e-medial

Kryeministri “car” i Kamboxhias: Për ta zënë vendin tim, duhet të prisni deri në jetën tjetër

Kryeministri i Kamboxhias, Hun Sen, ka thënë të hënën se partia e tij do të jetë forcë mbizotëruese në politikë për një shekull, duke i thënë opozitës se duhet të presë deri në jetën tjetër për të ardhur në pushtet.

Partia Popullore e Kamboxhias, e cila udhëhiqet nga kryeministri Sen dhe e cila ka qenë në pushtet që nga viti 1979, i ka të gjitha ulëset e kuvendit me 125 deputetë pasi partia kryesore opozitare ishte shpërbërë para zgjedhjeve të vitit 2018 nën akuzën për tentim të rrëzimit të qeverisë.

Hun Sen është njëri nga liderët që ka qëndruar më së gjati në pushtet me më shumë se tri dekada në pozitë. Ai tha se partia CPP do të mbetet aty ku është dhe askush nuk mund ta sfidojë këtë.

“Kush e ka kapacitetin që ta zëvendësojë Hun Senin tash për tash? Të jemi të sinqertë dhe të flasim. Askush”, tha ai pasi e inspektoi ndërtimin e një aeroporti.

“Nëse ju e dëshironi këtë, ndoshta prisni deri në jetën tjetër. Kur është prania e Hun Senit dhe e CPP-së, ju duhet të prisni deri në jetën tjetër”, tha kryeministri i Kamboxhias gjatë një fjalimi të transmetuar drejtpërdrejt në Facebook.

Partia kryesore opozitare ishte shpërbërë në vitin 2017 dhe 118 anëtarëve të saj u ishte ndaluar pjesëmarrja në politikë për pesë vjet si pjesë e një fushate të gjerë për shtypjen e opozitës, shoqërisë civile dhe medieve para zgjedhjeve të vitit 2018.

Roma shumë pranë transferimit të Jan Vertonghen

Roma ka siguruar shërbimet e sulmuesit spanjoll Pedro Rodriguez.

Veterani do të largohet në fund të këtij muaji nga Chelsea dhe do t’i bashkohet Romës si transferim i lirë.

Megjithatë Giallorosët janë shumë pranë ta bëjnë edhe goditjen e dytë me parametra zero, pasi janë në negociata të avancuara me belgun Jan Vertonghen.

Mbrojtësi me përvojë të gjatë është pajtuar parimisht për të kaluar te Roma, por kanë mbetur vetëm edhe disa detaje që të vendosen në kontratë.

Image

33-vjeçari do të largohet nga Tottenham pas tetë viteve të kaluara në Londër.

Vertonghen do t’i bashkohet Romës si futbollist i lirë, pasi kontrata me Spurs i skadon më 30 qershor.

Në garë për lojtarin ishin edhe skuadra të tjera si Inter, Napoli e Ajax, por Roma dukej më e vendosur për ta transferuar atë duke i garantuar edhe formacionin titullar.

Vertonghen pritet të nënshkruajë kontratë tre vjeçare me Romën, ku pritet të fitojë tre milionë euro në sezon.

Organizatat të shoqërisë civile ose një qytetar i përkushtuarme tematika sociale

Nisur për pasqyrimin e mëposhtëm: një listë me tematika sociale neutrale si ushqimi, uji, energjia, shëndetësia, kultura, arsimi, kërkimi, strehimi dhe urbanizimi, lëvizshmëria, punësimi, pensionet, taksat,…. Temat janë “neutrale” sepse ato janë “funksionalitete” ose lehtësira për të cilat askush nuk është “për” ose “kundër” në vetvete, ndërsa “brenda” temës zakonisht mund të ketë pikëpamje të ndryshme në lidhje me qasjen dhe organizimin e duhur.

