te Mbretërisë së Bashkuar.

“Nëse një marrëveshje është e pamundur dhe askush nuk dëshiron marrëveshje, atëherë kush më së fundi do të ketë guximin të thotë se cila është zgjidhja e vetme pozitive?” shkroi Tusk.

Presidenti i Komisionit Europian Jean-Claude Juncker tha se i vjen keq për rezultatin e votimit, por paralajmëroi se “Britanisë po i mbaron koha”.

Juncker shtoi se gjasat që Britania të linte bllokun pa një marrëveshje ishin rritur, duke iu referuar ‘një tërheqjeje të çrregullt’ dhe se Komisioni Evropian do të vazhdojë përgatitjet për dalje pa marrëveshje.

Ndërkohë, Michel Barnier, kryenegociatori i BE-se, tha se blloku do të “mbetej i bashkuar” nëse May do të bënte lëshime që do ta ndihmonin atë ta ‘shesë’ marrëveshjen për deputetët dhe votuesit skeptikë britanikë.

Image

 

S’ka negociata të reja

Udhëheqësit e BE-së në mënyrë të vazhdueshme kanë thënë se nuk mund të ketë ri-negocim, duke këmbëngulur se marrëveshja që ata kishin nënshkruar me May ishte zgjidhja më e mirë e mundshme, ngase përmes saj ofrohet një periudhë tranzicioni për bizneset që të përshtaten.

Kancelari austriak Sebastian Kurz shkroi: “Më vjen keq për rezultatin e votimit të Brexit Dhomën e Përfaqësuesve të Parlamentit të Britanisë, por në asnjë rast nuk do të ketë ri-negocim të marrëveshjes së tërheqjes”.

Presidenti francez Emmanuel Macron tha se Britania do të ishte humbësi më i madh në qoftë se largohet  nga BE-ja pa marrëveshje.

Qeveria e Irlandës – i vetmi shtet anëtarë i BE-se që kufizohet me Mbretërinë e Bashkuar – tha se tani do të intensifikojë përgatitjet për t’u përballur me një “Brexit të çrregullt”, dhe i kërkoi Britanisë të vendose se si do të vazhdojë tutje.

Ndërkohë, kryeministri i Spanjës Pedro Sanchez, paralajmëroi se dalja e papritur nga BE-ja do të ishte “katastrofike”.

Ministri gjerman i Financave dhe Zëvendëskancelari, Olaf Scholz, e quajti një “ditë të hidhur për Evropën”.

“Ne jemi të përgatitur mirë – por një Brexit i vështirë do të ishte zgjedhja më pak tërheqëse, për BE-në dhe Britaninë e Madhe”, tha ai.

Image

Shteti i ndarë

Nëse Londra nuk do të ratifikojë një marrëveshje përpara 29 marsit, do të largohet me një borxh prej miliarda eurosh për obligimet ndaj BE-së dhe pa ndonjë marrëveshje tranzicioni për të mbajtur rrjedhën e tregtisë, për të cilën kritikët thonë se do të jetë ekonomikisht katastrofike.

Por, konservatorët e May janë të ndarë: të ashprit që duan një ndarje të papritur dhe pro-evropianët që duan të përsërisin referendumin e 2016-ës, ku 52 përqind e votuesve mbështetën daljen e Britanisë nga BE-ja.

Ndërkohë partia kryesore opozitare Partia e Punës, gjithashtu e ndarë, po mundohet ta shfrytëzojë krizën dhe të shkojë në zgjedhje të jashtëzakonshme.

Qeveria e May tani do të përballet me një mocion mosbesimi.

Image

Burimi: http://www.botasot.info/

Era Istrefi do të performojë në ceremoninë hapëse të “Kupës së Botës për Femra 2019”

në kategorine Kulturë

Këngëtarja shqiptare me famë botërore, Era Istrefi, po kthehet në emrin më të pëlqyer për të performuar në ngjarjet sportive.

Ajo ishte pjesë e “Botërorit 2018” së bashku me aktorin e njohur Will Smith dhe këngëtarin e famshëm Nicky Jam, ndërsa këtë herë do udhëtojë drejt Parisit.

FIFA kanë konfirmuar se Istrefi do të bëjë ceremoninë e hapjes së “Kupës së Botës për Femra 2019” në Paris.

