Nëse ushqeheni më pak mund të ngadalësohet procesi i plakjes

Hulumtimet e fundit të publikuara në Molecular & Cellular Proteomics ofrojnë një paraqitje të shkurtër se si prerja e kalorive ndikon në plakjen brenda një qelize.

Studiuesit zbuluan se kur ribozomet, prodhuesit e proteinave të qelizave ngadalësohen, procesi i plakjes ngadalësohet gjithashtu. Shpejtësia e ulur ul prodhimin, por i jep ribozomeve kohë shtesë për të riparuar veten e tyre.

“Ribozomi është një makinë shumë komplekse, një lloj si makina juaj, dhe kërkon periodikisht mirëmbajtje për të zëvendësuar pjesët që veshin më shpejt”, tha profesori i biokimisë së Universitetit Brigham Young dhe autori i vjetër John Price.

Ribozomet, si veturat, janë të shtrenjta dhe të rëndësishme, ato përdorin 10-20% të energjisë totale të qelizës për të ndërtuar të gjitha proteinat e nevojshme për funksionimin e qelizës. Për shkak të kësaj, është praktike të shkatërrosh një ribozomë të tërë kur fillon të mosfunksionojë.

Por riparimi i pjesëve individuale të ribozomit në baza të rregullta mundëson që ribozomet të vazhdojnë prodhimin e proteinave me cilësi të lartë për më gjatë se sa do të ndodhnin ndryshe. Ky prodhim me cilësi të lartë, nga ana tjetër, i mban qelizat dhe tërë trupin të funksionojë mirë.

Megjithë lidhjen e vëzhguar të këtij studimi midis konsumimit të më pak kalorive dhe jetëgjatësisë së përmirësuar, Pricemimi siguroi që njerëzit nuk duhet të fillojnë të numërojnë kalori dhe të presin të qëndrojnë përgjithmonë të rinj.

Kufizimi i kalorive nuk është testuar tek njerëzit si një strategji kundër plakjes, dhe mesazhi thelbësor është të kuptuarit e rëndësisë së kujdesit për trupin tonë.