Shkencëtarët kanë gjetur planetin e parë me thelbin e tij të ekspozuar

Bërthama është përafërsisht madhësia e Neptunit, dhe mendohet se është një gjigant gazi si fqinjët tanë të tjerë Jupiteri dhe Saturni, transmeton lajmi.net.

Por duket se ose është zhveshur nga atmosfera e saj e gaztë, ose kurrë nuk ka arritur të formojë një të tillë. Përkundrazi, studiuesit mund të shohin thelbin që normalisht do të gjendej brenda një ekzoplaneti të tillë.

Kjo i lejon ata të shikojnë brenda brendësisë së botës dhe të mësojnë për përbërjen e tij. Planeti i sapo zbuluar orbitë një yll të ngjashëm me Diellin tonë, dhe është gjetur rreth 730 vjet dritë larg.

Është i njohur si TOI 849 b, dhe kushtet atje janë intensive: është aq afër yllit të saj sa që një vit zgjat 18 orë, dhe temperatura e sipërfaqes është rreth 1.500C.

Që e vendos planetin drejt në shkretëtirën e Neptunit, rajoni afër yjeve ku planetët me madhësinë e Neptunit rrallë gjenden. Planeti është çuditërisht afër yllit të tij, duke marrë parasysh masën e tij”, tha David Armstrong nga Universiteti i Warwick, autori kryesor.

Studiuesit ishin në gjendje të konkludonin se ishte thjesht një bërthamë planetare duke kryer matje të hollësishme, të cilat zbuluan se planeti është rreth 40 herë më i rëndë se Toka, por vetëm 3.4 herë më i madh.

Kjo densitet duhet të nënkuptojë që ajo përbëhet kryesisht nga hekuri, shkëmbi dhe uji, me vetëm sasi të vogla hidrogjeni dhe heliumi. /Lajmi.net/