Ende nuk është konfirmuar kjo gjë nga Era Istrefi. /KultPlus.com

Burimi: https://www.kultplus.com/

Sot seancë e jashtëzakonshme për ministrat e rinj, priten debate qeveri-opozitë

në kategorine Shqipëri

Partia Demokratike ka vendosur të jetë pjesë e seancës së ditës  së sotme ku do të votohen Ministrat e rinj të kabinetit qeveritar.

Në seancën e jashtëzakonshme që do të nisë punimet në orën 17:00, priten debate për situatën politike, ekonomike dhe krimin.

Në votim nuk do të jetë emri i Edi Ramës si ministër i Jashtëm, pasi presidenti ende nuk e ka dekretuar.

Me nisjen e sesionit, kreu i grupit parlamentar të PS i kërkon opozitës konsensus për reformën zgjedhore, pasi tashmë po kalojnë limitet e kohës.

Në lidhje me komisionin hetimor të kërkuar për DSIK, Balla u shpreh se është dakord, por duhet pasur kujdes me objektin hetimit, për të mos ndërhyrë në informacionet e klasifikuara.

Burimi: https://www.botasot.info/

Sot votëbesimi për Qeverinë Tspiras

në kategorine Bota

Sot në mbrëmje zhvillohet mocioni i votëbesimit në Greqi ndaj kryeministrit Alexis Tspiras.

Votëbesimi i Qeverisë Tspiras vjen pas largimit të aleatit të tij dhe njëherazi ministrit të Mbrojtjes, Panos Kammenos nga partia Grekët e Pavarur. Kryetari i Kuvendit grek, Nikos Voutsis propozoi dy ditë debat që do të fillojë sot në mëngjes dhe do të përfundojë të mërkurën në orët e vona të natës.

Kryeministri Tspiras  pret që ta kalojë me sukses këtë votëbesim.

Dorëheqja e ministrit të Mbrojtjes,  Panos Kammenos dhe votëbesimi i Qeverisë Cipras vjen si shkak i votimit të ndryshimeve kushtetuese në Shkup dhe plotësimit të Marrëveshjes së Prespës, gjë që tani duhet të bëjë edhe Greqia në Kuvendin e saj. 

Burimi: http://www.botasot.info/

Publikohen pamjet, momenti kur Balili takohet me njerëzit para se të dorëzohej

në kategorine Shqipëri

Publikohet video e momentit kur Klement Balili takohet me njerëzit në Delvinë para se të dorëzohej në polici.

Si një njeri i zakonshëm, i shoqëruar nga nipi i tij por dhe nga njerëz të shumtë, miq e të afërm, Balili shihet pranë mjetit teksa përshëndetet me njerëzit sikur po shkon në një udhëtim jashtë vendit.

Janë të shumtë qytetarët që shihet se si kanë dalë për ta shoqëruar.

Ndërkohë që shihet se një prej personave pranë tij fut në bagazhin e makinës një çantë ngjyrë ushtarake.

Mbrëmjen e sotme, nipi i Klementit, Rigels Balili i cili është edhe kryetar i Bashkisë Delvinë tregoi në Top Show se “xhaxhai i tij ishte i qetë kur u dorëzua, më i qetë sesa unë”.

Publikohen pamjet, momenti kur Balili takohet me njerëzit para se të dorëzohej on Vidnews.

Burimi: https://www.botasot.info/

“Politika e mirë është në shërbim të paqes”

në kategorine Opinione

Papa Shën Pali VI, më 1 janar 1968, ka filluar shkrimin dhe dërgimin e Porosisë së Paqes për çdo vit, ditën e parë të vitit, për të nënvizuar dhe theksuar rëndësinë e paqes në jetën e njeriut. E, këtë porosi, ai e ka vazhduargjatë gjithë pontifikatit të tij, deri në kalim në amshim, më 978.

Po ashtu, Papa Shën Gjon Pali II, gjatë shërbimit të tij papnor të tij 27 vjeçar (1979 – 2005),e ka përkrahur këtë nisje të Provanisë hyjnore, duke e vlerësuar si nevojë të kohës sonë.

Gjithashtu, edhe Papa në dorëheqje,Benedikti XVI, i ka dërguar  Kishës dhe mbarë njerëzimit Porosinë e Paqe gjatë viteve 2006 – 2012.

Edhe Papa Françesku prej vitit 2013 e deri me sot e vazhdon këtë traditë papnore shumë të rëndësishme dhe aktuale.

