Author

V.B

V.B has 9773 articles published.

Instituti i Shëndetit Publik Ngre Alarmin Për Gripin e Syrit Në Shqipëri

në kategorine Shëndeti

Sytë janë tregues i disa sëmundjeve, ndaj duhet të jeni të vëmendshëm. Foto: Flickr

Instituti i Shëndetit Publik ka ngritur alarmin për përhapjen pothuajse epidemike të virusit të gripit të syrit në vendin tonë. Sipas një paralajmërimi të publikuar në faqen e këtij institucioni në Facebook, ISHP thotë se virusi i gripit të syve është i formës agresive dhe manifestohet me simptoma dy javë pas prekjes.

ISHP ka paralajmëruar qytetarët që të tregojnë kujdes me higjenën sepse ky virus transmetohet përmes kontaktit të syve me duar të palara por edhe me anë të ajrit, peshqirëve, këllëfit të jastëkut dhe duarve.

Pishinat dhe plazhet janë ambientet që ofrojnë një terren më të përshtatshëm për përhapjen e këtij virusi, thotë ISHP.

Ndërkohë, okulistët konfirmojnë një numër në rritje të personave të prekur nga ky infeksion.

Ka pasur një numër rekord që ne nuk e kemi hasur asnjë vit tjetër. Ndoshta nuk kemi 100% një statistikë të saktë por numri ka qenë tepër i lartë në krahasim me vitet e tjera, pra ketë vit ka thyer cdo rekord”-tha okulisti Rubin Topi në një intervistë për Report TV.

Simptomat e Gripit të Syve

Virusi që shkakton gripin e syve shkakton një sërë simptomash dhe komplikacionesh.

Kur sytë preken nga ky grip ato fryhen dhe skuqen.

Njeriu e ka të vështirë të shikojë qartë ndërkohë që virusi mund të vështirësojë hapjen e syve.

Okulistët shpjegojnë se kur virusi është i pranishëm, sytë janë ndjeshëm të skuqur ndërkohë që në mëngjes njeriu mund të përballet me sekrecione në formën e sklepave.

Në shumicën e rasteve, kapakët e syve janë të ngjitur nga sklepat dhe nuk hapen dot natyrshëm.

Njeriut i duhet të përdorë dorën për të hapur syrin dhe për të parë, thonë ekspertët.

Komplikacionet mund të rëndohen duke kulmuar edhe me humbjen e shikimit.

Mjekët kanë paralajmëruar  që të sëmurët nga ky virus të mos frekuentojnë detin dhe pishinën sepse ky infeksion mund të përhapet edhe nëpërmjet ujit. /AgroWeb.org

 

Burimi: https://agroweb.org/

Mënyrat Më Të Mira Që Duhet Të Dini Kur Përgatisni Brumin e Bukës

në kategorine Shëndeti

Punimi i brumit bën të mundur që majaja të përhapet mirë dhe të aktivizohet. Foto: Flickr

Asgjë nuk ia kalon aromës së bukës që përgatitet në shtëpi, por edhe përgatitja e saj kërkon një mjeshtëri të vetën.

Ndonjëherë brumi nuk fryhet sa duhet, herë të tjera del me lagështirë apo korja e bukës forcohet shumë.

Të gjitha këto probleme lidhen me hapat e përgatitje së brumit të bukës.

AgroWeb.org ju tregon disa truke apo sekrete që do t’ju mundësojnë që të përgatisni çdoherë bukën më të shijshme që keni provuar.

Mielli që keni përdorur

Për rezultate më të mira, AgroWeb.org ju sugjeron që të përdorni miellin e bardhë që ndryshe njihet si mielli i bukëpjekësve.

Mielli i bardhë përmban më shumë proteina që mundësojnë që brumi i bukës të ketë elasticitetin e duhur.

Nëse nuk gjeni miell për bukë, mund të përdorni miellin e thjeshtë e për përdorim të gjerë.

Temperatura e uji

Nëse uji është shumë i nxehtë, nuk do të veprojë me majanë e bukës dhe kështu brumi nuk do të fryhet.

Në rastin kur uji është më i ftohtë seç duhet, atëherë brumit do t’i duhet më shumë kohë që të fryhet.

Për të patur temperaturën perfekte, hidhni disa pika në kyçin tuaj dhe nëse e duroni atëherë është në rregull.

Kripa elementi kryesor

Kripa arrin të forcojë brumin dhe nuk e lejon atë që të lëshohet gjatë pjekjes.

Ajo që duhet të bëni është që të siguroheni që mielli dhe majaja të jenë përzierë mirë para se të hidhni kripën.

Pasi nëse e hidhni direkt pas majasë, kripa nuk e lejon atë të veprojë dhe kështu që brumi i bukës nuk fryhet.

Duhet të zgjidhni majanë e duhur

Zakonisht majaja që përdoret për përgatitjen e bukës është ajo e thata e cila mund të gjendet lehtësisht nëpër markete.

Por nëse keni kohë që e keni blerë majanë, është më mirë që ta përzieni me pak sheqer dhe 125 ml qumësht të vakët.

Lëreni që të pushojë 5 minuta dhe të shihni nëse ka krijuar një ajkë në sipërfaqen e saj.

Shtojeni këtë përzierje tek mielli dhe vazhdoni me hapat e recetës.

Punimi i brumit

Të gjitha amvisat e dinë se dhe punimi i brumit është një nga fazat më të rëndësishme të përgatitjes së brumit.

Punimi i brumit bën të mundur që majaja të përhapet mirë dhe të aktivizohet.

AgroWeb.org ju këshillon që ta punoni brumin me të dyja duart duke e shtypur e palosur derisa të jetë i lëmuar dhe elastik.

Pjekja e bukës

Është shumë e rëndësishme që furra të jetë e ngrohur në temperaturën që përcaktohet në recetë.

Duhet të jetë e ngrohtë mjaftueshëm sa bulëzat e ajrit që gjenden tek brumi të fryhen. Prandaj sigurohuni që të ndiqni këshillat e recetës së bukës./AgroWeb.org

Burimi: https://agroweb.org/

Plani i Investimit për Evropën – Edhe 800 milionë Euro të tjera për SME-të Ndërkohë që EIF dhe ProCredit Dyfishojnë Mbështetjen për Kompanitë Novatore

në kategorine Shëndeti

Në të majtë: ProCredit Bank Shqipëri: Eriola Bibolli, Kryetare e Bordit Supervizues; ProCredit Bank Bosnje dhe Hercegovinë: Amir Salkanović, Anëtar I Bordit Menaxhues; ProCredit Bank Bullgari: Kameliya Mineva, Drejtore e Departamentit të Biznesit për Klientët e Bizneseve të Mesme; ProCredit Bank Bullgari: Petar Slavov, Kryetar i Bordit Supervizues; ProCredit Bank Gjeorgji: Alex Matua, Anëtar i Bordit Menaxhues, Drejtor i Përgjithshëm; ProCredit Bank Gjermani: Emilia Tsareva, Anëtare e Bordit Menaxhues;
(Në qendër majtas) EIF: Alessandro Tappi, Shef i Investimeve
(Në qendër djathtas) ProCredit Holding: Dr. CP Zeitinger, Kryetar i Bordit Supervizues
(Në të djathtë)
ProCredit Bank Ukrainë: Viktor Ponomarenko, Menaxher i Përgjithshëm; ProCredit Bank Serbi: Igor Anić, Anëtar i Bordit Ekzekutiv; Ivan Smiljković, Anëtar i Bordit Ekzekutiv; ProCredit Bank Romania: Mariana Dimitrova Petkova, Menaxhere e Përgjithshme; ProCredit Bank Republika e Maqedonisë Veriore: Jovanka Joleska Popovska, Menaxhere e Përgjithshme dhe Anëtare e Bordit Menaxhues; ProCredit Bank Moldavi: Olga Bulat, Kryetare e Bordit Menaxhues; ProCredit Bank Dega e Greqisë: Teodor Karaivanov, Menaxher i Degës;

Fondi Evropian i Investimeve (EIF) dhe Grupi ProCredit ofrojnë edhe 800 milionë Euro të tjera për kompanitë e vogla dhe të mesme (SME) novatore, duke u sjellë kompanive të njëmbëdhjetë vendeve 1.62 miliardë Euro gjithsej.

Ky financim i mbështetur nga EIF është tashmë në dispozicion përmes bankave ProCredit në Evropën Lindore dhe Juglindore dhe ka në fokus kompanitë që përdorin teknologji të reja dhe që prodhojnë produkte të reja në secilin prej njëmbëdhjetë vendeve që mbulon ky program (Shqipëri, Bosnje-Hercegovinë, Bullgari, Gjeorgji, Gjermani, Greqi, Moldavi, Republika e Maqedonisë së Veriut, Rumani, Serbi dhe Ukrainë). Deri tani, marrëveshjet me ProCredit-in kanë mbështetur rreth 2,000 SME novatore, kryesisht në sektorët e Prodhimit dhe Tregtisë me Shumicë dhe me Pakicë dhe shumë të tjera do të financohen në vitet në vijim.

Këto marrëveshje janë nënshkruar nën kuadrin e nismës InnovFin të Komisionit Evropian, me mbështetjen e programit të BE-së për kërkime dhe novacione, Horizon 2020. Nisma InnovFin u jep mundësi bankave pjesëmarrëse t’u japin kredi kompanive novatore, duke pasur si mbështetje një garanci të dhënë nga EIF.

Marrëveshjet e nënshkruara në vendet anëtare të BE-së janë mundësuar me mbështetjen e Fondit Evropian për Investime Strategjike (EFSI). EFSI është shtylla qendrore e Planit të Investimit të Komisionit Evropian për Evropën, i njohur gjithashtu si “Plani Juncker”.

Zëvendëspresidenti i Komisionit Evropian Jyrki Katainen, përgjegjës për Punësimin, Rritjen, Investimet dhe Konkurrueshmërinë, tha: “Dy vjet pas shpalljes së fondit prej 820 milionë Euro për SME-të në njëmbëdhjetë vende, Fondi Evropian i Investimeve dhe ProCredit po e dyfishojnë mbështetjen e tyre financiare, që do të thotë se janë tashmë 1.62 miliardë Euro në dispozicion për financimin e kompanive të vogla dhe të mesme në të gjitha këto vende. Kjo mbështetje e vazhdueshme dhe në rritje nga BE-ja do të shënojë një dallim të prekshëm për mijëra persona me ide novatore biznesi, të cilët kanë nevojë për financim, përveç 2000 SME-ve që kanë përfituar tashmë nga kjo skemë.”

Shefi Ekzekutiv i EIF, Pier Luigi Gilibert tha: “Jemi të kënaqur që marrëveshjet për garancinë InnovFin për SME-të me bankat ProCredit po japin rezultate kaq pozitive. Rrjeti i konsoliduar i shpërndarjes i ProCredit, kombinuar me ekspertizën e kësaj banke në dhënien e kredive për SME-të, garanton që kreditë e mbështetura nga KE-ja të mund të jepen në mënyrë të shpejtë në të njëmbëdhjetë territoret. Këto transaksione do t’i ndihmojnë këto kompani në marrjen e financimeve me mbështetje të BE-së me qëllim çuarjen përpara të axhendës së novacionit në të gjithë Evropën.”

