Etiopia : Dy vjet burg për personat që shkelin rregullat Anti- COVID

Ligji i ri lejon gjobën dhe burgimin deri në dy vjet për këdo që shkel masat anti COVID, tha zyra e prokurorit të përgjithshëm në një deklaratë në faqen e saj në Facebook.

Etiopia mund të burgosë njerëz për deri në dy vjet nëse ata shkelin qëllimisht kufizimet që synojnë të frenojnë përhapjen e Covid-19, tha zyra e prokurorit të përgjithshëm. Kufizimet ndalojnë shtrëngimin e duarve, mos mbajtjen e maskës në një vend publik, uljen e më shumë se tre personave në një tavolinë ose mos mbajtjen e distancës.

“Duket sikur COVID nuk është më atje, publiku nuk po kujdeset,” shkroi të enjten Ministri i Shëndetësisë Lia Tadesse. “Kjo do të shkaktojë një rritje të mundshme të përhapjes së sëmundjes dhe mund të jetë një kërcënim për kombin.”

Etiopia, kombi i dytë më i populluar i Afrikës dhe një central elektrik rajonal, shpalli një gjendje të jashtëzakonshme në Prill për të frenuar përhapjen e pandemisë. Ajo u hoq në shtator.
Ministria e shëndetësisë ka regjistruar deri më tani 91,118 raste Covid-19, 1,384 vdekje dhe 44,506 rikuperime.

Sëmundja arriti kulmin atje në fund të gushtit. Të paktën 79 njerëz vdiqën nga Covid-19 në javën e kaluar, tha ministria e shëndetësisë, por më pak se 2% e vdekjeve janë regjistruar zyrtarisht.

Etiopia gjithashtu shtyu zgjedhjet e saj rajonale dhe parlamentare të planifikuara për në gusht për shkak të shpërthimit. Ato pritet të mbahen vitin e ardhshëm.

Afrika kryesisht nuk ka parë valën e madhe të infeksioneve dhe vdekjeve që kanë përfshirë të gjithë Evropën dhe Amerikën.

Por shumë udhëheqës afrikanë po bëjnë thirrje për vigjilencë, të shqetësuar se çdo rritje e rasteve mund të mbingarkojë sistemet e dobëta të shëndetit publik.