Ushtrimi i të menduarit: zgjidhni një temë me të cilën jeni të interesuar, qoftë nga një rol profesional, si përfaqësues i një organizate të shoqërisë civile ose si një qytetar i përkushtuar, dhe merrni parasysh mundësinë e modelit të mëposhtëm të këshillimit demokratik:

  Së bashku me bashkëqytetarët tuaj, ju zgjidhni një numër njerëzish nga një grup kandidatësh, jo si “përfaqësuesit” tuaj për të zhvilluar debatin rreth temës suaj dhe për të marrë vendimet tuaja, por si organizatorët e debatit në të cilin ata ju ftojnë të për të marrë pjesë. Ky debat do të zhvillohej paralelisht në dy këngë: një udhë për përmbajtjen dhe një udhë rreth formës (organizimi i debatit dhe vendimmarrja në vetë atë debat). Këto dy këngë sigurisht do të ndërhyjnë, sepse debati për përmbajtjen duhet të zhvillohet në grupe të ndryshme pune që përqendrohen në nën-aspektet e temës dhe në sintezën dhe vlerësimin e punës dhe propozimeve të atyre grupeve të ndryshme të punës. Do të thotë që këto sinteza dhe vlerësime mund të jenë objekt diskutimi të mëtejshëm.

 Organizatorët e debatit tematik organizojnë rregullisht vetë zgjedhjet e moderatorëve, sepse brenda temës suaj nevojiten shumë moderatorë, si për konsultimin e grupeve punuese për këto nën-aspekte, ashtu edhe për sintezën dhe vlerësimin e këtyre konsultimeve. Të gjithë mund të aplikojnë si moderator. Njerëzit me një përfshirje të fortë në temë (profesionale dhe / ose nga një angazhim shoqëror) mund të zgjedhin nëse duan të marrin rolin e moderatorit ose nëse dëshirojnë të debatojnë mbi përmbajtjen. Moderatorët vlerësohen nga qytetarët pjesëmarrës dhe mundësisht të rizgjidhen, apo jo. Stafi ndihmës për organizimin e debateve rekrutohet përmes vendeve të lira të punës, në të njëjtën mënyrë siç janë rekrutuar zyrtarët aktualisht. Proceset e konsultimit rreth temave janë të organizuara në atë mënyrë që ata të mund “të vazhdojnë” në mënyrë të pavarur nga vendimet që prodhojnë dhe të mund të vazhdojnë vazhdimisht, por grupi i organizatorëve për temë rizgjidhet çdo herë aq shpesh (p.sh. tre vjet) , dhe një organizator kandidat mund të bëjë një maksimum dy këste radhazi. Meqenëse asnjë temë nuk mund të konsiderohet me kuptim në një kontekst të mbyllur lokal, çdo debat tematik është krijuar në atë mënyrë që proceset paralele të konsultimit lokal (me vëmendje të rrethanave lokale) të lidhen me një proces global që dinamikë dhe ndikim në niveli global. Lidhja është e organizuar në atë mënyrë që ndikimi i dyanshëm të jetë i mundur dhe domethënës.

 Disa procese tematike duhet të diskutojnë për problemet “e zakonshme” (p.sh. ndryshimi i klimës është një fokus i rëndësishëm për temat e ushqimit, energjisë, urbanizimit dhe lëvizshmërisë). Ky konsultim organizohet nga organizatorë të ndryshëm të debateve tematike. Ky koordinim bëhet në një nivel global dhe lokal.

 Grupet e interesit të shoqërisë civile vazhdojnë të luajnë një rol. Delegatët marrin pjesë në debate dhe regjistrohen sipas temës. Organizatorët, moderatorët dhe qytetarët pjesëmarrës të “debatit të dytë” (debati për formën) monitorojnë “ekuilibrin” e interesave të përfaqësuar në debatet thelbësore. Prania e grupeve të interesit në (dhe peshën e tyre në) debate është vetë tema e debatit.

 Kur e konsiderojnë të nevojshme, grupet e punës të një debati tematik, në konsultim me moderatorët dhe organizatorët, mund të vendosin referendum për çështje të caktuara, rreth të cilave dëshirojnë qartësi nga popullata. Për shkak se debati në vetvete është publik, i hapur dhe transparent, ato referendume si “fotografi” kanë kuptim. Pyetjet përqendrohen në detaje, janë informuese dhe nuk kanë karakter detyrues. Ato shërbejnë për të rregulluar debatin dhe për t’u siguruar grupeve të punës një pasqyrë mbi ‘opinionin e përgjithshëm’ për çështje të caktuara. Falë mundësive teknike të internetit dhe mediave sociale, këto referendum mund të organizohen praktikisht pa shumë përpjekje dhe përpjekje, dhe popullsia mund të ftohet lehtë të marrë pjesë.