Dr. Claus-Peter Zeitinger, Kryetar i Bordit Mbikëqyrës të ProCredit Holding shtoi: “Zgjerimi i marrëveshjes sonë përbën një sinjal të rëndësishëm për grupin tonë. Ai u tregon klientëve tanë se investimet nga SME-të novatore në Evropën Lindore dhe Juglindore do të vazhdojnë të mbështeten nga BE-ja, si dhe tregon gjithashtu se kontributi që japin bankat ProCredit për zhvillimin në vendet e tyre po njihet nga BE-ja”.

Rreth EIF

Fondi Evropian i Investimeve (EIF) është pjesë e Grupit të Bankave Evropiane për Investim. Misioni i tij kryesor është mbështetja e bizneseve mikro, të vogla dhe të mesme të Evropës (SME), duke i ndihmuar ato me mundësi financimi. EIF projekton dhe zhvillon kapitalin fillestar dhe atë të rritjes, instrumente garancie dhe instrumente mikrofinancime, të cilat synojnë specifikisht këtë segment të tregut. Në këtë rol, EIF nxit objektivat e BE-së në mbështetje të novacionit, kërkimeve dhe zhvillimit, sipërmarrjes, rritjes dhe punësimit. Më shumë informacion për punën e EIF në kuadrin e EFSI mund të gjendet këtu.

Rreth Grupit ProCredit

ProCredit Holding AG&Co. KGaA, me qendër në Frankfurt am Main, Gjermani, është kompania mëmë e grupit ndërkombëtar ProCredit, i cili përbëhet nga banka për sipërmarrjet e vogla dhe të mesme (SME), fokusi operacional i të cilit është Evropa Lindore dhe Juglindore. Përveç këtij fokusi rajonal, grupi ProCredit është gjithashtu i pranishëm në Amerikën e Jugut dhe në Gjermani. Aksionet e kësaj kompanie tregtohen në segmentin Prime Standard të Bursës së Frankfurtit. Aksionerët kryesorë të ProCredit Holding AG&Co. KGaA përfshijnë investitorët strategjikë Zeitinger Invest dhe ProCredit Staff Invest (i cili përbëhet nga instrumentet e investimit për stafin e ProCredit), Dutch DOEN Participaties BV, Banka e Zhvillimit KfW, si dhe IFC (pjesë e Grupit të Bankës Botërore). Si nënkompani e grupit, sipas ligjit gjerman për bankat, ProCredit Holding AG&Co. KGaA mbikëqyret në nivel të konsoliduar nga Autoriteti Federal Gjerman për Mbikëqyrjen Financiare (Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht, BaFin) dhe nga Banka Qendrore Gjermane. Më shumë informacion mund të gjendet në faqen zyrtare të kompanisë në www.procredit-holding.com.

Rreth Planit Juncker

Plani i Investimeve për Evropën, i ashtuquajturi “Plani Juncker”, është një prej prioriteteve kryesore të Komisionit Evropian. Ai fokusohet te nxitja e investimeve për krijimin e punëve të reja dhe rritjen përmes përdorimit më inteligjent të burimeve të reja dhe burimeve financiare ekzistuese, eliminimit të pengesave ndaj investimeve, si dhe rritjes së vizibilitetit dhe asistencës teknike për projektet e investimeve.

Fondi Evropian për Investimet Strategjike (EFSI) përbën shtyllën qendrore të Planit Juncker. Ai ofron një garanci të parë për humbjen, duke i dhënë mundësi Bankës Evropiane për Investime të investojë në më shumë projekte, shpesh me më shumë rrezik. Projektet dhe marrëveshjet e miratuara për t’u financuar në kuadrin e EFSI-t deri tani pritet të mobilizojnë pothuajse 410 miliardë Euro në investime dhe të mbështesin rreth 952,000 SME në të 28 Shtetet Anëtare.

Rreth InnovFin

Programi InnovFin i Garancive për SME-të  është themeluar në kuadrin e “Financimeve InnovFin të BE-së për Novatorët”, ngritur si pjesë e Horizon 2020, Programit Kuadër të BE-së për Kërkime dhe Novacion. Ai ofron garanci dhe kundër-garanci për financimin e borxheve në shumat nga 25 mijë Euro deri në 7.5 milionë euro me qëllim përmirësimin e aksesit në financimin e kredive për sipërmarrjet novatore të vogla dhe të mesme, si dhe për ndërmarrjet e vogla deri mesatare (me më pak se 500 punonjës).

Ky instrument menaxhohet nga EIF dhe realizohet përmes ndërmjetësve të ndryshëm financiarë – banka dhe institucione të tjera financiare – në Shtetet Anëtare të BE-së dhe në vendet me statusin e asocimit. Në kuadrin e këtij instrumenti, ndërmjetësit financiarë garantohen nga BE-ja dhe EIF përkundrejt një pjese të humbjeve që mund të kenë nga financimi i borxheve që mbulon ky instrument./Agroweb.org

 

Burimi: https://agroweb.org/

Mënyra e Shijshme e Përgatitjes së Karameleve Zana Në Shtëpi

në kategorine Shëndeti

Karamelet Zana mbeten të veçanta dhe me shije të mrekullueshme duke tërhequr nepsin e kujtdo. Foto: Flickr

Dikur ishin ëmbëlsirat më magjepsëse për fëmijë e të rritur. Por ashu si dikur edhe sot, karamelet Zana mbeten të veçanta dhe me shije të mrekullueshme duke tërhequr nepsin e kujtdo.

AgroWeb.org ju sjell më poshtë recetën fantastike të përgatitjes së këtyre karameleve unike krejt lehtë në shtëpi.

Përgatitja e Karameleve Zana Në Shtëpi

Përbërësit

Gjysmë gote me ujë

400 g sheqer

Gjysmë luge çaji me vanilje

1 kuti me qumësht të kondesuar (qumësht panda)

300 g mjaltë (jo i ngurtë ose i fortë)

12 lugë gjelle me gjalpë të zbutur

1 lugë çaji me kripë

Përgatitja

Në një tas të madh, AgroWeb.org ju udhëzon të bashkoni ujin, sheqerin, vaniljen dhe përzjejeni masën derisa ajo të jetë homogjene.

Kokrrizat e sheqerit duhet të jentë tretur para se të shtoni mjaltin, qumështin panda dhe gjalpin.

Kalojeni përbërjen në një tenxhere dhe vendoseni në zjarr të ngadaltë.

AgroWeb.org ju këshillon që të tregoni kujdes dhe të përzjeni gjatë gjithë kohës me një tel kuzhine. Kështu masa nuk do të ngjitet në fundin e tenxheres.

Masa do të fillojë të trashet dhe të marrë një ngjyrë të artë.

Tenxheren duhet ta lini në zjarr derisa masa të ketë valuar.

Për të kuptuar që përzjerja është gati, merrni një tas të vogël me ujë të ftohtë.

Merrni me një lugë pak nga masa e formuar dhe futeni në tasin me ujin e ftohtë. Pasi të jetë ftohur shtypeni me dorë, karameli duhet të jetë i plotë por jo i fortë.

Ngjyra do të jetë ajo tipikja e karameleve të dashura që jemi mësuar.

Hiqeni nga zjarri dhe vazhdoni ta përzjeni dhe për 5 minuta të tjera. Kështu do të lejoni që nxehtësia e tenxheres të mos vazhdojë të ndikojë tek fortësia e karamelit.

Në një tavë vendosni një letër kuzhine, ajo do të mundësojë lehtësi për heqjen e karamelit, kur ai të jetë ngurtësuar.

Masën që përgatitët hidheni në tavë dhe hapeni me një lugë në mënyrë që të krijohet një shtresë e barabartë në trashësi.

Lëreni që të ftohet në temperaturë ambjenti përreth 2 orë.

Më pas hiqeni karamelin nga tava duke kapur anët e letrës së kuzhinës.

Me një thike priteni në format karakteristike katrore të karameleve Zana.

Mjafton t’i vendosni të gjitha në një pjatë dhe t’i shijoni me familjen dhe të afërmit.

Për t’i ruajtur, AgroWeb.org ju sugjeron që t’i mbështillni me qese kuzhine. Në këtë formë do të qëndrojnë për dy ditë./AgroWeb.org

Burimi: https://agroweb.org/

Zbuloni Sekretin e Qumështorit të Shpejtë në 30 Minuta

në kategorine Shëndeti

Qumështor me Petë. Foto: Flickr

Qumështori është një nga recetat tradicionale të Shqipërisë.

Amvisat kanë treguar mjeshtërinë e tyre ndër vite në përgatitjen e llojeve të ndryshme të kësaj recete.

AgroWeg.org ka publikuar recetat e shumta të  qumështorit, por sot ju tregon një sekret të thjeshtë që ju lejon ta përgatisni këtë ëmbëlsirë në vetëm 30 minuta.

Lexoni recetën e mëposhtme për të zbuluar një truk që mbase dhe nuk ju ka shkuar ndër mend.

Përbërësit për 4-5 persona

(Nëse doni ta përgatisni për më shumë persona mjafton të dyfishoni sasitë e përbëresve për kremin dhe sherbetin)

10-12 petë të gatshme (një pako)

Për kremin

2 kokrra vezë

5 lugë gjelle sheqer

2 lugë gjelle miell

2 filxhan çaji me qumësht

Pak vanilje

Për Shurupin

2 gota ujë me sheqer

1 gotë e gjysmë me ujë

Përgatitja

Si fillim vendosni në një tenxhere ujin dhe sheqerin që të ziejë për të përgatitur sherbetin.

Në një tenxhere hedhim vezët, sheqerin, pak qumësht dhe rrihen mirë duke shtuar miellin e situr.

Pastaj shtohet qumështi i nxehtë duke e trazuar vazhdimisht dhe vihet në zjarr që të marrë valë, pa ndërprerë të trazuarit.

Hiqet nga zjarri, shtohet vanilje e holluar në qumësht dhe hidhet në enë tjetër që të ftohet pak.

Merrni një tavë dhe pasi ta keni lyer me gjalpë shtroni pesë petë.

AgroWeb.org ju këshillon që dhe petët t’i spërkatni me gjalpë, kështu rezultati do të jetë akoma dhe më i mirë.

Kur të keni vendosur pesë petët hidhni mbushjen e kremit.

Veproni po njësoj dhe për pesë petët e tjera dhe në fund lyejeni qumështorin me gjalpë të shkrirë.

Futeni për ta pjekur në furrë me 200-220 gradë në varësi të furrës suaj.

Pjekja do të marri vetëm 15 minuta, pasi furra do të jetë e parangrohur, dhe kremi do të kërkojë më pak kohë që të mpikset.

Kur të ketë marrë ngjyrën karakteristike të artë, fikeni furrën dhe lëreni të ftohet pak.

Para se t’i hidhni sherbetin priteni në katrorë,  në mënyrë që qumështori të marri ëmbëlsinë e duhur.

