/

DIMITROVI pyet SILJANOVSKËN: A angazhoheni për anulimin e Marrëveshjes së Prespës?!

Kandidati për deputet i LSDM-së dhe bartësi i listës së LSDM-së në Njësinë zgjedhore 1. Nikolla Dimitrov sot i bëri thirrje rivales së tij, Gordana Siljanovska Davkova, e cila është bartëse e VMRO-DPMNE-së në të njëjtën Njësi zgjedhore, për t’i sqaruar publikut nëse ajo angazhohet për anulimin e Marrëveshjes së Prespës.

“Kemi dëgjuar gjatë fundjavës që Gordana Siljanovska do të kërkonte që të anulohej Marrëveshja e Prespës. Një marrëveshje që u mbështet nga pothuajse 610,000 qytetarë të Maqedonisë në referendum, e cila, për të qenë e suksesshme, nuk na munguan votat pro, por kundër. Një marrëveshje që u mbështet nga dy të tretat e deputetëve në Kuvend, të cilët nuk u anëtarësuan në NATO dhe na i hapën dyert për anëtarësimin në BE”, deklaroi sot para parkut “Gruaja luftëtare” Dimitrov.

Siç theksoi ai, emrin që e kemi trashëguar nga paraardhësit tanë dhe që është konstante në të gjithë emrat e ndërlikuar në historinë e shtetit është emri dhe mbiemri maqedonas.

“Së pari, pas Luftës së Dytë Botërore si Maqedoni Federale Demokratike, në 46-tën, Republika Popullore e Maqedonisë, më vonë se 63-ta, Republika Socialiste e Maqedonisë, pastaj Republika e Maqedonisë, në pavarësi, dhe tani Maqedonia e Veriut. E cila është konstantja në të gjithë këta emra të ndërlikuar – emri Maqedoni. As ne nuk jemi Madagaskar, as jemi Mauritius apo Mongolia, aq më pak Shkupi”, tha Dimitrov, duke i kujtuar fjalët e ndërmjetësit Methju Nimic, sepse pas Prespës tashmë askush nuk mund të kontestojë që në Maqedoninë e Veriut jetojnë maqedonas që e flasin gjuhën maqedonase.

Dimitrov e pyeti nëse kjo do të thotë që Siljanoska është e angazhuar ta anulojmë Marrëveshjen që e garanton të ardhmen e Maqedonisë, se është e angazhuar ta ulim flamurin e NATO-s para Kuvendit, ta harrojmë BE-në dhe se ne më shumë preferojmë monumentet të paguara më tepër dhe të na drejtohen me ish – Republika Jugosllave e Maqedonisë.

“A jeni ju zonja Siljanoska e gatshme për pasojat e këtij hapi? A jeni ju serioze? Në vrullin e verbër për pushtet, ju do të rrëzoni hapa historikë që nuk i kuptoni fare. Me çfarë lehtësie të padurueshme guxoni të shpërndani kërcënime të tilla për të ardhmen e Maqedonisë. Pse atëherë në analizën tuaj të fundit iu referuat Marrëveshjes së Prespës në mbrojtje të gjuhës maqedonase. Nëse oferta juaj është që ta anuloni Prespën, çfarë u ofroni maqedonasve që flasin gjuhën maqedonase si një alternative për anëtarësimin në NATO dhe procesin e pranimit në BE”, tha Dimitrov.

Ai e pyeti kundërshtarin e tij, nëse ajo ishte deputete në përbërjen e deritanishme të Kuvendit, si do të votonte ajo në pyetjen e kryetarit të Parlamentit – a jeni ju për ratifikim të Protokollit për anëtarësimin e Republikës së Maqedonisë së Veriut në NATO.

“E kuptoj që Siljanoska shpesh vepron sikur ka turp për partinë që e emëroi dhe bartëse e së cilës është dhe unë do të turpërohesha. Por, përveç që nuk e njeh Statutin, ajo padyshim që nuk e lexoi programin ku VMRO-DPMNE ende nuk guxon të shkojë deri aty dhe më pas bardh e zi të shkruaj se do ta anulojë marrëveshjen, një garanci për të ardhmen e Maqedonisë”, theksoi Dimitrov, duke e ftuar edhe një herë për t’i sqaruar publikut nëse ajo është e angazhuar për anulimin e Marrëveshjes së Prespës.