Aktivistët e Hong Kongut diskutojnë për ‘parlamentin në mërgim’ pas goditjes së Kinës

Aktivistët pro-demokracisë në Hong Kong po diskutojnë një plan për të krijuar një parlament në mërgim jozyrtar për të mbajtur të gjallë flakën e demokracisë dhe për t’i dërguar një mesazh Kinës që liria nuk mund të shtypet, tha Simon Cheng.

Hong Kongu, një ish koloni britanike që u kthye në sundimin kinez në 1997, u konfliktua me muaj protesta shpesh të dhunshme pro-demokracisë, anti-Kinë vitin e kaluar kundër ndërhyrjes kineze në liritë e premtuara, kriza më e madhe politike për Pekinin që protestat e vitit 1989, raporton Reuters.

Policia e Hong Kongut gjuajti me ujë dhe gaz lotsjellës dhe arrestoi më shumë se 300 njerëz të mërkurën, ndërsa protestuesit dolën në rrugë përsëri në kundërshtim me legjislacionin e ri të sigurisë të futur nga Kina për të shuar disidentët.

Ligji shtyn qytetin më të lirë të Kinës dhe një nga qendrat më të shkëlqyeshme financiare në botë në një rrugë më autoritare.

Kina, e cila mohon ndërhyrjen në Hong Kong, ka paralajmëruar fuqitë e huaja që të mos përzihen në punët e saj.

Cheng, një qytetar i Hong Kongut, punoi për konsullatën britanike në territor për gati dy vjet, derisa iku dhe tha se ishte rrahur dhe torturuar nga policia sekrete e Kinës.

Cheng, i cili prej asaj kohe iu dha azil nga Britania, e përshkruan veten si një pjestar i fushatës pro-demokracie.

“Një parlament në hije mund t’i dërgojë një sinjal shumë të qartë Pekinit dhe autoriteteve të Hong Kongut se demokracia nuk duhet të jetë në mëshirën e Pekinit,” i tha ai Reuters në Londër.

“Ne duam të krijojmë grupe qytetare jo zyrtare që sigurisht pasqyrojnë pikëpamjet e njerëzve të Hong Kongut.”

Ai tha se ndërsa ideja ishte ende në një fazë të hershme, një parlament i tillë në mërgim do të mbështesë njerëzit e Hong Kongut dhe lëvizjen pro-demokracisë atje.

Ai nuk pranoi të thotë se ku mund të jetë funksional parlamenti.