Tanimë ju mbetet vetëm ta shijoni me të afërmit tuaj./AgroWeb.org

Burimi: https://agroweb.org/

Përse Nuk Duhet Të Pini Kurrë Ujë Duke Qëndruar Në Këmbë

në kategorine Shëndeti

Uji luan një rol shumë të rëndësishëm në hdiratimin e organizmit dhe mungesa e tij shkakton shumë probleme. Foto: Flickr

Kur të kaplon etja, sytë të erren dhe nuk mendon dot për asgjë tjetër veçse momentin e shijimit të gllënkës së parë të ujit.

Uji luan një rol shumë të rëndësishëm në hdiratimin e organizmit dhe mungesa e tij shkakton shumë probleme.

Sasia e rekomanduar e ujit është të paktën 8 gota ujë në ditë.

Megjithatë sipas të dhënave të AgroWeb.org, nuk duhet tepruar nëse organizmi ndihet i tejngopur me ujë.

Përse Nuk Duhet Të Pini Ujë Duke Ndenjur Në Këmbë

Idea është se uji është i padëmshëm ndaj mund ta pish duke u ulur ose duke ndenjur në këmbë pa u ndier keq.

E verteta qëndron krejt ndryshe.

Ekspertët thonë se ujin nuk duhet ta pini ndërsa jeni në këmbë. Kjo sepse nuk do të merrni ushqyesit e nevojshëm madje mund të kthehet në armikun tuaj.

Sipas tyre, trupi i njeriut është projektuar në një mënyrë të atillë që qëndrimi ulur mund të ofrojë disa përfitime të rëndësishme shëndetësore.

Kur e pini ujin duke qëndruar në këmbë, ai shkon direkt në stomak me shpejtësi duke ju rënduar.

Kështu mund t’ju krijojë probleme me tretjen.

Po ashtu sipas studimeve kjo mënyrë e të pirit ujë shkakton problem me artritin, për shkak se uji nuk shpërndahet si duhet por grumbullohet në kocka.

Uji Duhet Pirë Në Pozicionin e Duhur

Rreth 70% e përmbajtjes së organizmit është ujë dhe trupi humbet shumë prej tij çdo ditë. Përveç sasisë, ekspertët thonë se njerëzit duhet të kujdesen edhe për pirjen e tij në mënyrën e duhur.

Kur pini ujë duke qëndruar në këmbë, uji thjesht derdhet me furi në të gjithë sistemin tretës por nuk arrin në organe.

Kësisoj, uji nuk arrin të pastrojë organizmin nga toksinat e depozituara në veshka dhe tëmth.

Kur pini ujë në këmbë, etja nuk mund të shuhet. Në këtë mënyrë, nivelet e oksigjenit në organe pësojnë një luhatje.

Kjo mënyrë e pirjes së ujit rrezikon edhe kockat dhe indet dhe i dobëson ato.

Prandaj herën tjetër që ju pihet ujë, uluni siç duhet dhe lëreni atë të kryejë punën e tij në organizëm pa u nxituar./AgroWeb.org

Burimi: https://agroweb.org/

Sa Shpesh Duhen Ndërruar Peshqirët Dhe Çarçafët

në kategorine Shëndeti

Këto ndërresa fshehin dhe strehojnë një larmi bakteresh të rrezikshme për lëkurën dhe larja e vetme në javë nuk mjafton. Foto: Flickr

Peshqirët, çarçafët dhe ndërresat e tjera të shtëpisë mund të duken të bardha e të pastra pas çdo përdorimi, por kjo nuk do të thotë se ato janë ashtu me të vërtetë.

E vërteta, sipas ekspertëve, është që këto ndërresa fshehin dhe strehojnë një larmi bakteresh të rrezikshme për lëkurën dhe larja e vetme në javë nuk mjafton.

Bakteret shumohen në ndërresat tona me një ritëm shumë të shpejtë.

Peshqirët për shembull janë ndërresat më të ndotura në banjë sepse kjo zonë e shtëpisë është streha më e dashur për bakteret.

Këto të fundit janë përgjegjëse jo vetëm për aknet por edhe infeksionet e ndryshme të lëkurës.

Sa Shpesh Duhen Ndërruar Peshqirët?

Peshqirët që përdoren pas dushit të përditshëm mund të përdoren deri në tre herë.

Më pas ato duhen larë patjetër.

Peshqirët që përdoren për tharjen e duarve duhen ndërruar një herë në dy ditë maksimumi.

Sa Shpesh Duhet Larë Banja

Banja duhet larë me themele dy herë në javë.

Pjesa e dushit dhe ajo e brendshme e WC-së duhen pastruar një herë në javë nëse nuk kanë njolla të dukshme.

Sa Shpesh Duhen Ndërruar Çarçafët Në Verë?

Ekspertët thonë se njeriu djersin ndjeshëm më shumë gjatë stinës së verës.

Djersa bashkë me qelizat e vdekura akumulohen në çarçafë dhe në këllëfët e jastekëve duke krijuar një rezervuar bakteresh.

Të dhënat e ekspertëve tregojnë se çdo javë njeriu lëshon 14 gramë qeliza të vdekura, pjesa më e madhe e të cilave ndodhet në çarçafë.

Çarçafët në verë duhen ndërruar minimalisht një herë në javë, ndërsa këllëfët e jastekëve duhen ndërruar një herë në dy ose tre ditë maksimumi.

Ato duhen larë me një temperaturë prej 60 gradësh.

Vetë jastëkët duhen larë dy herë në vit dhe duhen shpëlarë bollshëm që mos të mbajnë gjurmë detergjenti i cili më pas mund të nxisë problemet me frymëmarrjen. /AgroWeb.org

Burimi: https://agroweb.org/

Artriti Mund Të Prekë Këdo Në Çdo Moshë – Shenjat Si Ta Kuptoni

në kategorine Shëndeti

Sëmundjet autoimunitare zakonisht kanë të bëjnë me një sistem imunitar që sulmon organizmin. Foto: Flickr

Deri më tani kemi lexuar se artriti është një sëmundje që prek vetëm të moshuarit.

Megjithatë, ekspertët paralajmërojnë se ky pretendim nuk është i vërtetë.

Sipas tyre, artriti mund të sëmurë këdo në çdo moshë, ndonëse gjasat e prekjes nga kjo sëmundje janë më të larta në moshë të thyer.

Sidoqoftë 3 nga 5 pacientë që vuajnë nga sëmundja preken nga artriti në një moshë më të re se 65 vjeç.

Çfarë Është Artriti?

Artriti është një term që grupon më shumë se 100 sëmundje dhe çrregullime të ndryshme autoimunitare që shkaktojnë dhimbje, ngurtësim dhe enjtje të kyçeve dhe nyjeve.

Sëmundjet autoimunitare zakonisht kanë të bëjnë me një sistem imunitar që sulmon organizmin.

Një sulm i tillë kryhet nga rruazat e bardha të gjakut që në vend se të sulmojnë bakteret dhe infeksionet, godasin indet e shëndetshme rreth kyçeve

Format më të përhapura të artriti janë: osteoartriti, reumatizma dhe fibromialgjia.

Secila prej sëmundjeve në fjalë ka shenja dhe simptoma karakteristike por që në disa raste ndërthuren me njëra tjetrën.

Përveç simptomave të dukshme që prekin kyçet, këto sëmundje si artriti apo reumatizma manifestohen edhe me simptoma të tjera.

Lodhje

Të gjithë njerëzit e prekur nga kjo sëmundje ndihen tepër të lodhur.

Lodhja është simptomë kryesore e shumë sëmundjeve autoimunitare.

Ndjesia E Të Qenit Sëmurë

Artriti reumatoid shkon përtej dhimbjes së kyçeve.

Njerëzit e prekur prej tij ndihen sikur janë të sëmurë nga diçka më e madhe sepse ndihen më të lodhur dhe në agoni.

Humbja E Masës Muskulare

Nëse vini re një rënie të masës muskulare ose forcës dhe qëndresës, duhet të konsultoheni me një mjek.

Rënia e masës muskulare zakonisht ndodh një vit pas shfaqjes së sëmundjes.

Depresioni

Studimet thonë se depresioni është nga dy deri në katër herë më i përhapur te pacientët me artritit reumatoid.

Kjo ndodh sepse inflamacioni ndikon edhe sistemin nervor.

Irritim Të Syve Dhe Gojës

Ndonjëherë, sëmundja shfaqet edhe me irritim dhe përtharje të syve dhe të gojës.

Artriti reumatoid shkakton inflamacion edhe të gjëndrave të pështymës dhe lotit.

Dëmtim Të Nervave, Lëkurës Dhe Organeve

Inflamacioni prek edhe enët e gjakut dhe shkakton edemë të lëkurës.

Kur inflamacioni ndikon tek nervat, gjymtyrët mpihen ose dobësohen.

Njerëzit që vuajnë nga dhimbjet e kyçeve janë më të rrezikuar nga sëmundjet e zemrës, mushkërive apo sistemit tretës./AgroWeb.org

Burimi: https://agroweb.org/

Majoneza – Produkti Më i Mirë Për Flokët, Si Ta Përdorni

në kategorine Shëndeti

Majoneza përmban të verdhën e vezës, uthull ose limon dhe vajra të cilat e ushqejnë dhe zbusin flokun. Foto: Flickr

Përkujdesja ndaj flokut është e rëndësishme, sidomos në ditët e nxehta të verës.

Ajo nis duke zgjedhur shampon, zbutësin, serumin e maskën e duhur.

Kjo e fundit nuk ka përse të jetë një produkt i shtrenjtë sepse shumë artikuj të kuzhinës ofrojnë jo vetëm mbrojtje të flokut por edhe ushqim.

Një prej këtyre produkteve është majoneza.

Vlerat e Majonezës Për Shëndetin e Flokut

Majoneza përmban të verdhën e vezës, uthull ose limon dhe vajra të cilat e ushqejnë dhe zbusin flokun.

Amino acidet tek majoneza ushqejnë, mbrojnë dhe zbusin edhe skalpin edhe majat.

Me përdorimin e shpeshtë, majoneza ka tendencën të zbusë dhe të drejtojë edhe flokun me onde ose kaçurrela.

Këtë të fundit e ndihmon dhe e përkufizon më mirë duke i dhënë paraqitjen e një floku të rregullt dhe të mirëmbajtur.

Majoneza është e rekomandueshme edhe për flokun e lyer sepse jo vetëm e mbron atë por pengon shkarkimin e ngjyrës së përdorur.

Majoneza këshillohet edhe kundër zbokthit sepse aciditeti i uthullës rual nivelin e pehashit në skalpin e kokës dhe prodhimin e yndyrës që nxit shfaqjen e zbokthit.

Si Të Përdorni Majonezën Për Shëndetin  e Flokut

Për një trajtim të shpejtë të flokut ekspertët rekomandojnë lyerjen e flokut me një filxhan çaji majonezë.

Floku duhet të jetë i lagur. Majonezën mund ta aplikoni duke nisur nga skalpi e deri në maja.

Masazhojeni kokën nga rrënjët në drejtim të majave dhe mbajeni maskën për 20 minuta.

Sipas dëshirës, kokën mund ta mbështillni me një peshqir të lagur në ujë të nxehtë.

Nxehtësia do të ndihmojë në përthithjen e ushqyesve.

