Përparimi i energjisë diellore krijon energji elektrike nga drita e padukshme

Dy përparime të mëdha në teknologjinë e qelizave diellore mund të përmirësojnë shumë mënyrën e korrjes së energjisë nga dielli, transmeton lajmi.net.

Dy studimet, të botuara në Nature Energy dhe Nature Photonics, do të transformojnë efikasitetin dhe do të zvogëlojnë ndjeshëm koston e prodhimit të qelizave diellore, thonë shkencëtarët.

Përparimi i parë përfshin energjinë e ulët “të pambrojtur” të dritës, jo të dukshme në dritën e energjisë së lartë, në mënyrë që të gjeneroni më shumë energji elektrike nga e njëjta sasi e dritës së diellit.

Studiuesit në Universitetin RMIT dhe Universitetin e UNSW në Australi dhe Universitetin e Kentucky në SHBA zbuluan se oksigjeni mund të përdoret për të transferuar dritë të ulët energjie në molekula që mund të shndërrohen në energji elektrike.

“Energjia nga dielli nuk është dritë e dukshme. Spektri është i gjerë, përfshirë dritën infra të kuqe që na jep nxehtësi dhe dritë ultravjollcë që mund të na djegë lëkurën”, tha profesori Tim Schmidt nga UNSW Sidnei.

Përparimi i dytë bën përdorimin e një lloj materiali të quajtur perovskites për të krijuar module diellore të gjeneratës së ardhshme që janë më efikase dhe të qëndrueshme sesa qelizat diellore komerciale aktuale të bëra prej silikoni.

Qelizat diellore të bëra nga perovskitet janë gjithashtu më të lira për tu prodhuar, si dhe janë fleksibël dhe të lehta. Deri më tani, çështja kryesore me materialin është se është e vështirë të shkallëzohet për të krijuar panele diellore disa metra në gjatësi. /Lajmi.net/