Angellovska: Pohimet spekuluese për kursin e denarit nuk kanë argumente ekonomike

Shkup, 23 qershor 2020 (MEDIAL) – Pohimet spekuluese lidhur me kursin e denarit nuk mbështeten me argumente ekonomike. Opinioni duhet të jetë i qetë – denari mbetet stabil, thekson guvernatorja e Bankës Popullore Anita Angellovska – Bezhoska.

Në deklaratën për portalin “Faktor”, guvernatorja e Bankës Popullore porosit se opinioni duhet të ketë besim të plotë në përpjekjen dhe kapacitetin e Bankës Qendrore të vazhdojë me strategjinë të përhershme monetare të kursit sabil të denarit.

Thekson se disa herë deri më tani nga ana e institucioneve financiare ndërkombëtare dhe nga ana e Bankës Qendrore është theksuar se strategjia monetare në tërësi përgjigjet me karakteristikat strukturore të ekonomisë së Maqedonisë së Veriut dhe me përcaktimin për integrim ekonomik dhe monetar të Bashkimit Evropian.

“Në kushte kur adekuatiteti i rezervave  devizore konfirmohet përmes të gjithë treguesve relevantë, është jo racionale të flitet për zbatim të vlerës së kursit”, thotë Angellovska-Bezhovska, duke shtuar se paraqitja e spekulimeve rreth kursit të denarit nuk është risi dhe se pas përjashtim gjithmonë kur shteti përballet me ndonjë goditje, spekulimet e tilla janë të pranishme.

Sipas saj, garanci për stabilitetin e kursit të denarit nuk është vetëm niveli i lartë të rezervave devizore, por edhe instrumenti më i gjerë i masave të cilat Banka Qendrore i ka në dispozicion dhe do t’i shfrytëzojë në mbrojtjen e kursit, nëse kjo nevojitet.

“Nga aspekti ekonomik, ndryshimi i vlerës së kursit nuk mund të sjellë përfitim për ekonominë në tërësi. Përkundrazi. Kjo mund vetëm t’i rrisë detyrimet për pagesë të atyre borxhi i të cilëve është denominuar në valutë të huaj, ta ulë fuqinë blerëse për shkak të rritjes së çmimeve dhe ta rrisë importin nga i cili shumë importues janë të varur”, vlerëson guvernatorja.

Është interesant, thotë Angellovska-Bezhoska, kjo që Banka popullore viteve të kaluara vazhdimisht ka blerë tepricë të valutës në tregun devizor, me çfarë i ka rritur rezervat devizore në mënyrë natyrore. Por, deri më tani askush nuk ka spekuluar për rritje e vlerës së denarit, që tregon se përpjekjet për imponim të debatit për çështjet për kursin e valutës vendore, për fat të keq jo gjithmonë janë me karakter ekonomik.

Vlerësimi se strategjia monetare e Bankës popullore për kursi devizor të denarit është përkatës për ekonominë, tash,ë vite mbrapa, në suaza të perceotimeve e thekson edhe FMN_ja. Kohët e fundit, një vlerësim i këtillë u theksua edhe nga shefja e misionit të FMN-së për vendin tonë, Bergljot Bjornson Barkbu dhe përfaqësuesja rezidente e FMN-së për Ballkanin Perëndimor, Stefani Eble sipas të cilave kursi i denarit është spirancë kryesore e politikave makroekonomike. ar/