Pandemia Covid-19 po Përshpejton Ndryshimin Ekonomik Botëror

Ekonomistët kanë frikë nga një rënie e mëtejshme në përgjithësi për vitin e ardhshëm, nga pesë deri në dhjetë përqind përpara se një rikuperim të vijë në 2022. Foto: Flickr

Edhe para pandemisë COVID-19 ekonomia botërore po ndryshonte nga proteksionizmi, dëshira për zinxhirë më të shkurtër furnizimi dhe më shumë qëndrueshmëri.

Sipas ekonomistëve të Organizatës së Kombeve të Bashkuara, pandemia mund ta përshpejtojë këtë prirje.

Prodhimi ndërkombëtar i mallrave kishte ndryshuar tashmë që para krizës së COVID-19 për shkak të përdorimit në rritje të robotëve dhe dixhitalizimit, por ky zhvillim tani ka të ngjarë të përshpejtohet. Kështu thuhet në raportin e ri të investimeve botërore të Konferencës së OKB për Tregtinë dhe Zhvillimin (UNCTAD).

Frikë nga rënia e investimeve të drejtpërdrejta

Investimet e huaja të drejtpërdrejtë (IHD), që janë veçanërisht të rëndësishme për vendet në zhvillim, ka të ngjarë të bien këtë vit me 40 për qind, dhe sipas analizës së UNCTAD, tendenca nuk tregon një kthim në normat e mëparshme të rritjes. Vitin e kaluar IHD-ja ishte 1.54 miliard dollarë. Kjo ishte një rritje prej tre përqindësh, pas rënies ekonomike në vitet në 2017 dhe 2018. Sidoqoftë prej kësaj përfitojnë sidomos vendet e industrializuara, kurse investimet në vendet në zhvillim sipas UNCTAD-it do të bien.

Ekonomistët kanë frikë nga një rënie e mëtejshme në përgjithësi për vitin e ardhshëm, nga pesë deri në dhjetë përqind përpara se një rikuperim të vijë në 2022.

Këtë vit IHD pritet të zbresë nën një trilion dollarë, shifra më e ulët që nga viti 2005. Perspektiva e një recesioni të thellë do t‘i detyrojë shumë ndërmarrje ndërkombëtare të rishikojnë investimet e planifikuara, veçanërisht jashtë.

Rajonalizimi i prodhimit

Ekonomia botërore po përballet me trazira të mëdha. Edhe pas krizës financiare të vitit 2007/2008 investimet ndërkufitare nuk u rritën më ndjeshëm. Tregtia botërore ka mbetur e ngadaltë dhe zinxhirët e vlerës botërore madje kanë rënë. Debati i qëndrueshmërisë ka nxitur prirjen drejt një prodhimi më rajonal. Kësaj i shtohet proteksionizmi në shumë rajone të botës që është duke u rritur.

UNCTAD pret më shumë shitje të bizneseve dhe më shumë ulje të prodhimit. Vendet dhe rajonet duan zinxhirë furnizimesh që janë më pak të prirur për t’u goditur nga krizat. Kriza e COVID-19 po i përshpejton këto prirje.

“Ndryshimet e mëdha në prodhimin ndërkombëtar do të kenë një ndikim të madh në vendet në zhvillim gjatë dhjetë viteve të ardhshme”, tha sekretari i përgjithshëm i UNCTAD, Mukhisa Kituyi.

Organizata sheh mundësi për tërheqjen e investimeve për të gjetur zgjidhje tërheqëse për shërbimet dhe ekonomi të qëndrueshme dhe miqësore me mjedisin. /Deutsche Welle 

Përmbytje në Turqi, raportohet për katër të vdekur

Të paktën katër persona kanë humbur jetën nga përmbytjet që përfshinë provincën veriperëndimore të Turqisë, Bursa, njoftuan zyrtarët herët të hënën.