Porosia për vitin 2019: kuptimi dhe domethënia fetare, kulturore dhe shoqërore

Vetë titulli i kësaj Porosie“Politika e mirë është në shërbim të paqes”, dëshmon tri gjëra të rëndësishme: paqja është e mundshme, paqja është e nevojshme dhe paqja është e domosdoshme. Mirëpo,menjëherë shtrohet pyetja jetësore: si të arrihet, zhvillohet, thellohet, përkrahet dhe të zbatohet ajo në një botë me plot turbullime, batica dhe zbatica, sfida dhe rrezikime?

Papa Françesku e ka një pikënisje shumë burimore- ungjillore- porosinë e Jezusit dhënë apostujve, nëpërmjet atyre, Kishës, neve: “Në cilëndo shtëpi të hyni, më parë thoni: Paqja në këtë shtëpi!” (Lk 10, 5).

Prandaj, bartja, dhurimi i paqes është mision, dërgim dhe detyrë parësore për Kishën e Jezu Krishtit. “Shtëpia” sot është në kuptimin figurativ “çdo familje, çdo bashkësi,  çdo Vend, çdo kontinent”- shkruan papa Françesku, që ne mund ta parafrazojmë edhe kështu: çdo njeri, çdo familje, çdo shoqëri, çdo komb dhe fe, çdo kohë dhe hapësirë ku jetojnë dhe veprojnë sot njerëzit.

Paqja, për Kishën Katolike është mision, dërgim, angazhim, detyrë, mundësi, rast, domosdoshmëri. E, mënyrat e arritjes, zhvillimit, bartjes, dëshmisë, konkretizimit janë të llojllojshme.

Papa Françesku, si mjet të parë e përmend politikën, si shërbim, flijim dhe dhurim me “qëllim të realizojmë së bashku të mirën e qytetit, të kombit, të njerëzimit”(Letra apostolike Octagesimaadvenientes (14 maj 1971), 46.

Ai beson dhe propozon politikën e tillë e cila “mund të bëhet me të vërtetë një formë e lartë e dashurisë së krishterë” (Papa Françesku, Politika e mirë është në shërbim të paqes”, Porosia e Paqes për vitin 2019, f. 2).

Papa në dorëheqje Benedikti XVI dashurinë e krishterë në politikë e shpjegon kështu: “Veprimi i njeriut mbi tokë, kur frymëzohet dhe mbështetet nga dashuria e krishterë kontribuon në ndërtimin e atij qyteti të gjithmbarshëm të Hyjit drejt të cilit ecën historia e familjes njerëzore” (Enciklika Caritas in veritate (29 qershor 2009), 7).

Kërkimi dhe zbatimi i të mirës së përbashkët, sipas papës Françeskut, është “në   drejtësinë, barazinë, respektin e ndërsjellë, sinqeritetin, ndershmërinë, besnikërinë” ( Politika e mirë në shërbim të paqes, Porosia e Papës Françeskut për Ditën Botërore të Paqes, 2019, f. 2).

Ai guximshëm dhe vendosmërisht beson dhe propozon “politika e mirë është në shërbim të paqes” (Po aty, f. 3).

Ndoshta dikujt mund t’i duket ky qëndrim si një lloj naiviteti, ndoshta edhe utopie, nëse marrim para sysh dhe analizojmë gjendjen historike dhe aktuale në botë, por edhe ndër ne. Mirëpo, s’duhet t’i harrojmë kurrë dy gjëra tejet të rëndësishme: nëse besojmë në Zotin – Dashuri, atëherë duhet të besojmë edhe në Vëllain apo Motrën Njeri, do të na thoshte Shën Nëna Tereze. Dhe e dyta, njeriu i mirë, mendon mirë, flet mirë, vepron mirë, e përkrah gjithnjë dhe gjithkund të mirën, i gëzohet të mirës, jeton për të mirën e përbashkët, në të cilën, kuptohet, e gjen vetveten dhe të vërtetën, mbi të gjitha Jetën dhe Dashurinë.

