Rritje në mënyrë dramatike e shkallës së transmetimit të COVID-19 në Gjermani

Shkalla e transmetimit të COVID-19 në Gjermani është rritur në mënyrë dramatike pas shpërthimeve në impiantet e përpunimit të mishit dhe në mesin e komuniteteve fetare.

Sipas Euronew, raporti i fundit nga agjencia e shëndetit publik të Gjermanisë, Instituti Robert Koch (RKI), botuar të dielën, paraqet shkallën e infeksionit katër-ditor, me vlerën R, në 2.88, nga 1.79 të shtunën. Më 18 qershor, ajo ishte 0.86.

Vlera 7-ditëshe R ndërkohë është rritur në 2.03 nga 1.55, duke qëndruar në 1.00 një ditë më parë.

Vlera R mat numrin e personave që një person i infektuar mund ta kalojë virusin. Nëse është e barabartë me një, kjo do të thotë se një person po infekton një tjetër.

Qeveritë në të gjithë botën kanë mbajtur një vëmendje të ngushtë në nivelin e infeksionit për të udhëhequr vendimet e tyre të bllokimit me kufizime të ngritura vetëm në shumë vende pasi norma kishte rënë nën 1.

RKI shpjegoi në raportin e vet se rritja “ka të bëjë kryesisht me shpërthimet lokale” dhe se “meqenëse numrat e rasteve në Gjermani janë përgjithësisht të ulëta, këto shpërthime kanë një ndikim relativisht të fortë në vlerën e numrit të riprodhimit”.

Ndryshe, më shumë se 1.000 punonjës të një fabrike të përpunimit të mishit kanë dalë pozitivë për SARS-CoV-2 në rrethin e Guetersloh, në shtetin e Veri-Rhine-Westphalia.

Fabrika është mbyllur përkohësisht dhe punonjësit, si dhe anëtarët e familjeve të tyre janë vënë nën karantinë. Shkollat lokale janë mbyllur gjithashtu.

Disa shkolla u mbyllën gjithashtu në Magdeburg, në shtetin veri-lindor të Saksonia-Anhalt, ndërsa disa ndërtesa në kryeqytet, Berlin, u vendosën nën karantinë pas një shpërthimi të lidhur me anëtarët e një komuniteti fetar. Deri më tani, 85 raste janë të lidhura me këtë shpërthim.

Grupime të tjera të lokalizuara u raportuan midis anëtarëve të bashkësive fetare në shtetet e Hesse
dhe Mecklenburg-Pomerania Perëndimore dhe në shtëpitë e pensioneve.

Megjithatë, RKI theksoi se “një rritje në shkallë vendi në numrat e rasteve nuk është parashikuar”.

Gjermania është parë gjerësisht se po bën më mirë sesa vendet e tjera të Bashkimit Evropian në përpjekjen e saj për të përmirësuar virusin vdekjeprurës falë testimit të hershëm në masë dhe një sistemi agresiv të gjurmimit të kontaktit.

Gati 8,900 vdekje janë raportuar në vend që nga fillimi i pandemisë dhe 191.227 persona kanë testuar pozitivisht sipas një raporti nga Universiteti Johns Hopkins.

Të dielën Organizata Shëndetësore Botërore (OBSH) raportoi rritjen më të madhe një ditore të rasteve me coronavirus në të gjithë botën, në më shumë se 183,000 raste të reja në periudhën e fundit 24-orëshe.

Agjencia e shëndetit e OKB-së tha se Brazili kishte numrin më të madh të rasteve të reja (54,771), e ndjekur nga Shtetet e Bashkuara me 36.617. Mbi 15.400 raste të reja u raportuan në Indi.