A flejnë njerëzit më mirë me një partner?

Henning Johannes Drews, një studiues në Qendrën për Psikiatri Integrative dhe profesor në Departamentin e Psikiatrisë dhe Psikoterapisë në Universitetin Christian-Albrechts Kiel në Gjermani, studioi 12 çifte heteroseksuale që kaluan 4 netë në një laborator gjumi.

Ai mati gjumin e individëve së bashku dhe të ndarë duke përdorur një teknologji që kapte valët e trurit, lëvizjet, tensionin e muskujve dhe aktivitetin e zemrës. Çiftet plotësuan gjithashtu pyetësorë për marrëdhëniet e tyre.

Sipas ekipit të Drews, çiftet që flinin krah për krah me njëri-tjetrin kishin pakësuar çrregullimin e lëvizjes së shpejtë të syve (REM) në krahasim kur ata flinin larg.

Drews mendon se disa njerëz janë më mirë të flejnë të ndarë, pavarësisht nga statusi i marrëdhënies së tyre.

“Nëse partneri juaj ju pengon të bini në gjumë ose shqetëson gjumin tuaj, dhe ju jeni shumë më të qetë nëse flini vetëm, kjo është ndoshta marrëveshja më e mirë për të fjetur të ndarë”, tha Drews.

Cilësia e gjumit

Pse disa çifte që flenë së bashku bëjnë gjumë më të mirë, ndërsa të tjerët janë të lumtur të flenë të ndarë?

Së pari, asnjë nga pjesëmarrësit nuk kishte fëmijë.

Studiuesit mendojnë se duke fjetur së bashku rrit gjumin REM, i cili më pas vazhdon të zvogëlojë stresin dhe të përmirësojë ndërveprimet tona.

Por REM është vetëm një aspekt i gjumit të mirë, sipas Patricia Haynes.

Shqetësimi i gjumit

Ka disa faktorë që mund të ndërpresin gjumin tonë. Përkatësisht, një partner që flet me zë të lartë ose i shqetësuar mund të jetë një recetë për një natë të keqe (ose shtysa për divorcin e gjumit).

Disa nga njerëzit në studim ishin gërhitës të lehtë, dhe kjo nuk pati ndikim në cilësinë e REM, tha ai për Healthline.

Gjumi së bashku me partnerin

Shëndeti mendor i njërit ose të dy partnerëve mund të dëmtojë gjumin.

Çiftet që bëjnë më pak se 7 orë gjumë, ka më shumë të ngjarë të jenë armiqësorë ndaj njëri-tjetrit.

Gjumi i vetëm

Edhe pse REM u përmirësua me një partner në hulumtimin e Drews, kjo nuk do të thotë që ju nuk mund të bëni gjumë të shkëlqyeshëm REM nëse flini vetëm.