Më pas lajeni flokun me një shampo të butë ushqyese që nuk ka tendencën ta përthajë atë.

Maska e majonezës duhet bërë një herë në javë.

Majonezën mund ta përzieni me  mjaltë për një maskë më gjithëpërfshirëse.

Mjafton të përzieni gjysëm filxhan çaji me majonezë me dy lugë gjelle me mjaltë dhe një lugë gjelle me uthull molle.

Maskën duhet ta aplikoni që nga rrënjët e deri në maja dhe ta mbani për 45 minuta.

Floku më pas duhet larë me një shampo pa sulfat.

 

Burimi: https://agroweb.org/

Kur Rrikthehet Vala e Të Nxehtit – Cilat Do Jenë Temperaturat Maksimale

në kategorine Shëndeti

Sipas Institutit Meteorologjik, Meteoalb, deri në mesjavë moti do të jetë i freskët dhe i karakterizuar nga rrebeshet e shiut, i cili do të përfshijë kryesisht zonat e jugut të vendit. Foto: Flickr

Java e dytë e muajit korrik dhe nisja e javës së tretë po karakterizohet nga temperatura të ulëta dhe moti i freskët.

Temperaturat pësuan një rënie të beftë prej 10 – 12 gradë celcius.

Pritet që edhe ditët në vijim të jenë të freskëta duke u karakterizuar nga një rritje e lehtë temperaturash pre 1 apo 2 gradësh ku mëngjesi dhe mbrëmja do të jenë të freskëta dhe orët e drekës apo mesditës pak më të ngrohta.

Temperatura të ulëta dhe rrebeshe shiu

Sipas Institutit Meteorologjik, Meteoalb, deri në mesjavë moti do të jetë i freskët dhe i karakterizuar nga rrebeshet e shiut, i cili do të përfshijë kryesisht zonat e jugut të vendit

“Deri në mesjave, moti mbetet i paqëndrueshëm ku vranësirat dhe shirat do të jenë të pranishme, më të theksuara në zonat Jugore – Juglindore, herë pas here në formë rrebeshi.

Që nga dita e enjte dhe në vijim pritet përmirësim i kushteve atmosferike duke sjellë motin e kthjellet dhe të nxehte” thuhet në njoftimin e Meteoalb.

Rritja e Temperaturave

Pas të enjtes së kësaj jave, temperaturat do të pësojnë rritje duke sjellë në ditët në vijim një tjetër valë të nxehti, e cila do të vijojë deri në fund të muajit korrik por edhe gjatë muajit gusht.

Temperaturat maksimale pritet të jenë nga 35 deri 37 gradë celcius. Megjithatë masat ajrore afrikane mund të nxisin një rritje edhe më të lartë temperaturash.

“Temperaturat e ajrit deri të enjten do të luhaten nga 11⁰C – 31⁰C por dita e premte dhe fundjava sjell rritje graduale të tyre duke bërë që termometri të ngjitet deri në 35⁰C” thuhet në njoftimin e Meteoalb, të cilit i referohet AgroWeb.org.

Parashikohet që edhe muaji Gusht të jetë përgjithësisht me mot të kthjellët dhe i karakterizuar nga temperatura të larta por jo ekstreme siç ishin ato të fund qershorit që shënuan një nga rekordet më të mëdha ku temperaturat shkuan deri mbi 41 gradë celcius./AgroWeb.org

Burimi: https://agroweb.org/

A Duhet Notuar Pasi Keni Ngrënë?

në kategorine Shëndeti

Një nga këshillat më të përsëritura që mbajmë mend që kur kemi mësuar notin është se nuk duhet të lahemi në ujë menjëherë pasi kemi ngrënë.

Këtyre këshillave u jemi bindur me përpikëri pa vënë në mëdyshje bazat shkencore mbi të cilat mbështeten.

Noti Pas Ushqimit, Legjendë Urbane Apo e Vërtetë?

Teoria e pritjes përpara notit në det apo liqen është se kur njeriu ushqehet, një pjesë e gjakut tërhiqet nga krahët dhe këmbët dhe shkon në sistemin tretës për të ndihmuar për tretjen.

Kësisoj në mungesë të gjakut të mjaftueshëm, këmbët dhe duart lodhen më shpejt dhe rrisin rrezikun e mbytjes në ujë.

Kjo teori është  kryesisht e gabuar për arsyet e mëposhtme.

Ekspertët pranojnë se gjatë tretjes, një pjesë e gjakut mblidhet në sistemin tretës, por sasia e gjakut të tërhequr nga gjymtyrët nuk është aq e madhe sa të rrezikojë shëndetin e njeriut apo ta çojë atë drejt mbytjes.

Sipas tyre, organizmi i njeriut është plotësisht në gjendje të kompensojë lëvizshmërinë e gjymtyrëve pas ngrënies.

Kësisoj, pretendimet e lartpërmendura janë të pabaza dhe arrijnë deri aty sa të klasifikohen një legjendë urbane.

A Duhet Të Notojmë Me Stomakun Plot?

Noti me stomakun plot nuk rekomandohet në bazat e parehatisë.

Në rastin më të keq, njeriu që noton me stomakun plot mund të ketë shtrëngime të tij gjatë notit ose të përziera.

Stomakut i duhen disa orë për tu zbrazur.

Noti dhe çdo aktivitet tjetër fizik nxit kontraktimet e stomakut.

Këto të fundit bashkë me frymëmarrjen e rënduar nxisin nxjerrjen e ushqimit nëpërmjet të vjellave.

Por nëse e keni të domosdoshme të laheni pas ushqyerjes, ekspertët këshillojnë që të kaloni disa minuta në fillim duke ndenjur në breg e më pas duke u futur në thellësi.

Ushqimet Më Të Përshtatshme Për Një Not Më Të Lehtë

Nëse noti është aktiviteti juaj kryesor gjatë verës, ekspertët këshillojnë ngrënien e ushqimeve të lehta dhe jo me shumë yndyrë.

Për shembull një panine dhe një frut janë një kombinim i lehtë për stomakun.

Rrushi, kastraveci, shalqiri, pjepri, perimet janë kryesisht të lehta dhe nuk e rëndojnë stomakun.

Pijet alkoolike dhe ato të gazuara shterojnë lëngjet në organizëm dhe nuk duhen konsumuar përpara notit./AgroWeb.org

Burimi: https://agroweb.org/

Lista me Ushqimet Më Të Mira Për Shëndetin e Syve

në kategorine Shëndeti

Një regjim i shëndetshëm ushqimor mundet të pakësojë rrezikun e sëmundjeve të syve. Foto: Flickr

Njerëzit e lidhin shëndetin e syve me plakjen e paevitueshme.

Në të vërtetë, një regjim i shëndetshëm ushqimor mundet të pakësojë rrezikun e sëmundjeve të syve.

Një studim i vitit 2001 mbi sëmundjet e syve si pasojë e moshës, zbuloi se një sërë ushqyes si: zinku, bakri, vitamina C, vitamina E dhe beta karoteni, munden të përmirësojnë shëndetin e syve me 25%.

Studimi u përditësua edhe në vitin 2013 dhe arriti në konkluzionin se acidet yndyrore omega- 3, beta karoteni, luteina dhe antioksidantë të tjerë janë thelbësorë për shëndetin e syve.

Në këtë artikull të AgroWeb.org do të mësoni për 10 ushqimet më të mira dhe të nevojshme për shëndetin e syve.

Peshku

Shumë lloje peshqish janë burime të larmishme të acideve yndyrore omega-3.  Megjithatë, peshqit më të pasur me këto acide yndyrore janë toni, salmoni, trofta, sardelet, skumbria

Shumë studime kanë zbuluar se vaji i peshkut është efikas kundër përtharjes së syve, sidomos asaj të shkaktuar nga të qëndruarit përpara kompjuterit.

Arrorët Dhe Bishtajoret

Arrorët janë gjithashtu të pasur me acide yndyrore omega-3.

Sipas të  dhënave të AgroWeb.org arrorët përmbajnë edhe shumë vitaminë E që mbron sytë nga dëmet e vazhdueshme prej moshës.

Konsumoni më shumë arra, shqeme, kikirikë dhe bishtajore si fasule, thjerëza etj.

Farat

Njësoj si arrorët dhe bishtajoret, edhe farat janë të pasura me omega-3 dhe një burim i shkëlqyer i vitaminës E.

Zgjidhni farat chia, farat e linit për të mirëmbajtur shëndetin e syve.

Agrumet

Agrumet janë shumë të pasura me vitaminë C, një antioksidant i rekomanduar kundër sëmundjeve të syve.

AgroWeb.org ju këshillon të konsumoni më shumë limonë, portokalle, qitro për të marrë sa më shumë vitaminë C.

Barishtet

Barishtet si spinaqi janë të pasura me shumë antioksidantë dhe vitaminë C.

Ato duhen konsumuar rregullisht.

Karrotat

Karrotat janë të pasura me beta karoten dhe vitaiminë A e cila luan një rol thelbësor në shikimin tuaj.

Patatja e Ëmbël

Ashtu si karrotat edhe patatja e ëmbël përmban beta karoten por edhe vitaminë E.

Panxhari

Panxhari është i pasur me zink, që luan një rol mirëmbajtës për shëndetin e syve.

Sipas të dhënave të AgroWeb.org zinku ndihmon në ruajtjen e shikimit pavarësisht moshës dhe parandalon formimin e perdes së syrit.

Vezët

Vezët janë një burim i shkëlqyer antioksidantësh që mbrojnë shikimin.

Ato përmban zink, vitaminë C dhe E.

Uji

Uji është thelbësor  për shëndetin e syve.

Duhet të pini shumë ujë që të parandaloni hidratimin dhe përtharjen e syve./AgroWeb.org

Burimi: https://agroweb.org/

Ushqimet Më të Pasura me Kolagjen për Rininë e Lëkurës dhe Organizmit

në kategorine Shëndeti

Rinia e përjetshme mund të nxitet edhe me anë të ushqimeve të mira dhe të shëndetshme. Foto: Flickr

Siç dihet ushqimet dhe dieta luajnë një rol shumë të rëndësishëm si brenda ashtu edhe jashtë trupit.

Rinia e përjetshme mund të nxitet edhe me anë të ushqimeve të mira dhe të shëndetshme.

Kolagjeni është proteina kryesore që rregullon strukturën e lëkurës duke e mbajtur atë gjithnjë të shëndetshme.

Kjo proteinë ndahet në disa tipe të ndryshme të cilat fillojnë e humbin vetinë e tyre teksa mosha kalon.

Për  ta ndihmuar trupin tuaj ta riprodhojë sa më shumë këtë proteinë dhe për një kohë sa më të gjatë, disa ushqime do t’ju vijnë në ndihmë.

Në këtë artikull AgroWeb.org ju tregon një listë me ushqimet më të pasura me kolagjen.

Lëngu i kockave

Procesi i zierjes së kockave dhe përdorimi i lëngut të tyre në ushqime apo supa të ndryshme për t’ju dhënë shije është shumë i përdorshëm në kuzhinë.

Lajmi i mirë është që pikërisht ky lëng ndihmon trupin tuaj të riprodhojë sa më shumë kolagjen.

