Është gjetur një lloj i ri i grimcave që nuk është parë kurrë më parë

Kuarkët formohen së bashku në grimca të përbëra të njohura si hadrone, të cilat përfshijnë protone dhe neutrone, transmeton lajmi.net.

Shkencëtarët shpresojnë që zbulimi i ri, i një grimce të përbërë nga katër lloje specifike të kuarkeve, do të tregojë sesi kuarkët lidhen së bashku për të bërë ato përbërje, të cilat nga ana e tyre formojnë lëndën që na rrethon.

Kuarkët zakonisht kombinohen së bashku në grupe nga dy ose tre kur formojnë hadrone, shkruan Independent. Shkencëtarët kishin parashikuar prej kohësh se mund të ketë hadrone të përbërë nga katër ose pesë kuarke, dhe eksperimentet vitet e fundit kanë lejuar që ato të gjenden. .

Shkencëtarët tani do të jenë në gjendje të përdorin grimcën jashtëzakonisht të pazakontë për të testuar teori më të gjera se si kuarkët kombinohen, në shkallë shumë më të vogël, për të krijuar gjithçka që na rrethon, tha Chris Parkes nga Universiteti i Mançester, i cili po merr përsipër si zëdhënës për bashkëpunim. /Lajmi.net/