SHBA u kërkon aleatëve të ruajnë embargon e KB për shitjet e armëve në Iran

Një përpjekje e SHBA-së për të shkatërruar marrëveshjen bërthamore të Iranit, rivendosjen e sanksioneve dhe zgjatjen e një embargo të KB për shitjet e armëve në Iran rrezikon një “pengesë gjeneruese për kauzën e multilateralizmit dhe të drejtës ndërkombëtare”, i tha ministri i jashtëm iranian këshillit të sigurimit të KB, shkruan TheGuardian.

Ambasadori i Rusisë në KB gjithashtu tha që lëvizjet e fundit të SHBA për të izoluar Teheranin ishin si “vërja e gjurit në qafë të popullit iranian”. Vassily Nebenzia e përshkroi politikën si “një politikë maksimale të mbytjes” dhe tha se qëllimi i SHBA-së ishte që Irani të bëhej si një shëlbim për një përshkallëzim të pakontrollueshëm në Lindjen e Mesme.

Javad Zarif ishte duke folur të martën pasi sekretari i shtetit amerikan, Mike Pompeo, u kërkoi tre nënshkruesve evropianë në marrëveshjen bërthamore që të bllokonin heqjen e planifikuar të embargos së armëve në tetor. Orari i planit në marrëveshjen bërthamore 2015 i njohur si Plani i Përbashkët i Veprimit i Përbashkët parashikon përfundimin e embargos në shitjet e armëve konvencionale në tetor.