Kjo ndodh sepse kockat janë të pasura më kalcium, magnez, fosfor, kolagjen dhe amino acide të cilat janë të mrekullueshme për trupin.

Mishi i pulës

Mishi i preferuar i të gjithëve, mishi i pulës ndër shumë vlera që i dhuron trupit është i pasur me shumë kolagjen.

Është një nga trajtimet më të mira dhe natyrale që mund t’i dhuroni fytyrës tuaj në mënyrë që të qëndrojë gjithnjë e re.

Studiuesit thonë se mishi i bardhë i pulës ndihmon edhe në rigjenerimin e kockave kundër sëmundjeve si artriti.

Të bardhat e vezëve

Të bardhat e vezëve megjithëse nuk kanë në përbërje material lidhës si mishi, janë të pasura me një amino acid të rëndësishëm që quhet prolinë.

Ky amino acid ndihmon prodhimin e mirë të kolagjenit në trup për një kohë të gjatë.

Agrumet

Kryefjala e të gjithë agrumeve pa dyshim është se janë të pasura me vitaminë C.

Kjo vitaminë luan një rol kryesor në prodhimin e kolagjenit, ndaj mundohuni të fusni në dietën tuaj sa më shumë limonë, portokalle apo qitro.

Hudhra

Përveç shijes së mirë që hudhra i dhuron ushqimeve tuaja, ndihmon shumë edhe lëkurën.

Kjo jo sepse funksionon si antibiotik, por sepse është e pasur me sulfur që parandalon shkatërrimin e kolagjenit.

Gjithsesi nuk është e nevojshme të konsumoni një sasi të madhe, mjafton ta bëni pjesë të dietës tuaj të përditshme edhe në sasi të vogla.

Domatet

Një tjetër burim i mirë i vitaminës C janë edhe domatet e freskëta.

Përveç kësaj, një domate mesatare në përbërjen e saj ka rreth 30% kolagjen.

Ndaj nëse konsumoni dy të tilla në ditë do të merrni një dozë të madhe të proteinës së rinisë.

Perimet jeshile

Spinaqi, lakra, kale apo sallate jeshile janë burime antioksidantësh siç është edhe klorofili.

Sipas ekspertëve pikërisht klorofili ndihmon në prodhimin e kolagjenit në trup në sasi të mëdha me kalimin e moshës.

Ndaj mundohuni të përfshini në dietën tuaj të përditshme shumë nga këto perime jeshile për të përfituar një mori vlerash për organizmin./AgroWeb.org

Burimi: https://agroweb.org/

Patate të Buta me Qepë në Tigan – Receta e Lehtë me Shije të Mrekullueshme

në kategorine Shëndeti

Të pasura me kalium ndihmojnë në formimin dhe ruajtjen e kockave të forta përgjatë gjithë jetës. Foto: Flickr

Një ndër perimet më të njohura dhe të përdorura në kuzhinën shqiptare pa dyshim që është patatja.

Kombinimet e recetat me patate janë të shumëllojshme dhe karakterizohen nga shija e mirë dhe e veçantë.

Të pasura me kalium ndihmojnë në formimin dhe ruajtjen e kockave të forta përgjatë gjithë jetës.

Prandaj ky superushqim, përveçse shumë i shijshëm është edhe një alternativë e mirë për të shoqëruar vaktet tuaja shëndetshëm.

Në recetën e sotme AgroWeb.org ju tregon se si t’i përgatisni fare lehtë patatet me qepë në tigan me një shije të mrekullueshme.

Do t’ju duhen vetëm katër përbërës dhe do të keni një vakt të plotë në tavolinat tuaja në çdo kohë.

Ndiqeni më poshtë mënyrën e saktë se si ta përgatisni dhe shijoni në pak minuta bashkë me familjen këtë recetë.

Përbërësit

900 gr patate të vogla

250 gr qepë të kuqe

60 ml vaj ulliri

kripë

Përgatitja

Për të nisur këtë recetë AgroWeb.org ju këshillon të qëroni dhe lani fillimisht të gjitha patatet.

Më pas pritini ato në feta të holla rrethore me trashësi deri në 3 mm dhe të njëjtën gje bëni edhe me qepët.

Ndërkohë vendosni një tigan të thellë në zjarr duke hedhur vajin e ullirit dhe lëreni të ngrohet.

Shtoni më pas të gjithë rrathët e patateve tek vaji i nxehtë.

AgroWeb.org ju këshillon të bëni kujdes, t’i shtroni ato me kujdes sipër njëra tjetrës duke i hedhur edhe pak kripë.

Mbulojeni tiganin me një kapak hermetik dhe lërini patatet të gatuhen për 8 minuta pa i trazuar.

Pasi të kenë kaluar minutat e paracaktuara, hiqni kapakun dhe shtoni sipër rrathëve të patateve edhe qepët.

Mbulojeni sërish tiganin me kapak dhe lërini patatet dhe qepët të gatuhen për 20 minuta të tjera.

Në këtë pikë mjafton ta lëvizni disa herë në vendi tiganin në mënyrë që patatet të mos ngjiten në fund, por pa i përzier ato.

Pasi minutat të kenë kaluar, hiqni kapakun dhe lëreni tiganin në zjarr të mesëm të ziejë edhe për 15 minuta të tjera.

Përzieni me kujdes me një lugë druri patatet tuaja në mënyrë që ato të gatuhen nga të gjitha anët.

Kur të shikoni që janë gati dhe janë zbutur mjaftueshëm, hiqini me kujdes nga tiganin dhe shtrojini në një pjatë.

AgroWeb.org ju këshillon të mos i përzieni shumë, apo ta prishni formën e tyre gjatë procesit të gatimit.

Sipas dëshirës mund të shtoni edhe pak piper të zi dhe ta konsumoni të ngrohtë këtë pjatë./AgroWeb.org

Burimi: https://agroweb.org/

Çfarë Ndodh Në Organizëm Nëse Konsumoni Shumë Fiq

në kategorine Shëndeti

Fiqtë janë një burim i mirë fibrash dhe rekomandohen për të zgjidhur shumë probleme në organizëm. Foto: Flickr

Fiqtë janë ndër frutat më të veçanta dhe të preferuara të verës.

Gjenden shumë pak në treg vetëm në fillim dhe në fund të kësaj stine.

Kjo i bën ata shumë të dëshirueshëm për këdo dhe gjatë kohës kur piqen, konsumohen çdo ditë.

Megjithëse në dukje kjo nuk duket si një zgjedhje e keqe, pasi fiku është i pasur në vitamina dhe minerale, konsumimi i tepërt i tyre mund të sjellë disa komplikime në organizëm.

Në këtë artikull AgroWeb.org ju rendit disa nga efektet anësore negative më të zakonshme që ky frut mund t’ju shkaktojë.

Më poshtë gjeni të listuarar të gjitha efektet negative që mund të shkaktojë konsumimi i tepërt i tyre.

Efektet në stomak

Fiqtë janë një burim i mirë fibrash dhe rekomandohen për të zgjidhur shumë probleme në organizëm.

Duke filluar që nga konstipacioni deri tek mbipesha.

Gjithësesi pavarsisht të mirave që i dhurojnë organizmit, frutat e ëmbla të verës mund të jenë agresivë ndaj stomakut tuaj.

Kjo ndodh pikërisht sepse përmbajnë shumë fibra, të cilat interferojnë në mirëfunskionimin e organizmit.

Duke ju shaktuar rëndëse dhe dhimbje të stomakut.

Nëse ndjeni dhimbje stomaku pasi keni ngrënë fiq, mjafton të pini disa gota me ujë të ftohtë për t’a qetësuar atë.

Shkakton fryrje

Dhimbja e stomakut nuk është i vetmi problem që shkakton konsumimi i tepërt i fiqve.

Ky frut mund të shkaktojë edhe një sërë problemesh të sistemit tretës, siç janë fryrjet e barkut apo gazrat.

Mënyra më ë mirë për të shpëtur nga ky problem është të konsumoni një sasi të limituar fiqsh deri në 2-3 në ditë.

Gjithnjë mos harroni të pini shumë ujë të ftohtë, në mënyrë që të qetësoni çdo efekt që ato mund t’ju japin.

Efektet në lëkurë

Fiqtë janë një ndër frutat më të mira për të kuruar shumë sëmundje kronike të lëkurës.

Kjo pasi përmbajnë sasi të madhe antioksidantësh të cilët frenojnë radikalet e lira.

Për rrjedhojë mbajnë rininë dhe shëndetin e lëkurës për vite me rradhë.

Gjithësesi konsumimi i tepërt i tyre mund t’a bëjë lëkurën tuaj më të ndjeshme, e sidomos ndaj diellit dhe rrezeve të dëmshme ultra violet.

Duke e bërë lëkurën më të ndjeshme dhe më delikate ndaj diellit, ajo do të ketë tendencën të rrudhet, njolloset dhe plaket më shpejt.

Prandaj nëse konsumoni shumë fiq kujdesuni të mbroni sa më shumë nga dielli lëkurën tuaj.

Dëmton sistemin tretës dhe mëlçinë

Një ndër efektet më madhore anësore të fiqve nis nga sistemi tretës.

Kjo pasi duke qënë të pasur me kokrriza të vogla në brendësi të tyre, janë të vështirë për t’u tretur dhe larguar nga trupi.

Këto fara mund të jenë të dëmshme edhe për mëlçinë nëse konsumohen në sasi të mëdha.

Ndikimi në kocka

Konsumimi i tepërt i fiqve ka një ndikim negative edhe në kocka për shkak të okslataeve që janë prezente në këtë frut.

Oksalatet janë një lloj kripe që redukton kalciumi në trup, duke dobësuar kështu edhe kockat.

Fiqtë nuk rekomandohet të konsumohen nga personat që vuajnë nga sëmundje të kockave si osteoartriti, apo artriti.

Gjithashtu fiqtë janë të dëmshëm për personat që vuajnë nga veshkat, gratë shtatëzanë apo lehonat.

Për shkak të disa mineraleve që përmbajnë të cilat mund të kthehen në një problem për organizmin.

Megjithëse çdo organizëm regaon ndryshe ndaj ushqimeve të ndryshme, mundohuni të mos e teproni me sasinë e fiqve që do të konsumoni këtë verë./AgroWeb.org

Burimi: https://agroweb.org/

Shtatë Gabimet Që Bëni Kur Skuqni Ushqimet – Çfarë Duhet Të Shmangni

në kategorine Shëndeti

Ato përdorin një përbërës që pavarësisht se duket i pazakontë bën që petullat gjatë skuqjes të mos thithin vaj e të jenë tërësisht të shijshme e të buta. Foto: Flickr

Kur përgatisni receta të cilat kërkojnë skuqje, ka disa sekrete të cilat duhet t’i dini për një gatim sa më të shëndetshëm.

Nga vaji i duhur e deri tek temperature e saktë e vajit, të gjitha këto truke janë të rëndësishme në skuqjen e gjithçkaje.

AgroWeb.org është këtu për t’ju ndihmuar duke ju treguar të gjitha metodat e duhura.

Skuqja Me Temperaturë Shumë Të Lartë

Kur duam të përgatisim petulla, ndodh që temperatura e vajit është shumë e lartë dhe brumi skuqet shumë shpejt jashtë ndërkohë që brenda mbetet i pabërë.