Pas kësaj analize mjaft pozitive dhe optimiste, siç është stili i çdo të krishteri, sidomos i Papës Françeskut, ai analizon edhe vështirësitë për paqe, apo siç shkruan“veset e politikës”, duke vijuar kështu: “Këto vese që dobësojnë idealin e një demokracie autentike, janë turpi i jetës publike dhe vënë në rrezik paqen sociale: korrupsioni – në të shumta të përvetësimit të padrejtë të të mirave publike dhe të institucionalizimit të personave, mohimi i të drejtës, mosrespektimi i rregullave  të përbashkëta, pasurimi i paligjshëm, justifikimi i pushtetit nëpërmjet forcës apo me pretendime arbitrare për “interesat Shtetërore”, prirja për të qëndruar gjithmonë në pushtet, ksenofobia dhe racizmi, refuzimi për t’u kujdesur për Tokën, shfrytëzimi i pakufizuar i pasurive natyrore për arsye të përfitimit të menjëhershëm, përçmimi i atyre që janë të detyruar të mërgojnë” (Po aty, f. 3).

Pas këtyre “litanive” kaq negative, dhe, nëse është kështu ndër ne dhe në botë, shtrohet pyetja: çka mund të bëjmë ne, a duhet të dorëzohemi dhe të dëshpërohemi, të merremi vetëm me konstatime negative, apo duhet të ndërmarrim diçka për ta ndryshuar këtë gjendje  mjaft të zbehtë dhe të errët?

Papa Françesku i fton rininë që të punojnë vëllazërisht për ndryshimin e kësaj gjendjeje. Si? “Unë kam besim te ti dhe besoj në ty”, që simbolikisht ai shkruan kështu: “Ku ka më bukur sesa  një dorë e shtrirë? Si “një vegël dialogu” (Po aty f. 4).

Ne fatkeqësisht duart tona shpesh i përdorim si gisht kërcënues  dhe grusht dhunues, si mjet pushteti, sundimi dhe dhune, ndoshta  më pak si mundësi pune, paqeje, pajtimi, flijimi dhe dhurimi.

T’i përkujtojmë kalimthi ngjarjet e Pranverës së Madhe të vitit 1990: Pajtimin e Gjaqeve, në krye me prof.. Anton Çettën,  themelimin  dhe veprimin e Shoqatës Bamirëse Humanitare “Nëna Tereze”, krijimin e sistemit paralel shkollor dhe shëndetësor.

 Mos t’i harrojmë dy figura tona  të ndritshme dhe karizmatike për Paqe, Shën Nënën Treze, e cila, para 40 viteve e mori Shpërblimin Nobel për Paqe. Ajo me atë rast nga “Katedra e Paqes” e dha këtë porosi të madhe: “Veprat e dashurisë janë vepra të paqes”. Presidenti historik i Kosovës dr. Ibrahim Rugova me strategjinë paqësore dhe jodhunore e afroi dhe bashkoi Popullin tonë me botën demokratike dhe botën demokratike me ne, me këtë parim tashmë të njohur dhe të pranuar: “Politika nuk është matematikë. Njeriu nuk është kurrë vetëm numër, por person njerëzor”.

Papa Françesku i kundërvihet gjendjes së luftës dhe frikës, duke theksuar që paqja “nuk mund të arrihet vetëm me ekuilibrin e forcave dhe të frikës” (Po aty, f. 5), që domethënë objektivizimi i subjektit, si mjet të errët të dhunës dhe pushtetit. Ky botëkuptim dhune, frike, kërcënimi, rrezikon të gjithë, sidomos fëmijët dhe rininë, të cilët goditen nga “dhuna e luftës apo nga rrjedhojat e saj” (Po aty, f. 5).

Një pikë shumë e ndjeshme është migrimi nga terrori i luftës dhe varfërisë së skajshme, që sipas Tij janë plagë të ditëve tona që duhet shëruar me “respektin e çdo personi, cilado qoftë historia e tij, mbi respektin e së drejtës dhe të mirës së përbashkët, të krijimit që na është besuar dhe në pasurinë morale që na është përçuar nga brezat e kaluar” (Po aty, f. 5).

Panorama e kësaj Porosie është mjaft e dhimbshme, shumë e prekshme, në disa aspekte edhe dramatike, siç është edhe vetë jeta dhe bota e sotme. A ka, pra, ndonjë shpresë, projekt, përcaktim për paqe, për një botë ndryshe, më të mirë, më të drejtë, më njerëzore dhe me të krishterë?

Sipas Papës Françeskut projekti i paqes është fryt i një projekti të madh politik, që themelohet mbi përgjegjësinë e ndërsjellë dhe mbi ndërrimin e qenies njerëzore… “Paqja është një kthim i zemrës dhe i shpirtit” në tri drejtime:

Paqja me vetveten, që nënkupton harmonizimin tonë të brendshëm si qenie e përbërë prej trupit, psikes dhe shpirtit. Pa këtë harmonizim nuk ka as identitet dhe personalitet: kush jam unë, çka dua dhe si dua të realizohem, apo siç shkruan Papa Françesku”duke refuzuar rreptësinë e zemërimit dhe padurimin” (Po aty, f. 6).

