VMRO me statut të ri, kufizohet mandati i kryetarit

Komiteti Qendror i VMRO-PDMNE-së në seancën e sotme autorizoi kryetarin e partisë Hristijan Mickoski të negociojë formimin e shumicës parlamentare dhe formimin e qeverisë, njoftojnë nga partia.

Në këtë seancë VMRO mori një vendim për të ndryshuar statutin e partisë në mënyrë që, siç thonë nga partia, demokratizimin në funksionimin e partisë dhe transferimin e përgjegjësive në anëtarësi dhe komisione, në përputhje me përvojat e partive moderne të krahut të djathtë.

Ndër risitë në statutin e ri të partisë janë zgjedhjet e drejtpërdrejta në komitetet komunale dhe kandidatët për zyrtarë publik, siç janë kryetarët e komunave dhe të ngjashme.

Statuti i ri i partisë parashikon kufizimin e së drejtës për rizgjedhjen e kryetarit të partisë dhe zyrtarëve të tjerë të partisë për 3 mandate, me atë që mandati i tretë duhet të miratohet me dy të tretat e votave.

Gjithashtu, ndryshimet statutore parashikojnë formimin e një Unioni të Veteranëve dhe Këshilli i Intelektualëve, përfaqësim të barabartë të grave dhe të rinjve në strukturat e partisë, por statuti nuk parashikon kategorinë e kryetarit të nderit, që do të thotë se Nikolla Gruevski nuk do të jetë më kryetar nderi i partisë.

Mickoski është lideri i parë i partisë në Ballkan që kufizon mandatin e tij duke ndjekur shembullin e Partisë Popullore Austriake, thonë nga partia.

[adrotate banner=”12″]