Dhe kështu i gjithë mundi duket sikur ka shkuar më kot.

Ajo që duhet të bëni është që të hidhni shumë pak brumë dhe të shihni sa shpejt skuqet.

Diçka tjetër që duhet të tregoni kujdes, por dhe që ju tregon e zjarri është shumë i lartë, është kur vaji fillon të lëshojë avuj.

Këto avuj nuk janë asgjë tjetër përveçse një lajmërim që vaji ka filluar të digjet.

Nëse diçka e tillë ndodh, AgroWeb.org ju sugjeron që ta ndërroni vajin dhe ta nisni nga e para.

Vaji Ka Temperaturë Të Ulët

Kini kujdes që temperature e vajit të jetë e duhura, pasi edhe kur ajo është më e ulët ushqimet nuk dalin ashtu siç duhet.

Mund t’ju ketë ndodhur që provoni të përgatisni vezë të skuqur dhe ajo ju ka kërkuar më shumë kohë se zakonisht.

Kjo ndodh pasi vaji ka qenë në temperaturë më të ulët.

Gjithçka që duhet të bëni është të tregoni pak më shumë durim, ose të ngrini lehtë flakën e zjarrit.

Po Përdorni Vajin e Gabuar

Vaji i ullirit për të gjitha vlerat shëndetësore që ka, nuk është i duhuri për skuqje.

Gjithçka lidhet me faktin që ai ka një temperaturë të ulët djegieje.

Vajrat si ai i lule diellit apo i misrit janë më të përshtatshëm për recetat që kanë nevojë për skuqje.

Jeni Duke Skuqur Shumë Gjëra Njëherësh

Sekreti i skuqjes së mirë, është që të mos vendosni shumë produkte në tigan. Mund t’ju ketë ndodhur me patatet, kur keni hedhur më shumë seç mban tigani për t’i bërë më shpejtë.

Por çdo gjë ka nevojë për hapësirën e duhur për t’u përgatitur siç duhet. Prandaj më mirë që të hidhni pak e nga pak, sesa të përfundoni me receta të gatuara keq.

I Keni Prerë Perimet Apo Mishin Në Copa Të Mëdha

Ka një arsye përse recetat bëjnë një diferencim mes prerjes, grirjes apo bluarjes.

Madhësia e perimeve dhe mishit që hidhni në tigan për t’i skuqur është diçka shumë e rëndësishme.

Nëse i prisni në copa të vogla, ju do të shkurtoni kohën e përgatitjes dhe perimet apo mishi do të skuqen plotësisht.

Nuk i Kombinoni me Miell apo Bukë të Thekur

Nëse doni që recetat tuaja të jenë të shëndetshme, AgroWeb.org ju këshillon që të përdorni miell apo bukë të thekur të thërrmuar.

Nëse keni perime si patëllxhanët apo kungujt para se t’i skuqni thajini me letër kuzhine që t’i largoni ujin e tepërt.

Më pas spërkatini me pak miell dhe vazhdoni me skuqjen. Do të shihni që perimet nuk do të thithin aq shumë vaj si më parë.

Ndërsa kur keni për të përgatitur bukë me vezë apo mish pule, përdorni bukë të thekur të thërrmuar.

Po Përdorni Vaj Të Vjetër

Nëse më parë e keni ruajtur vajin pasi keni skuqur patatet, specat apo petullat, me mendimin se do ju duhet përsëri, tanimë mos e bëni më.

Kur ju përdorni vaj, me të cilin keni skuqur më parë, ushqimet tuaja do të dalin më të yndryshme dhe aspak të shëndetshme.

Shija do të prishet dhe mund të rrezikoni edhe që vaji të digjet.

Prandaj AgroËeb.org ju sugjeron që sa herë që ju duhet të skuqni përdorni gjithnjë vaj të ri./AgroWeb.org

Burimi: https://agroweb.org/

Zbuloni Të Gjitha Llojet e Pjeprit – Vlerat dhe Përfitimet Për Shëndetin

në kategorine Shëndeti

Ky frut i ëmbël parandalon plakjen e parakohshme të organizmit. Foto: Flickr

Prodhimi vendas me pjepër ka dalë në treg. Të freskët dhe plot

Pjepri bën pjesë në kategorinë e frutave më tepër mirëbërëse për organizmin e njeriut.

Ky frut i ëmbël ofron ul stresin dhe mërzitjen, madje lufton të nxehtin e stinës, si edhe parandalon plakjen e parakohshme të organizmit.

Pjepri është i pasur me hekur, kalçium, fosfor dhe me sidomos me Vitamina A dhe C të domosdoshme për organizmin.

Fruti cilësohet si një nga frutat më të vyer për të shmangur problemet me veshkat, madje përmirëson shikimin dhe ofron vlera për kockat dhe dhëmbët.

Por pjepri gjithashtu ofron përfitime edhe në mbrojtjen e shëndetit të zemrës, falë adenosinës, një substance natyrale që ndihmon qarkullimin e mirë të gjakut dhe parandalon infarktet.

Pjepri rekomandohet edhe për ato që vuajnë nga melçia e zezë dhe nga anemia.

Sipërfaqe të konsiderueshme me pjepër mbillen në zonën e Ulët dhe Bregdetare të Shqipërisë. Për nga shija dhe aroma, frutat e pjeprit shqiptar cilësohen si nga më të mirët.

Në vëndin tonë, pjepri ka kushte shumë të përshtatshme për kultivimin e tij në fushë dhe në mjedise të mbrojtura.

Për nga klasifikimi agronomik, sipas të dhënave të AgroWeb.org, në grupin e pjeprave të kultivuar janë ato të grupit Cucumis Melo, varietet Vulgaris, të cilët klasifikohen në:

Pjepër Kantalupo

Me foma të rrumbullakëta, të vegjël, ose të shtypur në dy polet, me brinjë pak të dukshëm, me aromë të ngjashme si të ananasit.

Ato janë lloje që në përgjithësi nuk durojnë magazinimin dhe transportet e gjata. Në këtë grupim përfshihen grupi i kultivarëve verore si: Pjepri i Goranxisë; Portokallja, etj.

Pjepër me Fijëzim

Kanë fruta me formë të rrumbullakët dhe pak të zgjatur pa brinjëzime të theksuara. Lekura është e butë dhe me një rrjetë e hollë që në të shumten e rasteve është pak e dukshme.

Nuk durojnë magazinimin dhe transportet e gjata. Në këtë grup bëjnë pjesë llojet e qarrseve si: Qarrësi i Tiranës, Qarrësi i Divjakës, Qarrësi i Kallmit, Qarrësi i Luzit, Qarrësi i Goranxisë, etj.

Pjepër të Lëmuar ose Dimërorë

Ato karakterizohen me fruta në formë të zgjatur dhe të lëmuar, me tendenca brinjëzimi, por shumë pak të dukshme. Pothuajse u mungon rrjetëzimi. janë më pak aromatike se llojet e tjera, por tuli është më i ëmbël.

I durojnë më shumë ruajtjen dhe magazinimin e gjatë, si dhe transportet e gjata, prandaj quhen dhe dimërore. Në grupin e kultivarëve dimërore janë: Mjaltësi (frut madh), Vesa e mjaltit, Valencia, Kallmi, Voden i Bardhë.

Por nëse është produkt vendas dhe cilësor, çdo lloj pjepri është mirëbërës për shëndetin falë përfitimeve magjike që ofron ky frut plot ëmbëlsi./AgroWeb.org

Burimi: https://agroweb.org/

Sa Shpesh Duhet Të Hani Nëse Dëshironi Të Humbisni Në Peshë

në kategorine Shëndeti

Rënia nga pesha është në varësi të shpenzimit ditor të energjive. Foto: Flickr

Studimet kanë treguar se ndarja e ushqyerjes në tre vakte nuk është një term shumë i vjetëruar nëse misioni juaj është që të humbisni në peshë.

Sipas tyre, pretendimet se riorganizimi i vakteve nga 3 në 6 më të vogla gjatë ditës shkakton obezitet, ndonëse ndarja e vakteve është e gjitha në varësi të organizmit të individit.

Plani I Ushqyerjes Për Rënien Nga Pesha Duhet Të Jetë Realist

Rënia nga pesha është e arritshme kur njeriu bën një plan ushqimor që është realist dhe që realizohet në bazë të stilit të jetesës dhe nevojave të trupit.

Nëse ju punoni 12 orë në ditë, ngrënia çdo dy orë nuk është aspak realiste.

Rënia nga pesha është në varësi të shpenzimit ditor të energjive.

Nëse ju merrni më pak kalori, trupi do të përdorë depozitat dhjamore dhe rrjedhimisht ju do të humbisni në peshë.

Planifikimi i vakteve ushqimore me synim rënien nga pesha duhet bërë duke u bazuar në sasinë e saktë të djegies ditore të kalorive.

Zbulimi i Arsyeve Përse Keni Shtuar Në Peshë Është i Rëndësishëm

Përpara ndërmarrjes së çdo iniciative për rënien nga pesha, ekspertët nënvizojnë analizimin e faktorëve që nxitën mbipeshën në trupin tuaj.

Stresi, stili i jetesës, mungesa e aktivitetit fizik janë disa syresh.

Për fat të keq, shumë prej njerëzve që duan të humbasin kilogramët e tepërt, fokusohen tek ajo që duhet të hanë dhe jo tek mënyra sesi ushqehen.

Këtu përfshihet edhe ushqyerja e pavëmendshme me telefon në dorë ose me sytë tek televizori.

Kjo mënyrë nxit shëndoshjen dhe duhet mbajtur nën kontroll.

Dallimi Mes Etjes Dhe Urisë

Një nga aspektet e shtimit në peshë është fakti se njerëzit ngatërrojnë etjen me urinë, sidomos në ditët e nxehta të verës.

Një ngatërresë e tillë çon në shëndoshjen e njeriut por edhe në dehidratim të rrezikshëm.

Ekspertët thonë se pirja e një gote me ujë në fillim të çdo vakti ndihmon në ushqyerjen e vëmendshme dhe në rënien nga pesha./AgroWeb.org

Burimi: https://agroweb.org/

Si të Përgatisni Biskota të Shkrifëta me Tre Përbërës

në kategorine Shëndeti

Sidomos ato të shkrifëtat, të cilat janë edhe më të kërkuarat për të kënaqur nepsin. Foto: Flickr

Rastet kur ju duhet të gatuani një ëmbëlsirë të shijshme e të shpejtë me siguri janë të shumta.

Shija e biskotave të ngrohta, të sapo dala nga furra është gjithnjë e preferuar dhe e dashur për të gjithë.

Sidomos ato të shkrifëtat, të cilat janë edhe më të kërkuarat për të kënaqur nepsin.

Në këtë recetë AgroWeb.org ju tregon një mënyrë fare të lehtë e të shpejtë të përgatitjes së tyre.

Do t’ju duhen vetëm tre përbërës dhe do të përfitoni shijen e mrekullueshme të biskotave të vërteta.

Ndiqni më poshtë hap pas hapi se si të realizoni fare lehtë ëmbëlsirën më të re dhe të lehtë nga AgroWeb.org.