Paqja me të tjerët, “familjen, mikun, të huajin, të varfrin, të vuajturin…duke marrë guxim për ta takuar dhe dëgjuar mesazhin që bart me vetvete” (Po aty, f. 6). Jeta me të tjerët dhe për të tjerët ka tri drejtime dhe mundësi: bisedimin, dialogun dhe komunikimin, për t’u realizuar si person, familje dhe shoqëri.

Paqja me krijimin – një lloj “ekologjie” shpirtërore, në harmoni me Zotin, Krijuesin dhe Shëlbuesin e mbarë njerëzimit, “por edhe përgjegjësinë që i përket secilit prej nesh, si banor i tokës, qytetar dhe aktor i të ardhmes” (Po aty, f. 6),

Papa Françesku e përfundon Porosinë e Paqes 2019 me himnin e Virgjërës Mari, e cila, e lavdëron dhe falënderon Zotin për veprat e mëdha që i ka bërë nëpërmjet saj. Kjo është ftesë që edhe ne të jemi si Maria, Krisht-lindës, Krisht-bartës, Krisht-dëshmues dhe Krisht-dhurues, e kjo domethënë njerëz të paqes dhe dashurisë për mbarë njerëzimin.

Si përfundim i kësaj paraqitjeje përmbledhëse të Porosisë së paqes 2019 të PapësFrançeskut, ja edhe disa risi dhe veçori:

Porosia është kryekëput ungjillore, dhe, si e tillë pozitive dhe konstruktive, ashtu siç është edhe feja e krishterë, me plot optimizëm dhe jetë, që është karakteristikë e Papës Françeskut,  themeluar  së pari në Zotin, pastaj edhe në njëri-tjetrin.

Papa Françesku nderon dhe citon paraardhësit e tij, Shën Palin  VI, Shën Gjon Palin II dhe  Papën Benediktin e XVI, si vazhdimësi e magjisterit – mësuesisë së Kishës katolike kushtuar Paqes më së gjysmë shekulli.

Papa Françsku merret edhe me mangësitë e politikës, apo siç shkruan “veset e politikës”, që nuk janë pak dhe dukshëm e dëmtojnë njeriun, lirinë, demokracinë, bashkëjetesën, me këtë edhe paqen, por në botëkuptimin e krishterë nuk janë të pashërueshme dhe fatale .

Paqja nuk është fryt i drejtpeshimeve të fuqive ushtarake, ekonomike, politike, as e luftës, por e ndërrimit rrënjësor të njeriut, me këtë të familjes dhe të shoqërisë. Lufta, varfëria, mungesa e lirisë,  shkaktojnë mërgimin e shumë popujve, sfidë e vazhdueshme për demokracinë e botës së pasur, e cila me një anë i kërkon dhe pranon të huajit, si nevojë dhe fuqi pune, mirëqenie ekonomike dhe përfitimi, ndërsa në anën tjetër frikësohet  dhe mbrohet prej tyre, pa ndonjë kriter të shëndoshë dhe të sigurtë.

Përfundimi i kësaj Porosie është shpirtëror dhe ungjillor: paqja me vetveten, me të tjerët, me krijimin, që njeriun e vendos në qendër  të vëmendjes, si kryeveprën  të krijimtarisë dhe të dashurisë së Zotit për njeriun dhe njerëzimin.

Porosia, për të gjithë ne: me bashkim dhe bashkëpunim e mposhtim ndarjen dhe përçarjen,me drejtësi dhe solidaritet e mposhtim padrejtësinë, me dritë dhe të vërtetëe mposhtin terrin dhe rrenën, me falje e mposhtim urrejtjen, me dashuri e mposhtim vdekjen.

Burimi: http://www.botasot.info/

Greva e punonjësve të sigurisë në aeroporte, penalizohen mijëra pasagjerë

në kategorine Bota

Stafi i sigurisë në tetë aeroporte gjermane hyri në grevë të martën në mesin e përshkallëzimit të mosmarrëveshjeve mbi pagat. Lëvizja e tyre nënkupton se deri në 220,000 pasagjerë mund të preken nga vonesat apo anulimet e fluturimit njoftoi shoqata e aeroporteve ADV.

