Nuk ndodhte që nga 1956

Për herë të parë që nga viti 1956, këtë sezon nuk do të ketë asnjë fitues të “Topi të Artë”. France Football që jep këtë trofe ka bërë të ditur që për vitin 2020 nuk do të ketë fitues për shkak të gjendjes jo normale që bota dhe futbolli kanë kaluar nga pandemia e Covid-19. Gjithashtu France Football ka renditur edhe disa nga arsyet se pse ka marrë këtë vendim.

Messi dhe Rapinoe (si dhe De Ligt dhe Alisson, fituesit e trofeve Kopa dhe Yachine) do të duhet të presin një vit. Fituesit e edicionit të fundit të BO nuk do të kenë pasardhës në fund të vitit. Sepse nuk do të ketë botimin e Ballon d’Or 2020. Pse?

• Sepse një vit i tillë unik nuk mund – dhe nuk duhet – të trajtohet si një vit i zakonshëm. Kur dyshoni, është më mirë të abstenoni sesa të vazhdoni.• Sepse trofeu i Topit të Artë përcjell vlera – siç janë shembulli, solidariteti dhe përgjegjësia – përveç përsosmërisë sportive vetëm.• Për shkak se drejtësia që mbizotëron për këtë titull nderi nuk mund të ruhej, në veçanti në nivelin statistikor dhe gjithashtu në përgatitje pasi që të gjithë aspirantët për çmimin nuk mund të strehohen në të njëjtën varkë, disa pasi kanë parë sezonin e tyre të prerë në mënyrë radikale , të tjerët jo. Pra, si mund ta krahasojmë të pakrahasueshëm?• Sepse ne nuk kemi dashur të vendosim një yll të pashlyeshëm në listën e çmimeve si “trofeu i fituar në rrethana të jashtëzakonshme për shkak të krizës shëndetësore Covid-19” . Ne gjithmonë do të preferojmë një shushurim të vogël (për historinë tonë) në një mbresë të madhe. Ishte hera e parë që nga viti 1956 që Ballon d’Or kishte bërë një pushim. Kllapat nuk na magjepsin, por na duken më të përgjegjshmit dhe logjikët. Mbrojtja e besueshmërisë dhe legjitimitetit të një çmimi të tillë gjithashtu do të thotë të sigurohet që ai është i papërballueshëm me kalimin e kohës.

• Për shkak se vetëm dy muaj (janar dhe shkurt), nga njëmbëdhjetë që përgjithësisht kërkohet të formojnë një opinion dhe të vendosin midis më të mirëve (të), është shumë pak për të vlerësuar dhe gjykuar, duke pasur parasysh që ndeshjet e tjera janë zhvilluar. të mbajtura – ose do të zhvillohet – atëherë në kushte dhe formate të tjera (pas dyerve të mbyllura, pesë zëvendësime, Finalja Evropiane 8 në një ndeshje të vetme) shumë larg panoramës së zakonshme. Ne nuk mund ta sjellim veten të mbështetemi në stinët e gjymtuara, me kaq shumë aranzhime speciale, për të zgjedhur më të mirën. Më e mira e asaj që, nga rruga? Nuk do të ishte e denjë për historinë tonë.• Për shkak të afërsisht 220 jurive tona (burra dhe gra të kombinuar) të shpërndarë në të gjithë botën, disa mund të jenë hutuar ose larguar nga misioni i tyre i vëzhgimit për shkak të përparësive të tjera dhe emergjencave për të menaxhuar.• Sepse historia e BO është shumë e çmuar për të marrë rrezikun e dëmtimit të saj me një ushtrim të tundshëm. Në këto kohë të turbullta, marrja e një pushimi është një luks dhe një domosdoshmëri e paçmueshme. Kështu që ai futboll, në tërësi, rifiton vrullin dhe vrullin, pasionin dhe emocionin. Nuk mund të presë topin e artë …