Përbërësit

250 gr miell

220 gr gjalpë pa kripë

100 gr sheqer

Përgatitja

Për të nisur me përgatitjen e kësaj recete AgroWeb.org ju këshillon të nisni me përgatitjen e gjalpit, të cilin duhet ta lini të zbutet pak në temperaturë ambienti.

Më pas ndizni furrën paraprakisht në temperaturën 170 gradë dhe vazhdoni me përgatitjen e biskotave.

Në një enë të thellë hidhni gjalpin, sheqerin dhe përzjejini me anë të një rrahësi elektrik.

Trazojini derisa të keni përfituar një masë të trashë dhe kompakte dhe derisa i gjithë sheqeri të jetë shkrirë.

Më pas shtoni pak nga pak edhe miellin, duke bërë kujdes që të mos formohen kokrriza gjatë procesit.

Kur të jetë formuar një masë kompakte brumi hidheni atë në një tavë katrore rreth 22 cm.

Tava duhet të jetë e lyer me pak vaj ose gjalpë në mënyrë që brumi i biskotave të mos ngjitet.

Përhapeni mirë brumin në të gjithë sipërfaqen e tavës duke e shtypur lehtë me duar.

Bëni disa vijëzime sipër brumit me pirun dhe futeni menjëherë në furrë për rreth 30-35 minuta.

Lëreni brumin e biskotave të piqet derisa të ketë marrë ngjyrë të artë dhe më pas nxirreni nga furra.

Teksa brumi është ende i ngrohtë, prisni në katrorë të vegjël biskotat tuaja dhe lërini të ftohen në temperaturë ambienti.

Sipas dëshirës mund t’i sperkatni me pak sheqer pluhur sipër./AgroWeb.org

Burimi: https://agroweb.org/

Fruti Më i Mirë i Verës – Si të Përdorni Manaferrat Për Rënien Nga Pesha

në kategorine Shëndeti

Ekspertët rekomandojnë që të konsumoni më shumë fruta pylli dhe veçanërisht manaferra gjatë stinës së verës. Foto: Flickr

Manaferrat janë ndër frutat më të mira që mund të gjejmë tani në treg.

Kur kanë ngjyrë të errët kjo tregon se manaferrat kanë më shumë antioksidantë të cilat na ndihmojnë për të mposhtur plakjen, kancerin dhe sëmundje të tjera.

Ky frut i egër është i pasur me vitamina A, E, K dhe B, fibër, antioksidantë dhe flavonoidë që garantojnë një shëndet të mirë.

Një filxhan çaji me manaferra ofron 8 gramë fibër dhe më shumë se çerekun e nevojës ditore për vitaminë C dhe K.

Manaferrat i bëjnë mirë lëkurës, trurit dhe sistemit tretës.

Ato janë ndër frutat më të rekomanduara nga dietologët për rënien nga pesha.

Manaferra Plot Me Antioksidantë Dhe Fibër Për Rënien Nga Pesha

Një studim i Universitetit të Floridës zbuloi se njerëzit që konsumojnë shumë fruta të pasura me antioksidantë kanë një peshë më të shëndetshme.

Antioksidantët tek manaferrat aktivizojnë gjenet që janë përgjegjëse për djegien e yndyrave.

Për më tepër, polifenolët tek manaferrat kanë aftësinë të pengojnë formimin e depozitave dhjamore në organizëm.

Sipas studiuesve, fibra që ndodhet tek manaferrat ndihmon në normalizimin e lëvizjes së zorrëve, ul kolesterolin, mirëmban nivelin e sheqerit në gjak dhe ndihmon në arritjen e një peshe ideale të shëndetshme.

Fibra ngadalëson tretjen dhe ju mban të ngopur për shumë gjatë.

Duke qenë se manaferrat ofrojnë shumë fibër dhe shumë pak kalori, ato konsiderohen si një frut perfekt për ata që duan të humbasin në peshë.

Ekspertët rekomandojnë që të konsumoni më shumë fruta pylli dhe veçanërisht manaferra gjatë stinës së verës.

Ato mund t’i hani veçmas ose t’i përfshini në sallata e lëngje të ndryshme të kombinuara me perime të cilat mund t’i pini rregullisht.

Konsumi i frutave të pyllit është një mënyrë shumë e mirë për tu kujdesur për peshën në verë, megjithatë një rënie e shëndetshme prej peshës mund të arrihet duke treguar kujdes me ushqimin dhe kryer shumë aktivitet fizik. /AgroWeb.org

Burimi: https://agroweb.org/

Nga Truri Tek Veshkat – Çfarë i Shkakton i Nxehti Përvëlues Organizmit

në kategorine Shëndeti

Gjithashtu i nxehti ndikon shumë keq edhe tek personat që vuajnë nga sëmundjet kardiovaskulare. Foto: Flickr

Me rritjen e temperaturave, kujdesi ndaj shëndetit dhe nevoja për të qëndruar sa më të freskët janë gjithnjë e më urgjente.

Në këtë periudhë të vitit rekomandimet e mjekëve janë të qëndroni larg të nxehtit përvëlues të verës.

E teksa termometri shënon rritje dita ditës duke kaluar 35 gradë celsius, përveç djersitjes trupi mund të vuajë edhe nga disa simptoma të tjera.

Në këtë artikull AgroWeb.org ju tregon se çfarë sëmundjesh mund të shkaktojnë temperaturat e larta.

Cilat Janë Sëmundjet Që Shkakton i Nxehti

Sëmundjet e shkaktuara nga i nxehti shfaqen kur trupi nuk është në gjendje të kryejë procesin e vetë-ftohjes.

Zakonisht trupi i njeriut ftohet me anë të djersitjes dhe qarkullimit të gjakut.

Gjithsesi kur temperaturat janë shumë të larta as ky proces nuk është i mjaftueshëm.

Kështu trupi mund të zhvillojë gjendje të ndryshme të cilat kthehen në sëmundje.

Këtu përmendim që nga djegiet e lëkurës deri tek hipertermia apo siç quhen ndryshe goditjet nga i nxehti.

Nëse me rritjen e temperaturave keni vënë re se ju dhembin muskujt apo keni kriza të vazhdueshme të gjymtyrëve, arsyeja mund të jetë vapa e madhe.

Gjithashtu i nxehti ndikon shumë keq edhe tek personat që vuajnë nga sëmundjet kardiovaskulare.

Pasi  vështirësojnë qarkullimin e gjakut duke e ngadalësuar apo përshpejtuar atë.

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetit të cilës i referohet AgroWeb.org, temperaturat e larta mund të bëhen shkak për përkeqësimin e sëmundjeve të veshkave, trurit dhe atyre të frymëmarrjes.

Ndikimi i temperaturave në shëndet mund të jetë vdekjeprurës, sidomos nëse vuani nga sëmundje kronike.

Pasi i nxehti ka tendencë të bllokojë dhe ngadalësojë shumë procese normale të organizmit, duke u kthyer në një rrezik për jetën.

Kush Janë Më të Rrezikuarit

Ekspertët thonë se çdo njeri mund të jetë i rrezikuar nga sëmundjet e mësipërme nëse ekspozimi në diell është shumë i madh.

Gjithsesi më delikatë gjatë verës ndaj këtyre problemeve janë një grup i caktuar njerëzish.

Të moshuarit, kryesisht sipër 65 vjeç nuk këshillohet të qëndrojë jashtë gjatë ditëve të nxehta.

Të porsalindurit, lehonat dhe gratë shtatzënë gjithashtu janë të rrezikuar nga temperaturat e larta të verës.

Mjekët theksojë se personat që vuajnë nga sëmundje kronike ku futen ato kardiovaskulare, diabeti apo sëmundjet e frymëmarrjes për shkak se gjatë kësaj kohe marrin medikamente të forta janë gjithashtu një grup në rrezik.

Çfarë të Bëni Nëse Sëmureni Nga i Nxehti

Ndihma e parë që mund t’i jepni vetes dhe të tjerëve në këtë rast është të lëvizni në një vend më të freskët dhe të errët.

Përpiquni të ftohni kyçet e gjymtyrëve dhe të konsumoni ujë të freskët.

Në këtë mënyrë trupi do të rregullojë temperaturën e brendshme të tij.

Nëse jeni në shtëpi mjekët këshillojnë që të bëni një dush me ujë të freskët.

Evitoni daljen nga shtëpia gjatë orëve kur dielli është shumë i nxehtë dhe evitoni pijet alkoolike apo kafen.

Është e rëndësishme që të jeni të kujdesshëm me simptomat, nëse ndjeni se po përkeqësohen njoftoni menjëherë një mjek./AgroWeb.org

Burimi: https://agroweb.org/

Qofte Speciale Pa Mish – Të Shpejta, Të Lehta Plot Shije

në kategorine Shëndeti

Ndaj dhe, një recetë tjetër fantastike, e shijshme, e mbi të gjitha e shëndetshme janë qoftet e shtëpisë me perime. Foto: Flickr

Kuzhina shqiptare është fantastike në larminë e gatimeve të saj.

Të kripura apo të ëmbla, çdo recetë tradicionale shqiptare ka magjinë e saj përsa i përket shijes, e sigurisht edhe vlerave shëndetsore.

Dikur, amvisat e gatuanin këtë recetë fantastike në raste të veçanta festash apo drekash e darkash me miq për të mikpritur e kënaqur sa më shumë shijen e tyre.

Sigurisht që mënyra më popullore e përgatitjes së tyre janë qoftet me mish grirë, por fantazia e amvisave në kuzhinë nuk ka kufij.

Ndaj dhe, një recetë tjetër fantastike, e shijshme, e mbi të gjitha e shëndetshme janë qoftet e shtëpisë me perime.

Më poshtë AgroWeb.org ju sugjeron një recetë, e cila përgatitet krejt të lehtë në shtëpi.

Qoftet e Shtëpisë në Kuzhinën tuaj

Përbërësit

4 kokrra patate

2 karrota

3 kunguj të njomë

4 kokrra vezë

100gr djathë kaçkavall i grirë

Majdanoz dhe nenexhik

Vaj ulliri

Kripë dhe piper

Një filxhan çaji thërrime buke (të thekura dhe të grira në rende)

Disa degëza lule lakre (nëse preferoni edhe degëza brokoli)

Disa thelpinj hudhre

Një kokër qepë

Përgatitja krejt lehtë

AgroWeb.org ju udhëzon të pastroni mirë të gjitha perimet, dhe vendosi në një enë me ujë të përvëluar.

Lërini aty për gjysmë ore.

Grini majdanozin, nenexhikun, hudhrat dhe qepën shumë hollë.

Gjysmë ore më pas nxirrni perimet nga uji i përvëluar dhe kur të ftohen shtypini në rende që të gjitha.

Pasi t’i keni grirë, sigurohuni që përmes një letre kuzhine të thani të gjitha lëngjet e perimeve të grira.

Në vijim, të gjitha perimet e grira dhe të thara nga lëngjet, qepët, hudhrat dhe erzat e grira, bashkë me kripën dhe thërrimet e bukës i hedhim në një tas ose enë të madhe.

Rrahim mirë vezët dhe i hedhim në masën e perimeve dhe përbërësve të tjerë.