Punëtorët e sigurisë në aeroportet më të vogla të Hamburgut, Hanoverit dhe Bremenit e lanë punën nga mesnata, ndërsa ata të nyjës kyçe të transportit ajror, Frankfurtit u bashkuan dy orë më vonë, për ta vazhduar grevën deri në 20:00 me orën lokale.

Situata të ngjashme priten edhe në Mynih, Lajpsig, Drezden dhe Erfurt, çka nënkupton mundësinë e anulimit të qindra fluturimeve. Lufthansa njoftoi se mund të pezullojë rreth 500 fluturime, 28 prej të cilave janë ndërkontinentale. Filiali i saj Lufthansa Eurowings tha se do të preken 120 nga 700 fluturime të saj.

Unioni i sindikatave i njohur si Verdi tha se negocion për pagat në emër të 23,000 punëtorëve të sigurisë në Gjermani. Bisedimet me punëdhënësit duhet të rifillojnë në 23 janar.

Burimi: http://www.botasot.info/

‘Më ke nxirë jetën’, gazetari: Si e intervistova Balilin! Nuk punonin pajisjet elektronike

në kategorine Shqipëri

Gazetari Artan Hoxha ka rrëfyer në emisionin “Opinion” në Tv Klan momentet kur shkoi në fshatin Stjar të Delvinës, aty ku takoi Kelmend Balilin dhe filmoi momentet e vetëdorëzimit në polici.

Hoxha tha se në fshatin Stjar, në zonën ku takoi Balilin, kishte një pajisje që bllokonte të gjitha valët telefonike dhe bllokonte çdo pajisje tjetër elektronike.

“Në momentin që unë kam shkuar gjatë ditës së djeshme, para se t’i afrohesha zonës është bllokuar çdo pajisje elektronike. Aty kishte një pajisje që nxirrte jashtë përdorimit çdo pajisje tjetër. Aty pashë që gjithë pajisjet elektronike ishin jashtë funksionit dhe ne ishim të izoluar nga pjesa tjetër. Në momentin e parë nuk e kam njohur kur e kam takuar. Gjëja e parë që më tha, më ke nxirrë jetën tha, unë jam ai Eskobari. Aty ku e kam intervistuar nuk kam pasur asnjë lloj kontakti“, u shpreh gazetari investigativ.

Artan Hoxha tregon edhe çastet kur Kelmend Balili niset me makinë private drejt pikëtakimit me policinë, ku iu vetëdorëzua drejtorit të Përgjithshëm të Policisë së Shtetit, Ardi Veliu.

“Kam menduar që dorëzimi do bëhej në banesën e itj, por gjëja që vura re është pse nuk erdhi policia ta merrte aty. Ka dalë 2 kilometra nga fshati, kanë devijuar nga rruga nacionale. Për të shmangur vëmendjen e njerëzve, devijoi rrugën nacionale. Janë dy automjete, njëra e Ardi Veliut. Balili zbret nga makina e familjarëve të vet, hipën në makinën ‘Range Rover’ të drejtorit të policisë. Në afërsi të Tiranës, për shkak të prezencës së mediave te Drejtoria e Policisë, kanë devijuar dhe kanë shkuar në Kombinat. Më vonë kur mediat lëvizën drejt Kombinatit, hynë te Drejtoria e Policisë së Tiranës”, deklaroi gazetari Artan Hoxha në “Opinion”.

Burimi: https://www.botasot.info/

Avokati i Balilit: Ja pse nuk u vetëdorëzua më parë, kishte disa kushte

në kategorine Shqipëri

Një nga avokatët e Klement Balilit, Baftjar Rusi megjithëse diskret ka dhënë disa detaje të reja nga dorëzimi i klientit të tij në polici pas rreth 3 vitesh i shpallur në kërkim.

Ai nuk i dha meritat policisë por tha se sot u vetëdorëzua. I pyetur se ku fshihej gjatë gjithë kësaj kohe, Rusi deklaroi se ai doli sot nga shtëpia e vet. Për arsyet pse zgjodhi pikërisht këtë moment ai tha sepse mbaroi afati i hetimit dhe dosja shkon në gjykatë.