Sipas informacioneve të marra nga ekipet të përfshira në operacionet e kërkim-shpëtimit, dy nga katër personat e zhdukur janë gjetur të vdekur, transmeton Anadolu Agency.

Të dielën e vonë, Yakup Canbolat, guvernatori i provincës Bursa, tha se sipas një vlerësimi fillestar, dy njerëz kishin vdekur dhe katër ishin të humbur në përmbytje.

Përmbytjet kanë ndodhur në rrethin Kestel, duke paralizuar jetën në lagjet rurale Dudakli, Narlidere, Aksu dhe Kayacik.

Operacionet intensive të kërkim-shpëtimit janë duke u realizuar në zonat e goditura nga përmbytja nga 257 pjesëtarë, 134 prej të cilëve janë të xhandarmerisë.

Ministri i Brendshëm, Süleyman Soylu, ka mbërritur në Kestel me udhëzimet e presidentit Recep Tayyip Erdogan për të inspektuar zonën.

Sipas vlerësimeve të tij fillestare, Soylu tha se reshjet janë shumë më të larta nga normat sezonale.

Ai tha se tani për tani, e vetmja gjë që ekipi i shpëtimit mund të bëjë është gjetja e të zhdukurve.

Kjo është oferta e Bayern Munich për Sane

Bayern Munich kanë ofruar 36 milionë funte për yllin e Manchester Cityt, Leroy Sane.

Christian Falk nga ‘Bild’ pretendon se klubi bavarez ka dërguar një ofertë prej 36 milionë funte te kampionët e Anglisë, përcjell lajmi.net.

Leroy Sane është i destinuar për largim nga Manchester City, këtë verë ose tjetrën, si lojtar i lirë.

Pep Guardiola ditë më parë konfirmoi se Sane nuk dëshiron të vazhdojë kontratën me Manchester Cityn, dhe mund të largohet nëse vjen oferta e duhur.

Në të kundërtën, City do ta mbajë Sanen deri në verën tjetër, dhe lojtari do të largohet falas.

24 vjeçari Sane te Manchester City është transferuar në vitin 2014 nga Schalke.

Google gjen zgjidhjen e pikës së dobët të Chrome

Google ka shpenzuar vite në përpjekje për të reduktuar urinë e tmerrshme të Chrome për memorie dhe së shpejti do të sjellë një ndryshim substancial për përdoruesit e Windows 10-ës.

Një inxhinier i Google ka konfirmuar se Google do të aplikojë një teknik të Microsoft Edge në Chrome për të reduktuar përdorimin e memories RAM dhe teorikisht rritur performancën.

Chrome do të kalojë në sistemin e menaxhimit “Segment Heap” duke reduktuar konsumin e RAM me 27%.

Përmirësimet në Chrome mund të variojnë sipas sistemit por testimet lënë të kuptohet se do të kursejë disa qindra MB RAM. Ata që do të shohin përfitimet më të mëdha janë sistem me shumë bërthama procesorike.

Jo medoemos do të vini re një përmirësim masiv të performancës por do të mund të hapni më shumë tabe me të njëjtin konsum memorie RAM. /PCWorld Albanian

Si të llogarisni më së lehti sa kalori saktësisht keni djegur gjatë gjumit

Duke llogaritur indeksi i masës trupore (BMI) është e mundshme të arrini deri te shifra e kalorive të cilat i digjni

Çfarë është BMI-ja dhe si llogaritet?

BMI-ja është e domosdoshme në mënyrë që të mbahen energjia dhe funksionaliteti i trupit.

Edhe pse trupi më së shumti kalori djeg në saje të aktivitetit fizik, indeksi i masës trupore përbën rreth 80 për qind të shpenzimit të gjithëmbarshëm të energjisë. Dhe atë pikërisht e përbëjnë të gjitha proceset të cilat e mbajnë trupin të gjallë, funksional dhe të shëndetshëm, transmeton Telegrafi.

