Kur dhe si do të rinisë shkolla? Ministria e Arsimit ende pa strategji të qartë

Data përfundimtare e nisjes së procesit mësimor do të vendoset në varësi të situatës së pandemisë së koronavirusit në Shqipëri, gjithashtu në varësi të kësaj situate do të vendoset edhe se si do të zhvillohet mësimi. Ndërkohë në shkollat e kryeqytetit ka nisur shpërndarja e dëftesave ku periudha e mësimit online është vlerësuar vetëm për pjesëmarrje.

14 shtatori ëhstë përcaktuar si data e fillimit të vitit të ri shkollor 2020-2021, por gjithësesi duhet të merret në konsideratë situata pandemike në mënyrë që Ministria e Arsimit të vendosë jo vetëm për rifillimin e procesit mësimor por edhe masat që do të duhet të merren në ambientet e shkollës.

Në rast se situata e pandemisë do të vlerësohet e rrezikshme atëherë skenarët për zhvillimin e procesit mësimor janë të shumtë, si për shembull mësimi online.

Ndërkohë në shkollat e kryeqytetit po shpërndahen dëftesat për vitin akademik 2019-2020. Nxënësit dhe prindërit e tyre duken të kënaqur nga rezultatet.

Disa madje kanë sjellë lule për mesuesen në shenjë falenderimi.

Vlerësimi i nxënësve është bazuar te dy periudhat e para të procesit mësimor, ndërsa periudha e tretë e cila përkon edhe me shpërthimin e pandemisë është vlerësuar vetëm pjesëmarrja e nxënësve me një notë.

Nota e nxënësve ka dalë në bazë të tre kritereve, vlerësimi i vazhdueshëm, provimi përfundimtar dhe projektet.