“Para 1 viti kemi qenë tek ky TV, vëllai i Klement Balilit, Bashkimi dhe kam qenë dhe unë. Kemi deklaruar që në një moment të caktuar ai do vetëdorëzohet. Ishte momenti sepse mbaroi afati i hetimit. Ç’rëndësi ka ku ishte. Ai doli nga shtëpia e vet sot”, tha avokati Rusi.

Ndërsa gazetarja Klodiana Lala tregoi se Balili ka lëvizur sot nën hundën e policisë.

“Ai doli nga shtëpia e vet, i përshëndeti të gjithë dhe nën hundën e policië shkoi në pikëtakimin që kishte lënë me drejtorin e policisë”, tha ajo.

Për analistin Shpëtim Nazarko ky vetëdorëzim i papritur i Balilit nuk përbën çudi. “Nuk shoh ndonjë çudi të madhe. Vetëdorëzimi dhe arrestimi janë të njëjta”, tha ai.

Burimi: https://www.botasot.info/

Tusk thirrje për një zgjidhje pozitive pas kundërshtimit të marrëveshjes për Brexit

në kategorine Bota

Presidenti i Këshillit Europian, Donald Tusk bëri sot në mbrëmje thirrje për një zgjidhje pozitive pas kundërshtimit të marrëveshjes për Brexit nga deputetët britanikë.

‘’Nëse një marrëveshje është e pamundur, dhe se askush nuk dëshiron një jo-marrëveshje, atëherë kush ka guximin të thotë cila është zgjidhja e vetme pozitive ?’’, deklaroi Tusk, i cili ishte lideri i parë europian që shfaqi qëndrimin e tij pas votimit me një postim në Twitter.

Burimi: http://www.botasot.info/

Të ruash gjurmët e shtegut të përgjakur në Reçak

në kategorine Kulturë

Gili Hoxhaj

Mëngjesin e 15 janarit 1999, banorët e Reçakut e përshkruajnë me mjegull e shumë të ftohtë. Egzon Bilalli nuk e mban mend,  por bisedat e shumta që ka zhvilluar me gjyshin e të afërmit e tjerë kanë bërë që ai të di saktësisht se ku ka qenë i shtrirë secili trup i vrarë. Ishte veç nëntëmuajsh kur forcat serbe ia kishin masakruar xhaxhain.

I rritur me
rrëfimet e masakrës, thotë se nuk është e lehtë për të dhe banorët e tjerë që
sa herë që kalojnë pragun e derës t’i kthejnë sytë tek vendi ku kanë humbur më
të dashurit. Qysh kur ishin kthyer nga Maqedonia në Reçak, gjyshi i tij Hasan Bilalli
kishte filluar të ngjyroste me të kuqe vendet e mbuluara me gjakun e të vrarëve
në masakrën e Reçakut, të cilët me dhunë ishin dërguar për në rrugicën  që të çon tek “Kodra e Bebushit”.

Ngjitja për atje, as sot përmes shkallëve nuk është e lehtë ndërsa sa më shumë që largohesh nga fshati për në kodër, duket sikur dhimbja e këtij shtegu është kufizuar në muret e shtëpive që lë prapa.

Fotot: Gili Hoxhaj/ KultPlus.com

Egzon Bilalli së bashku me kushërinjtë kujdesen që këto ditë të  pastrojnë sado pak shkallët që të bëjnë më të lehtë kalimin e vizitorëve atje. Duket qartë që kjo rrugë nuk ka qenë krejt e pashkelur këto ditë, pasi që lehtë hetohen gjurmët e këpucëve  të atyre që kanë shkuar për të parë “Kodrën e Bebushit”, aty ku qëndruan të shtrirë trupat e vrarë  të civilëve shqiptarë.

Foto: Gili Hoxhaj/ KultPlus.com

Fshatit akoma i mungon një tabelë që tregon se ku gjendet kjo kodër dhe shpesh Egzoni dhe banorët e tjetër marrin rolin e ciceronit e ngjiten bashkë me vizitorët për atje, gjatë rrugës ndajnë me ta edhe kujtimet e rrëfimet që i kanë përcjellë për dy dekada me rresht.

Egzon Bilalli Foto: Gili Hoxhaj/ KultPlus.com

Gjyshi i Egzonit, Hasan Bilalli ka vdekur para katër vitesh, por u ka lënë amanet ta vazhdojnë këtë traditë të ngjyrosjes me të kuqe aty ku janë masakruar viktimat, si mënyrë e ruajtjes së plagëve të këtij fshati.