Qe se çfarë nënkupton indeksi i masës trupore:

– frymëmarrje
– qarkullim gjaku
– prodhim i qelizave të reja
– funksion i trurit dhe i sistemit nervor
– kontroll i temperaturës

Këto procese metabolike kërkojnë furnizim konstant me energji, prandaj trupi vazhdimisht duhet patjetër të djegë kalori.

BMI-ja është numër i kalorive të cilat trupi i djeg në çdo 24 orë, ndërsa në të vërtetë nënkuptohet numri minimal i kalorive të cilat organizmi i kërkon kur vetëm pushon dhe nuk është fizikisht aktiv.

Si llogaritet BMI-ja?

Për femra formula është kjo:

BMI = 665,1 + (4,34 x (numri i kilogramëve x 2)) + (4,7 x (lartësia në cm e pjesëtuar me 2,5)) – (4,68 x numri i vjetëve).

Për meshkuj:

BMI-ja = 66,47 + (6,24 x (numri i kilogramëve x 2)) + (12,71 x (lartësia në cm e pjesëtuar me 2,5)) – 6,78 x numri i vjetëve).

Si llogaritet numri i kalorive të shpenzuara në gjumë?

Edhe pse trupi shpenzon kalori për shkak të mosaktivitetit fizik, indeksi metabolik zvogëlohet për 15 për qind në krahasim me gjendjen kur është trupi i zgjuar.

Për të llogaritur sa kalori i shpenzon trupi gjatë gjumit, është e nevojshme të llogaritet mesatarja e BMI-së dhe të shumëzohet me numrin e orëve gjatë të cilave keni fjetur gjumë dhe të zvogëlohet shifra për 15 për qind.

Këtë do të na zbulojë kjo formulë:

BMI e pjesëtuar me 24 x numri i orëve gjatë natës x 0,85.

Brazil, mbi 50 mijë të vdekur nga COVID-19

Brazili ka raportuar 641 vdekje të tjera nga koronavirusi gjatë ditës së kaluar, duke u bërë vendi i dytë në të gjithë botën për nga numri i rasteve të vdekjeve, që kanë tejkaluar 50 mijë.

Ministria e Shëndetësisë të hënën deklaroi se numri i përgjithshëm i vdekjeve është rritur në 50 mijë e 617, sipas agjencisë së lajmeve publike “Agencia Brasil”.

Ndërkohë, 17 mijë infeksione të reja u raportuan gjatë ditës së kaluar, duke rritë numrin e rasteve në shkallë vendi në mbi 1.08 milion.

Brazili është një nga rajonet më të goditura në botë nga virusi, dhe tani radhitet i dyti në botë pas SHBA-së për numrin e vdekjeve.

Që nga shfaqja e për herë të parë në Kinë dhjetorin e kaluar, koronavirusi i ri është përhapur në pothuajse të gjithë globin. SHBA, Brazili dhe Rusia aktualisht janë vendet më të goditura në botë.

Pandemia ka marrë mbi 468 mijë jetë njerëzish në të gjithë botën, me më shumë se 8.95 milionë raste të konfirmuara dhe afro 4.43 milionë shërime, sipas shifrave të përpiluara nga Universiteti Johns Hopkins i SHBA-së.

Paraqitja e mirë e Muriqit nuk mjafton për Fenerbahçen

Fenerbahçe u mposht 2-0 në shtëpinë e Kasimpasasë. Në këtë sfidë kishte edhe një derbi shqiptarësh, ku Florent Hadërgjonaj arriti të mposhtë bomberin e Fenerbahçes, Vedat Muriqi.

Të dy lojtarët e nisën si titullarë, me mbrojtësin dhe sulmuesin që bënë paraqitje mjaft cilësore. Në këto kushte, Fenerbahçe i largohet akoma më shumë zonës së Europës.

Vedat Muriqi ka shënuar 14 gola këtë sezon dhe ka treguar se meriton të jetë pjesë e një klubi më me emër. Ofertat nuk kanë munguar, por vetëm koha do e tregojë se cili do jetë fati i tij.