Në fund shtojmë djathin kaçkavall të grirë, kripën dhe piperin dhe i përzjejmë mirë derisa të bëhet një masë kompakte.

Brumin e formuar e ndajmë toptha të vegjël dhe përgatitemi për skuqjen e qofteve.

Në këtë kohë ngrohim furrën e sobës ndërsa vendosim një tigan në zjarr dhe hedhim pesë lugë vaj ulliri.

Kur vaji i ullirit të jetë nxehur nisim skuqjen e qofteve nga të dyja anët.

Kujdes! Skuqja nuk duhet të jetë e fortë pasi pjekja përfundimtare e qofteve do të  bëhet në furrë. Sipas preferencës, qoftet mund t’i lyejmë nga të gjitha anët me pak miell para se ti hedhim në tigan për skuqje.

Pasi i kemi skuqur pak të gjitha, i heqim nga tigani dhe i shtrojmë në një tavë. I fusim në furrën e nxehtë dhe i pjekim përreth 15 minuta.

Qoftet e shtëpisë shërbehen të ngrohta dhe janë shoqëruese të shkëlyera të supave të ndryshme./AgroWeb.org

Burimi: https://agroweb.org/

Mënyrat e Shpejta Si të Përdorni Mjaltin për Flokë dhe Lëkurë të Butë

në kategorine Shëndeti

Nëse digjeni lageni zonën me ujë të ftohtë për disa minuta dhe më pas aplikoni mjaltin. Foto: Flickr

Një nga thesaret e natyrës është padyshim nektari që mbledhin bletët.

Një blete i duhet të vizitojë rreth 2 milion lule për të prodhuar vetëm 450 gr mjaltë.

Konsiderohet si ëmbëlsuesi më i mirë dhe më i shijshëm, ndaj përdoret gjerësisht në gatime.

Përtej shijes së mirë, mjalti është një burim vlerash, vitaminash dhe antioksidantësh.

Këto vlera janë të jashtëzakonshme si për organizmin ashtu edhe si kurë e mirë për pamjen e jashtme.

Ndaj në këtë artikull AgroWeb.org ju tregon pesë mënyra se si ta përdorni atë për flokë dhe lëkurë të butë.

Për fytyrën

Duke qenë një hidratues shumë i mirë, mjalti bën mrekulli në lëkurën delikate të fytyrës.

Shumë i përdorshëm në thuajse çdo produkt kozmetike të fytyrës apo trupit.

Funksionon si një trajtim ideal për pastrimin dhe mbylljen  e poreve të fytyrës.

Mjafton ta aplikoni atë në fytyrë dhe ta masazhoni me lëvizje rrethore për 20-30 minuta.

Pasi të jeni qetësuar dhe ta ndjeni fytyrën më të freskët e të çlodhur shpëlajeni me ujë të vakët.

Kundër të djegurave në lëkurë

Nëse aksidentalisht digjni ndonjë pjesë të trupit, mjalti do të jetë kura më e mirë për të shëruar lëkurën tuaj.

Kur mjalti aplikohet menjëherë në fytyrë bllokon radikalet e lira, duke ulur rrezikun e krijimit të shenjave që mbeten pas djegies.

Nëse digjeni lageni zonën me ujë të ftohtë për disa minuta dhe më pas aplikoni mjaltin.

Kjo do ta mbajë lëkurën tuaj sterile dhe të butë për një kohë të gjatë.

Kundër shenjave

Mjalti është një ndër mënyrat më natyrale dhe të shpejta për të zbardhur lëkurën dhe zhdukur shenjat.

Nëse aplikoni në mënyrë të vazhdueshme pak mjaltë tek zonat ku keni shenja qofshin këto të reja apo të vjetra.

Vetitë e tij antiinflamatore do ta rigjenerojnë lëkurën tuaj duke e bërë të ndihet si e re.

Kundër zbokthit

Nëse doni të qetësoni një herë e mirë skalpin e kokës tuaj dhe të shpëtoni nga zbokthi, përdorni mjaltë.

Lyeni rrënjët e flokëve me të dhe lëreni të veprojë për rreth tre orë, më pas lani kokën me shampo si zakonisht.

Ky trajtim ka efekte të mrekullueshme nëse e përsërisni të paktën një herë në javë.

Heq majat dyshe

Lyejini vazhdimisht majat e flokëve tuaja me pak mjaltë para se ti lani, sidomos nëse keni flokë shumë të thatë ose gjatë stinës së verës.

Kjo do t’i bëjë ato më të buta dhe do të eliminojë majat dyshe dhe do të ndalojë që flokët të këputen.

AgroWeb.org ju këshillon të përdorni gjithnjë mjaltë organik në mënyrë që rezultatet të jenë sa më të mira dhe të shpejta në organizëm dhe lëkurë./AgroWeb.org

Burimi: https://agroweb.org/

A Shkakton Shok Në Organizëm Kur Pini Ujë Të Ftohtë

në kategorine Shëndeti

Uji i ftohtë shkakton probleme me  tretjen dhe nxit konstipacionin. Foto: Flickt

Ndjesia më e mirë e ditëve të nxehta është kur pi një gotë me ujë të ftohtë.

Kjo ndjesi nuk ka të paguar, sidomos kur ke kaluar një kohë të konsiderueshme nën diellin përvëlues të stinës së verës.

Megjithatë, sipas ekspertëve uji i ftohtë pas ekspozimit të gjatë në diell shkakton një shok të mirëfilltë në organizëm.

Sipas tyre, sistemi tretës është i pari i cili has vështirësi në përpunimin e ujit të ftohtë.

Ky i fundit shkakton kontraktim të ezofagut dhe më pas dhimbje në kraharor e në stomak.

“Pirja e ujit të ftohtë pas ekspozimit në diell shkakton një shok të mirëfilltë” sipas mjekut amerikan Harry Emmerich.

“Uji i ftohtë do të shkaktojë spazma, rënie të rrahjeve të zemrës dhe të temperaturës së gjakut,” shtoi ai.

Uji I Ftohtë Shkakton Edhe Probleme Të Tjera

Një  studim të  cilit i referohet AgroWeb.org shpjegojnë se pirja e ujit të ftohtë gjatë një dite të nxehtë mund të nxisë migrenën.

Për më tepër, nëse pini ujë të ftohtë gjatë ushqimit, ky i fundit do të kalojë ne ezofag me më shumë vështirësi.

Uji i ftohtë shkakton probleme me  tretjen dhe nxit konstipacionin.

Sipas ekspertëve të mjekësisë popullore, pirja e ujit të ftohtë me ushqim të nxehtë prish ekuilibrat në organizëm.

Uji Në Temperaturë Ambienti Është Më i Mirë

Ka njerëz që pretendojnë se uji me temperaturë ambienti nuk e shuan etjen, sidomos në ditët e nxehta të verës.

Kjo nuk është e vërtetë, sepse njerëzit ngatërrojnë etjen me ndjesinë e të pasurit vapë.

Sigurisht që uji në temperaturë ambienti nuk ka efekt freskues dhe nuk e ul temperaturën e trupit, megjithatë kur vjen puna tek hidratimi, ai bën një punë të shkëlqyer.

Pirja e ujit me temperaturë ambienti jo vetëm që përmirëson tretjen por edhe qarkullimin e gjakut dhe pastrimin e organizmit nga toksinat./AgroWeb.org

Burimi: https://agroweb.org/

Çfarë Tregojnë Rrudhat e Ballit për Shëndetin e Zemrës

në kategorine Shëndeti

Këtu futen edhe rrudhat që ju shkaktohen në ballë, pavarësisht atyre që shkaktohen me kalimin e moshës. Foto: Flickr

Sëmundjet kardiovaskulare ose siç quhen ndryshe sëmundjet e zemrës, janë ndër më të frikshmet dhe më të përhapurat në botë.

Rreziku i prekjes nga ataku, infarkti apo ishemia lidhet drejtpërdrejtë me zemrën dhe trurin, ndaj dhe kujdesi duhet të jetë i jashtëzakonshëm.

Përtej besimit se këto sëmundjet vijnë paparalajmëruar, mjekët thonë se trupi lëshon vazhdimisht sinjale.

Sidomos kur vuani nga ndonjë problem me zemrën apo arteriet, thjesht duhet të dini t’i kuptoni ato në kohë.

Në artikullin e sotëm AgroWeb.org ju tregon pikërisht një nga treguesit më të mirë të problemeve të zemrës.

Rrudhat në ballë mund të jenë një tregues i fshehtë i problemeve më të mëdha se plakja e lëkurës.

Ndiqni më poshtë se si t’i kuptoni dhe t’i përktheni ato për të ruajtur shëndetin e mirë të të gjithë organizmit.

Çfarë tregojnë rrudhat e ballit

Sipas një studimi të fundit të prezantuar në Kongresin e Kardiologjisë në Monako të cilit i referohet AgroWeb.org, sëmundjet kardiovaskulare japin shenja të hershme.

Këtu futen edhe rrudhat që ju shkaktohen në ballë, pavarësisht atyre që shkaktohen me kalimin e moshës.

Mjekët thonë se ka dy lloje rrudhash, pra ato të moshës që janë normale deri në momentin kur fillojnë e bëhen më të thella që është dhe lloji i dytë.

Sa më të thella të jenë rrudhat e ballit aq më i madh është rreziku i prekjes nga sëmundjet kardiovaskulare.

Për të arritur në këtë përfundim, mjekët morën nën studim 3.200 të rritur ndërmjet moshave 32, 42,52 dhe 62 vjeç.

Këtyre personave iu mat fillimisht thellësia e rrudhave të ballit, të cilat në masën 2-3 konsideroheshin si rrudha të thella.

Ky grup u ndoq nga mjekët për 20 vite rresht me analiza periodike të shëndetit të zemrës dhe organizmit.

Në përfundim të këtij studimi u pa se, personat të cilët fillimisht kishin pasur një numër më të lartë të rrudhave dhe thellësisë së tyre, rreziku i dëmtimeve në zemër ishte 10 herë më i lartë.

Gjithashtu numri i vdekjeve ishte më i madh ndër këta persona.

Përse ndodh kjo

Sipas mjekëve rrudhat e thella të ballin janë tregues të kolesterolit të lartë në gjak dhe hipertensionit.

Kolesteroli i keq në gjak mund të çojë në sëmundje si arteroskleroza apo bllokim arteriesh, gjë që ndikon drejtpërdrejtë në shëndetin e zemrës.

Këto rrudha kur janë shumë të thella, janë shenja e parë e dëmtimit të edhe të enëve të gjakut.

Kjo pasi tregojnë që ato kanë nisur të bllokohen dhe plaken para kohe.

Ekspertët këshillojnë që të kujdeseni gjithnjë për të mbajtur nivelin e duhur të kolesterolit në gjak.

Në këtë mënyrë do të mbani larg rreziqe të ndryshme që mund të vijnë prej tij.

Mundohuni të limitoni yndyrnat e këqija nga dieta juaj e përditshme.

Pushoni dhe flini të paktën 8 orë dhe largoni stresin./AgroWeb.org

Burimi: https://agroweb.org/

1 2 3 391
Shko lartë