“Gjyshi këtë
e ka bërë që të na kujtojë neve se çfarë ka ndodhur dhe t’u tregojë të gjithë
atyre që vijnë se çfarë ka ndodhur këtu. Ndoshta s’kemi mundur t’i ruajmë shenjat
krejtësisht, por 80-90% e tyre janë aty”, tregon Bilalli.

Banorët e
fshatit tregojnë që në këtë muaj e kanë të vështirë edhe t’i përkthejnë në fjalë
ndjenjat e tyre. Disa prej tyre thonë se ky muaj ua rëndon edhe shumë kujtimet
e 15 janarit. Arife Bilalli nuk mund ta nis fjalinë e dytë pasi e përfundon të
parën, duket sikur forca e fjalës e braktis lehtë.

“15 janarin e kujtojmë si para 20 vitesh. Gjaku i tyre ka vlerë shumë, bjen shi dhe kurrë nuk e lagë, as bora nuk e ngrin”, me këtë fjali e përmbyll fjalën e saj gjyshja e Egzonit, Arife Bilalli e cila që nga 15 janari i 1999-ës vuan vrasjen e djalit të saj, Lutfi Bilalli (41 vjeçar).

Arife Bilalli pranë varrit të birit, Lutfi Bilalli ( Foto: Gili Hoxhaj/ KultPlus.com)

Egzon Bilalli thotë se në çdo shikim të dhomës e heton dëshpërimin që ngjallë muaji i pari i vitit tek banorët. Traumat nuk janë zbehur edhe pse me dhimbjen e kujtimet e këtij muaj ata përballen tash e 20 vite. Banorët janë munduar ta tejkalojnë vetë këtu, duke gjetur strehë ngushëllimi tek njëri-tjetri. Kjo ka qenë arsyeja kryesore që Egzoni ka zgjedhur që të studiojë psikologjinë.

“Banorët këtu
tregojnë se kur vjen kjo ditë, ata s’mund të flenë. Kur fillon të flasësh me
ta  fillojnë të tregojnë gjithçka që
ndjejnë. Mundohem të bëjë biseda të lira me ta, mundohem tu them që ta shprehin
sa më shumë veten”, tregon Egzoni.

Egzon Bilalli
thotë se shumë nga familjarët e tij mëngjeset e janarit i gjejnë pa asnjë orë
gjumë.

“I ndalin punët komplet. Një javë para 15 janarit dhe një javë pas 15 janarit vetëm i kujtojnë familjarët që nuk i kanë më dhe flasin vetëm për atë kohë”, tregon Bilalli.

Foto: Gili Hoxhaj/ KultPlus.com

Masakra e
Reçakut cilësohet si pikë kthese për historinë e Kosovës, pasi që pamjet nga
atje zgjuan ndërgjegjen ndërkombëtare për krimet që po ndodhnin në Kosovë. William
Walker, shef i misionit të OSBE-së, mëngjesin e 16 janarit kishte marrë rrugën
për në Reçak, ku kishte parë trupat e masakruar të banorëve të këtij fshati. Walker,
pasi kishte drejtuar gishtin nga lugina e masakrës, e kishte përcaktuar krimin
me tri fjalë: krim kundër njerëzimit.

Deklaratës
së tij i pasoi edhe reagimi i presidenti të ShBA-së Bill Clinton i cili
masakrën e  Reçakut, e cilësoi si një akt
vrasës i qëllimshëm dhe pa dallim, që synonte të frikësonte popullin e Kosovës.

Në emër të
Bashkimit Evropian kishte reaguar edhe Ministri 
i Jashtëm i Gjermanisë gjatë krizës në Kosovë, Joschka Fischer.

“Ata që janë
përgjegjës për këtë akt, duhet ta dinë se komuniteti ndërkombëtar nuk do të
pranojë kurrë masakrimin brutal dhe vrasjen e popullsisë civile”, ishte shprehur
Fischer.

Pak më larg memorialit e varrezave të 45 të vrarëve nga Masakra e Reçakut gjendet edhe shtatorja e diplomatit amerikan WilliamWalker, ndërsa gjaketa që mbante veshur më 16 janar të vitit 1999 gjendet në Muzeun Kombëtar të Kosovës si pjesë e ekspozitës së përhershme që është hapur për dhjetëvjetorin e Pavarësisë së Kosovës./ KultPlus.com

Burimi: https://www.kultplus.com/

1 2 3 225
Shko lartë