Muzikë dhe spektakël dritash për 130-vjetorin e Kullës Eiffel në Paris. Ajo u ndërtua për dy vjet, dy muaj dhe pesë ditë me më shumë se 18 mijë pjesë hekuri dhe u prezantua për publikun në maj të 1889-ë

në kategorine Bota

Muzikë dhe spektakël dritash për 130-vjetorin e Kullës Eiffel në Paris. Ajo u ndërtua për dy vjet, dy muaj dhe pesë ditë me më shumë se 18 mijë pjesë hekuri dhe u prezantua për publikun në maj të 1889-ës.

Kulla Eiffel feston 130 vjetorin e hapjes së saj për publikun. “Dama e hekurt” u hap për publikun në 15 maj të 1889-ës si ekspozim universal që festonte 100 vjetorin e revolucionit francez. Fillimisht e lyer me të kuqe të fortë, u bë okër në vitin 1892, dhe më pas e verdhë në 1899. E lodhur për shkak të numrit të madh të vizitorëve, rreth 7 milion çdo vit ajo pritet të kryhet sërish, orë të 18-ën herë që nga ndërtimi i saj.

E gjatë 324 metra, 7.300 ton peshë, kulla nuk u pranua menjëherë nga francezët. Madje ndërtimi i saj u shoqërua nga një polemikë shumë e madhe, denoncime dhe peticione nga ata që e kundërshtonin. Për ekspozimin universal në vitin 1889 u hap një konkurs shumë i madh, që u fitua nga industriali Gustav Eifel, me keqardhjen e madhe të shumë artistëve të epokës, mes të cilëve dhe shkrimtari Guy de Maupassant. E ndërtuar për dy vjet, dy muaj dhe pesë ditë, kulla është ndërtuar me më shumë se 18 mijë pjesë hekuri.

Në shekullin XIX ishte simbol i një France që arrin fuqinë e saj industrial. Një shekull më pas përvjetori i saj u festua me disa organizime: një koncert falas i Zhan Ade, falas, nën kullë dhe një spektakël dritash. Gjatë viteve Dama e Hekurt ka gjetur hapësirë në skenën ndërkombëtare duke përcjellë mesazhe politike dhe njerëzore si e dëshmojnë shumë herët që është shuar në homazh të viktimave të aksidenteve apo sulmeve terroriste./ABC News Albania 24/7

Burimi: http://abcnews.al/

©MEDIAL.MK Derisa keni vendosur të merrni përmbajtje nga kjo faqe, në tërësi pajtoheni me /KUSHTET E PËRDORIMIT/.